Mødedato: 07.02.2014, kl. 14:00
Mødested: Skriftlig votering

Skriftlig votering: Høringssvar vedr. tilpasning af busnettet for ældre og gangbesværede

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal ved skriftlig votering med svarfrist den 7. februar 2014 kl. 14 beslutte et afsnit i lokaludvalgets høringssvar om tilpasninger af busnettet og indretning af stoppesteder på Christianshavn i forhold til ældre og gangbesværede.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender afsnittet i høringssvaret til Økonomiforvaltningen vedrørende forslag til tilpasninger af busnettet og til indretning af stoppesteder på Christianshavn i forhold til ældre og gangbesværede, der i løsningsafsnittet er markeret med rødt og kursiveret.

    Beslutningen træffes ved skriftlig votering med svar til lokaludvalgets sekretariat senest den 7. februar 2014 kl. 14.00.

    Lokaludvalget kan svare "Ja" til indstillingen, "Nej" til indstillingen eller "Stemmer ikke".

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har med svarfrist den 9. februar 2014 bedt om forslag til tilpasninger af busnettet og til indretning af stoppesteder i Indre By i forhold til ældre og gangbesværede. Anledningen er et medlemsforslag fra Dansk Folkeparti, som Borgerrepræsentationen vedtog i oktober 2013, om at forvaltningen skal undersøge, om den kollektive trafik og herunder busstoppesteder er indrettet hensigtsmæssigt for de ældre og gangbesværede.

Lokaludvalget besluttede i sit møde den 29. januar 2014 at slette følgende afsnit i i det foreslåede høringssvar: ”Derudover foreslås, at f.eks. nogle kørsler med bus 9A laver en ’sløjfe’ omkring Strandgade ud til Nordatlantisk Plads med stoppesteder f.eks. overfor Udenrigsministeriet, ved Nordatlantisk Plads plus et sted derimellem”.

Lokaludvalget bad arbejdsgruppen Teknik, Miljø og Havnen udarbejde et forslag, der erstatter det slettede afsnit.

Løsning

Lokaludvalget tager stilling til arbejdsgruppen Teknik, Miljø og Havnens ændringsforslag ved skriftlig votering pr. mail til lokaludvalgets sekretariat med frist den 7. februar kl. 14. Ændringsforslaget er markeret med rødt og kursiveret nedenfor. Den øvrige del af "Lokaludvalgets holdning" i høringssvaret vedtog lokaludvalget i mødet den 29. januar 2014.

Høringsvar
"Økonomiforvaltningen har med svarfrist den 9. februar 2014 bedt om forslag til tilpasninger af busnettet og til indretning af stoppesteder i Indre By i forhold til ældre og gangbesværede.

Borgerdialog
I Christianshavnermødet den 4. februar 2014 havde borgerne følgende bemærkninger:

  • Det er en god idé med 'tale' ved stoppesteder, men hvis 'talen' kører kontinuerligt, bliver folk irriterede. I stedet kan eksempelvis svagtseende udstyres med en brik, de kan køre hen over en sensor, hvorpå de kan høre næste stoppested. Hvis der er en fast knap monteret, så vil den hurtigt blive ødelagt.
  • I metroen har man rejsekort - kunne brikken fungere ligeså?

Lokaludvalgets holdning
Tilpasning af busnettet for ældre og gangbesværede
Christianshavns Lokaludvalg har stor fokus på mobiliteten for bydelens ældre og gangbesværede og er fortsat fokuseret på, at borgere i Voldboligerne bliver tilgodeset med en acceptabel busbetjening.

Christianshavn har to gader, som fører kollektiv bustrafik, Torvegade og Prinsesegade, som samtidig fører trafikken ud til Holmen. Resten af det christianshavnske gadenet består af smalle, ofte brolagte, gader.

Der er store afstande fra de yderste områder af bydelen og til de busførende gader. Bydelen har et boligområde, som er reserveret ældre borgere, kaldet Voldboligerne. Området ligger lidt afsides fra den offentlige  trafik, hvorfor det vil være ønskeligt at tilgodese disse borgere.

Christianshavns Lokaludvalg har derfor foreslået, at man skaber en mindre, lokal shuttle/el-busrute, som tilgodeser de gangbesværede borgere, som bor langt væk fra kollektiv trafik. Man kunne således tænke sig en rute, som tog udgangspunkt i ældreboligområdet, Voldboligerne, hvorefter den kørte ad Sankt Annæ Gade, til venstre ad Prinsessegade, over krydset med Torvegade og fortsætte ad Christianshavns Voldgade og til højre ad Overgaden Oven Vandet op til Torvegade. Til venstre ad Torvegade og til højre ved Strandgade, hvorefter bussen kører helt til Nordatlantens Brygge. Derfra kører den til venstre ad Bådsmandsstræde og til højre ad Overgaden Neden Vandet, til venstre over Snurrebroen og ad Sankt Annæ Gade (alternativt til højre ad Dronningensgade, til venstre ad Torvegade, til venstre ad Prinsessegade, til højre ad Sankt Annæ Gade) mod Voldboligerne.

Denne rute vil kunne tilgodese de fleste af de borgere, som nu er henvist til at blive hjemme, da afstanden til kollektiv transport er for lang og for vanskelig.

Høringen af de ældre og gangbesværede
Når forvaltningerne har udpeget de områder, hvor målgruppen for høringen, nemlig ældre og gangbesværede borgere, bor, så opfordres til, at der i interview-undersøgelsen spørges ind til, om borgeren benytter den kollektive trafik. Herunder mere uddybende spørgsmål til, såfremt borgeren ikke er bruger af kollektiv trafik, hvorfor det er sådan, og hvad der evt. skal til for, at borgeren i givet fald vil få lyst til at gøre brug af den kollektive trafik.
Manglende brug af den kollektive trafik kunne måske hænge sammen med den hastighed, bussen sætter i gang med efter et stop, hvor f.eks. ældre og gangbesværede borgere ikke når at finde en siddeplads inden bussen sætter i gang.
På visse strækninger køres der også forholdsvis stærkt, således at bussen støjer, rasler og skramler, hvilket i sig selv giver en vis utryghed.
Der kunne ligeledes opfordres til, at der installeres ’tale’ på stoppestedsstanderne, så man kan høre/’få læst op’, hvornår næste bus kommer. Aktiveringsknappen for talen skal være i kørestolshøjde/rolatorhøjde.
Derudover bør der også være mulighed for at kunne sidde og vente på bussen i tørvejr/læ for vinden.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet sender lokaludvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen sammen med en opsamling på bemærkningerne til sagen på Christianshavnermødet den 4. februar 2014.

Økonomiforvaltningen oplyser, at på baggrund af undersøgelserne og en dialog med Ældrerådet og Handicaprådet, samt på baggrund af forslagene fra lokaludvalgene, vil Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejde en anbefaling vedrørende indretning af stoppesteder, således at sagen kan indgå i den såkaldte overførselssag, som Borgerrepræsentationen skal tage stilling til senere dette halvår.

Anbefalinger i forhold til tilpasninger af busnettet forventer Økonomiforvaltningen indgår i oplæg til kommunens budget for 2015.

Beslutning

Der blev stemt om indstillingen:

12 lokaludvalgsmedlemmer stemte ja.
Ingen lokaludvalgsmedlemmer stemte nej.
10 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Dermed havde lokaludvalget godkendt afsnittet i høringssvaret til Økonomiforvaltningen vedrørende forslag til tilpasninger af busnettet og til indretning af stoppesteder på Christianshavn i forhold til ældre og gangbesværede, der i løsningsafsnittet er markeret med rødt og kursiveret.
Til top