Mødedato: 19.12.2018, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Evaluering af forløbet af lokalplansagen "Ørkenfortet"

Christianshavns Lokaludvalg skal evaluere forløbet af lokalplansagen "Ørkenfortet".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg skal evaluere forløbet af lokalplansagen for Ørkenfortet.

Problemstilling

I lokaludvalgets møde den 28. november 2018 var der på baggrund af en borgers fremlæggelse under "Åben spørgetid" ønske om, at lokaludvalget evaluerer forløbet vedr. lokalplansagen for Ørkenfortet.

Fra referatet af punktet "Åben spørgetid" i lokaludvalgsmødet den 28. november 2018:

"En borger oplyste, at Ørkenfortets skæbne blev afgjort på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. november 2018 og at der nu kun mangler en bekræftelse i Borgerrepræsentationen, hvilket efter hans mening nok bliver en formssag. Han udtrykte beklagelse over, at lokaludvalget, indsigelserne på Bliv Hørt-portalen, indsigelserne på et borgermøde samt indsigelser fra hans ejerforening og naboforeningerne, ikke har haft indflydelse sagen.  Efter hans mening stod to interesser fra starten overfor hinanden:

  1. Christianshavns befolkning med et ønske om medindflydelse og

  2. Amerika First repræsenteret ved Hilton-kæden.

Christianshavnerne håbede at få støtte fra forvaltningen og lydhørhed fra deres politikere  på rådhuset, men resultatet har skuffet mange, oplyste han. Han mente, at christianshavnerne ingen indflydelse har haft. Han spurgte, hvad lokaludvalget mener om sagsforløbet og resultatet, og om hvad lokaludvalget vil gøre ved det. 

Poul Nielsen svarede, at sagen havde været drøftet i lokaludvalgets halvårsmøde den 20. november 2018 med Teknik- og Miljøforvaltningen om aktuelle lokalplaner, og at han her havde givet udtryk for, at processen havde været beskæmmende og at man havde snigløbet borgerne. Han havde endvidere sagt i mødet, at det forhold, at man tillader bygherren at forberede byggeriet, som der endnu ikke ligger en lokalplan for, ikke er en god måde at drive forvaltning på.

Katinka Haxthausen svarede, at samtidig med at man i kommunen taler om borgernært demokrati, viser man i denne sag, at man ikke hører efter borgerne.

Jutta Helles svarede, at de arbejder på bygningen, der er igangsat, ligger indenfor den gældende lokalplans rammer. En bygherre kan sætte byggeri i gang, men må forvente at kommunen stopper det, hvis det går ud over den gældende lokalplans rammer.

Mogens Holm svarede, at såvel kommunen som lokaludvalget og borgerne har brugt meget tid på borgerdialogen i denne sag, hvilket ikke hænger sammen med det forhold, at borgernes synspunkter ikke er blevet taget til følge. Man bør overveje, hvorfor de forskellige parter skal bruge tid på sådanne sager. Han oplyste, at der i lokaludvalget havde været enighed om, hvordan man så på sagen, mens der var forskellige holdninger i Borgerrepræsentationen til sagen. Han konkluderede, at man må bruge energi på at kontakte medlemmerne af Borgerrepræsentationen, hvis man vil have indflydelse.

Frode Neergaard svarede, at der havde været en tilsvarende sag på Applebys Plads, hvor en høringsproces ikke ændrede noget. Han mente, at der tegner sig et dystert billede, hvorfor lokaludvalget måske bør henvende sig til politikerne om nytten af høringsprocesser.

Frode Neergaard oplyste, at byggeriet allerede nu giver trafikale gener i krydset Strandgade/Torvegade. Der dobbeltparkeres; der er opstillet containere i Strandgade, og fortovsfliser er knækket pga. tung kørsel på dem. Han mente, at der er nok at tage fat på.

Jane Lytthans svarede, at kommunen mangler retningslinjer for bygningshøjde; hvad der kan være i byen og hvad der er passende. Hun bemærkede, at der i lokalplanforslaget for Ørkenfortet intet er om klimasikring. 

Jutta Helles svarede om Appleby Plads-sagen, at indsigelserne havde gjort, at en boligblok var blevet rykket og at løsningen er vellykket set i forhold til den angst, der var, forud for byggeriet. Hun var enig i, at partiernes repræsentanter i lokaludvalget skal påvirke deres egne politikere, men at partiernes repræsentanter i lokaludvalget måske ikke altid er enige med lokaludvalget.

Tage Henningsen svarede, at partiernes repræsentanter har ansvar for at kontakte egne politikere, men at lokaludvalgets manglende magt og indflydelse hænger sammen med sammensætningen af lokaludvalget og den måde, det vælges på. Han gav udtryk for, at man, for at få indflydelse, skal have saglige argumenter, og man skal være opmærksom på, at der er mange interesser på spil. Han havde selv haft bemærkninger til arkitekturen i Ørkenfort-byggeriet, men havde erfaret, at det er vanskeligt at ændre arkitektur.

