Mødedato: 25.09.2019, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

B-sag: El-løbehjul på Christianshavn

Christianshavns Lokaludvalg skal godkende et brev til Teknik- og Miljøudvalget om el-løbehjul.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender brevet til Teknik- og Miljøudvalget om el-løbehjul, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

I "Åben spørgetid" i mødet den 28. august 2019 orienterede borgere om de gener, el-løbehjul giver. Fra referatet af lokaludvalgsmødet den 28. august 2019:

"En borger gjorde opmærksom på, at folk på el-løbehjul bruger fortovet i Christianshavns brostensgader, hvilket cyklister også gør. Det er farligt for fodgængerne, for løbehjulene er lydløse og de kører hurtigt. Han mente, at det ikke er rimeligt, at man skal frygte for liv og lemmer, når man træder ud af sin gadedør. Desuden kan børn på fortovet blive kørt ned. Fortovene er ikke længere sikre for fodgængerne.

Han foreslog lokaludvalget at bede kommunen om at stoppe forsøget med free float-løbehjul.

Alternativet kunne være, at kommunen anlægger cykelstier i brostensgaderne, som folk på løbehjul kan bruge. Men det er dyrt og derfor formentlig ikke realistisk.

Borgeren oplæste et brev fra en anden borger. Denne borger gav udtryk for, at fodgængere og handicappede bliver presset fra fortovet til kørebanen af folk på løbehjul samt af løbehjul, der ligger og flyder. Hun gav udtryk for, at det er livsfarligt pga. hastigheden og fordi de er lydløse. Det var hendes opfattelse, at unge brugere af løbehjul ikke overholder færdselsreglerne og at byen er blevet en legeplads for folk på løbehjul, hvilket har givet kaos i gaderne. Hun spurgte, hvem løbehjulene er til glæde for og slog fast, at kommunen ikke lever op til "Byen for Alle"-målsætningen, når det for folk med fysisk handicap er blevet farligt at færdes i byen. Hun konkluderede, at byen er for de stærke og mest mobile.

En tredje borger gjorde opmærksom på, at mange ældre oplever problemer med folk på løbehjul. Hun bad lokaludvalget tage sagen seriøst.

Sven Erik Brockdorff svarede, at han er enig i de fremførte bemærkninger og at han havde læst, at en af free float-operatørerne nu er ved at indstille deres løbehjul, så de kører langsomt i bestemte zoner i byen.

Elin Johansson oplyste, at Blindesamfundet og Handicaprådet har drøftet løbehjul og at de bekræfter, at det er et problem, at løbehjulene er lydløse og at de flyder i gaderne.

Tage Henningsen svarede, at der er fordele ved free float-operatørernes løbehjul, som ikke er blevet nævnt. Folk på løbehjul kører lige så lovligt og ulovligt som cyklister. Problemet er, at der ikke er politi nok til at håndtere ulovlighederne, men borgerne skal ikke finde sig i det.

Poul Nielsen svarede, at hverken cyklister eller folk på løbehjul må køre på fortovet. Det er en politiopgave og man må overveje, om bøderne for sådanne forseelser skal sættes op."

 

I samme lokaludvalgsmøde drøftede lokaludvalget en sag om løbehjul. Fra referatet:

"1. Lokaludvalget drøftede fordele og ulemper ved Teknik- og Miljøforvaltningens forsøgsordning     om et-årige tilladelser til opstilling af mindre udlejningskøretøjer, bl.a. løbehjul, på offentligt     vejareal. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:

