Mødedato: 27.02.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Decentral forvaltningsorganisering

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte oplægget fra Økonomiforvaltningen om decentral forvaltningsorganisering.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter oplægget fra Økonomiforvaltningen om decentral forvaltningsorgansering 
  2. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger et ad hoc-udvalg til at skrive et udkast til høringssvar om decentral forvaltningsorgansering,  som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 20. marts 2013
  3. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger to lokaludvalgsmedlemmer til i 2. del af Christianshavnermødet den 6. marts at fortælle de fremmødte borgere om oplægget.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har den 6. februar 2013 udsendt et oplæg til alle lokaludvalg om decentral forvaltningsorganisering. Decentral forvaltningsorganisering er et af fire spor i Strukturudvalgets rapport vedrørende kommunens struktur, som man arbejder videre med,.efter at det er blevet besluttet ikke at arbejde videre med en ny udvalgs- og forvaltningsstrutkur i kommunen.

Økonomiforvaltningen ønsker lokaludvalgenes input, erfaringer og forslag til mulige løsninger inden for tre temaer knyttet til den decentrale forvaltningsorganisering:

  1. Borgerinddragelse og lokal forankring
  2. Gennemskuelig borgeradgang og større ensartethed
  3. Større grad af samlokalisering på tværs af forvaltnings- og fagområder.
Svarfristen er den 25. marts 2013.

Det fremgår af debatoplægget, at et centralt aspekt af betjeningen af borgerne - herunder målsætningen om at skabe sammenhæng, nærhed og effektivitet i indsatesen - er organiseringen af kommunens decentrale opgaveløsning.  Men kommunens nuværende decentrale organisering afspejler ikke altid et helhedsperspektiv på borgernes udfordringer og behov, særligt hvor borgerne efterspørger ydelser eller tilbud på tværs af kommunens forvaltningsområder. Det kommer bl.a. til udtryk ved,
  •  at kommunen fortsat har mange forskellige borgerindgange
  • at organiseringen er baseret på faglige hensyn i højere grad end borgernes samlede behov
  • at nogle borgergrupper oplever store fysiske afstande til tilbud, og der kan være behov for at styrke opgaveløsningen med mere viden om det lokale erhvervsliv
  • at lokaler og faciliteter ikke altid anvendes effektivt på tværs af fagområder.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter oplægget i lokaludvalgsmødet den 27. februar 2013, drøfter det med borgerne på Christianshavnermødet den 6. marts 2013 og beslutter et høringssvar i lokaludvalgsmødet den 20. marts 2013.

Lokaludvalgets drøftelse
Lokaludvalgets drøftelse indledes med, at en medarbejder fra Struktursekretariatet, Økonomiforvaltningen, holder et kort oplæg om sagen. Medarbejderen vil være til stede under lokaludvalgets drøftelse med henblik på at besvare eventuelle spørgsmål.

Lokaludvalgets drøftelse af oplægget kan tematiseres i forhold til de overordnede spørgsmål i oplægget:

1. Borgerinddragelse og lokal forankring:
Hvordan kan der ske en øget borgerinddragelse og lokal forankring bl.a. ved at styrke kommunes samarbejde med civilsamfundet og virksomheder?

2. Gennemskuelig borgeradgang og større ensartethed:
Hvordan kan den lokale borgeradgang til kommunen gøres mere gennemskuelig og sammenhængende for borgerne?

3. Større grad af samlokalisering på tværs af forvaltnings- og fagområder:
Hvordan kan der ske en større grad af samlokalisering på tværs af fagområder og forvaltningsområder?


I debatoplægget er en række supplerende spørgsmål til de overordnede spørgsmål, som ligeledes kan indgå i lokaludvalgets drøftelse. Meningen er dog ikke, at lokaludvalget i sit høringssvar skal besvare alle spørgsmål; kun dem, som lokaludvalget selv finder relevante.

Formanden foreslår, at lokaludvalget i drøftelsen inddrager bydelsplanprojektet "Christianshavn som eksperimentarium for bydelsopdelt ledelse af kommunale institutioner" - se bilag 5.

