Mødedato: 18.05.2022, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Ramme for Christianshavns Bydelsplan

Christianshavns Lokaludvalg skal udpege en bydelsplangruppe, der er ansvarlig for bydelsplanarbejdet, og drøfte hvordan borgerdialogen i forbindelse med bydelsprocessen skal foregå. Derudover skal lokaludvalget beslutte at gennemføre en borgerpanelundersøgelse om udfordringer og potentialer i Christianshavns Lokaludvalgs område og godkende den overordnede struktur for bydelsplanen. Endelig skal lokaludvalget beslutte at afholde et repræsentantskabsmøde.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg udpeger lokaludvalgsmedlemmer og -suppleanter, som sammen med formandskabet er ansvarlig for bydelsplanarbejdet.

  2. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger ovennævnte bydelsplangruppe til at godkende aktiviteter i forbindelse med bydelsplanprocessen, herunder den økonomiske ramme for aktiviteterne. Bemyndigelsen giver Bydelsplangruppen ret til at bruge af lokaludvalgets pulje til borgerdialogaktiviteter. Bemyndigelsen gælder kun for den resterende del af 2022.

  3. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter, hvordan borgerdialogen i forbindelse med bydelsprocessen skal foregå.

  4. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger Bydelsplangruppen til at gennemføre en borgerpanelundersøgelse om udfordringer og potentialer i Christianshavns Lokaludvalgs område, idet resultaterne af undersøgelsen udgør grundlaget for det videre arbejde med bydelsplanen.

  5. at Christianshavns Lokaludvalg godkender strukturen for bydelsplanen, der fremgår af  løsningsafsnittet.

  6. at Christianshavns Lokaludvalg indkalder til repræsentantskabsmøde om bydelsplanen i september 2022, jf. løsningsafsnittet.

  7. at Christianshavns Lokaludvalg afsætter en ramme på 5.000 kr. til repræsentantskabsmødet.

 

Problemstilling

Det fremgår af kommissoriet for lokaludvalg, at lokaludvalgene skal udarbejde en bydelsplan for deres arbejde i deres bydel, som gælder for lokaludvalgets funktionsperiode.

Planen skal bygge på fakta om bydelens særkender, behov og interesser, og udarbejdes i tæt dialog med borgerne. Forvaltningerne bistår lokaludvalget med data, viden, prognoser samt centrale politikker og sager af relevans for lokaludvalgets område.

Bydelsplanen er lokaludvalgets egen visions- og arbejdsplan. Den skal både fungere som et operationelt arbejdsredskab og for bydelen og lokaludvalgets realisering af indsatsområder og til dialog med forvaltninger og politikere om bydelens udvikling.

Bydelsplanen kan opdateres løbende i takt med, at nye aktuelle temaer eller projekter opstår eller eksisterende realiseres. 

Forvaltningerne skal i sagsforberedelsen til Borgerrepræsentationen og udvalgene på Rådhuset vedr. høringer, indsatser eller politikker orientere om lokale visioner, temaer eller projekter fra bydelsplanerne i det omfang de vedrører det pågældende sagsområde. 

Forvaltningerne skal løbende orientere lokaludvalgene om sager, projekter, politikker og høringer, der vedrører eller kan få betydning for indsatsområderne i bydelsplanen.

Bydelsplanen skal godkendes af et repræsentantskab, bestående af repræsentanter for foreninger mv.  Repræsentantskabet skal inviteres én gang årligt til en opfølgning og evaluering af bydelsplanen.

 

Løsning

Bydelsplangruppe

Formanden foreslår,

  • at lokaludvalget udpeger lokaludvalgsmedlemmer og -suppleanter, som sammen med formandskabet er ansvarlig for bydelsplanarbejdet.
  • at lokaludvalget bemyndiger Bydelsplangruppen til at godkende aktiviteter i forbindelse med bydelsplanprocessen, herunder den økonomiske ramme for aktiviteterne. Bemyndigelsen giver Bydelsplangruppen ret til at bruge af lokaludvalgets pulje til borgerdialogaktiviteter. Bemyndigelsen gælder kun for den resterende del af 2022.

