Mødedato: 27.01.2016, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Vandhandleplanen og Christianshavns Stadsgrave

Christianshavns Lokaludvalg skal godkender en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om Stadsgravene.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om Stadsgravene, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".

Problemstilling

Arbejdsgruppen om Miljøforeslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Tak for svaret i mail af 5. januar 2016 om vandhandleplanen og indsatsen i Stadsgraven. Christianshavns Lokaludvalg skriver dette i tæt samarbejde med Søgruppen.

At Stadsgravene på Christianshavn ikke er medtaget i de statslige vandplaner må betragtes som en fejl, som Københavns Kommune burde have gjort opmærksom på. Stadsgravene er ikke som Fælledparksøen, Lygte Å og Ladegårdsåen (begge sidstnævnte stort set rørlagte) ferskvandsområder.  Stadsgravene er en del af søterritoriet og er alene pga af deres størrelse områder, som oplagt burde være medtaget.

At der for nærværende kun er krav om, at vandkvaliteten ikke må forringes, forudsætter jo, at man kender områdets tidligere og nuværende vandkvalitet.  Dette er ikke tilfældet.  Der har kun været foretaget spredte målinger af enkelte miljøparametre og en samlet vurdering af vandkvaliteten er ikke foretaget.  Det er Søgruppens vurdering, at vandkvaliteten tidligere – for eksempel for omkring 15 år siden – har været væsentlig bedre bedømt ud fra sigtdybden. 

For at vurdere om kravet til at vandkvaliteten ikke forringes er det vores opfattelse, at der bør iværksættes et systematisk måleprogram af en række miljøparametre (iltindhold, klorofylindhold, kvælstof og fosfor, submers vegetation). 

Det er ikke vores opfattelse, at der fra kommunens side er stort fokus på Stadsgravene.   I august 2015 havde vi et møde med repræsentanter fra Københavns Kommunens forvaltning.  På mødet blev drøftet en række forhold, der kunne forbedre vandkvaliteten i området.  Det er derfor glædeligt, at der nu opstilles en ny pumpe, der vil kunne øge vandgennemstrømningen i Ydre Stadsgrav med en faktor 3.  Det undrer os imidlertid, at man opstiller en ny pumpe, al den stund at der på mødet blev redegjort for, at den eksisterende pumpes kapacitet var tilstrækkelig til at sikre et vandskifte i Ydre Stadsgrav i løbet af ca. 5 dage.  Det blev på samme møde konstateret, at det største problem var tilstopning af tilløb og udløb fra Ydre Stadsgrav med grene, blade, plastikposer og lignende.  Der blev fra forvaltningen iværksat et program, der sikrede, at til- og fraløb fra Ydre Stadsgrav blev renset ca 1 gang om ugen.  Det har tilsyneladende fungeret godt, og vandkvaliteten i Ydre Stadsgrav er markant forbedret.

Imidlertid efterspurgte vi en løsning, hvor vandet fra Ydre Stadsgrav ikke blot blev pumpet ud i Indre Stadsgrav, hvor vandkvaliteten også er ringe.  Vi foreslog, at forvaltningen undersøgte muligheden for, at vandet fra Ydre Stadsgrav blev pumpet direkte ud i havnen – eventuelt via Margrethebassinet.  Dette vil forbedre vandkvaliteten både i Ydre Stadsgrav og i Indre Stadsgrav.

Den nye pumpe, som er ved at blive implementeret, er vi glade for. Vi vil meget  gerne have informationer om den, bl.a. hvor den opsættes og hvordan rørføringen bliver.

Det er korrekt, at Stadsgraven er et brakvandsområde.  Svingningerne i saltholdigheden er imidlertid ret beskedne og er ikke en forklaring på de store svingninger, man ser i artssammensætningen og mængden af submerse planter.  Her er vandkvaliteten – målt ved sigtdybden – af afgørende betydning.  Og sigtdybden afhænger igen af belastningen med kvælstof og fosfor.  De spredte målinger, der hidtil er foretaget, viser, at belastningen af disse to stoffer næppe stammer fra spildevand.  Der er tilsyneladende alt for store koncentrationer af kvælstof i vandet.  Man kunne have mistanke om målefejl.  Eller at der er tilledninger fra en ukendt kilde.  Tilledninger fra Christiania kan udelukkes, idet der ikke er fundet tilledninger fra dette område.

Selvom forvaltningen ikke umiddelbart er bekymret i forhold til planter og dyr, er det ikke en holdning, vi deler.  Der er med få års mellemrum konstateret omfattende fugle- og fiskedød p.g.a.  forekomsten af botulismus.   Og det kan også konstateres, at mængden af vandplanter varierer meget fra år til år.  Begge dele er til stor skade for det rige fugleliv, der potentielt huses i Stadsgravene.

Vedrørende tilledningen af regnvand i situationer med voldsom nedbør er vi naturligvis klar over, at forvaltningen er opmærksom på de mulige forurenende stoffer, der kan være i vandet og at yderligere forurening af Stadsgravene skal undgås.   De beregninger, vi fik forelagt i august, viser, at mængden af regnvand, der potentielt kan forventes tilledt Stadsgravene, ikke er af en mængde, der afgørende vil kunne ændre saltholdigheden.   Imidlertid vil en tilledning af regnvand kunne få vandstanden i Stadsgravene til at stige markant.  Det vil give problemer i de huse og haver, der grænser op til Stadsgravene.  Dette bør undersøges nøjere, inden der gives tilladelse til tilledning.

Søgruppen og Lokaludvalget har i en længere årrække forsøgt at få et konstruktivt samarbejde med Københavns Kommune.  Det har ikke altid været let.  På det sidste møde i august fik vi lovning på at en række forhold ville blive undersøgt.  Vi fik også lovning på en fortsat tæt kontakt.  Det håber vi vil udmønte sig i fortsatte jævnlige kontaktmøder, hvor vi bliver underrettet om påtænkte tiltag fra forvaltningen, og hvor vi kan fremsætte vores observationer og ønsker.

Med venlig hilsen

 

Poul Cohrt,
formand"

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget godkender ovennævnte brev til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Beslutning

Godkendt.
Til top