Jens Loft Rasmussen svarede, at man i referatet af arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnens møde den 20. november 2018 kan læse Teknik- og Miljøforvaltningens svar på de spørgsmål og kommentarer, som deltagerne i mødet havde. Forvaltningen havde givet udtryk for, at forvaltningen havde lyttet til indsigelserne, men at det ikke er ensbetydende med, at man får ret, da forvaltningen skal tage udgangspunkt i de politiske ønsker. Jens Loft Rasmussen konstaterede, at der er et spændingsfelt mellem lokaludvalget, Borgerrepræsentationen og forvaltningen, og at der i denne sag havde været et politisk ønske om at få Hilton ind i Ørkenfortet.

Jens Loft Rasmussen oplyste, at der politisk er udtrykt ønske om at få gjort noget ved krydset Strandgade/Torvegade, men at det tidligst vil komme med i kommunens budget for 2020, hvilket ikke hænger sammen med tidsplanen for byggeriet.

Poul Cohrt foreslog, at lokaludvalget evaluerer forløbet i lokaludvalgsmødet den 19. december 2018."

Løsning

I bilaget ses en oversigt over forløbet i sagen.

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter følgende konklusioner og læringspunkter:

  • Den politiske vilje til at få Hilton til København var større end forventet. Lokaludvalget bør have bedre føling med, hvordan der politisk bliver set på projektforslag for dermed at vide, hvordan det skal påvirke det politiske niveau.
  • At en grim bygning (i manges øjne) bliver lidt smukkere og meget mere åben ud mod omgivelserne, kan være svært at argumentere imod.
  • Der kunne være gjort en indsats for at få en debat i medierne af de trafikale konsekvenser af projektet.
  • Der kunne være gjort en indsats for at få en overordnet debat i medierne om konsekvenserne af turismen og den stigende hotelkapacitet i København med Ørkenfortet som eksempel.
  • Lokaludvalgets medlemmer havde forskellige holdninger til projektet, hvilket svækkede lokaludvalgets position i sagen.
  • Lokaludvalget havde ikke sikker viden om, hvordan christianshavnerne ser på projektet, og kunne derfor heller ikke udtale sig på christianshavnernes vegne på et solidt grundlag.
  • Lokaludvalget bør fokusere sin holdning til et projekt til nogle få, men betydningsfulde pointer, fremfor at gå frem med alle pointer, man kan komme i tanke om.  
  • De problematiske forhold ved et projekt, man peger på, skal være væsentlige for en gruppe borgere eller erhvervsdrivende, som man måske oven i købet kan alliere sig med. 
  • Lokaludvalget skal ikke gå frem med løsninger, men lade det være op til forvaltningen at løse de forhold ved et projekt, som man finder problematiske.
  • Når lokaludvalget henvender sig skriftligt til forvaltningerne og det politiske niveau, skal det ske i punktform og kunne stå på én side.
  • Argumentationen skal være fornuftsbåret og ikke følelsesbåret.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Intet.

 

Bilag

1. Notat om forløbet af lokalplansagen for Ørkenfortet. (eftersendes)

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede forløbet af lokalplansagen for Ørkenfortet. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Lokaludvalget var mere enige, end det fremgår af indstillingen
    • Lokaludvalget havde mere viden om christianshavnernes holdning til planen for Ørkenfortet, end det fremgår af indstillingen.
    • Lokaludvalget bør fortælle forvaltningen og politikerne, hvad det mener om processen.
    • Krydset Torvegade / Strandgade er et problem. Politikerne er for sent ude med en løsning.
    • Forvaltningens argumentation vedr. muren ud mod Torvegade holder ikke.
    • Lokaludvalget skal gøre mere ud af at påvirke det politiske niveau.
    • Lokaludvalget skal så vidt muligt overlade det til forvaltningen at komme med bud på løsninger på de problemer, som lokaludvalget kan se ved bygge- og anlægsprojekter. Men hvis lokaludvalget har en god løsning på problemet, skal det gøre forvaltningen opmærksom på det.
    • Det er den sag, som arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen har brugt mest tid på i 2018.
    • Borgerpanelundersøgelsen var berettiget.
    • Lokaludvalgets holdning til planen for Ørkenfortet har været synlig.
    • Lokaludvalget blev ikke imødekommet med hensyn til størrelsen på Ørkenfortet.
    • Generelt er trafikken underprioriteret i forbindelse med nye byggeprojektet. Det løses senere. Lokaludvalget skal pege på denne problemstilling .
    • Argumentationen kan godt være fornuftsbåret, men hvis der er følelser omkring et projektet, så skal det med.

     

     

    2. På forslag fra Frode Neergaard bad lokaludvalget formanden om et forslag til brev til forvaltningen og politikerne om processen vedr. Ørkenfortet til behandling i lokaludvalgets møde den 23. januar 2019.

    På forslag fra Kirsten V. Andersen besluttede lokaludvalget, at brevet skal indeholde et afsnit, der sætter spørgsmålstegn ved behovet for borgerinddragelse i sager, der er politisk vilje til at gennemføre.

     

Til top