Mødedato: 29.08.2018, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Vision for Nyholm

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal godkende en vision for Nyholm og afsætte penge til udarbejdelse og tryk af en pjece, som kan visualisere Nyholms kvaliteter og muligheder.


Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender visionen for Nyholm, der ses i bilaget.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg godkender, at Nyholm-gruppen arbejder videre inden for rammerne af visionen og inden for rammerne af redegørelsen, der fremgår af afsnittet "Problemstilling"
  3. at Christianshavns Lokaludvalg afsætter en ramme på 25.000 kr. til udarbejdelse og tryk af en pjece, som kan visualisere Nyholms kvaliteter og muligheder. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  4. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger Nyholm-gruppen til sammen med sekretariatet at udarbejde og få trykt pjecen.

Problemstilling

Indstilling til en vision for Nyholm og udarbejdelse af pjece

Nyholm-gruppen under lokaludvalget har udarbejdet forslag til vision for Nyholms fremtid, som det indstilles, at lokaludvalget vedtager som afsæt for den videre proces, hvor det er ønsket, at der bliver udarbejdet en plan for hele Nyholm i et samarbejde mellem Kulturministeriet, Københavns kommune og Forsvarsministeriet.

Nyholm rummer mere end 300 års historie som orlogsværft og marinestation. Med den centrale placering ved havnen kan det for mange upåagtede område blive et fantastisk oplevelsessted for københavnerne og byens gæster. Det er en historisk chance, som ikke må tabes ved at forsvaret sælger øen i bidder til de højstbydende, uden at der er udarbejdet en samlet overordnet, visionær ramme.

Nyholm-gruppen har haft møder med Sixtus-gruppen, som arbejder for at bevare det historiske Nyholm, og som mener, at der er grundlag for en forretningsplan for Nyholm, hvor indtægter fra entre og restauranter skal sikre øens fremtidige drift. Nyholm-gruppen er enig i bevaringsdelen, men mener, at Nyholm skal være et åbent område, som skal kunne besøges uden entre-betaling.

Visionen sætter en retning for vore tanker om øens fremtid, og det er efter gruppens opfattelse for tidligt at tage stilling til konkrete løsninger, herunder hvordan økonomien kan hænge sammen.

Gruppen vil tage kontakt med de forskellige interessenter med afsæt i visionen godkendt i LU. Der forestår et betydeligt salgsarbejde. LU fik i sin tid udarbejdet en pjece om Papirøen, der blev udleveret til borgere og interessenter, og som fik stor betydning for den videre proces. Det vil være ærgerligt, hvis vi kommer for sent til at påvirke de forskellige aktører, og det haster med at få lavet en flot pjece, som kan visualisere kvaliteter og muligheder.

Det indstilles, at vi får udarbejdet pjecen af et professionelt bureau, og at lokaludvalget afsætter 25.000 kr. til dette.

Debatmødet i Overgaden

Søndag den 19. august 2018 var der debat om Nyholm i Overgaden, Institut for Samtidskunst. Omkring 40 var mødt op til mødet, som havde Franciska Rosenkilde (Å) som oplægsholder og Jens Loft Rasmussen som ordstyrer.

Francisca Rosenkilde er medlem af BR og føler en tilknytning til Christianshavn, hvor hun er født og nu er flyttet tilbage til. Hvad angår Nyholm, skal vi være vågne, så der ikke bliver solgt ud af kulturhistoriske værdier, som det så ofte sker. Hun så Nyholm som en fredelig kontrast til en tempofyldt og hektisk by. Nyholm skal fortsat være en trafikal endestation uden gennemkørende biltrafik, og hvor der sikres adgang med kollektiv trafik, for cyklister og gående. Francisca Rosenkilde understregede, at der var tale om et stort areal med bygninger og idrætsanlæg, hvor det var vigtigt at bevare det rekreative præg. For hende var ”oplysning” et nøgleord, og hun så gerne at øen kom til at rumme højskoler og efterskoler. Hun så ikke behov for meget dyre boliger i dette unikke område, men gerne plejehjem, der blev samlokaliseret med ungdomsboliger. Det var vigtigt at et flertal af partier bliver engageret i, hvad der skal ske, og at der blev etableres et samarbejde mellem Københavns kommune og forsvaret.

På debatmødet var der generel opbakning til Franciscas oplæg. Der blev der udtrykt stor interesse for, at Københavns kommune engagerer sig i Nyholms fremtid, og at kommunen vurderer, om nogle af de centralt beliggende, historiske bygninger og arealer vil kunne anvendes af kommunen.

