Mødedato: 25.09.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Skolelokalisering på Christianshavn

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

På baggrund af afsnittet i den politiske aftale om forliget om Københavns Kommunes Budget 2014 om midler til et fjerde spor på Christanshavns Skole indstiller formanden,
  1. at lokaludvalget bemyndiger arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid til at invitere lokaludvalget og repræsentanter for skolebestyrelser og ledere fra folkeskolen og gymnasiet til en drøftelse af nye muligheder for skole-lokalisering på Christianshavn. Mødet holdes i starten af oktober. I drøftelsen kan såvel nybyggeri som mageskifte mellem institutionerne på Christianshavn indgå.
  2. at lokaludvalget bemyndiger arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid til sammen med lokaludvalgets formand at kontakte de relevante forvaltninger og politikere om de initiativer, som der måtte være enighed om på ovennævnte møde.
  3. at lokaludvalget udpeger et medlem af lokaludvalget, der er med i arbejdsgruppen Kultur, Skole og Fritid, som tovholder på ovennævnte interessentmøde og de initiativer, man på mødet måtte blive enig om.
  4. at arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid orienterer lokaludvalget i mødet den 30. oktober 2013 om status på initiativet.

Problemstilling

Arbejdsgruppen Kultur, Skole og Fritid har følgende til behandling i lokaludvalget:

Skolerne på Christianshavn - en ny situation efter budgetforliget?

Fra Christianshavns Bydelsplan 2013:
• At flytte gymnasiet til et egnet sted i området, hvorefter folkeskolen kunne overtage gymnasiets lokaler – eller omvendt.

• At bygge en ny skole på Holmen, idet Holmen og Margretheholm er eller vil blive områder med forholdsvis mange skolebørn.


Christianshavns Lokaludvalg bør/ skal forholde sig til den nye situation omkring det fjerde spor og helhedsrenovering af Christianshavns Skole.

I budgetforliget for 2014, er der i de næste 3 år afsat 120 millioner til et nyt - et fjerde spor - på skolen. Desuden 50 millioner til en helhedsrenovering - og dertil kommer nogle millioner til midlertidige kapacitetsafhjælpnings foranstaltninger i perioden.

Med udgangspunkt i Christianshavns Lokaludvalgs bydelsplan 2013, afsnit 13 om skolerne, bør lokaludvalget reagere med det samme, og samle så mange interessenter som muligt for at undersøge muligheden for at få en helt ny og samlet folkeskole.

F eks. på Arsenaløen i det område der er kommunalt ejet - og/eller en del af det, der tidligere hed Basecamp, hvor der er en del garager og en del af det grønne område. Eller på Christiansholm, der ejes af By & Havn. Herunder kan drøftes et mageskifte mellem institutionerne.

Argumenter:
Christianshavns Skole er indrettet i et gammelt sygehus fra 1914. Renoveret i 1990erne. Tilbygning fra 2001.

Filialen med 0-2 klasse er i en særskilt bygning langt fra hovedskolen fra 1869, suppleret med to midlertidige pavilloner fra 2013.

Skolerne ligger på hver sin side af Københavns mest kaotiske trafikgade, Prinsessegade. I over 30 år er det ikke lykkes at skabe en sikker gade - og udsigterne er lange.

Der er er ikke megen plads til at bygge nyt på de eksisterende skoler.

De gamle bygninger er ikke egnet til at realisere tankerne i den nye folkeskolereform. Tilbygninger til de eksistende skoler vil også begrænse børnenes udfoldelsemuligheder samtidig med at de skal være længere i skole
.
Renovering af de gamle skoler er på sigt en dyr løsning.

Byudviklingen på Christianshavn går mod Øst. Allerede i 2014 er der 500 nye boliger klar på Margretheholm, foruden dem er er etableret. Hermed stiger børnetallet markant.

En ny tidssvarende samlet folkeskole 0-10 klasse med 4 spor tæt på grønne arealer og den nye Hal C vil være optimalt og vil fremtidssikre folkeskolen på Christianshavn.

Provenuet for salg af de to skoler at realisere den ny skole sammen med de penge der er bevilliget i budgetforlig 2014


Indstilling
Loklaudvlaget og Arbejdsgruppen for Kultur, Fritid og Skole indkalder interessenter – repræsentanter for skolebestyrelser og ledere fra folkeskolen og gymnasiet til drøftelse af nye muligheder for skole-lokalisering på Christianshavn.Indkaldes i starten af oktober.

Såvel nybyggeri som mageskifte mellem institutionerne på Christianshavn kan indgå.

Herefter starter en proces med initiativer overfor forvaltningen og politikerne.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter arbejdsgruppens oplæg.

Formanden foreslår endvidere, 

  • at lokaludvalget bemyndiger arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid til at invitere lokaludvalget og repræsentanter for skolebestyrelser og ledere fra folkeskolen og gymnasiet til en drøftelse af nye muligheder for skole-lokalisering på Christianshavn. Mødet holdes i starten af oktober. I drøftelsen kan såvel nybyggeri som mageskifte mellem institutionerne på Christianshavn indgå.
  • at lokaludvalget bemyndiger arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid til sammen med lokaludvalgets formand at kontakte de relevante forvaltninger og politikere om de initiativer, som der måtte være enighed om på ovennævnte møde.
  • at lokaludvalget udpeger et medlem af lokaludvalget, der er med i arbejdsgruppen Kultur, Skole og Fritid, som tovholder på ovennævnte interessentmøde og de initiativer, man på mødet måtte blive enig om.
  • at arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid orienterer lokaludvalget i mødet den 30. oktober 2013 om status på initiativet.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid og den udpegede tovholder arbejder videre på sagen indenfor rammerne, lokaludvalget har besluttet.

Arbejdsgruppen kommer med en status på sagen i lokaludvalgsmødet den 30. oktober 2013.

Beslutning

  1. Lokaludvalget bemyndigede arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid til at invitere repræsentanter for skolebestyrelser og ledere fra folkeskolen og gymnasiet til en drøftelse af nye muligheder for skole-lokalisering på Christianshavn. Mødet holdes den 9. oktober 2013. I drøftelsen kan såvel nybyggeri som mageskifte mellem institutionerne på Christianshavn indgå.
  2. Lokaludvalget bemyndigede arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid til sammen med lokaludvalgets formand at kontakte de relevante forvaltninger og politikere om de initiativer, som der måtte være enighed om på ovennævnte møde.
  3. Lokaludvalget udpegede Asbjørn Kaasgaard som tovholder på ovennævnte interessentmøde og på de initiativer, man på mødet måtte blive enige om.
  4. Arbejdsgruppen for Kultur, Skole og Fritid orienterer lokaludvalget i mødet den 30. oktober 2013 om status på initiativet.
Til top