Grundlag for bydelsplanen

Det er den fjerde bydelsplan, som lokaludvalget skal producere. I kommissoriet for lokaludvalg er der lagt vægt på, at denne bydelsplan skal bygge på fakta og nøgletal om bydelens egenart samt dialog. Bydelsplanen skal på denne baggrund være lokaludvalgets begrundede og prioriterede visioner, temaer og projekter for det løbende arbejde med udviklingen af bydelen. 

Sekretariatet har adgang til statistiske oplysninger om bydelen, som kan udgøre en del af grundlaget for bydelsplanen. Dialogen med borgerne skal ligeledes udgøre en del af grundlaget for bydelsplanen.  

Lokaludvalget har tidligere besluttet, at bydelsplanen er temaet for Christianshavnerdagen den 4. september 2022. Lokaludvalget kan på den baggrund overveje, om den øvrige borgerdialog om bydelsplanen i hovedsagen skal ske via borgerpanelet og lokaludvalgets Facebook-side.

 

Bydelsplanens retning og struktur

Formanden foreslår, at bydelsplanarbejdet indledes med en borgerpanelundersøgelse om udfordringer og potentialer i de forskellige dele af Christianshavns Lokaludvalgs område. Resultaterne af undersøgelsen vil være retningsgivende for det videre arbejde med bydelsplanen.

Formanden foreslår, at lokaludvalget udarbejder en digital bydelsplan, der som minimum indeholder tre hovedafsnit:

1. Nøglefakta og bydelens egenart

  • Fakta om de forhold, som lokaludvalget på baggrund af statistiske oplysninger og på baggrund af resultatet af ovennævnte borgerpanelundersøgelse synes, er vigtige for bydelen.
  • Korte tekstafsnit, som beskriver bydelens egenart; fx en tekst om hvert kvarter i lokaludvalgets område..

2. Vision og indsatsområder

  • Vision for bydelens udvikling de kommende tre-fire år eller længere
  • Temaer og/eller projekter og målsætning
  • Arbejds- og tidsplan for realisering af de enkelte temaer/projekter

3. En beskrivelse af den borgerdialog, der ligger til grund for bydelsplanen.

 

Repræsentantskabsmøde om bydelsplanen

Borgerrepræsentationen godkendte den 4. november 2021, at der skal nedsættes et lokalt repræsentantskab, som skal forelægges det enkelte lokaludvalgs forslag til bydelsplan til godkendelse. Repræsentantskabet skal endvidere inviteres én gang om året til en opfølgning og evaluering af bydelsplanen. Repræsentantskabet er beskrevet i ’Kommissorium for lokaludvalg i Københavns Kommune".

Gruppeformandskredsen tog i sit møde den 6. maj 2022 en orientering fra Økonomiforvaltningen om nedsættelse og involvering af lokale repræsentantskaber i forbindelse med lokaludvalgenes bydelsplaner til efterretning.

Se indstillingen til Gruppeformandskredsen her, idet referatet endnu ikke er offentliggjort: 
https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Gruppeformandskredsen/m%C3%B8de-06052022/dagsorden/punkt-3#agenda-element-appendices

 

Jf. orienteringen til Gruppeformandskredsen foreslår formanden, at lokaludvalget bemyndiger Bydelsplangruppen til at invitere lokale foreninger, frivillige organisationer, brugerbestyrelser på skole-, idræts-, ældre- og daginstitutionsområdet og lignende (herefter foreninger), som forestår eller deltager i lokale aktiviteter i lokaludvalgets område til at deltage i lokaludvalgets repræsentantskab.

Alle foreningerne kan deltage med én repræsentant hver. Foreningerne vil ikke være underlagt begrænsninger på minimum 15 medlemmer eller krav om 1 års eksistens, som gør sig gældende for opstilling til valg af foreningskandidater til lokaludvalg. Der vil blot være krav om foreningsvedtægter og minimum 2 medlemmer. 

Sekretariatet orienterer om muligheden for at deltage i repræsentantskabet med en annonce i et lokalt medie samt via lokaludvalgets nyhedsbrev, Facebookside og hjemmeside.

