Mødedato: 30.10.2019, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Ideer og forslag til miljøvurdering af etablering af Lynetteholm

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Miljøstyrelsen vedr. høring om ideer og forslag til miljøvurdering af etablering af Lynetteholm.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Miljøstyrelsen om ideer og forslag til miljøvurdering af etablering af Lynetteholm, som fremgår af løsningsafsnittet.    

Problemstilling

Høring

Med mail den 11. oktober 2019 indkaldte Miljøstyrelsen ideer og forslag til miljøvurdering af etablering af Lynetteholm. Der er svarfrist d. 8. november 2019. 

Formålet med idéfasen er, at borgere og øvrige interessenter, der kan blive berørt af projektet, får mulighed for at stille spørgsmål og for at komme med forslag og ideer til emner, som skal have særligt fokus i miljøvurderingen og ønskes belyst i miljøkonsekvensrapporten til brug for den videre planlægning for Lynetteholm. 

Miljøvurderingen omfatter alene påvirkningerne ved at anlægge og drive selve Lynetteholm som ny landindvinding og jorddepot samt adgangsforhold hertil.

Den fremtidige etablering af Lynetteholms infrastruktur med vejforbindelser og metro samt selve byudviklingen vil i miljøvurderingen blive beskrevet på projekternes nuværende detaljeringsniveau. Projekterne vil blive behandlet i separate forundersøgelser og miljøvurderinger på et senere tidspunkt, når disse dele er mere konkrete. Etablering af en eventuel fremtidig sluseport ved Nordhavn indgår heller ikke i dette projekt.

Lynetteholm

I henhold til Principaftale om anlæg af Lynetteholm er der fire formål med projektet:

  • Klimasikring:
    Lynetteholm vil være et væsentligt element i klimasikringen af København og sikrer mod stormflod fra nord. 

  • Behov for deponering af jord:
    Lynetteholm etableres med overskudsjord og håndterer dermed Københavns Kommunes forestående udfordring med anvisning af plads til deponering af såvel ren som forurenet jord. 

  • Areal til byudvikling:
    Lynetteholm mindsker presset på eksisterende by i forhold til befolkningsudvikling, prisstigninger og fortætning. 

  • Udbygning af og bidrag til infrastruktur:
    Indtægterne fra byudviklingen af Lynetteholm vil kunne bidrage til at finansiere overordnet kollektiv infrastruktur med henblik på metrobetjening af området og etableringen af Østlig Ringvej.

Lynetteholm som et ca. 2,8 km2 opfyld øst for Trekroner Søfort mellem Nordhavn og Refshaleøen. Lynetteholm er afgrænset af et indre og et ydre cirkelslag, der indpasser opfyldet i indsejlingen til København og skaber et nyt stort havnerum omkring Trekroner.

Jordopfyldning

Anlæg af Lynetteholm kræver:

  • Konstruktion af øens afgrænsning
  • Opfyldning af området med forurenet og ren jord

Lynetteholm skal fyldes op med jord fra bl.a. metroen og andre anlægsprojekter i hovedstadsområdet, som alle producerer store mængder overskudsjord. Hvor lang tid det tager at opfylde Lynetteholm er derfor afhængig af omfanget af bygge- og anlægsprojekter i København de næste mange år. Erfaringer fra en tilsvarende opfyldning i Nordhavn viser en tidshorisont på 30-40 år.

By & Havn forventer, at opfyldningen med jord kan starte omkring 2023. Efter ca. 10 år forventer man at kunne gå i gang med byudvikling af dele af Lynetteholm, samtidig med at der fortsat sker opfyldning i en årrække.

På Refshaleøen bliver der anlagt en modtageplads for jord med kontorbygning til administration, garager og værksteder til maskiner samt en vejestation til registrering af den tilkørte jord.

Den nuværende adgangsvej via Refshalevej vurderes at være utilstrækkelig og vanskelig at udvide. Der kan derfor være behov for at etablere en ny adgangsvej til modtagepladsen på Refshaleøen via Forlandet og øst om boligbebyggelsen ved Margretheholm via Kraftværkshalvøen og på tværs af Margretheholm Havn til Refshaleøen.

Anlæg af en ny adgangsvej på tværs af Margretheholm Havn vil betyde, at lystbådehavnens aktiviteter skal flyttes, f.eks. til en nyindrettet lystbådehavn ved Prøvestenen. By & Havn vil endvidere undersøge, om det er muligt at sejle jorden til Lynetteholm som supplement til transport med lastbil.

Borgermøde

By & Havn holder borgermøde den 30. oktober 2019 kl. 18.00 – 20.00 på Nordre Toldbold 7. Her bliver projektet præsenteret, og der bliver mulighed for at stille spørgsmål. Tilmelding til borgermødet er nødvendig og skal sendes til PFI@byoghavn.dk senest den 25. oktober 2019.

Bemærkninger fra borgerne

Med tilslutning fra lokaludvalgets forretningsudvalg og tovholderen for lokaludvalgets Lynetteholm-gruppe Frode Neergaard besluttede formanden, at det af lokaludvalgets nyhedsbrev den 16. oktober 2019 skulle fremgå, at borgerne kan maile bemærkninger om sagen til lokaludvalget. Lokaludvalget har modtaget én mail:

"Hej,

I opfordrer til, at man giver sin mening om Lynetteholmen til kende. Jeg synes, det er totalt vanvittigt at bygge mere ud i havnen og opføre flere lejlighedskomplekser. I forvejen har man efter min mening ødelagt det meste af Amager, Holmen, Syd- og Nordhavnen med ekstremt kedelige og usammenhængende boliger, og der bliver bygget på hver eneste lille grøn - eller blå - plet på landkortet. Jeg anbefaler, at man i stedet udnytter eksisterende bygninger i byen bedre - evt. ombygger til mindre, billige boliger. Vi har brug for al den natur, vi kan få (lov at beholde).

