Mødedato: 30.10.2013, kl. 18:30
Mødested: Hal C, Arsenalvej 6

Udenlandske hjemløse

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Folketinget samt kommunens Socialudvalg og Økonomiudvalg om, at de lovmæssige rammer for, at kommunerne kan hjælpe de udenlandske hjemløse med mad, husly og andre basale behov, bør være på plads inden næste sommer.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender henvendelsen i løsningsafsnittet til Folketinget samt Københavns Kommunes Økonomiudvalg og Socialudvalg om, at de lovmæssige rammer for, at kommunerne kan hjælpe de udenlandske hjemløse med mad, husly og andre basale behov, bør være på plads inden næste sommer.

Problemstilling

Julius Lund og Dan Sørensen skriver:
Vi vil gerne minde om det spørgsmål, som vi stillede for 2 måneder siden, om ikke lokaludvalget kan henvende sig til landspolitikerne for at henlede deres opmærksomhed på, at det giver problemer på lokalt plan, at det er forbudt ved lov at tage imod hjemløse udlændinge på de offentligt ejede herberger og varmestuer. Det er urimeligt, at de kristeligt funderede varmestuer skal bære hele byrden, og oven i købet påkalde sig lokale borgeres vrede og blive terroriseret af tæskehold. Vores lokalpolitikere kan jo ikke gøre noget ved problemet, så længe loven forbyder dem det.

Poul Cohrt vendte tilbage fra et møde med de andre lokaludvalgsformænd om sagen, uden at vi kom et skridt nærmere en handlingsplan fra lokaludvalgets side.

Det er ikke acceptabelt, hvis dette spørgsmål går i glemmebogen. I vinterhalvåret vil der vel ikke være noget problem med, at de hjemløse udlændinge overnatter i parkerne, men det problem opstår formodentlig igen, når det bliver forår og sommer. Men Fedtekælderen og andre kristeligt funderede varmestuer må leve med truslen om overfald af tæskehold hele tiden. Lokaludvalget bør bruge vinterhalvåret til at bearbejde landspolitikerne, så der kan findes acceptable løsninger inden næste sommer.

Løsning

Formanden har forsøgt at få kredsen af lokaludvalgsformænd til at beslutte en fælles henvendelse til Økonomudvalget og Socialudvalget om problemet, som Dan Sørensen og Julius Lund peger på. Det er ikke lykkedes. Som det eneste lokaludvalg indtil videre, har Vesterbro Lokaludvalg imidlertid besluttet at sende den henvendelse, som lokaludvalgsformændene ikke kunne stå sammen om, til de to udvalg. Formanden foreslår, at Christianshavns Lokaludvalg følger op og sende en lignende henvendelse til de to udvalg samt til Folketinget:

Henvendelse
"I løbet af sommeren har Christianshavns Lokaludvalg og andre lokaludvalg i Københavns Kommune oplevet, at antallet af udenlandske hjemløse – især fattigdomsflygtninge fra Østeuropa og Afrika – er steget kraftigt. De opholder sig på gader, pladser og i parker i bydelene, og som følge af manglende tilgang til toiletter benytter de baggårde, gader og parker som toilet. Dette er til stor frustration for beboere og erhverv i de ramte områder. Vi er vidende om, at der flere steder i kommunen er konflikter mellem beboere og udenlandske hjemløse. Desværre har konflikten allerede i ét tilfælde ført til et groft overfald.

Socialborgmester Mikkel Warming har tidligere svaret Christianshavns Lokaludvalg, at Københavns Kommune ikke lovligt kan lave sociale indsatser for udlændinge, så problemet er et statsanliggende.

Lokaludvalget mener, at det er urimeligt, at de kristeligt funderede varmestuer skal bære hele byrden, og oven i købet påkalde sig lokale borgeres vrede og blive terroriseret af tæskehold. Så der skal tages hånd om problemet nu, så vi kan forebygge en stigmatisering af fattigdomsflygtningene, respektere dem som mennesker og samtidig imødekomme de af kommunens borgere, der er generet af de udenlandske hjemløses adfærd. Problemet skal ikke ties ihjel, da det kan øge risikoen for konflikt. I vinterhalvåret vil der nok ikke være noget problem med, at de hjemløse udlændinge overnatter i parkerne, men det problem opstår formodentlig igen, når det bliver forår og sommer.

For os at se ligger det lige for, at Folketinget gør det lovligt for kommunerne at yde en social indsats over for de udenlandske hjemløse og at Københavns Kommune dels understøtter en sådan lovliggørelsesproces og dels står klar med indsatser, når de er lovliggjorte.

Med denne henvendelse vil Christianshavns Lokaludvalg således opfordre Folketinget samt Københavns Kommunes Socialudvalg og Økonomiudvalg til at drøfte problematikken. Drøftelserne bør føre til, at de lovmæssige rammer for, at kommunerne kan hjælpe de udenlandske hjemløse med mad, husly og andre basale behov er på plads inden næste sommer.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Opfølgning
Henvendelsen kan ikke stå alene. Der skal andre yderligere initiativer til, før en lovgivning, der gør det muligt for kommunerne at hjælpe de udenlandske hjemløse med mad, husly og andre basale behov, er vedtaget i Folketinget og før de nødvendige indsatser er sat i gang i Københavns Kommune. Formanden foreslår, at lokaludvalget i mødet den 27. november 2013 drøfter hvilke initiativer, der kan komme på tale. Imellemtiden beder formanden lokaludvalgets medlemmer om i deres netværk at indhente gode ideer og råd til, hvordan lokaludvalget kommer videre med sagen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Folketinget samt til medlemmerne af Socialudvalget og Økonomiudvalget.

I et senere lokaludvalgsmøde drøfter lokaludvalget, hvordan der kan følges op på henvendelsen over for Folketinget og Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dan Sørensen og Julius Lund orienterede om forholdene på de herberger, der støttes af Københavns Kommune, og om årsagen til, at kristligt funderede steder som Fedtekælderen i stigende grad opsøges af udenlandske hjemløse. Lokaludvalget tog orienteringen til efterretning og bad Julius Lund og Dan Sørensen om at komme med et nyt forslag til brev til Folketinget og Københavns Kommune til lokaludvalgsmødet den 27. november 2013.
Til top