Forsvaret skal udvikle en plan for de fredede bygninger og monumenter, og der blev spurgt til, hvor langt forsvaret var i deres overvejelser. En person, som viste sig at være kontraadmiral Frank Trojahn, rejste sig og kunne fortælle, at han boede på Christianshavn, og at han havde kontakt til direktør Hans Højer fra Forsvarets Etablissementsstyrelse i Hjørring under hvem opgaven hørte. Forsvaret har en interesse i at sælge bedst muligt og er opmærksom på betydningen af offentlige og private interesser. Søværnets Officersskole er flyttet, men Rigets Flag, teknikskolen og dykkerskolen, som skal til Korsør, befinder sig stadig på Nyholm. Frank Trojahn mente, at afviklingen vil komme til at foregå på en fredelig og ordentlig måde, og at processen ikke ville blive forceret igennem. Noget af det, der overvejes, er, om forsvaret skal beholde de historiske bygninger og monumenter på den nordlige del af Nyholm.

Afsluttende bemærkninger

På mødet den 21. august 2018 i arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn var der fuld tilslutning til Nyholm-gruppens indstillinger, og at det haster med at inddrage de væsentligste interessenter.

Nyholm er af kultur- og militærhistorisk interesse, Københavns kommune skal lave ny lokalplan og bør undersøge mulige egne anvendelser af arealer og bygninger. Lige nu er der et vakuum, hvor Nyholm ligger lidt dødt hen. Selvom økonomien skal hænge sammen, lægger Nyholm-gruppen op til, at vi på Christianshavn arbejder for, at Nyholm kommer til at repræsentere en vision om det gode liv i en mangfoldig og bæredygtig hovedstad.

Nyholm er en centralt beliggende perle i havnen overfor Kastellet og samtidig et fredeligt åndehul. Som det udtrykkes i visionspapiret, har vi i 400-året for grundlæggelsen af Christianshavn en enestående mulighed for at skabe et oplevelsessted for besøgende og de, der vil bo og få deres gang på øen.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget godkender visionen for Nyholm, der ses i bilaget, og også godkender, at Nyholm-gruppen arbejder videre inden for rammerne af visionen og inden for rammerne af redegørelsen, der fremgår af afsnittet "Problemstilling" ovenfor.

Derudover foreslår formanden, at lokaludvalget bemyndiger Nyholm-gruppen til sammen med sekretariatet at udarbejde og få trykt en pjece, som kan visualisere Nyholms kvaliteter og muligheder, jf. afsnittet "Problemstilling".

Økonomi

Det foreslås, at lokaludvalget afsætter en ramme på 25.000 kr. til udarbejdelse og tryk af en pjece om Nyholm. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.

Videre proces

Nyholm-gruppen arbejder videre på ovenstående grundlag og orienterer med jævne mellemrum lokaludvalget om aktiviteterne i gruppen.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Poul Nielsen om at slette følgende i visionens 5. og 6. linje: "...i en mangfoldig og bæredygtig hovedstad."
    4 lokaludvalgsmedlemmer stemte for ændringsforslaget.
    17 lokaludvalgsmedlemmer stemte imod ændringsforslaget.
    1 lokaludvalgsmedlem undlod at stemme.
    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

    Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Poul Nielsen om at slette følgende i visionens 7. afsnit: "- uden biler -".
    For stemte 2 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 17 lokaludvalgsmedlemmer. 
    3 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.
    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

    Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Poul Nielsen om at slette følgende i visionens 8. afsnit: "...og en verdenskendt cykelkultur."
    For stemte 2 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 14 lokaludvalgsmedlemmer.
    6 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.
    Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

    Dermed havde lokaludvalget godkendt visionen for Nyholm, der ses i bilaget.

  2. Lokaludvalget godkendte, at Nyholm-gruppen arbejder videre inden for rammerne af visionen og inden for rammerne af redegørelsen, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".

  3. Lokaludvalget afsatte en ramme på 25.000 kr. til udarbejdelse og tryk af en pjece, som kan visualisere Nyholms kvaliteter og muligheder. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.

  4. Lokaludvalget bemyndigede Nyholm-gruppen til sammen med sekretariatet at udarbejde og få trykt pjecen.

  5. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Jette Arendrup om, at Povl Koch bliver medlem af Nyholm-gruppen.   
Til top