  • Mange steder, hvor man hidtil har kunnet parkere en cykel, er nu optaget af løbehjul. Byrummet er fyldt op.
  • Der skal ikke parkeres løbehjul på Christianshavns Torv.
  • Løbehjulene kører for hurtigt. Den maksimale hastighed for løbehjulene skal være lavere.
  • Når man sammenligner vilkårene for placering af løbehjul med det, der foregår, kan man se, at vilkårene ikke overholdes.
  • Hvorfor skal forsøget vare et år?
  • I Christianshavns brostensgader kører folk fortovet.
  • Folk på løbehjul er ligeglad med, hvordan deres kørsel påvirker andre, ligesom de er ligeglade med, hvor de parkerer løbehjul.
  • Problemet med, at løbehjul parkeres hvor som helst, kan løses ved at operatørerne opkræver depositum for brug af løbehjulene. Derudover kan det løses ved, at man kræver af operatørerne, at det kun skal være muligt at parkere løbehjul på bestemte steder i byen. Sådan er det med de hvide bycykler.
  • En løbehjuloperatør har sat løbehjulenes maksimale hastighed ned til 6 km/t, når de bruges på Strøget. Der bør udpeges flere sådanne 6 km/t-zoner.
  • En maksimal hastighed for løbehjul på 15 km/t i gader, hvor der cykles, er fornuftigt.
  • Vi skal være opmærksomme på, at de yngre generationer har et andet forhold til free float-løbehjul.
  • Det er positivt, hvis løbehjulene erstatter bil- og buskørsel.
  • Der begås ulovligheder med løbehjulene, men det gør der også med cykler.
  • Løbehjulenes maksimale hastighed i det centrale Christianshavn bør sættes ned.
  • Transporten af løbehjulene til steder, hvor de sættes ud og samles ind, giver forurening.
  • Forretningsmodellen for free float-operatørerne er betinget af, at de ikke har udgifter til stationer til placering af løbehjul.
  • Vi skal være opmærksom på, at private er begyndt at købe løbehjul. Der er behov for en regulering af brug af løbehjul.
  • Der kan være behov for med fotos at dokumentere, hvordan løbehjulene er til gene for ældre og handicappede.

2. Lokaludvalget bad arbejdsgruppen Sociale Forhold, Sundhed og Omsorg om en indstilling til et     kommende lokaludvalgsmøde om, hvad lokaludvalget kan og skal gøre i forhold til free float-     operatørernes løbehjul, idet det vurderes, at især ældre og dårligt gående er generet af     parkering af løbehjul på fortov."

Løsning

Arbejdsgruppen Sociale Forhold, Sundhed og Omsorg foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"Vi vil ikke have el-løbehjul på Christianshavn under de nuværende betingelser! - og vi vil godt herunder begrunde hvorfor:

Vi er bekendt med at Kommunen har tilsluttet sig en forsøgsperiode med begrundelsen at der ligger miljøhensyn til grund, desværre efter vores opfattelse, uden at man inden accepten, har undersøgt konsekvenserne for dette forsøg.

El-løbehjulene skal afhentes for opladning tillige med at de skal placeres på udvalgte steder, hvilket kan have nogle negative miljømæssige konsekvenser, (transporteres i varevogne) så spørgsmålet er hvor meget der reelt spares.

Herudover sker der desværre en del ulykker, som følge af, at man lige skal øve sig i at bruge et el- løbehjul, som kan få store menneskelige konsekvenser, med besøg på skadestue m.v. (se artikel i Politiken den 17.9.2019 som er vedlagt).

Vi har fået en del henvendelser fra borgere på Christianshavn, om at de føler sig forfærdelig generet af el-løbehjulene.

Mange gader på Christianshavn er brostensbelagte, hvilket vanskeliggør kørsel med løbehjul, i stedet vælger brugerne af disse at køre på fortovene - som om det ikke er nok, så havde vi cyklerne i forvejen også på fortovene.

El-løbehjulene bliver efter brug blot stillet helt tilfældige steder, ofte blot smidt på tværs af fortovene, til stor gene for alle, men især for brugere af kørestole, rollatorer, barnevogne for ikke at glemme blinde og synende.

Kommunens renholdelse af fortove besværliggøres også. Her har vi erfaret, at kommunen ikke fejer på fortove, hvor der ligger el-løbehjul- dog uden at grundejeren kompenseres eller informeres herom!

El-løbehjulene er lydløse og kører for stærkt til stor gene for gående og folk, der kommer ud af opgangene. Dette er til stor gene, da voksne og børn ofte må springe for livet, når de kommer ud af opgange og porte.

På Christianshavn i brostensbelagte gader er der lavet render til vand fra nedløbsrør og hver gang et løbehjul kører over disse, giver det nogle gevaldige brag, som er til stor gene for beboerne, der tror nogen er ramlet ind i hinanden.

Færdselsloven bliver ikke overholdt, der køres konstant over for rødt, man benytter fodgængerfelter og som sagt stor alle fortove overalt på Christianshavn.

Tit ser vi også to personer på el-løbehjulene. Mange turister kender jo slet ikke færdselsreglerne og tit køres der også i modsat retning på vores få cykelstier.

