Mødedato: 18.12.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Folkeskolereform, faglig udmøntning - høringssvar

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Børne- og Ungdomsforvaltningen om Folkeskolereform – faglig udmøntning.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Børne- og Ungdomsforvaltningen om Folkeskolereform – faglig udmøntning, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har den 28. november 2013 sendt en sag om skolernes folkeskolereform – faglig udmøntning i offentlig høring med svarfrist den 24. januar 2014.

Der blev i juni 2013 indgået en national aftale om et fagligt løft af folkeskolen. Størstedelen af aftalen udmøntes nu i ny lovgivning, som undervisningsministeren har fremsat forslag til i folketinget d. 31. oktober 2013. Lovforslagene forventes vedtaget inden jul 2013. På en række punkter kræver den forventede nye lovgivning, at der kommunalt tages stilling til, hvordan lovgivningen skal udmøntes. På denne baggrund har Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet forslag til udmøntning af den kommende nationale lovgivning vedr. folkeskolereformen - rammer for åben skole, skolebestyrelser, nye valgfag, lektiehjælp og faglig fordybelse, Pædagogisk Råd og Fælles Pædagogisk Råd, skoleårets start, konsekvensrettelser i styrelsesvedtægten samt ungdomsskolen.

Løsning

Arbejdsgruppen Kultur, Skole og Fritid foreslår følgende høringssvar:
”I tråd med Christianshavns Lokaludvalgs henvendelse til borgmester Jesper Christensen og Børne- og Ungdomsudvalget vedr. ”Skolerne på Christianshavn- en ny situation efter 2014”, hvor vi peger på nybygning af Christianshavns Skole (eller dele af den) frem for lappeløsninger, kan vi i det foreliggende papir om folkeskolereformen se flere udtalelser, der viser vigtigheden af gode fysiske rammer.

Om de fysiske rammer nævnes det eksempelvis på side 4, at det indgår i reformen, at børnene skal bevæge sig 45 minutter hver dag i skoletiden, og i bilag 1 side 2 står der, at der skal laves en ”strategi for hvilke fysiske faciliteter vi har på skolen”. For Christianshavns Skoles vedkommende vil disse nyskabelser kunne udfolde sig bedre i nye omgivelser f.eks., som vi har beskrevet, på Arsenaløen end i de gamle bygninger i Prinsessegade, hvor der er begrænset og ucharmerende udendørsplads.

Også for personalet nævner ”Folkeskolereformen---” vigtigheden af, at ”medarbejderne efter reformen oplever, at de har gode både fysiske og psykiske arbejdsforhold” (bilag 1 side 4). Christianhavns Lokaludvalg mener desuden, at det fælles ejerskab, som papiret lægger vægt på (side 2) og det øgede ansvar (side1) kræver moderne rammer og ikke stadige ombygninger af lokaler, der ikke engang oprindeligt var bygget som skole(r).
Generelt er der jo tale om længere skoledage, lektiehjælp sidst på dagen (bilag 4), alt sammen svært at implementere og få til at fungere godt, hvis man ikke indtænker radikale ændringer af skolebygningsmassen.

Til emnet musikskoler og samarbejdet hermed (bilag 2 side 17), gør vi opmærksom på vores bydelsforslag nr. 12, hvor vi peger på, at musiktilbuddet i Christianshavns fritidsklubber bør udvides.

I forhold til om der skal være pædagogiske råd på skolerne eller ej (side 3 og bilag 6), må Christianshavns Lokaludvalg for at beskytte demokratiet, foreslå, at rådet bibeholdes på skolerne på Christianshavn.

Med venlig hilsen
Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.

Efter høringsfristens udløb fremlægger forvaltningen en ny indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget på baggrund af indkomne høringssvar. Herefter skal der træffes endelig politisk beslutning i Borgerrepræsentationen om de emner, som der er krav om, at Borgerrepræsentationen tager stilling til. Det forventes, at det kan ske på et møde i februar eller marts 2014.

Beslutning

Godkendt.
Til top