Mødedato: 11.04.2018, kl. 19:00
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Kultur- og Fritidsudvalgets investeringsforslag til kommunens Budget 2019

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Kultur- og Fritidsforvaltningen vedrørende Kultur- og Fritidsudvalgets investeringsforslag til kommunens Budget 2019.

Indstilling

Sekretariatet foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Kultur- og Fritidsforvaltningen om Kultur- og Fritidsudvalgets investeringsforslag til kommunens Budget 2019, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Københavns Kommune arbejder hvert år med en effektiviseringsstrategi, der skal imødekomme sparekrav pålagt af staten, som sikrer midler til flere udgifter som følge af flere borgere samt nye politiske prioriteringer som fx etablering af nye skoler og idrætshaller. Borgerrepræsentationen har afsat en investeringspulje, der kan søges af de enkelte forvaltninger i kommunen med henblik på at foretage investeringer, der bidrager til omstillingen.

Som led i effektiviseringsstrategien skal Kultur- og Fritidsudvalget hvert år beslutte effektiviseringer for ca. 20 mio. kr. inden for eget område.

 

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i sit møde den 15. marts 2018 at sende en række investerings- og effektiviseringsforslag i høring hos lokaludvalgene med svarfrist den 20. april 2018. Det drejer sig om:

1. Højere badesikkerhed og bedre udnyttelse af livreddernes ressourcer
2. Øget skærmbetjening, øget automatisering og Smart betaling fase 2
3. FerieCamps og bedre kapacitetsudnyttelse i svømmehaller om sommeren
4. Øget kapacitetsudnyttelse af svømmehaller ved ny prisstruktur
5. Øget kapacitetsudnyttelse af idrætshaller
6. Ligestilling af voksenforeninger og selvorganiserede idrætsudøvere
7. Fastfrysning af tilskud
8. Mellemkommunal refusion på voksenundervisningsområdet
9. Bedre samdrift og madfællesskaber på byens kulturinstitutioner
10. Læselyst og engagerede borgere
11. Omdanne Fisketorvets havnebad til badezone

Kultur- og Fritidsforvaltningen er på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget interesseret i bemærkninger til forslagene og ønsker særligt svar på om der er specifikke opmærksomhedspunkter i forhold til, hvordan forslagene kan påvirke borgerne på Christianshavn, som Kultur- og Fritidsudvalget bør kende.

Løsning

Forslag til høringssvar

"Kultur- og Fritidsforvaltningen sendte den 16. marts 2018 en række investerings- og effektiviseringsforslag i høring hos lokaludvalgene med svarfrist den 20. april 2018. Det drejer sig om:

1. Højere badesikkerhed og bedre udnyttelse af livreddernes ressourcer
2. Øget skærmbetjening, øget automatisering og Smart betaling fase 2
3. FerieCamps og bedre kapacitetsudnyttelse i svømmehaller om sommeren
4. Øget kapacitetsudnyttelse af svømmehaller ved ny prisstruktur
5. Øget kapacitetsudnyttelse af idrætshaller
6. Ligestilling af voksenforeninger og selvorganiserede idrætsudøvere
7. Fastfrysning af tilskud
8. Mellemkommunal refusion på voksenundervisningsområdet
9. Bedre samdrift og madfællesskaber på byens kulturinstitutioner
10. Læselyst og engagerede borgere
11. Omdanne Fisketorvets havnebad til badezone

Lokaludvalgets holdning

Ad. 1. Højere badesikkerhed og bedre udnyttelse af livreddernes ressourcer og
Ad 11. Omdanne Fisketorvets havnebad til badezone

Lokaludvalget beder om, at der afsættes de fornødne ressourcer til høj badesikkerhed i det kommende vandkulturhus på Papirøen, både inde og ude.

Lokaludvalget har i Christianshavns Bydelsplan 2017 foreslået, at der etableres flere uformelle badezoner og Kultur- og Fritidsforvaltningen har planer om at etablere en badezone i Søndre Refshalebassin. Lokaludvalget forstår på investeringsforslaget "Omdanne Fisketorvets havnebad til badezone", at forvaltningen ikke vil sikre badesikkerheden i badezoner. Det er måske muligt i badezoner, som ligger i områder med beboelse og/eller mange mennesker i byrummet. Men badezoner i områder uden beboelse og/eller mange mennesker i byrummet - fx  en badezone i Søndre Refshalebassin - bør være under opsyn af livreddere. 

Ad 2. Øget skærmbetjening, øget automatisering og Smart betaling fase 2

Som det fremgår af Christianshavns Bydelsplan 2017, mener lokaludvalget at  forholdene for den ældre befolkning i bydelen skal forbedres, og at udsatte grupper skal have støtte og opmærksomhed. Lokaludvalget ønsker derfor svar på, hvordan disse samfundsgruppers behov tilgodeses med det fremlagte investeringsforslag.

Ad 3. FerieCamps og bedre kapacitetsudnyttelse i svømmehaller om sommeren

Ingen bemærkninger.


Ad 4. Øget kapacitetsudnyttelse af svømmehaller ved ny prisstruktur

Ingen bemærkninger.


