Mødedato: 27.11.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Udenlandske hjemløse

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til medlemmerne af Folketingets retsudvalg, Folketingets socialudvalg og Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik om ændring af deres juridiske status.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender brevet til medlemmerne af Folketingets retsudvalg, Folketingets socialudvalg og Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik om ændring af udenlandske hjemløses juridiske status, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

På lokaludvalgsmødet den 30. oktober 2013 blev det aftalt, at Dan Sørensen og Julius Lund skulle indhente oplysninger fra de kristelige organisationer, der hjælper hjemløse udlændinge, om de hjemløses juridiske status, således at lokaludvalget kunne arbejde videre med problematikken omkring de udenlandske hjemløse i det sydlige Christianshavn på et oplyst grundlag.

Løsning

Dan Sørensen og Julius Lund har haft et møde med lederen af Frelsens Hærs arbejde på dette hjemløseområde og forelsår på den baggrund, at lokaludvalget srkiver følgende til medlemmerne af Folketingets retsudvalg, Folketingets socialudvalg og Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik:

"I den forløbne sommer er der opstået en del problemer omkring hjemløse udlændinges ophold i Københavns parker, gårde og gader. Flertallet af dem kommer fra Østeuropa og Afrika og er såkaldt uregistrerede unionsborgere eller har permanent opholdstilladelse i et EU-land. Et mindretal af dem er hårde i filten og har begået forskellige former for kriminalitet, og det har forståeligt nok gjort en del borgere vrede og skræmte. Det har været med til at skade omdømmet for de øvrige hjemløse udlændinge, der i Danmark leder efter muligheder for at komme ud af den dybe fattigdom og den massive arbejdsløshed i Syd- og Østeuropa.

Mange af disse mennesker beder om mad og nattely på § 110-tilbud. Desværre er det sådan, at det er de kristeligt funderede væresteder og varmestuer, der er kommet til at bære hele byrden af denne udvikling, fordi de væresteder og varmestuer, der er offentligt ejede eller modtager støtte fra det offentlige, ikke lovligt har mulighed for at hjælpe udenlandske hjemløse. Dette skyldes, at Social- og Integrationsministeriet har meldt ud, at en uregistreret unionsborger, der henvender sig til et sådant § 110-tilbud, skal anses for at opholde sig ulovligt i Danmark og dermed ikke må blive hjulpet, uanset om vedkommende ud fra et socialfagligt skøn må betragtes som værdigt trængende.

Københavns Kommune kan ikke gøre noget for at hjælpe de værdigt trængende unionsborgere, der ikke har det gule sygesikringsbevis, så længe Social- og Integrationsministeriet opretholder forbuddet mod, at de offentligt ejede eller støttede § 110-tilbud tager imod dem og hjælper dem.

Ifølge professor i jura ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen og lektor i EU-ret ved Københavns Universitet Catherine Jacqueson er Social- og Integrationsministeriets fortolkning af EU-lovgivningen i forbindelse med uregistrerede unionsborgere ikke korrekt. For ganske vist må de vandrende unionsborgere ikke blive en urimelig byrde for den danske samfundsøkonomi, men rimelige byrder må accepteres. Men specialisternes vurdering har ikke gjort indtryk på ministeriets jurister, og det har fatale konsekvenser ude i den virkelige verden:

I vores bydel Christianshavn blev Kirkens Korshærs varmestue i juni udsat for et overfald af et maskeret tæskehold, der brugte peberspray mod personalet og de besøgende udlændinge. Sidstnævnte blev derpå gennemtæsket og en af dem smidt i kanalen. I de følgende nætter blev denne varmestues vinduer smadret.
 
Vi nærer begrundet frygt for, at den slags episoder vil blive gentaget i vores bydel, i og med at de meget fattige udlændinge må formodes at flokkes om de steder, der drives af f.eks. Kirkens Korshær og Frelsens Hær, fordi de bliver afvist på de offentligt ejede eller støttede væresteder. Og man må forvente, at der i de kommende år opstår en koncentration af hjemløse og desperate udlændinge bestemte steder i vores og i andre københavnske bydele, hvilket også risikerer at føre til voldelige konfrontationer. Konfrontationer foregår ifølge fagfolk allerede mellem stærke og svage hjemløse udlændinge.

I forventning om at strømmen af fattige og hjemløse udlændinge i de kommende år tiltager, samtidig med at antallet af danske hjemløse øges, risikerer vi i de danske byer at komme til at opleve mange voldelige konfrontationer, med mindre landspolitikerne ser i øjnene, at der er behov for at åbne op for en anderledes håndtering af problemerne på de offentligt ejede og støttede væresteder og varmestuer end den aktuelle.

Man kunne f.eks. forestille sig, at en del af det socialfaglige personale og en skare af frivillige tager de strandede udlændinge i hånden og hjælper dem med at gennemtænke deres situation realistisk ved at stille sig selv spørgsmålene:
Har jeg mulighed for i Danmark at finde et arbejde, der tillader mig at forsørge mig selv og sidenhen min familie?
Kan jeg acceptere fortsat lige akkurat at overleve i Danmark ved at samle flasker?
Eller må jeg se i øjnene, at jeg ikke har en fremtid i Danmark, og at jeg derfor må rejse hjem til mit oprindelsesland?

En sådan model ville være en værdig måde for de danske myndigheder at håndtere en for mange udlændinge ulykkelig situation, i stedet for at man som nu vender ryggen til problemerne og overlader byrden til de kristeligt funderede væresteder og varmestuer. Desuden ville man få en sekundær gevinst gennem det kriminalitetsforebyggende og tryghedsskabende i en sådan indsats.

Christianshavns Lokaludvalg vil derfor opfordre landspolitikerne til at ændre Social- og Integrationsministeriets vejledning i, hvorledes lederne af de såkaldte § 110-tilbud skal håndtere henvendelser fra unionsborgere, der ikke har det gule sygesikringsbevis. Vi ser det som en mulig opblødning af problemerne omkring de hjemløse udlændinge, at det skal blive lovligt for § 110-tilbuddene at hjælpe de uregistrerede unionsborgere, der henvender sig, først med noget mad og varme og en seng for natten og dernæst med noget vejledning, så de bliver i stand til at træffe et realistisk valg: Vil jeg kunne komme til at forsørge mig selv i Danmark? Eller bør jeg rejse hjem?

Christianshavns Lokaludvalg indgår gerne i en dialog med jer politikere.

Med venlig hilsen 


Poul Cohrt,
formand

Kopi til Københavns Borgerrepræsentation"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Folketingets retsudvalg, Folketingets socialudvalg og Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik, samt til Borgerreprsæentationen til orientering.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lars Schou Pedersen, Erling Ekegren og Pia Liljenbøl om, at afsnittet, der starter med "Man kunne f.eks. forestille sig," udgår af henvendelsen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen og Lotte Barfod om, at 2. sætning i henvendelsen formuleres: "Flertallet Nogle af dem kommer fra Østeuropa og Afrika og er såkaldt uregistrerede unionsborgere eller har permanent opholdstilladelse i et EU-land."

Lokaludvalget godkendte brevet til medlemmerne af Folketingets retsudvalg, Folketingets socialudvalg og Folketingets udvalg for udlændinge- og integrationspolitik om ændring af udenlandske hjemløses juridiske status, der fremgår af løsningsafsnittet, med ovennævnte tiltrådte ændringsforslag.



Til top