Mødedato: 28.01.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om ældrepolitik "Lev stærkt hele livet"

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om kommunens ældrepolitik 2015-2018 "Lev stærkt hele livet".

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,  
  1. at Christianshavns Lokaludvalg meddeler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at den korte høringsperiode gør, at lokaludvalget ikke kan tage stilling til kommunens ældrepolitik 2015-2018 "Lev stærkt hele livet".

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har den 20. januar 2015 bedt lokaludvalget om et høringssvar om udkast til kommunens ældrepolitik 2015-2018 "Lev stærkt hele livet". Svarfristen er den 17. februar 2015.

Politikken har tre visioner: Frihed, tryghed og medborgerskab som tilsammen skal sikre københavnerne et godt ældreliv med høj livskvalitet længst muligt.

Løsning

Arbejdsgruppen Sociale Forhold, Sundhed og Omsorg har ikke haft lejlighed til at tage stilling sagen. Formanden foreslår, at lokaludvalget meddeler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at den korte høringsperiode gør, at lokaludvalget ikke kan tage stilling til kommunens ældrepolitik 2015-2018 "Lev stærkt hele livet".

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, sender sekretariatet det til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Forvaltningen oplyser, at Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen, herunder de modtagne høringssvar, i sit møde den 19. marts 2015.

Beslutning

Til mødet forelå følgende forslag fra arbejdsgruppen Sociale forhold, Sundhed og Omsorg til høringssvar:

"Christianshavns lokaludvalg har læst udkastet med stor interesse, et udkast, hvor visionen er: Frihed, Tryghed og Medborgerskab. En fortsættelse/videreførelse af reformprogrammet ’Aktiv & tryg hele livet’.

Lokaludvalget skal her fremkomme med nogle bemærkninger, som der bør tages i betragtning, når politikken skal udmøntes i mere konkrete handleplaner.

Lokaludvalget finder det positivt, at ældre borgere i København fortsat skal kunne leve det liv, man ønsker og gøre de ting, der betyder noget – også selvom man har brug for hjælp. Her er udgangspunktet, at Københavns kommune tilbyder støtte og træning til at klare flest mulige af hverdagens gøremål selv. Når det er sagt, så kan lokaludvalget fortsat være betænkelig ved, hvor mange opgaver, der lægges over på ægtefælle/pårørende samt de frivillige foreninger. Derudover står det ikke helt klart, hvornår en borger tilhører kategorien ’allersvageste’.

Borgere på Christianshavn har fået mulighed for at benytte forebyggelsescentret på Amager frem for at skulle på Østerbro, hvilket er meget positivt. Derudover er det fortsat sådan, at såfremt der skal benyttes aktivitetscenter, sygeplejeklinik og/eller genoptræning, så er det stadig på Østerbro. Det er stadig et ønske at få disse tilbud tættere på lokalområdet.

Yderligere har Christianshavns Lokaludvalg med glæde noteret sig, at borgerne vil modtage hjælp og støtte af en fast kreds af medarbejdere og at borgere i plejebolig kan vælge en læge, som er fast tilknyttet centret.

Derudover har lokaludvalget følgende bemærkninger:
  • Ved borgere med varige skader skal der sikres en vedligeholdende træning, som ikke hele tiden skal revurderes og ændres.
  • Der skal sikres en tilfredsstillende befordring til og fra behandlingssteder. At bruge flere timer på ventetid og transport på at komme nogen få kilometer er ikke tilfredsstillende og det er meget belastende for borgerne.
  • Lange og komplicerede ansøgningsprocedurer med lang ekspeditionstid er dræbende for i forvejen svage borgere.
  • Omkring hjemmeplejen er det vigtigt, at den sker uden for meget udskiftning af personalet (har noteret, at der satses på ’en fast kreds af medarbejdere’), og at der anvendes kvalificeret personale til at sikre f.eks. bedre sårbehandling, at dehydrering undgås og i det hele taget løbende vurdere helhedstilstanden hos borgeren, hvor borgeren ikke selv har ressourcerne til det. Selv om besøget f.eks. drejer sig om et sårplejeskift på foden, må hjemme-/sygeplejen også godt holde et øje på andre forhold hos borgeren f.eks. dehydrering, ernærings-tilstand, feber m.m. så ekstreme situationer omkring omsorgs- og plejesvigt undgås.
  • Selv om fremtidens sygeplejeklinikker skal opprioriteres, skal det fortsat være muligt at modtage behandling, herunder sårpleje og fysioterapi i eget hjem, hvor borgerens helbredsstilstand og mobilitet tilskriver det.
  • Lokaludvalget vil se med meget stor velvilje på indretning af sundhedshus med praktiserende læger, sygeplejeklinik, forebyggelsesklinik og lignende i nærområdet, hvor der sikres fuld tilgængelighed
  • Højere faglighed betyder efter lokaludvalgets opfattelse, at der skal benyttes personale, hvis uddannelse matcher opgaven, f.eks. er der nogle opgaver, der er af en sådan art, at det som minimum kræves udført af sygeplejersker.
  • Det skal sikres, at sagsbehandlere, praktiserende læger, hospitalet m.fl. har kendskab til de forskellige behandlingsmuligheder og tilbud der findes.
  • Det skal være lettere at komme rundt i byen, selv om man bruger hjælpemidler. Her vil mindre busser være at foretrække, f.eks. omkring Voldboligerne på Christianshavn.
  • Det skal sikres, at fornuftige fritidstilbud fortsat eksisterer, så vi ikke ser flere eksempler som voldsom forhøjelse af kontingent til svømmehaller for pensionister
Det skal dog anføres, at Christianshavns lokaludvalg finder høringsfristen meget kort."

Lokaludvalget godkendte høringssvaret.
Til top