Repræsentantskabet  indkaldes til møde i september måned. Her vil det formelt blive dannet, hvorefter lokaludvalget orienterer om rammerne for bydelsplanarbejdet og om de næste skridt. Repræsentantskabet får mulighed for at kommentere oplægget og komme med input til bydelsplanens indhold. 

Repræsentantskabet indkaldes igen i februar 2023 med henblik på en drøftelse af udkastet til bydelsplan, som lokaludvalget skal tage stilling til i sit møde i marts 2023.

Repræsentantskabet vil herefter blive indkaldt en gang om året for at drøfte fremdriften i bydelsplanens indsatsområder med lokaludvalget.

Økonomi

Det foreslås, at lokaludvalget afsætter en ramme på 5.000 kr. til repræsentantskabsmødet i september 2022. Der vil være udgifter til annoncering, lokaleleje og forplejning.

I mødet den 22. juni 2022 skal lokaludvalget tage stilling til et justeret budget for lokaludvalgets pulje, hvor der afsættes penge til en pulje til borgerdialog om bydelsplanen.

 

Videre proces

Bydelsplangruppen orienterer i hvert lokaludvalgsmøde om status på bydelsplanarbejdet.

I mødet den 22. juni 2022 drøfter lokaludvalget resultatet af den indledende  borgerpanelundersøgelse. 

Bydelsplanen er temaet for Christianshavnerdagen den 4. september 2022.

Målet er, at bydelsplanarbejdet er afsluttet 1. april 2023.

Repræsentantskabet tager stilling til et udkast til bydelsplanen i februar 2023.

Det forventes, at Borgerrepræsentationen har et temamøde om lokaludvalgenes bydelsplaner ultimo maj 2023.

Beslutning

 

  1. Lokaludvalget udpegede Gert Vincent, Jane Lytthans, Henning Nielsen, Kirsten V. Andersen, Hulda Mader, Preben Møller Whitt, Katinka Haxthausen og Frode Neergaard til sammen med formandskabet at være ansvarlige for bydelsplanarbejdet. Herefter kaldet Bydelsplangruppen.

  2. Lokaludvalget bad formanden om et forslag til et nyt budget for lokaludvalgets pulje, hvori der afsættes en ramme til aktiviteter i forbindelse med bydelsplanprocessen.

  3. Lokaludvalget tilkendegav, at der skal lægges vægt på borgerdialogen i forbindelse med bydelsplanprocessen.

  4. Lokaludvalget bemyndigede Bydelsplangruppen til at gennemføre en borgerpanelundersøgelse om udfordringer og potentialer i Christianshavns Lokaludvalgs område, idet resultaterne af undersøgelsen udgør grundlaget for det videre arbejde med bydelsplanen.

  5. Lokaludvalget bad Bydelsplangruppen om et oplæg til lokaludvalgsmødet den 22. juni 2022 om strukturen for bydelsplanen, idet Frode Neergaard foreslog følgende struktur:

    1. Vision og indsatsområder

    • Vision for bydelens udvikling de kommende tre-fire år eller længere
    • Temaer og/eller projekter og målsætning
    • Arbejds- og tidsplan for realisering af de enkelte temaer/projekter

     

    2. Nøglefakta og bydelens egenart

    • Fakta om de forhold, som lokaludvalget på baggrund af statistiske oplysninger og på baggrund af resultatet af ovennævnte borgerpanelundersøgelse synes, er vigtige for bydelen.
    • Korte tekstafsnit, som beskriver bydelens egenart; fx en tekst om hvert kvarter i lokaludvalgets område.

       

      Bilag: En beskrivelse af den borgerdialog, der ligger til grund for bydelsplanen.


    • Lokaludvalget godkendte et forslag fra Gert Vincent om, at Bydelsplangruppen kommer med et oplæg til lokaludvalgsmødet den 22. juni 2022 om en køreplan for og organisering af bydelsplanprocessen, herunder om inddragelse af lokaludvalgets arbejdsgrupper mv.

    • Lokaludvalget bemyndigede formandskabet til at indkalde til repræsentantskabsmøde om bydelsplanen i september 2022. 

     

    Se i øvrigt referatet af mødet den 6. maj 2022 i Gruppeformandskredsen:

    https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Gruppeformandskredsen/m%C3%B8de-06052022/referat

    Til top