Sekretariatet samler lokaludvalgsmedlemmernes synspunkter i et notat, som kan danne grundlag for et udkast til høringssvar, som lokaludvalget beslutter i mødet den 20. marts 2013.


Christianshavnermødet 6. marts
Temaet for Christianshavnermdøet den 6. marts 2013 er politiets indsats på Christianshavn. I mødets 2. del, hvor lokaludvalget drøfter aktuelle sager med borgerne, vil decentral forvaltningsorganisering være blandt sagerne. Formanden foreslår, at lokaludvalget vælger to lokaludvalgsmedlemmer, som præsenterer sagen for deltagerne på Christianshavnermødet. Sekretariatet samler borgernes synspunkter i et notat, som kan danne grundlag for et udkast til høringssvar, som lokaludvalget beslutter i mødet den 20. marts 2013.

Ad hoc-udvalg
Formanden foreslår, at der til at skrive et udkast til høringssvar, som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 20. marts 2013, udpeges et ad hoc-udvalg.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Ad hoc-udvalget skriver et udkast til høringssvar, som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 20. marts 2013.

Økonomiforvaltningen oplyser:

  • Februar-maj 2013 pågår en analysefase i forvaltningerne.
  • Februar-marts 2013 drøfter lokaludvalgene debatoplægget og indsender input, som indgår i det videre analysearbejde og den endeliger politiske behandling af løsningsforslag i Økonomiudvalget i juni 2013.
  • April-maj 2013 samler Struktursekretariatet lokaludvalgenes input og sender dem til lokaludvalgene.
  • 11. juni 2013 tager Økonomiudvalget stilling til analyser og forslag.
  • Juni-august 2013 høres fagudvalgene.
  • September 2013 tager Økonomiudvalget stilling til høringssvarene fra fagudvalgene og træffer beslutning om den videre proces for de modtagne forslag.

Beslutning

1. Lokaludvalget drøftede oplægget fra Økonomiforvaltningen om decentral forvaltningsorgansering. Der var følgende tilkendegivelser:

  • Det ligner central styring af decentrale forhold. Hvor er lokaludvalgene henne?
  • Man taler om borgerinddragelse og lokal forankring, men hvor kommer borgerne ind?
  • Det forhold, at ældre og svage borgere ikke har adgang til IT, er ikke omtalt i oplægget.
  • Der er intet i oplægget om decentralisering af borgertilbud.
  • Lokaludvalget kan i sit høringssvar tage udgangspunkt i bydelsplanprojektet "Christianshavn som eksperimentarium for bydelsopdelt ledelse af kommunale institutioner".
  • I processen vedrørende decentral forvaltningsorganisering burde der være egentlig borgerinddragelse.
  • Er der juridisk mulighed for, at lokaludvalgene påtager sig flere opgaver?
  • Oplægget stritter i mange retninger. Det er fint med borgerinddragelse, men som omtalt i en artikel i Christianshavneren er det et problem med kun 55 borgerrepræsentationsmedlemmer til at dække en kommune med ½ mio. indbyggere og en mærkbar befolkningstilvækst. Lokaludvalgene kan godt påtage sig opgaver.
  • Oplægget mangler den lokale indgangsvinkel. Hvordan kommer den lokale dimension ind? Hvad er lokaludvalgenes rolle? Det er påfaldende, at lokaludvalgene ikke nævnes i oplægget.
  • Vi er i en nærdemokratisk mangelsituation.Det er svært at komme igennem med borgernes synspunkter.
  • Borgerne bliver hørt, men det giver sjældent anledning til ændringer i politikken.
  • Det handler om hvilke institutioner, vi vil have på Christianshavn.

2. Lokaludvalget udpegede Poul Cohrt, Asbjørn Kaasgaard, Ruth Plovgaard og Jane Lytthans til at skrive et udkast til høringssvar om decentral forvaltningsorgansering,  som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 20. marts 2013.

3. Lokaludvalget besluttede at bede Økonomiforvaltningen om at holde et oplæg om decentral forvaltningsorganisering på Christianshavnermødet den 6. marts 2013.  

Til top