Mødedato: 22.05.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Grøn frivillighed i Københavns Kommune

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte, hvordan det kan understøtte den grønne frivillighed fremadrettet og bemyndige formanden til at svare Teknik- og Miljøforvaltningen på det stillede spørgsmål. 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter, hvordan det kan understøtte den grønne frivillighed fremadrettet.

  2. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger ham til at skrive og sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, baseret på lokaludvalgets drøftelse i mødet den 22. maj 2019.

Problemstilling

Med mail den 30. april 2019 skrev Teknik- og Miljøforvaltningen til lokaludvalget:

"På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om forvaltningens budget for 2019, var Teknik- og Miljøforvaltningen i december 2019 nødsaget til at opsige samarbejdet med en række grønne frivillighedsaktiviteter pga. af stillingsnedlæggelsen af den grønne frivillighedskoordinator i forvaltningen.

Forvaltningen har på den baggrund gennem de seneste par måneder afholdt dialogmøder med de eksisterende grønne frivillighedsaktiviteter for at afdække deres behov og fremtidsplaner med henblik på den kommende afvikling og afrapportering heraf.

Forvaltningen ønsker i forlængelse heraf input fra lokaludvalgene og miljøpunkterne ift. fremtidens grønne frivillighedsprojekter i København;

  • Hvordan kan Christianshavns Lokaludvalg understøtte den grønne frivillighed fremadrettet?

Svarfrist: Fredag 31. maj 2019."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter, hvordan det kan understøtte den grønne frivillighed fremadrettet med udgangspunkt i

  • Miljøgruppens drøftelse af sagen. Fra referatet af Miljøgruppens møde den 7. maj 2019:

    "Vi mener, at lokaludvalgene kan bidrage til holdningsændringer i retning af at forebygge kulturforskelle og foreslå alternative prioriteringer, f.eks. flere pædagoger for de penge, der nu skal rives boliger ned for. De frivillige arrangementer inkluderer alle kulturgrupper og er derfor vigtige.

    Sekretariaterne yder i dag stor og god hjælp til lokaludvalgene, og det ville hjælpe rigtig meget at få udvidet dette dvs. at der var flere resurser til dette. Lokaludvalgenes sekretariater kan også bidrage med at søge fonde til aktiviteter.

    Det er vigtigt, at vore Ren Vold arrangementer har adgang til grej (snappere, veste, handsker), så vi kan kun anbefale, at kommunen støtter dette. Støtten kan ske ved at genansætte en frivilligkoordinator eller ”grejforvalter” i Teknik- og Miljøforvaltningen– evt. med støtte fra lokaludvalgene / Miljøpunkterne.

    Situationen lige nu er, at noget af grejet opbevares hos Vanløse Lokaludvalg, men det bør ikke være en permanent løsning, da der skal bruges tid og dermed penge til at administrere det, når andre lokaludvalg vil låne det."

  • Lokaludvalget understøtter allerede den grønne frivillighed med driftsstøtte til Miljøpunkt Indre By & Christianshavn på 100.000 kr. i 2019 og det samme beløb i 2020, hvis lokaludvalget råder over en pulje i 2020.

  • Beboere, netværk, organisationer osv. på Christianshavn er velkomne til at søge lokaludvalget om støtte til grønne, frivillige projekter.

  • Jf. Miljøgruppens bemærkninger ovenfor har Vanløse Lokaludvalg og Miljøpunkt Indre By & Christianshavn opbevaret grejet til frivillig affaldsindsamling, som forvaltningen overdrog til lokaludvalgene. Miljøpunktet optalte den 1. april 2019 det grej, det havde liggende:
    • ca. 220 veste i forskellige størrelser, hvoraf ca. 20 ikke var rene eller i stykker
    • 92 snappere og 25 børnesnappere
    • Mange par handsker

Hvor meget grej Vanløse Lokaludvalg opbevarede den 1. april 2019, vides ikke. Alt grejet  opbevares nu af Vanløse Lokaludvalg.     

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Formanden sender et svar til Teknik- og Miljøforvaltningen, baseret på lokaludvalgets drøftelse i mødet den 22. maj 2019.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede, hvordan det kan understøtte den grønne frivillighed fremadrettet. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Hvorfor har man opsagt frivillighedskoordinatoren? Lokaludvalget skal spørge om det.
    • Miljøopgaven skal ligge i kommunen.
    • Frivillighedskoordinatoren skal bevares. Der bør findes alternativ finansiering. Om nødvendigt kan finansieringen komme fra lokaludvalgene.
    • Lokaludvalgene skal ikke medvirke til finansiering af frivillighedskoordinatoren.
    • Det er gratis arbejde, som nu er sparet væk.
    • Det er i modstrid med kommunens frivillighedspolitik.
    • Frivillighedskoordinator-funktionen burde opprioriteres.
    • Miljøgruppens drøftelse om sagen skal indgå i lokaludvalgets høringssvar.
    • Bemærk, at lokaludvalgets Ren Vold-projekt koster penge i form af løn i Miljøpunktet, selv om det er baseret på frivillige.

  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at skrive og sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, baseret på ovennævnte bemærkninger.

 

Protokolbemærkning fra Poul Nielsen: "Det lokale miljøarbejde skal hjemtages til kommunen".

Til top