Mødedato: 15.12.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

Fortætning i gårde og huludfyldning i karreer

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal godkende et brev om fortætning i gårde og huludfyldning i karreer til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender, at brevet om fortætning i gårde og huludfyldning i karreer, der fremgår af løsningsafsnittet, sendes til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

I mødet den 27. oktober 2021 drøftede lokaludvalget, hvilken holdning det har til afsnittene i Kommuneplan 2019 om huludfyldning og fortætning (se bilaget). Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:

  • Det er især et problem for Indre By og Christianshavn.
  • Kommuneplanen skal ændres på dette punkt. 
  • Gårdsaneringerne gav lys og luft. Huludfyldninger og fortætning vil give skygge.
  • Det er politisk, men gårdlaugene og beboerrepræsentationerne bør inddrages ved beslutning om fortætning og huludfyldning.
  • Der mangler en definition af, hvad tæthed er. Der er brug for praktiske eksempler. Fx. kan man se forhøjelsen af Ørkenfortet som en fortætning.

Lokaludvalget udpegede Erik Rasmussen og Katinka Haxthausen til sammen med sekretariatet at udarbejde et udkast til brev om lokaludvalgets holdning til huludfyldning og fortætning.

 

Løsning

Udkast til brev

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen: 

"Christianshavns Lokaludvalg har det seneste halve år drøftet kommunens politik vedr. fortætning i gårde og huludfyldning i karreer, som den kommer til udtryk i Kommuneplan 2019.

Vi henviser til

  • indsatsen, der omtales på side 51 i Kommuneplan 2019: "Vi arbejder med en stationsnær fortætning, der understøtter en udbygning af den kollektive trafik."


  • Indledningen til kapitel 4 på side 96 i Kommuneplan 2019, hvor der står:
    "Kommuneplanrammer og generelle bestemmelser sætter rammerne for byggeriet 
    Kommuneplan 2019 fastsætter de overordnede rammer for byggeriet i København. Rammerne er specifikke regler som kommunen skal følge i lokalplanlægningen. De indgår også i kommunens helhedsvurdering af ansøgninger om byggetilladelse, når der ikke er lokalplan og et projekt ikke kræver lokalplan. Det er emner som fx anvendelse, tæthed, parkering samt områder uden bebyggelse. Rammerne for lokalplanlægningen og byggeriet kan deles op i generelle bestemmelser og konkrete kommuneplanrammer.

    Generelle bestemmelser
    De generelle bestemmelser fastsætter regler og krav til bl.a. boliger, parkering, detailhandel og friarealer. Formålet med de generelle bestemmelser er at sikre, at de overordnede politiske visioner og målsætninger omsættes til konkret byplanlægning. Det gælder eksempelvis bestemmelser for særlige bebyggelsesforhold, herunder huludfyldning. Bestemmelsen har til hensigt at skabe mulighed for en fortætning af den eksisterende by og dermed sikre en bæredygtig byudvikling." 
  • Redegørelsen for byudvikling i Kommuneplan 2019, der ses her: https://kp19.webprod.kk.dk/retningslinjer/overordnet-byudvikling/byudvikling

  • de generelle bestemmelser for særlige bebyggelsesforhold i rammerne for byudviklingen i Kommuneplan 2019, hvor der bl.a. står: "Ved huludfyldning i karreer og gadeforløb kan den maksimale bebyggelsesprocent overskrides og friarealprocenten fraviges, hvis de ubebyggede arealer vurderes at blive tilfredsstillende. Bestemmelse finder ikke anvendelse i E0- og J0-områder (kreative zoner), hvor det tilstræbes at bevare den eksisterende bebyggelse."

Problematikken hænger nøje sammen med kommunens ønske om gode og grønne boligområder, og den relaterer sig til 2-3 konkrete byggerier i gårde på Christianshavn de seneste år samt til en igangværende byggesag vedr. opførelse af et hus i et hul i en karré, som benyttes som ind- og udgang af karreens beboere.

Kommunen arbejdede for årtier siden med gårdrenoveringer og nedrivning af bagbygninger og ikke tidssvarende- og dårlige boliger. Dette førte bl.a. til, at kommunen stod for oprettelse af en lang række gårdlaug, så beboerne i karreerne ud til gårdene med tiden fik et godt og tiltalende gårdmiljø til ophold og fælles aktiviteter.

Gårdlaugene er pålagt som en servitut på arealerne, som gør, at der kun kan ske ændringer via en godkendelse fra Kommunen.

I henhold til Kommuneplan 2019 kan gårdarealer bebygges via huludfyldning og randbebyggelse uden, at der skal tilvejebringes lokalplaner for byggeriet, fordi rammerne i Kommuneplanen muliggør det. Det betyder, at de af kommunen oprettede gårdlaug kan få reduceret gårdarealerne administrativt af Teknik- og Miljøforvaltningen uden nogen form for politisk drøftelse.

Derfor ønsker Christianshavns Lokaludvalg, at det indarbejdes i Kommuneplanen, gerne som et kommuneplantillæg, at det kræver en lokalplan, hvis et af kommunen oprettet gårdlaugsareal ønskes bebygget. Det sikrer en politisk behandling af spørgsmålet om inddragelse af gårdarealer og dermed også, at der gennemføres en offentlig høring om en sådan inddragelse af beboernes friareal.

Problemet kan også løses med, at man udarbejder lokalplaner for hele Christianshavn. Vi henviser til side 42 i Kommuneplan 2019:

”Byen rummer med sin mangeårige historie værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, som vidner om fortidens københavnerliv og den udvikling, der er fundet sted. Historiske og kulturelle spor er med til at give identitet og kant til nutidens og fremtidens by. Derfor har vi udpeget værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, så de kan blive aktiveret i omdannelsen og udviklingen af byen. Enten i bevaret form eller transformeret til ny anvendelse, der bygger videre på de historiske lag. I løbet af kommuneplanperioden udarbejdes der en opdatering af værdifulde kulturmiljøer i kommuneplanen. Desuden sættes der gang i arbejdet med at byen bliver dækket af lokalplaner, startende med middelalderbyen og Christianshavn.”

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

 

Når lokaludvalget har godkendt brevet, sende sekretariatet det til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Bilag

0. Link til Kommuneplan 19

https://kp19.kk.dk/

Beslutning

 

  1. Lokaludvalget godkendte, at brevet om fortætning i gårde og huludfyldning i karreer, der fremgår af løsningsafsnittet, sendes til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Til top