Mødedato: 28.10.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Drøftelse af kommunens Budget 2016

Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte kommunens Budget 2016 og hvad lokaludvalget skal byde ind med af ønsker til kommunens Budget 2017 og til sagen om overførsel af uforbrugte midler fra Budget 2015 til Budget 2016, som forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2016.  

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter kommunens Budget 2016 og hvad lokaludvalget skal byde ind med af ønsker til kommunens Budget 2017 og til sagen om overførsel af uforbrugte midler fra Budget 2015 til Budget 2016.

Problemstilling

Formanden foreslår en drøftelse af kommunens Budget 2016 og hvad lokaludvalget skal byde ind med af ønsker til kommunens Budget 2017 og til sagen om overførsel af uforbrugte midler fra Budget 2015 til Budget 2016, som forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2016.

Lokaludvalgets høringssvar om Budget 2016
"Christianshavns Lokaludvalg drøftede i sit møde den 26. august Københavns Kommunes budgetforslag 2016. Der var følgende bemærkninger, som jeg beder om bliver taget med i den videre budgetproces:

Økonomiudvalgets område

  • Lokaludvalget foreslår, at en forlængelse af buslinje 9A til Refshaleøen tages med i budgettet.

Børne- og Ungdomsudvalgets område

  • Lokaludvalget beklager, at et nyt skolebyggeri på Christianshavns ikke er med i budgetforslaget.
Socialudvalgets område
  • Lokaludvalget foreslår, at en opnormering af personalet til ”Vilde Liv”-projektet for unge piger, der færdes på og omkring Christiania, tages med i budgettet.
Teknik- og Miljøudvalgets område
  • Lokaludvalget foreslår, at den kommunale fortovsrenholdelse på Christianshavn udgår af budgettet.
  • Lokaludvalget foreslår, at en forgrønnelse af Bodenhoffs Plads tages med i budgettet, jf. Christianshavns Bydelsplan
  • Lokaludvalget foreslår, at omdannelse af Sankt Annæ Gade til sivegade tages med i budgettet, jf. Christianshavns Bydelsplan.
  • Lokaludvalget foreslår, at en trafikregulering af Danneskiold-Samsøes Allé tages med i budgettet som en konsekvens af beslutningen om at nedlægge busslusen på Holmen.
Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"


Kommunens Budget 2016 for så vidt angår Christianshavn
Herunder er der oplistet beslutninger fra Budget 2016, der kan vedrøre Christianshavn (i ikke prioriteret rækkefølge). Sidetallene henviser til siderne i aftalen om Budget 2016, som kun findes digitalt. Se linket under "Bilag".

Specifikt
Skole på Nordøst Amager (s. 22)
Køb og finansiering af grund til en firesporet skole på Nordøst Amager. Indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2015/2016.

Svømmefacilitet på Papirøen (s. 47)
Der afsættes 1,4 mio. kr. i anlæg til en forundersøgelse om at etablere en uden- og indendørs svømmefacilitet på Papirøen/Christiansholm, samt eventuelt en fleksibel kulturhal, der understøtter bylivet, madkultur o.l. eller en anden eksternt finansieret kulturel facilitet. Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejder et grundlag for Papirøen indeholdende en offentlig funktion på samlet op til 10.000 m2. Sagen kan indgå i forhandlingerne om budget 2017. Der undersøges mulighed for ekstern finansiering.

Generelt
Genopretning og vedligehold af veje og broer (s.17)
Kommunens veje, bygninger mv. nedslides hvert år. Der afsætter midler til nødvendigt vedligehold og genopretning af veje og broer. Bl.a. 25,0 mio. kr. i anlæg til genopretning af vejbrønde og 46,8 mio. kr. i samlet anlæg til genopretning af cykelstier og fortove.

Grundkøbspulje (s. 18)
Den markante befolkningsvækst i København øger på den ene side kapacitetsbehovet på velfærds- og kulturområdet og skaber på den anden side øget konkurrence om ledige byggegrunde. Kommunen skal i højere grad være i stand til at erhverve m2 til de nødvendige kommunale funktioner i rette tid og til en rimelig pris. Der afsættes: 100,0 mio. kr. i anlæg til en pulje til køb af grunde, byggeret og ejendomme.

