Mødedato: 24.06.2015, kl. 18:30
Mødested: Hal C, Arsenalvej 6

Møde om udledning af regnvand i Stadsgraven

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal udpege deltagere til et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen om Stadsgraven. Deltagerne følger herefter skybrudsprojektet, der angår Stadsgraven, for lokaludvalget.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger deltagere til et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen om Stadsgraven. Deltagerne følger herefter skybrudsprojektet, der angår Stadsgraven, for lokaludvalget.

Problemstilling

Som svar på lokaludvalgets bemærkninger om skybrudsprojektet, der vedrører Stadsgraven (se bilaget), har Teknik- og Miljøforvaltningen den 16. juni 2015 svaret Poul Cohrt:

"Tak for lokaludvalgets brev af 9. juni 2015 til Teknik- og Miljøforvaltningen med kommentarer til planerne om at udlede skybrudsvand i Stadsgraven, samt driften af pumpen som forbinder Ydre og Indre Stadsgrav.

Pumpen som forbinder og sender vand mellem Ydre og Indre Stadsgrav forsøges løbende optimeret af Københavns Kommune. Der vil fra juli måned blive opsat et net til opsamling af diverse objekter, som kan forstyrre pumpedriften. Nettet vil blive oprenset og vedligeholdt med 1-2 ugers intervaller. Derudover har forvaltningen fået rådgiveren DHI til, ved hjælp af modelscenarier, at undersøge effekterne af at anlægge et rør mellem pumpen og udløbet i Margretheholm-bassinet. Et sådant anlæg vil øge den samlede vandudskiftning i Stadsgraven, uafhængigt af vandstanden i havnen.
Scenarierne forventes færdiggjort over sommeren, og hvis resultaterne viser en gavnlig effekt på vandkvaliteten, vil planlægningen af røret
blive igangsat.

Artiklen fra dknyt.dk af d. 22. jan. 2007, som du henviser til, tager ikke højde for den konkrete udmøntning af nævnte EU-krav. Forvaltningen er selvfølgelig er opmærksom på, at vandkvaliteten af det vand, der ledes ud i Stadsgraven skal være i orden, og det vil formentlig betyde, at vandet skal renses inden udledning. Da tilførslen af overfladevand øger gennemstrømningen, forventes tilførslen af overfladevand desuden ikke at have en negativ indvirkning på iltindholdet i Stadsgraven. Ved større skybrud vil vandet dog blive udledt direkte til Stadsgraven.

Vedrørende iltsvind, vandstandsændringer og oversvømmelsesrisiko henviser jeg til mit svar af 8. maj 2015.

Tak for Lokaludvalgets tilbud om at dele viden og erfaringer med Stadsgraven. I må meget gerne kontakte Hannibal Rasmussen på (...) eller (...) med henblik på at arrangere et møde med forvaltningens medarbejdere, som arbejder med udledningen af regn- og skybrudsvand til Stadsgraven.

Med venlig hilsen
Jakob Møller Nielsen
Serviceområdechef"


Teknik- og Miljøforvaltningens svar af 8. maj 2015:

""Tak for dit brev af 4. maj 2015 til Teknik- og Miljøforvaltningen med Søgruppens kommentarer til forslaget om at udlede skybrudsvand i Stadsgraven med henblik på at øge gennemstrømningen.

Den præcise størrelse af den udledte vandmængde til Stadsgraven kendes ikke på nuværende tidspunkt, og vil først blive beregnet i forbindelse med projektering af de enkelte projekter. Stadsgraven vil også modtage regnvand fra området omkring Njalsgade, men begge projekter vil have udledningspunkt i det sydligste bassin mellem Torvegade og Langebro.

Selv med en meget stor udledning af regnvand på for eksempel 10.000 m3 til Stadsgraven vil vandstanden kun stige cirka 9 cm i det sydligste bassin, som langsomt vil forplante sig til det store bassin mellem Torvegade og Refshalevej, hvorved den samlede forøgelse vil blive cirka 3 cm.

Vandstandsændringer i denne størrelsesorden i de pågældende bassiner, vil ikke udgøre en oversvømmelsesrisiko. I det videre arbejde med projekteringen vil der blive taget hensyn til, at løsningen ikke må øge risikoen for oversvømmelse langs Stadsgraven.

Det er korrekt, at ferskvand lægger sig oven på saltvand og derved kan bidrage til iltsvind i vandområder med et lavt vandskifte. I Stadsgraven sker det til tider allerede i dag. Sandsynligheden for at den lille forøgelse af et i forvejen tykt lag af ferskvand vil medføre en forværring af iltforholdene,
vurderes dog at være lav. Dertil skal bemærkes den positive effekt, som tilledningen af regnvandet, har på det øgede vandskifte.

Forvaltningen vil vende tilbage, når de endelige vandmængder foreligger, så dialogen med Lokaludvalget kan fortsætte.

Med venlig hilsen
Jakob Møller Nielsen
Serviceområdechef"

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget udpeger deltagere til et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen om Stadsgraven. Deltagerne følger herefter skybrudsprojektet, der angår Stadsgraven, for lokaludvalget. Se projektet i bilaget.

Økonomi

Intet.

Videre proces

I mødet den 26. august 2015 orienterer lokaludvalgets deltagere om mødet med Teknik- og Miljøforvaltningen.
Herefter orienterer deltagerne med jævne mellemrum lokaludvalget om udviklingen i sagen.

Beslutning

Lokaludvalget udpegede Kirsten V. Andersen og Jane Lytthans til sammen med Line Bjarnhof, Pelle Andersen-Harild, Susanne Ulrik og Julius Lund at deltage i et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen om Stadsgraven. Deltagerne følger herefter skybrudsprojektet, der angår Stadsgraven, for lokaludvalget.
Til top