Mødedato: 27.03.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Drøftelse af forslag til Københavns Kommuneplan 2019

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal tage et oplæg fra Økonomiforvaltningen om forslag til Københavns Kommuneplan 2019 til efterretning samt drøfte forslaget.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager et mundtligt oplæg fra Økonomiforvaltningen om forslag til Københavns Kommuneplan 2019 til efterretning.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter forslag til Københavns Kommuneplan 2019.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har den 20. marts 2019 sendt forslag til Københavns Kommuneplan 2019 i intern høring i lokaludvalgene med svarfrist den 14. maj 2019. Det betyder, at Christianshavns Lokaludvalg skal vedtage sit høringssvar i mødet den 24. april 2019.

Se forslaget til Københavns Kommuneplan 2019 i bilaget.

Løsning

Økonomiforvaltningen orienterer mundtligt om forslag til Københavns Kommuneplan 2019 i lokaludvalgsmødet 27. marts 2019. Der sættes 20 minutter af til orienteringen, inkl. spørgsmål og svar. Derefter drøfter lokaludvalget forslaget.

Drøftelsen skal ses som inspiration til udkastet til høringssvar, som lokaludvalget skal vedtage den 24. april 2019.

Formanden foreslår, at udkastet til høringssvar udarbejdes af arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn, men det skal ikke forhindre de øvrige arbejdsgrupper i at komme med bidrag til høringssvaret. 

Økonomi

 Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog et mundtligt oplæg fra Økonomiforvaltningen om forslag til Københavns Kommuneplan 2019 til efterretning.

  2. Lokaludvalget drøftede forslaget til Københavns Kommuneplan 2019. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • De to første kapitler er visionære og gode, men de hænger ikke sammen med kapitel tre, hvor de enkelte bydele bliver beskrevet. Her går fusen af ballonen og det er ærgerligt. Hvor er det visionære?
    • Tilfredshed med det der står om Nyholm i forslaget til kommuneplan, men brugen af ordet "helhedsplan" i forbindelse med udviklingen af Nyholm er misvisende. I Forsvarsforliget står, der at man vil udarbejde en helhedsplan for Nyholms fredede bygninger. Det vil i praksis sige en del af øen, og altså ikke hele området.
    • Betyder ”modernisering af plejeboliger” nye plejeboliger? Christianshavn har ingen plejeboliger at modernisere.
    • Indre By og Christianshavn er behandlet ud fra et samlet datagrundlag. De fakta, som er angivet i Kommuneplanforslagets afsnit om Indre By, er genbrugt i afsnittet om Christianshavn. Fakta for Christianshavn skal med i kommuneplanforslaget. da data om bydelen ellers er misvisende. 
    • Kommuneplanforslaget fokuserer meget på at bygge nyt – men hvad med det eksisterende? Der står mange tomme bygninger og tomme erhvervslejemål rundt omkring i byen. Sidstnævnte kunne konverteres til boliger. 
    • Mange ældre sidder i store lejligheder, da de på grund af boligpriserne ikke har råd til at flytte. De store lejligheder, de har haft i flere årtier, er billigere at sidde i, end hvis de skulle flytte og sidde i noget mindre. Det betyder, at de bruger enkelte rum i deres lejlighed, mens resten står hen. Kommunen kunne indlede et projekt med fx hjemmehjælpere for at afdække omfanget af den form for ”ubrugt” boligmasse.
    • Kommunen skal blive bedre til at udnytte den eksisterende boligmasse, samt indgå et samarbejde med staten om at lave huslejereguleringer.
    • Almene boliger er næppe den billigste boligtype i København.
    • Der burde være en skrappere bopælspligt, da der er mange ”sommerferie”-lejligheder. Det presser boligpriserne i vejret.
    • Stemningen i kommuneplanforslaget bærer præg af stemningen på Rådhuset lige nu. 
    • Tilvæksten på de 10.000 ekstra borgere i København om året bør stoppes.  
    • Kommunen bør udskrive en arkitektkonkurrence om bygnings-alternativer til højhuse. Det er muligt at lave byfortætning på andre måder end ved at bygge i højden. Der mangler et afsnit i kommuneplanforslaget med regler for højhusbyggeri.
    • Kommunen bør bygge fleksible boliger. 
    • Der mangler et afsnit om lys i kommuneplanforslaget. Nybyggerierne og højhuse dræner lyset i byen. Det har betydning for boligernes kvalitet og sanitet. 
    • Parkeringsnormerne i kommuneplanforslaget bør laves om, så der kommer færre biler. Vi skal have bilfri bydele. Planlægningen af parkeringspladser bør have mindre betydning.
    • Vi har brug for trafikløsninger i udviklingsområder som Refshaleøen i samme takt, som områderne tages i brug.

  3. Lokaludvalget bemyndigede arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn til at udarbejde et udkast til et høringssvar til behandling i lokaludvalgsmødet den 24. april 2019. Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn samler op på input fra andre arbejdsgrupper under lokaludvalget. De andre arbejdsgrupper har frist den 15. april 2019.
Til top