Mødedato: 25.03.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Drøftelse af kommuneplanforslaget

Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte kommuneplanforslaget samt beslutte borgerdialog om det.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Christianshavns lokaludvalg tager et mundtligt oplæg fra Økonomiforvaltningen om kommuneplanforslaget til efterretning.
  2. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter kommuneplanforslaget, idet arbejdsgrupperne på baggrund af drøftelsen skal komme med bidrag til et udkast til høringssvar, som lokaludvalget tager stilling til i sit møde den 29. april 2015.
  3. at Christianshavns Lokaludvalg beslutter borgerdialog om kommuneplanforslaget, herunder hvilke temaer, der skal drøftes med borgerne samt hvordan borgerdialogen skal foregå. 
  4. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger tovholdere til i samarbejde med sekretariatet at planlægge og gennemføre borgerdialogen.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har efter beslutning i Økonomiudvalget sendt et kommuneplanforslag i intern høring hos bl.a. lokaludvalgene med svarfrist den 8. maj 2015.

Økonomiforvaltningen skriver:
"København oplever i disse år en stærk befolkningstilvækst, som forudses at fortsætte uændret i hele planperioden. I 2027 vil der være 100.000 nye københavnere, så byens indbyggertal stiger til ca. 680.000 indbyggere. Dette betyder, at der vil være behov for flere boliger. Der vil også være behov for flere jobs og kommunale services som skoler, biblioteker og idrætsanlæg. Det betyder også, at der vil komme flere brugere af byens grønne områder og kultur- og fritidsfaciliteter og at flere mennesker vil bruge byen i det daglige. Alt andet lige vil det også medføre et øget transportbehov i København og ind og ud af København. Samtidig med befolkningsvæksten skal byen også håndtere følgerne af klimaforandringer."

Løsning

Oplæg fra Økonomiforvaltningen
En medarbejder fra Økonomiforvaltningen orienterer kort om nyt i kommuneplanforslaget i forhold til kommuneplanstrategien for så vidt angår Christianshavn.

Drøftelse
På baggrund af det udsendte materiale og oplægget drøfter lokaludvalget, hvad arbejdsgrupperne skal fokusere på, når de skal udarbejde deres bidrag til udkast til høringssvar fra lokaludvalget. Bidragene fra arbejdsgrupperne skal være sekretariatet i hænde senest den 21. april 2015, således at Forretningsudvalget i sit møde den 22. april 2015 kan beslutte et samlet udkast til høringssvar, som forelægges lokaludvalget den 29. april 2015.

Borgerdialog
Lokaludvalget skal beslutte, om lokaludvalget skal stå for borgerdialog om sagen; i givet fald inden lokaludvalgsmødet den 29. april 2015.
Hvis lokaludvalget skal  stå for borgerdialog, skal lokaludvalget beslutte hvilken form for borgerdialog, man ønsker, fx:
  • På lokaludvalgets hjemmeside og facebookside, hvor man opfordrer borgerne til at kommentere sagen
  • Et Christianshavnermøde
  • Invitation til borgerne om at deltage i en drøftelse umiddelbart forud for lokaludvalgsmødet den 29. april om lokaludvalgets høringssvar.
  • Et "omvendt borgermøde" i et eller flere af Christianshavns kvarterer, hvor borgerne fortæller lokaludvalgets medlemmer, hvad lokaludvalget skal tage med i høringssvaret.

Mulighederne er mange, men på grund af påsken er der forholdsvis lidt tid til borgerdialogen, hvorfor lokaludvalget vil skulle prioritere, hvilken form for borgerdialog, man ønsker.

Endvidere skal lokaludvalget beslutte hvilke temaer, der skal drøftes med borgerne.

En mulighed er at overlade det til de udpegede tovholdere at bestemme hvilken for form for borgerdialog, der skal være, samt hvilke temaer, der skal drøftes med borgerne.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 5.000 kr. til borgerdialog om kommuneplanforslaget.

Videre proces

Lokaludvalget har borgerdialog om kommuneplanforslag inden lokaludvalgsmødet den 29. april 2015, hvor lokaludvalget skal beslutte sit høringssvar, bl.a. på baggrund af borgernes meldinger. 

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil – med en hvidbog over de indkomne høringssvar - behandle forslaget til kommuneplan 2015 hhv. den 9. juni og den 17. juni 2015. Forslaget til kommuneplan vil efter sommerferien blive sendt i offentlig høring.
Se kommuneplanforslaget inkl. bilag samt Økonomiudvalgets beslutning i sagen her:
http://www.kk.dk/edoc-agenda/18629/b61fbc4f-8f28-4908-868e-ea5d04fd9f59/11a33817-eb89-4395-a2c8-cec048a60e76

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog et mundtligt oplæg fra Økonomiforvaltningen om kommuneplanforslaget til efterretning.
     
  2. Lokaludvalget drøftede kommuneplanforslaget, idet arbejdsgrupperne på baggrund af drøftelsen skal komme med bidrag til et udkast til høringssvar, som lokaludvalget tager stilling til i sit møde den 29. april 2015.
    Der var følgende bemærkninger:
    • Der er lagt op til en årligt vækst i Københavns Kommune på 5% BNP samtidig med, at resten af landet har udsigt til en årlig vækst på 1% BNP. København suger væksten ud af den øvrige del af Danmark. Derudover er det tegn på en overudnyttelse af jordens ressourcer.
    • Der skal gives plads til 100.000 flere indbyggere i kommunen i planperioden, men hvor skal de være? Der er en tendens til, at man vil bebygge friarealer og fortætte eksisterende kvarterer. Det er ikke ønskeligt.
    • Lokaludvalget skal problematisere højden på husbåde. Man kan ikke se vandet. Det er udtryk for en privatisering af herlighederne.
    • Det er et paradoks, at kommunen både ønsker en mere grøn by og 45.000 flere boliger.
    • Det er et paradoks, at kommunen ønsker, at befolkningen skal gør mere brug af havnen og kanalerne og samtidig vil tillade flere husbåde, som afskærer folk fra havnen og kanalerne.
    • Lokaludvalget skal problematisere fortætning.
    • Lokaludvalget skal se på kommuneplanforslaget ud fra, hvad der giver borgerne øget livskvalitet.
    • Fortætning giver bedre betingelser for bæredygtig vækst. Man kan godt kombinere vækst i antal boliger med bevarelse af grønne områder.
    • Lokaludvalget skal gøre opmærksom på mulighederne i bydelen for at omdanne erhvervsbyggeri til boliger., fx almene boliger.
    • Der er en betænkelig tendens til, at folk flytter fra landet til de større byer. Hvad kan man med kommuneplanforslaget gør for, at folk bliver på landet og ikke flytter til Københavns Kommune?
    • Det er i orden at tillade husbåde, når de er underlagt passende rammer og normer.
    • Lokaludvalget skal problematisere, at der lægges op til større boliger i nyt boligbyggeri på minimum 65 m2, når man samtidig ved, at 50% boligerne i kommunen er singleboliger. Det er et overforburg af plads.
    • Lokaludvalget bør komme med ønsker til skybrudssikring.
  3. Lokaludvalget drøftede, om man skal stå for borgerdialog om kommuneplanforslaget og besluttede ikke at gøre det på nuværende tidspunkt.  
Til top