Ad 5. Øget kapacitetsudnyttelse af idrætshaller

Som det fremgår af Christianshavns Bydelsplan 2017, mener lokaludvalget, at  forholdene for den ældre befolkning i bydelen skal forbedres, og at udsatte grupper skal have støtte og opmærksomhed. Lokaludvalget ønsker derfor svar på, hvordan disse samfundsgruppers behov tilgodeses i Hal C med det fremlagte investeringsforslag.


Ad 6. Ligestilling af voksenforeninger og selvorganiserede idrætsudøvere

Ingen bemærkninger.


Ad 7. Fastfrysning af tilskud

Fra Christianshavns Bydelsplan 2017:

"På Christianshavn er der mange offentlige og private kultursteder. De skal sikres de bedste rammer. Det drejer sig blandt andet om: Beboerhus, Bibliotek, Kulturtårnet, Frederiks Bastion, Skabelonloftet, Asterions Teater, Overgaden og Christianias kultursteder.

Lokaludvalget ser også et behov for at sikre en spredning af kulturfaciliteter over hele Christianshavn, herunder de nye kvarterer, og ønsker, at kommunens Kultur- og Fritidsforvaltning i større omfang gør brug af og tager hånd om den aftale, som Københavns Kommune har med Det Kongelige Teater/Operaen.

Den går ud på, at de københavnske skolebørn gennem deres skoletid skal have mulighed for at opleve teatrets kunstarter, og at teateret lokalt skal samarbejde med festivaler og andre kulturområder, der modtager støtte fra Københavns Kommune.

En styrkelse af kulturlivet på Christianshavn kan også ske ved at udnytte flere bunkere til kulturaktiviteter -f.eks. til øvelokaler; ved at etablere et samarbejde med Operaen om lokal udnyttelse af faciliteterne; og generelt støtte samarbejdet mellem institutioner og foreninger med henblik på viden om og bedre udnyttelse af lokaler og lån af arealer og faciliteter."

Lokaludvalget beder om forvaltningens vurdering af, hvordan lokaludvalgets ønsker kan kombineres med det fremlagte investeringsforslag.


Ad 8. Mellemkommunal refusion på voksenundervisningsområdet

Ingen bemærkninger.


Ad 9. Bedre samdrift og madfællesskaber på byens kulturinstitutioner

Ingen bemærkninger.

 
Ad 10. Læselyst og engagerede borgere

Som det fremgår af Christianshavns Bydelsplan 2017, mener lokaludvalget, at  forholdene for den ældre befolkning i bydelen skal forbedres, og at udsatte grupper skal have støtte og opmærksomhed. Lokaludvalget ønsker derfor svar på, hvordan disse samfundsgruppers behov tilgodeses med det fremlagte investeringsforslag for så vidt angår den del, der omhandler læselyst.

For så vidt angår den del af investeringsforslaget, der handler om engagerede borgere, vil lokaludvalget fremhæve følgende fra Christianshavns Bydelsplan 2017:

"Vi er også opmærksomme på, at ensomhed er en problematik, som kræver et øget fokus i takt med, at vi bliver flere ældre. Vi ved, at det er et problem at få opsporet de borgere, der har behov for hjælp, og at det kun er et fåtal af borgerne, som nås med forvaltningens opsøgende besøg, når borgeren fylder 80 år.

Lokaludvalget forestiller sig, at andre forebyggende indsatser kan imødekomme ældre og ensomme. Eksempelvis kan en aktivitetskoordinator og ordninger som spise- og besøgsvenner afhjælpe ensomhed yderligere.

Der er dels behov for at udbrede kendskabet til de tilbud, der er for ældre og enlige, og dels bør indsatserne være lokalt baseret således, at det virker trygt og nærliggende for ældre og ensomme at deltage.

I lokaludvalget vil vi gerne være med til at styrke kommunens indsatser, som tager hånd om sociale forhold og udsatte grupper. Vi er en bydel med mange ressourcestærke borgere, og vi vil gerne imødekomme, at gabet mellem borgernes sundhed og trivsel mindskes."

Borgerdialog

Lokaludvalget har ikke haft borgerdialog om denne sag.

Med venlig hilsen

Christianshavns Lokaludvalg"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 Kultur- og Fritidsudvalget skal på sit møde den 25. april 2018 beslutte hvilke investerings- og effektiviseringsforslag, der skal indgå i forhandlingerne om kommunens Budget 2019.

Bilag

0. Christianshavns Bydelsplan 2017 (ikke på papir):

https://www.christianshavnslokaludvalg.kk.dk/nyheder/ny-bydelsplan-for-christianshavn

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Kultur- og Fritidsforvaltningen om Kultur- og Fritidsudvalgets investeringsforslag til kommunens Budget 2019, der fremgår af løsningsafsnittet.

 

Protokolbemærkning fra Poul Nielsen: "Forvaltningens forslag er en omgåelse af pålagte besparelser. En beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget af denne karakter vil være ugyldig. Lokaludvalget bør ikke svare på høringen."

Til top