Mødedato: 27.05.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Pjece om Christianshavns natur

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om behovet for en pjece om Christianshavns natur.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om behovet for en pjece om Christianshavns natur, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Christianshavns Lokaludvalg besluttede i marts-møde en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om behovet for en informationspjece, målrettet brugerne af Christianshavns vande, med information om, hvordan Christianshavns dyre- og planteliv bør beskyttes. Forvaltningen svarede:

"Tak for jeres henvendelse fra den 14. april 2015 til Teknik- og Miljøforvaltningen vedrørende forstyrrelse af fuglelivet i Christianshavns kanaler, Laboratoriegraven og Erdkehlgraven.

I har tidligere præsenteret problemstillingen ved møder mellem lokaludvalget og repræsentanter for forvaltningen, hvor der også blev diskuteret mulige løsninger.

De aktuelle vandområder er ikke ejet af Københavns Kommune. Området er defineret som søterritorium og har som sådan ikke en ejer. Kystdirektoratet er myndighed for området og vil skulle give tilladelse til eventuelle initiativer. Københavns Kommune bliver i så fald hørt.

Kommunen har en strategi for havnen, hvori der både er ønsker om, at der kommer mere aktivitet i havnen og at man bevarer så meget natur som muligt. Kommunen ønsker således, at kanalerne kan bruges til rekreative formål, men at det selvfølgelig sker med respekt og hensyn til dyrelivet i området. På mødet med lokaludvalget anbefalede vi derfor, at lokaludvalget går dialogens vej og taler med de involverede organisationer og aktører (fx kajakklubber, Øresunds Miljøskole, Forsvarets Dykkerskole og Canal Tours).

Kommunen ønsker imidlertid ikke at finansiere en folder eller lave fysiske tiltag, fordi det ikke er kommunens vandområde. Vi kan derfor ikke forvalte eller regulere området. Kommunen anbefaler derfor, at lokaludvalget tager en positiv dialog med de ovenfor nævnte organisationer og aktører.

Hvis der er yderligere spørgsmål, er I selvfølgelig velkommen til at vende tilbage.

Med venlig hilsen

Lis Napstjert
Konstitueret serviceområdechef
_______________________________
KØBENHAVNS KOMMUNE
Teknik- og Miljøforvaltningen
Byens Anvendelse"

Løsning

Arbejdsgruppen Teknik, Miljø og Havnen har drøftet sagen og foreslår, at lokaludvalget sender følgende til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Med henvisning til Teknik- og Miljøforvaltningens afvisende svar den 24. april 2015 om Christianshavns Lokaludvalgs forslag om en informationspjece om dyre- og plantelivet i Christianshavns vande, skal lokaludvalget hermed endnu engang gøres opmærksom på den kritiske situation, der er opstået for fuglelivet i Christianshavns område.

Den tiltagende bosætning i de tilgrænsende områder øger det rekreative pres på Christianshavns åbne land- og vandområder. Hertil kommer den forøgede tilstrømning af turister og kommunens i øvrigt prisværdige ambitioner om at udvikle friluftslivets muligheder og fremme byens image i retning af bæredygtighed og biodiversitet.

Da netop oplevelse af levende natur i sig selv er en væsentlig del af mange friluftsaktiviteter, samtidig med at den signalerer bæredygtig forvaltning, må det være i kommunens interesse, at naturen ikke lider væsentlig skade, men at naturen tværtimod fremmes i den kommende udvikling.

Men noget sådant kommer ikke af sig selv. Bestanden af ynglende svaner, der kan tages som indikator for, hvordan vandfuglene har det, er gået stærkt tilbage (fra fire til nu kun et par i det overvågede område i vandområdet bag Holmen).

Dette er så meget desto mere beklageligt, som at knopsvanen i en ikke fjern fortid indgik i Københavns vartegn, markeret ved en statue med prinsesse Leda, der elsker med Zeus i skikkelse af en svane. Statuen stod indtil 1795 på Havfruegrunden (mellem Slotsholmen og Christianshavn lige ved indløbet til Tøjhushavnen). Dette bør kommunen kunne få noget ud af i den videre udvikling af oplevelsesturismen i bydelen. Men det vil være en kedelig historie, hvis de ynglende svaner helt bliver fortrængt i samme proces.

Borgerinddragelse, natur og biodiversitet er elementer, som moderne byudvikling prioriterer. Det gælder også Christianshavns natur. Det kan kræve tekniske og mange andre forvaltningsmæssige tiltag. Men under alle omstændigheder kræver det oplysning og dialog. Og et led i en sådan dialog synes oplagt at være udarbejdelse af en pjece om bydelens natur. Når pjecen er udarbejdet, kan den i pdf-format lægges på de relevante hjemmesider hos fritidsklubberne og også gerne på lokaludvalgets og København Kommunes hjemmeside. Der har allerede været en dialog med nogle af klubberne, men der også vil fremover være behov for information.

Lokaludvalget bistår gerne med en videreudvikling og distribution af en sådan pjece.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

Godkendt, idet

  1. det af henvendelsen skal fremgå, at kommunen har et medansvar for, at vandarealerne anvendes rekreativt og derfor også har et medansvar for at orientere om behovet for hensyn til dyre- og plantelivet i vandet og på bredderne.
  2. lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med sekretariatet at foretage redaktionelle rettelser i henvendelsen.
Til top