Flere træer (s. 26)
Der afsættes 2,2 mio. kr. i anlæg til en træplantningspulje, som udmøntes ligeligt til byskov og partnerskab om træer. En eventuel nedlæggelse af parkeringspladser i forbindelse med træplantningen skal modsvares af etablering af erstatningsparkeringspladser i det umiddelbare nærområde.

Parkering (s. 27+28)
En række initiativer skal give bedre parkeringsforhold for københavnerne. Initiativerne omfatter investeringer i flere parkeringspladser og ny regulering, blandt andet en udvidelse af betalingszonen og miljødifferentieret beboerlicens. Samlet set kan aftalen tilvejebringe op mod 3-4.000 parkeringspladser til københavnerne.

Åbning af parkeringspladser på offentlige institutioner (s. 28)
Der afsættes 0,7 mio. kr. i anlæg til åbning af p-pladser på offentlige institutioner. Åbning af mindst 300 pladser indenfor rød, grøn og blå zone og mindst 100 pladser udenfor disse zoner.

Beboerlicenser differentieret efter miljøbelastning (s. 29)
Der afsættes 0,5 mio. kr. i anlæg til etablering af en digital løsning, der kan differentiere prisen på beboerlicenser efter bilernes miljøbelastning fra 1. januar 2017 for at fremme renere luft og reducere mængden af CO2.

Øget fleksibilitet inden for beboerlicenszoner (s. 30)
Der afsættes 0,7 mio. kr. i anlæg til at reducere antallet af beboerlicenszoner fra de nuværende 17 beboerlicenszoner til i alt 11. Beboerlicensordningen bliver mere fleksibel, så københavnerne kan parkere i et større lokalområde end i dag.

Øget takst i dagtimerne i rød zone og øgede aften- og nattakster i alle zoner
For at skabe bedre forhold for beboerne i betalingsområdet hæves prisen i rød zone fra 31 kr. til 35 kr. i dagtimerne, samt hæve taksterne for parkering i blå, grøn og rød zone om aftenen og natten med 2 kr. pr. time.

Bedre forhold for erhvervsparkering (s. 31)
Bedre skiltning, indføring af tidsbegrænsede restriktioner på steder, hvor af- og pålæsning ellers er vanskelig, bedre parkeringsmuligheder for varelevering og håndværkere ved strøggader m.v. og ved anlægsprojekter samt vurdering af erhvervsrettede mobilprodukter (apps og lign.) i forbindelse med digitalisering af betalingsområdet.

Opstribning af parkeringspladser (s. 34)
Der afsættes 5,0 mio. kr. i anlæg til opstribning af eksisterende parkeringspladser for at mindske spildplads, hvor bilerne i dag er parkeret uhensigtsmæssigt.

Flere toiletter i byen (s. 34)
Der afsættes 2,2 mio. kr. i samlet anlæg til flere gode toiletfaciliteter fordi flere opholder sig mere i byrummet og 0,2 mio. kr. i drift i 2017, 0,5 mio. kr. i 2018-2019 og 0,3 mio. kr. fra 2020 og frem.

Indsats mod ensomhed (s. 36)
Der afsættes 2,5 mio. kr. i drift i 2016-2019 til fortsat at støtte ældreklubberne i deres opsøgende arbejde overfor udsatte ældre ensomme, herunder at skabe fælles aktiviteter med de lokale plejecentre.

Udbygningsplan for plejeboliger (s. 36)
Økonomiforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder forslag til Udbygningsplan for plejeboliger til brug for budgetforhandlingerne for 2017. Forslaget skal imødekomme den ændrede demografiske udvikling for perioden 2017-2022 ift. kapacitet og budget samt udvide planen til 2029.
Eventpulje
Der afsættes 2 mio. kr. i drift i 2016 til en eventpulje. Hvis København fortsat skal kunne tiltrække stadig flere internationale events, er det nødvendigt at afsætte ekstra midler til at styrke det strategiske arbejde på området. I Budget 2015 blev der afsat 52,5 mio. kr. i 2015-2018.