PS. Og se så at få indrettet den tidligere Miljøstyrelse i Strandgade til ældreboliger. Hvor svært kan det være at se behovet herfor?"

 

Lokaludvalgets beslutninger den 25. september 2019

I mødet den 25. september 2019 godkendte lokaludvalget et brev til Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og By & Havn om transport af jord til anlæg af Lynetteholm. Se indstillingen og beslutningerne i bilaget.  I bilaget ses også svaret fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
 

Løsning

Høringssvar
Lynetteholm-gruppen har udarbejdet et høringssvar, som er drøftet og tilpasset af Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen. Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen foreslår, at lokaludvalget sender høringssvaret til Miljøstyrelsen:

"På By & Havns foranledning har Miljøstyrelsen iværksat en offentlig høring, hvormed der indkaldes idéer og forslag til miljøvurdering af Lynetteholm.

I den anledning skal Christianshavns Lokaludvalg fremkomme med følgende høringssvar:

  • Christianshavns Lokaludvalg ønsker at påpege, at jordtransport af søvejen er den eneste miljø- og trafikmæssigt rigtige måde at transportere jord til opfyldning af øen.
  • I forlængelse heraf lægger Christianshavns Lokaludvalg vægt på, at Københavns historiske bydele i Indre By og på Christianshavn friholdes for jordtransport til opfyldning af øen.

Herudover ønsker Christianshavns Lokaludvalg at pege på, at miljøkonsekvensrapporten blandt sine væsentlige fokusområder må indeholder vurdering af:

  • de miljømæssige og menneskelige konsekvenser af jordtransport til øen via henholdsvis søvejen og via land,
  • de støjmæssige gener ved jordtransport,
  • de støjmæssige gener ved etablering af øens omkransende spunsvæg,
  • projektets mulige konsekvenser for udsivning af forurening til omgivelserne som følge af deponering af forurenet jord,
  • øens mest hensigtsmæssige vestlige afgrænsning under hensyntagen til visualisering, bevarelse og adgang til Trekoner Søfort.

Christianshavns Lokaludvalg forventer, at ovennævnte syv punkter kommer til at indgå som centrale elementer i miljøkonsekvensrapporten og ser frem til at bidrage med opfølgende kommentarer til selve miljøkonsekvensrapporten, når den sendes i offentlig høring.

Med venlig hilsen,

Poul Cohrt,
formand

Kopi sendt til

  • Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune
  • Københavns Borgerrepræsentation."
     

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når høringen er afsluttet, sammenfatter Miljøstyrelsen de indkomne forslag og udarbejder i samarbejde med Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen en udtalelse, der fastlægger, hvad der skal indgå i det videre arbejde med udarbejdelsen af miljøkonsekvensrapporten.

Miljøkonsekvensrapporten danner grundlaget for Miljøstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering af, om projektet kan tillades. Her vil eventuelle påvirkninger på mennesker, natur & miljø i området blive vurderet, herunder om der er behov for foranstaltninger til at forebygge eller begrænse forventede væsentlige skadelige indvirkninger.

Bygherres ansøgning, miljøkonsekvensrapport og styrelsernes udkast til VVM-tilladelse og miljøgodkendelse sendes i offentlig høring i 8 uger. Herefter vil styrelserne vurdere, om der kan meddeles tilladelse til projektet. Tilladelsen kan også gives via en lov vedtaget af Folketinget.

Beslutning

Til mødet forelå en invitation til lokaludvalget fra By & Havn til at deltage i en følgegruppe om planlægning af Lynetteholm. Se bilaget.

 

  1. Christianshavns Lokaludvalg tog en orientering fra Frode Neergaard om forløbet af By & Havns borgermøde den 30. oktober 2019 kl. 18-20 om Lynetteholm og stormflodssikring  til efterretning.

  2. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Asbjørn Kaasgaard om, at lokaludvalget foreslår, at miljøvurderingen omfatter en helhedsvurdering af etablering af Lynetteholm.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Frank Hedegaard om, at lokaludvalget foreslår, at miljøvurderingen omfatter transporten af jord til anlæggelsen af Lynetteholm samt returkørslen, herunder kørselsafstanden.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Frank Hedegaard om, at lokaludvalget foreslår, at miljøvurderingen omfatter en vurdering af, hvordan eventuel kulturarv fra slaget på Reden i 1801 i farvandet, hvor Lynetteholm tænkes anlagt, påvirkes.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lotte Barfod om, at 2. prik i høringssvaret formuleres: "I forlængelse heraf lægger Christianshavns Lokaludvalg vægt på, at Indre By og Christianshavn friholdes for jordtransport til opfyldning af øen."

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erik Rasmussen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at tvangsruter skal sikre, at Indre By og Christianshavn friholdes for jordtransport til opfyldning af øen.

    Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Miljøstyrelsen om ideer og forslag til miljøvurdering af etablering af Lynetteholm, som fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.
       
  3. Lokaludvalget udpegede Frode Neergaard og Mogens Holm til at repræsentere lokaludvalget i By & Havns følgegruppe om planlægning af Lynetteholm.

 

Protokolbemærkning fra Poul Nielsen: "Jeg mener, at Københavns Kommune og andre myndigheder skal være meget varsom med at opfylde eller inddrage såvel grønne som "blå" arealer i byudviklingen af Københavns Kommune. Anlæggelse af Lynetteholmen er efter min opfattelse et fejlskud. Man skal bevare Københavns værdier. Det er min opfattelse, at der ikke er truffet endelig politisk beslutning om anlæggelse af Lynetteholm."

Til top