Aftalen om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm
Indstilling
Indstilling om,
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter aftalen om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm, som regeringen og Københavns kommune har indgået. Se bilaget.
- at Christianshavns Lokaludvalg beslutter eventuelle initiativer i forhold til aftalen.
Problemstilling
Aftalen
Regeringen og Københavns Kommune indgik den 28. marts 2025 en aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm. Se bilaget.
Aftalen indebærer bl.a.,
- at Lynetteholm skal huse ca. 50.000 indbyggere og ca. 30.000 arbejdspladser samt rekreative områder og forventes fuldt udbygget omkring 2070.
- at M5-metrolinjen anlægges med 9 stationer; København H, v/Bryggebroen (Islands Brygge), DR Byen, v/Amagerbrogade S (ved Sundbyøster Plads), Lergravsparken, v/Prags Boulevard Øst (Kløverparken), v/Refshaleøen, v/Lynetteholm S, v/Lynetteholm N. M5 anlægges i to etaper.
Første etape anlægges som boret tunnel fra København H til v/Prags Boulevard med forventet idriftsættelse i 2036. Anden etape anlægges som en højbane fra Prags Boulevard til Lynetteholm N og forventes idriftsat i 2045.
Det er muligt for parterne at foretage tilkøb vedrørende linjen, fx at metrolinjen føres i tunnel fra Prags Boulevard til stationen Lynetteholm N eller fremrykning af anden etape, såfremt den pågældende part anviser finansiering hertil.
- at første etape af Østlig Ringvej bliver en ny vej mellem Nordhavn og Lynetteholm, der skal betjene de nye byudviklingsområder på Lynetteholm og i Østhavnen. Østlig Ringvej udgør sammen med en ny M5-metrolinje den infrastruktur, der muliggør, at byudviklingen af Østhavnen kan realiseres.
- at Københavns Kommune senest i 2045 anlægger en cykelbro fra Østerbro til Refshaleøen.
Spørgsmål
Forperson Asbjørn Kaasgaard har stillet en række spørgsmål til Økonomiforvaltningen om aftalen. Se bilaget. Lokaludvalget får tilsendt svarene fra Økonomiforvaltningen, så snart de foreligger.
Løsning
Det foreslås, at lokaludvalget drøfter aftalen og beslutter, hvilke initiativer det skal tage i forhold til aftalen.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
I lokaludvalgets møde den 18. juni 2025 vil Økonomiforvaltningen orientere om den supplerende miljøkonsekvensrapport vedr. M5-metrolinjen. Den supplerende miljøkonsekvensrapport vil være i offentlig høring på det tidspunkt.
Beslutning
Til mødet forelå svar fra Økonomiforvaltningen på spørgsmål, som forperson Asbjørn Kaasgaard har sendt til forvaltningen jf. bilag 6. Se svarene i bilagsoversigten.
- Lokaludvalget drøftede aftalen om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm, som regeringen og Københavns Kommune har indgået. I drøftelsen var der følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer:
- Spørgsmålet er, hvad lokaludvalget kan gøre ved det forhold, at staten vil afløfte bindinger for den kommende byudvikling i relation til de udpegede fortidsminder og fortidsmindebeskyttede områder omkring Christianshavns Vold og Lynetten.
- Jf. svaret fra Økonomiforvaltningen bør lokaludvalget spørge forvaltningen om, hvornår dokporten bliver relevant.
- Forslaget om en pendulfærge er tilsyneladende ikke aktuelt nu.
- Det fremgår af aftalen, at en tunnel til metrolinje M5 kan tilkøbes. Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen vil følge op på dette og herunder se på, om der allerede nu kan dispenseres fra anlægsloftet til tilkøbet.
- Selv om Prags Boulevard metrostation bliver en højbanestation, vil metrolinje M5 godt kunne anlægges som tunnel. Prags Boulevard metrostation skal være en højbanestation af hensyn til afgreningen til kontrol- og vedligeholdelsescenteret på Prøvestenen.
- Der argumenteres cirkulært i aftalen for så vidt angår befolkningsudviklingen. Dette skal belyses.
- Lynetteholm bebygges for at holde boligpriserne i København nede. I aftalen er det første gang, at man nævner, at boligpriserne også kan holdes nede ved at bygge i Københavns omegn.
- Ringvejsforbindelsen mellem Refshaleøen og lufthavnen er den største udfordring ved aftalen. Spørgsmålet er, om forbindelsen lægges øst eller vest om Udsigten.
- Man skal huske, at By & Havn skal agere kommercielt, hvorfor man ikke kan forvente, at boliger på Lynetteholm vil kunne holde boligpriserne i København nede. By & Havn skal have et så stort udbytte som muligt.
- Aftalen lægger op til lappeløsninger.
- Man vil ikke kunne udvikle Lynetteholm uden også at udvikle Refshaleøen.
- Lokaludvalget skal have fokus på, at den nordlige del af Christianshavn ikke ødelægges af udviklingen i Østhavnen og herunder af trafikken til og fra udviklingsområderne i Østhavnen. Christianshavn kommer til at ligge midt i trafikken mellem udviklingsområderne og det centrale København.
- Lokaludvalget bør gøre opmærksom på Fingerplan 2.0., som blev fremlagt på lokaludvalgets bydelsmøde den 28. april 2025.
- Det kan undre, at staten ikke bidrager til infrastrukturen. Det er irriterende, at grundsalget på Lynetteholm skal bruges til at finansiere en metrotunnel mellem det centrale København og Amager. Grundsalget burde finansiere en metrotunnel mellem Prags Boulevard metrostation og Refshaleøen.
- En tilkøbspris på 1,9 mia. kr. til en tunnel mellem Prags Boulevard metrostation og Refshaleøen er forholdsvis lidt.
- Hvis lånet blev forlænget med 20 år, vil der være finansiering til en tunnel mellem Prags Boulevard metrostation og Refshaleøen.
- Hvis man hæver billetprisen på metroen til lufthavnen med 30 kr., vil der være finansiering til en tunnel mellem Prags Boulevard metrostation og Refshaleøen.
- Kommunens kasse vil kunne finansiere en tunnel mellem Prags Boulevard metrostation og Refshaleøen.
- Refshaleøens Ejendomsselskab har hidtil haft ønske om en højbane af hensyn til arealudviklingen på Refshaleøen, men har på det seneste udtrykt interesse for en tunnelløsning.
- Vi skal ikke have en Bispeengbuen på Margretheholm.
- Når ringvejsforslaget foreligger, vil man på Margretheholm forholde sig til det.
- Staten bør betale for biltunnelen.
- Aftalen bør belyses ud fra en forventet havvandsstigning på 3 meter.
- Lokaludvalget kan foreslå, at der spærres for biltrafik mellem Refshaleøen og Lynetteholm.
- Konsekvensen af, at Lynetteholm betjenes trafikalt fra Nordhavn, bør belyses.
2. Lokaludvalget besluttede at fortsætte drøftelsen om aftalen om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm i mødet den 21. maj 2025, idet Lars Josephsen skriver et notat om forhold i aftalen, som lokaludvalget kan drøfte og bede om bliver belyst.