Mødedato: 30.11.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Støj i byen

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg skal på baggrund af støjmålinger, foretaget af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og med udgangspunkt i en drøftelse den 28. november 2016 i Teknik- og Miljøudvalget af støj og byliv, beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen med ønske om et møde om støjgener.

Indstilling

Formanden for Christianshavns Lokaludvalg og formanden for Indre By Lokaludvalg foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg - på baggrund af støjmålinger, foretaget af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn - godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen med ønske om et møde om støjgener, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Miljøpunkt Indre By-Christianshavn har sendt lokaludvalgene materiale med præsentation af to undersøgelser af støj, som man har lavet i samarbejde med studerende fra DTU, jf. nedenfor.

Miljøpunktet foreslår, at man sammen med lokaludvalgene inviterer Københavns Kommune til et møde om støjen i byen og herunder drøfter muligheder for en helhedsorienteret indsats på tværs af forvaltningsområder og politi samt eventuelt holder et borgermøde om støj.

Miljøpunktet foreslår, at det overvejes at tage nogle repræsentanter med fra støjnetværket, KBN (Københavns BeboerNetværk), som holder netværksmøder hos Miljøpunktet.  

 

Støjundersøgelse i Studiestræde og Larsbjørnsstræde

Denne undersøgelse omhandler støjmålinger i to lejligheder i området ved Studiestræde, målt på henholdsvis hverdage og weekender. Det samme billede viser sig for begge lokaliteter - at støjen i hverdagene er faldende ud på aftenen, mens det samme ikke gælder for weekenderne.

I bilaget er kilderne til støj beskrevet. Det fremgår af materialet, at støjen er på et niveau, der kan være til skade for sundheden, jf. WHO/kilder. De studerende har også optaget støjen og defineret de mange ”Peaks”, altså hvad er det for en type af støj, der observeres under de 4 målinger/dage.

Spørgeskemaundersøgelse om støjgener

Den anden undersøgelse beskriver hvilke typer af støj, som generer, og viser, at typen af gener varierer over døgnet. Undersøgelsen bygger på ca. 90 svar på en spørgeskemaundersøgelse om støjgener. En kort præsentation af resultaterne fra denne undersøgelse er vedlagt som bilag. Rapporten  ligger på Miljøpunktets hjemmeside. http://a21.dk/wp-content/uploads/2016/07/Project-final-report_Daniel.pdf

Lovgivningen

Miljøpunktet oplyser, at Miljøbeskyttelsesloven beskriver ikke kun støjkrav, men også gener fra andre erhvervslignende aktiviteter (§ 42). Som udgangspunkt regulerer Miljøbeskyttelsesloven ikke støj fra menneskerne på gaden. Det kan derfor i praksis være vanskeligt at regulere støj i både dag- og nattetimer, alene ud fra loven, for hvem er ”synderen”?  Set ift. WHOs undersøgelser om de mulige  sundhedsskadelige effekter af støj, især i nattetimerne, kan støjens omfang og udbredelse godt afdækkes nærmere end de nærværende undersøgelser, især akkumulerende effekt af de omtalte støjkilder; trafik, bygge- og konstruktionsarbejde og støj fra nattelivet/partytrafik.

Kilder til støj

Miljøpunktet har i arbejdet med indsatserne omkring støj set på koncentrationen af alkohol- og natbevillinger – under erhverv. Her ses en stor koncentration af bevillinger, især i Indre By. http://kbhkort.kk.dk/spatialmap

Hertil kommer trafikstøj, støj fra bygge- og anlægsaktiviteter og støj fra nattelivet i gaderne.

Løsning

Formanden for Christianshavns Lokaludvalg og formanden for Indre By Lokaludvalg foreslår følgende henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Store dele af Indre By og Christianshavn er ramt af støj fra flere kilder, fx. udeserveringer, natteliv, koncertarrangementer, trafik og bygge- og anlægsaktiviteter. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn har med målinger og med en spørgeskemaundersøgelse vist, hvordan støj påvirker livet for beboere i vores bydele. Se den vedlagte dokumentation.

Vi mener derfor, at foranstaltninger til at dæmpe støjniveauet i Indre By og på Christianshavn bør være en prioriteret opgave i Københavns Kommune. Vi hilser det således velkomment, at Teknik- og Miljøudvalget havde en drøftelse den 28. november 2016 om støj i bylivet og herunder drøftede retning for fremadrettede forslag og initiativer til en koordineret indsats og prioritering af støj og byliv samt ønsker og mål for balancen mellem byliv og gener for naboer.

I fortsættelse af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse beder vi om et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen og de forvaltninger i kommunen, som Teknik- og Miljøforvaltningen måtte mene er relevante i denne sammenhæng. Hensigten med mødet er at få en fælles forståelse af støjproblemets omfang og karakter samt en fælles forståelse af hvilke løsninger, der er mulige.

Dette som første skridt i en proces, der skal føre til et grundlag for de politiske beslutninger, der kan afhjælpe problemerne.

Vi beder Teknik- og Miljøforvaltningen melde tilbage med mulige mødedatoer.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,                                                       Bent Lohmann,                                   
formand for Christianshavns Lokaludvalg       formand for Indre By Lokaludvalg"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når Christianshavns Lokaludvalg den 30. november og indre By Lokaludvalg den 8. december 2016 har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Beslutning

På forslag fra Jens B. Sørensen tiltrådte lokaludvalget, at lokaludvalget i det ønskede møde med Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer til, at man kontrollerer, at krav vedr. støj, som man stiller erhvervsdrivende, overholdes.

På forslag fra Jane Lytthans tiltrådte lokaludvalget, at lokaludvalget i det ønskede møde med Teknik- og Miljøforvaltningen gør opmærksom på støjen fra de stadig flere turister på Christianshavn.

På forslag fra Poul Cohrt tiltrådte lokaludvalget, at lokaludvalget i det ønskede møde med Teknik- og Miljøforvaltningen gør opmærksom på, at erhvervsaktiviteterne på Christianshavn skal tilpasses det forhold, at Christianshavn er et boligområde.

Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, med de ovennævnte tiltrådte forslag.

Til top