Når man forsøger at fortælle brugerne af el-løbehjul at det er ulovligt at køre på fortove, så får man ”fingeren”, tilråb om at holde sin kæft, tillige med trusler om tæv.

Derfor foreslår vi følgende:

Når forsøgsperioden skal evalueres, foreslår vi at el- Løbehjul forbydes på hele Christianshavn, da el-løbehjul er til stor fare for stor set alle der færdes på gader, fortove og pladser.

Alternativt, at el-løbehjul efter brug, som med ”bycyklen”, leveres tilbage på de af kommunens fastsatte pladser (fremfor som nu, hvor de efterlades tilfældige steder). Eller kommunen opsamler henkastede el-løbehjul og sender regningen for opsamling og opbevaring videre til respektive udbyder.

At der på linje med andre bydele, fastsættes et vist antal og da Christianshavn er en forholdsvis lille bydel, vil f.eks. 100 løbehjul være passende.

At der i alle brostensbelagte gader, herunder også Prinsessegade og Christianshavns Torv, bliver krav om nedsættelse af hastigheden til maksimum 5 km. Alternativt nedsættes hastigheden overalt på Christianshavn.

Der skal opsættes skilte i alle gader og pladser, med indskærpelse af at her gælder færdselsloven og man på linje med cyklister ikke køre på fortovene og åbne pladser.

At der i alle brostensbelagte gader på Christianshavn etableres cykelstier, således at man undgår at vælger fortovene til kørsel.

Med venlig hilsen 

Poul Cohrt,
formand

 

Bilag fra Politiken 17.09.2019 

Løbehjul otte gange farligere end cykel

Trafik. Risikoen for at komme til skade er otte gange større, hvis du kører på elløbehjul frem for at køre på cykel. Det viser en undersøgelse foretaget af Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. Lægerne baserer undersøgelsen på tal fra Odense, hvor der har været adgang til motoriserede løbehjul siden 1. juli. »Vores undersøgelse viser, at risikoen er otte gange større ved brug af løbehjul. Det kommer lidt bag på os«, siger overlæge Niels Dieter Röck. Han understreger, at talgrundlaget ikke er stort og udelukkende baserer sig på skader registreret siden 1. juli.

Ritzau"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning

Ændringsforslag vedr. det foreslåede brev til Teknik- og Miljøudvalget om el-løbehjul:

 

Jane Lytthans stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget foreslår, at antallet af el-løbehjul begrænses.

Poul Nielsen stillede ændringsforslag om, at alle afsnit inden overskriften "Derfor foreslår vi følgende:" enten omformuleres eller slettes.

Jens Eskildsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget foreslår, at el-løbehjul max. må køre 8 km/t på Christianshavn.

Jens Eskildsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget ikke foreslår, at el-løbehjul forbydes.

Tage Henningsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget foreslår, at operatørerne af free float el-løbehjul skal forpligtes til at oprette stationer, som løbehjulene skal stå i, når de ikke bruges.

Uffe Ploug stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget spørger om hvilken konsekvens, det har for operatørerne af free float el-løbehjul, hvis ikke de overholder vilkårene for opstilling af løbehjul.

Povl Koch stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget spørger om, hvordan forsøgsordningen om et-årige tilladelser til opstilling af el-løbehjul administreres på Christianshavn.

Poul Cohrt stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget spørger om hvilke erfaringer, man har gjort sig med forsøgsordningen om et-årige tilladelser til opstilling af el-løbehjul for så vidt angår Christianshavn.

Poul Cohrt stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget tilkendegiver, at det ønsker at bidrage til Teknik- og Miljøforvaltningens evaluering af el-løbehjul.

Jens Eskildsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget tilkendegiver, at operatørernes el-løbehjulsystem forurener, da el-løbehjulene transporteres rundt i dieselvarebiler.

Jens Eskildsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget foreslår, at der stilles krav om, at varebilerne, der anvendes til at transportere el-løbehjul, er el-drevne.

Mogens Holm stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget foreslår en depositumordning for brug af el-løbehjulene og at de får en nummerplade.

 

Lokaludvalget godkendte brevet til Teknik- og Miljøudvalget om el-løbehjul, der fremgår af løsningsafsnittet, idet formanden blev bemyndiget til at indarbejde ovennævnte ændringsforslag og idet han blev bemyndiget til at foretage redaktionelle ændringer i brevet.

Til top