Et sikkert og trygt København (s. 39)
Der afsættes: 

  • 0,7 mio. kr. i drift i 2016-2019 til at videreføre Københavns Tryghedsundersøgelse
  • 2,0 mio. kr. i drift i 2016 til at videreføre akutpuljen, hvoraf 0,5 mio. kr. overføres fra 2015 til 2016
  • 0,5 mio. kr. i anlæg i 2016 til at videreføre akutpuljen, som overføres fra 2015 til 2016.

Akutpuljerne skal sikre mulighed for at sætte hurtigt ind med ekstraordinære indsatser, hvis der opstår særligt akutte situationer med uro i byen. Anlægspuljen kan i særlige tilfælde – efter ønske fra borgerne eller kommunens institutioner og med godkendelse af politiet – også anvendes til tv-overvågning, hvor det vurderes relevant for at øge trygheden og nedbringe kriminaliteten.

IT løsninger til byens turister (s. 40)

Med overtagelsen af Københavns Turistinformation har Københavns Kommune fået nye muligheder for at skabe vækst i turismeerhvervene og profilere og formidle byens kulturliv, historie samt events. Der afsættes midler til IT løsninger, der er målrettet turister og som kan fungere både på mobiltelefoner og digitale infostandere i byen. Der afsættes 2,7 mio. kr. i anlæg til etablering af digital platform og 0,9 mio. kr. i drift fra 2017 og frem til digital platform. Det skal undersøges, om den digitale platform kan forankres i Greater Copenhagen samarbejdet.

Digital historie og kunst (s. 47)
Der afsættes 1 mio. kr. i anlæg i 2016 til digital infrastruktur, der gør det muligt at give borgere og turister adgang til Københavns Kommunes digitaliserede billedsamlinger døgnet rundt på alle dage i året.
Historie og kunst på nettet demokratiserer adgangen til kulturen, så borgere i hele landet får samme muligheder for at udforske byens kunst og historie som museums- og arkivpersonalet.

Udvidelse af mulighederne for at bade i havnen (s. 44)
Der afsættes 0,6 mio. kr. i drift i 2016-2019 til forlængelse af sæsonen i de tre eksisterende havnebade, 1,4 mio. kr. i anlæg til nye badezoner og 0,5 mio. kr. i drift fra 2017 og frem til nye badezoner.
For at imødekomme efterspørgslen på bademuligheder i havnen forlænges sæsonen med 14 dage i hhv. foråret og efteråret i de eksisterende havnebade samt at etablere flere badezoner i byens havn.

Eventpulje (s. 47)
Der afsættes 2 mio. kr. i drift i 2016 til en eventpulje. Hvis København fortsat skal kunne tiltrække stadig flere internationale events, er det nødvendigt at afsætte ekstra midler til at styrke det strategiske arbejde på området. I Budget 2015 blev der afsat 52,5 mio. kr. i 2015-2018.

Genopretning af vandkvalitet i søer og åer (s. 48)
Der afsættes 6,0 mio. kr. i anlæg til sedimentfjernelse, bl.a. i Utterslev Mose og 0,1 mio. kr. i drift i 2017-2019. Københavns søer og åer har været udsat for overløb fra kloaksystemet gennem mange år, og der er derfor ophobet tykke sediment-/slamlag mange steder. 

Løsning

Formanden foreslår en drøftelse af kommunens Budget 2016 og hvad lokaludvalget skal byde ind med af ønsker til kommunens Budget 2017 og til sagen om overførsel af uforbrugte midler fra Budget 2015 til Budget 2016. Overførselssagen forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2016

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden vil bl.a. på baggrund af lokaludvalgets bemærkninger komme med et forslag til ønskeliste til kommunens Budget 2017 og til overførselssagen, som lokaludvalget skal tage stilling til i lokaludvalgsmødet den 25. november 2015. 
BILAG
Link til aftalen om Kommunens Budget 2016:
http://www.kk.dk/sites/default/files/Budget%2016%20aftaletekst.pdf

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede kommunens Budget 2016 og hvad lokaludvalget skal byde ind med af ønsker til kommunens Budget 2017 og til sagen om overførsel af uforbrugte midler fra Budget 2015 til Budget 2016.
     
  2. Lokaludvalget bad arbejdsgrupperne om forslag til kommunens Budget 2017, som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 24. februar 2016.
Til top