Mødedato: 16.12.2015, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Stadsgraven og kommunens Vandhandleplan 2010-15

Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om, at omtalen af Stadsgraven i kommunens Vandhandleplan 2010-15, som Borgerrepræsentationen vedtog den 12. november 2015, ikke er fyldestgørende.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om omtalen af Stadsgraven i kommunens Vandhandleplan 2010-15015, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 12. november 2015 kommunens Vandhandleplan 2010-15. Vandhandleplanen beskriver kommunens tiltag for at leve op til Statens vandplaner for at sikre god økologisk tilstand i kommunens vandområder. Planen er delt op i to dele: Del 1 - Overfladevand og del 2 - Grundvand, som beskriver  retningslinjer, og indsatser, som kommunen vil udføre.

Lokaludvalgets Arbejdsgruppe om Miljø har drøftet vandhandleplanen.

Løsning

Arbejdsgruppe om Miljø foreslår, at lokaludvalget skriver følgende til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Vi har med bekymring gennemlæst den tilsendte vandplan, især fordi vi ser, at  Stadsgraven helt er udeladt i både fig. 7.1 og 7.2 (side 21), selvom man her faktisk giver oplysninger om de kystnære vandområder. Bemærk, at der faktisk bringes et billede fra den sydlige del af Stadsgraven i netop dette afsnit i rapporten.

Vi må spørge, om det mon er en bevidst udeladelse, fordi man måske vil undgå at få angivet et mål for hvilken økologisk tilstand områderne skal have? Og er det måske også fordi, det vil gøre det umuligt for Københavns Kommune at bruge Stadsgravene som opstuvningsbassiner i tilfælde af store nedbørsmængder?

  1. Ydre og Indre Stadsgrav er formelt set saltvandsområder og dermed kystområder, der ifølge vandplanerne skal målsættes på samme måde og med samme mål som f.eks Erdkehlgraven.
  2. På grund af områdernes topografi er den nuværende tilstand ringe og opfylder ikke kravene til god økologisk tilstand. I anden planperiode fra 2016 skal der derfor udarbejdes handleplaner for, hvordan områderne kan opnå god økologisk tilstand, hvilket bl.a. i sommerperioden betyder, at der konstant skal være sigtdybde til bunden, også i Stadsgravenes dybeste dele, og at der ikke må opstå iltsvind ved bunden.

I forhold til alle andre kystnære områder er Stadsgraven helt speciel, da den er et meget lukket system - vandet flyder ikke ud og ind i takt med den stærkt svingende vandstand i Øresund. Derfor spørger vi: Hvor er målsætningerne for Stadsgraven henne? Vi mener, at de målsætninger er meget vigtige.

Vi mener, at hvis man leder en stor mængde regnvand ind til den forholdsmæssigt lille mængde saltvand i Stadsgravene, vil det kunne få stor betydning for hele økologien - planterne i vandet er saltafhængige og de er det vigtigste fødegrundlag for fuglene (hvad enten de lever direkte af planterne som knopsvanerne og blishønsene gør - eller som lappedykkerne mere inddirekte af de smådyr, der lever på eller mellem planterne). Den exceptionelle store bestand af både toppet og gråstrubet lappedykker i Indre Stadsgrav er betinget af insekter, smådyr og fisk i den samme vegetation - de to arter kan normalt ikke trives sammen; det kan normalt kun lade sig gøre her, fordi området er meget rigt på fødeemner. Og heldigvis har den lille lappedykker en særlig niche i Ydre Stadsgrav igennem hele ynglesæsonen - og i Indre Stadsgrav i sensommeren.

En meget variable vandstand vil også være negativ - i dag har fuglene i Søminegraven (nord for Refshalevej) sværere ved at få unger på vingerne. Det er vores vurdering, at det netop er fordi vandstanden her følger vandstanden i havnen, som er meget variabel.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 Bilag

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erling Ekegren om at bemyndige formanden til i samarbejde med sekretariatet at omformulere 2. afsnit i henvendelsen til et spørgsmål om, hvad forklaringen er på, at der ikke er et mål for den økologiske tilstand i Stadsgraven.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Erling Ekegren om at bemyndige formanden til i samarbejde med sekretariatet at omformulere sidste afsnit i henvendelsen om vandstanden i Stadsgraven.

Lokaludvalget godkendte indstillingen med ovennævnte tiltrådte ændringsforslag.

Til top