Mødedato: 30.10.2013, kl. 18:30
Mødested: Hal C, Arsenalvej 6

Skolerne på Christianshavn

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal godkende en henvendelse til skoleborgmesteren og Børne- og Ungdomsudvalget samt forvaltningen og Københavns Ejendomme med forslag om ændringer af skoleforholdene på Christianshavn.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender en henvendelse til  Skoleborgmesteren og Børne- og Ungdomsudvalget samt forvaltningen og Københavns Ejendomme med forslag om ændringer af skoleforholdene på Christianshavn - se løsningsafsnittet.

Problemstilling

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af kommunens budget for 2014, hvori der er afsat penge til udbygning af Christianshavns Skole, har medlemmer af Kultur, Skole og Fritidsgruppen som aftalt i lokaludvalgsmødet den 25. september 2013 haft et møde med deltagelse af rektor og et medlem af bestyrelsen fra Christianshavns Gymnasium og medlemmer af forældrerådet på Christianshavns Skole. På mødet drøftede man forskellige muligheder for flytning af klassetrin 0, 1 og 2 til Holmen. Der var uenighed om, hvorvidt man evt. kan gøre indhug i Skoven på Arsenaløen for at skaffe plads til en skolebygning. Gymnasiet er interesseret i at overtage filialens bygning, hvis de små skoleklasser flytter til Holmen.

Løsning

Arbejdsgruppen Kultur, Skole og Fritid foreslår følgende brev til skoleborgmesteren og Børne- og Ungdomsudvalget samt forvaltningen og Københavns Ejendomme:

"Skolerne på Christianshavn - En ny situation efter budget 2014

Det er glædeligt, at der er kommet fokus på kapacitetsproblemerne på skolerne på Christianshavn.

I Budgetaftalen for 2014 er der afsat 190 millioner kr. til et fjerde spor på Christianshavns Skole samt renovering af både hovedskole og filial.

Christianshavns Lokaludvalg har længe arbejdet for at forbedre forholdene for skolerne bl.a. har vi ved offentlige møder, møder med skoleinstitutionerne, kontakt til Børne- og Ungdomsforvaltningen, samt i vores Bydelsplan, argumenteret for at udvide kapaciteten med flere og bedre lokaler til det voksende børnetal. Byudviklingen på Christianshavn går mod øst. Allerede i 2014 er der 500 nye boliger klar på Margretheholm, foruden dem der er etableret. Hermed stiger børnetallet markant og om 3-4 år er der behov for et 5. spor.

Renovering af de gamle bygninger og inddragelse af udearealer er ikke egnet til at realisere tankerne i den nye folkeskolereform, hvor der er fokus på børnenes udfoldelsesmuligheder, samtidig med at de skal være længere i skole.

Omend en ny samlet skole på Holmen kunne være ideel, har vi drøftet følgende forslag:
Christianshavns Skoles Filial med indskolingsklasserne fra 0. – 3. klasse etableres på Arsenaløen tæt på den kommende Børneby på Trekantsgrunden og Hal C - enten på det kommunalt ejede område og/eller en del af det, der tidligere hed Basecamps garageanlæg. Det må dog ikke forringe antallet af fodboldbaner på øen.

Hovedskolen renvoveres og udbygges – 4. til 9 klasse og to modtageklasser

Christianshavns Gymnasium, som ligger lige overfor folkeskolens filial, kan have interesse i at overtage filialens lokaler, for så vidt der kan skaffes økonomi til det.

Oplysninger
Christianshavns Skole er indrettet i et gammelt sygehus fra 1914. Renoveret i 1990erne. Tilbygning fra 2001. 3. - 9. klasse og to modtageklasser.

Nuværende forhold: 22 basislokaler, samt 6 faglokaler fordelt på billedkunst, hjemkundskab, sløjd, fysik/kemi, biologi/geografi samt musik.
Behov: 30 basislokaler (ved 4 spor med den nuværende placering af 3. – 9. Klasse i hovedbygningnen) samt 2 fysik/kemi-, 2 biologi/geografi- og 2 musiklokaler, samt et natur- og tekniklokale. Endvidere plads til lærerarbejdspladser og EAT-område.

Filialen har elever i 0-2 klasse og er i en særskilt bygning langt fra hovedskolen fra 1865, renoveret i 1990erne og suppleret med to midlertidige pavilloner fra 2013.

Nuværende forhold: 6 basislokaler, 3 børnehaveklasse lokaler, 1 billedkunstlokale samt 2 pavilloner, som huser en børnehaveklasse og en 1. Klasse.

Behov (ved 4 spor og den nuværende fordeling med 0. – 2. Klasse på filialen): 8 basislokaler, 4 børnehaveklasselokaler, musiklokale, tumle/bevægelsessal og billedkunstlokale.

Skolerne ligger på hver sin side af Københavns mest kaotiske trafikgade, Prinsessegade. I over 30 år er det ikke lykkes at skabe en sikker gade - og udsigterne er lange.

Provenuet for salg af filialen kan være med til at realisere den ny skole sammen med de penge, der er bevilliget i budgetforlig 2014.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Alternativer
Evt kunne andre områder vurderes for placeringen af filialen: Christiansholm, Frederiksholm eller på Trekantgrunden sammen med den kommende børneby.


Fra Christianshavns Bydelsplan 2013 
  • At flytte gymnasiet til et egnet sted i området, hvorefter folkeskolen kunne overtage gymnasiets lokaler – eller omvendt. 
  • At bygge en ny skole på Holmen, idet Holmen og Margretheholm er eller vil blive områder med forholdsvis mange skolebørn.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til skoleborgmesteren og Børne- og Ungdomsudvalget samt forvaltningen og Københavns Ejendomme.

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte, at henvendelsen, der fremgår af løsningsafsnittet, sendes til  Skoleborgmesteren og Børne- og Ungdomsudvalget samt forvaltningen og Københavns Ejendomme. Lokaludvalget besluttede endvidere, at  henvendelsen skal sendes til Børne- og Ungdomsudvalget, der tiltræder den 1. januar 2014.
Til top