Mødedato: 30.10.2002, kl. 14:00

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. oktober 2002

 

Sager til beslutning

2. Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering

BTU 494/2002 J.nr. 534.0004/95

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i sagsbeskrivelsen anførte brev udgør Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering

RESUME

Indenrigsministeriet har sendt udkast til bekendtgørelse om det kommunale beredskabs dimensionering mv. i høring. Der lægges op til en samlet besvarelse af høringen vedrørende bekendtgørelsen og høringen vedrørende de økonomiske konsekvenser.

Bekendtgørelsen er udarbejdet efter, at der er indgået politisk aftale om beredskabet efter 2002.

Bekendtgørelsen indeholder forslag om at nedsætte mindstekravene til bemanding af slukningstogene fra 7 personer samt en holdleder til 5 personer samt en holdleder. Indenrigsministeriet har i beregningen af de økonomiske konsekvenser af lovforslaget lagt til grund, at beredskabet i hele landet reduceres til det fastlagte minimum, og at det kommunale bloktilskud reduceres i overensstemmelse hermed.

Som det fremgår af forvaltningens udkast til svar til Indenrigsministeriet er forvaltningen betænkelig ved udkast til bekendtgørelsen.

En reduktion af bemandingen på første slukningstog vil i en række situationer betyde, at muligheden for at gå ind i bygningerne forsinkes med heraf følgende øget risiko for tab af menneskeliv og flere skader på bygninger og materiel.

Det er endvidere Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at en gennemførelse af ændringer i beredskabet må afvente udfaldet af arbejdet med risikovurderinger. Dette skal bl.a. ses i lyset af, at Beredskabsstyrelsen ved fastsættelsen af dimensioneringen for Københavns Kommune i december 1998 udtrykte betænkeligheder om bemanding og materiel. Der er ikke siden foretaget vurderinger af beredskabets størrelse i København.

Forvaltningen kan tilslutte sig, at krise og krig ikke længere omfattes af dimensioneringsbekendtgørelsen, men kommunen finder, at der bør foretages en nærmere gennemgang af området, før finansieringsforudsætningerne kan bedømmes nærmere.

 

SAGSBESKRIVELSE

Indenrigsministeriet har sendt udkast til bekendtgørelse om det kommunale beredskabs dimensionering mv. i høring. Der lægges op til en samlet besvarelse af høringen vedrørende bekendtgørelsen og høringen vedrørende de økonomiske konsekvenser.

Baggrund

Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Finansministeriet og Beredskabsstyrelsen har i foråret 2002 udarbejdet en analyse af redningsberedskabet i Danmark med henblik på, at analysen skulle indgå som en del af grundlaget for en politisk stillingtagen til redningsberedskabet efter 2002.

Bekendtgørelsen er udarbejdet efter, at der er indgået politisk aftale om beredskabet efter 2002. I den politiske aftale indgår dimensionering af redningsberedskabet efter konkrete risikovurderinger.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Der er nu fremsendt et udkast til ny bekendtgørelse vedrørende nedsættelse af dimensioneringen af det kommunale beredskab inden der er udarbejdet risikovurderinger.

Det fremgår af bekendtgørelsen, at mindsteberedskabet til førsteudrykning reduceres fra 7 mand samt en indsatsleder til 5 mand samt en indsatsleder, altså med 25 pct. Indenrigsministeriet har i de økonomiske forudsætninger for forslaget forudsat, at den foreslåede reduktion til den lavere dimensionering gennemføres i hele landet.

Som det fremgår af nedenstående udkast til besvarelse, er det Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at en nedsættelse af bemandingen på første slukningstog i en række tilfælde vil betyde, at muligheden for at gå ind i bygningerne forsinkes. Endvidere er det forvaltningens vurdering, at der inden bekendtgørelsen ændres bør foretages konkrete risikovurderinger. Det skal bl.a. ses i lyset af, at Beredskabsstyrelsen ved fastsættelsen af dimensioneringen for Københavns Kommune i december 1998 udtrykte betænkeligheder om bemanding og materiel. Der er ikke siden foretaget vurderinger af beredskabets størrelse i København.

Det er endvidere forvaltningens vurdering, at der i København er en række særlige forhold, der vil gøre nedsættelse af bemandingen på første udrykningstog særlig betænkelig.

En nedsættelse af bemandingen på førsteudrykningen med 2 mand svarer til en reduktion i døgnberedskabet på 14 mand ud af 77 mand. 14 døgnpladser i brandvæsnet svarer til en reduktion i bemandingen på ca. 70 personer.

Høringerne er sendt til Kommunen, og Økonomiforvaltningen har sendt sagen til høring i Bygge- og Teknikforvaltningen. Besvarelsen stiles derfor til Økonomiforvaltningen, der forestår kontakten til ministeriet.

Forvaltningen indstiller, at der sendes følgende brev til Økonomiforvaltningen:

"Økonomiudvalget

Dato: j.nr. 534.0004/95

Høring om udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering mv.

Økonomiforvaltningen har ved brev af 25 september 2002 sendt Indenrigs- og Sundhedsministeriets udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering mv. til høring i Bygge- og Teknikforvaltningen.

Bygge- og Teknikudvalget har behandlet høringen på udvalgets møde den 30. oktober 2002.

Det fremgår af udkast til bekendtgørelsen, at minimumskravet til størrelsen af førsteudrykningen reduceres fra 7 mand samt en holdleder til 5 mand samt en holdleder, altså en reduktion på 25 pct.

Indenrigsministeriet forudsætter i de økonomiske beregninger, at reduktionen gennemføres i alle kommuner med virkning fra 2003, og at det kommunale bloktilskud reduceres tilsvarende.

Baggrunden for reduktionen er en rapport om beredskabet i 9 kommuner og oplysninger fra redningsberedskabets udrykningsstatistik (RUS).

Det er Bygge- og Teknikudvalgets vurdering, at der ikke foreligger et sagligt grundlag for gennemførelse af denne beslutning.

En reduktion i førsteudrykningen med 2 mand vil i en række situationer betyde, at muligheden for at gå ind i bygningerne forsinkes med heraf følgende øget risiko for tab af menneskeliv og flere skader på bygninger og materiel. Det skyldes, at der ikke på stedet vil være back-up for de personer, der kunne gå ind i bygningen, og at det derfor vil være nødvendigt at afvente ankomsten af udrykningstog fra en nabostation. Det kan medføre en forsinkelse på 5-10 minutter.

Det er Bygge- og Teknikudvalgets vurdering, at en revision af dimensioneringsbekendtgørelsen bør afvente udarbejdelsen af konkrete risikovurderinger. Det fremgår af den politiske aftale, at beredskabet i fremtiden skal bygge på konkrete risikovurderinger.

Ved fastlæggelsen af beredskabet for Københavns Kommune i forbindelse med samarbejde med Frederiksberg Kommune, udtalte Beredskabsstyrelsen betænkeligheder ved en reduktion af beredskabet både med hensyn til bemanding og materiel. Der er ikke siden foretaget reviderede undersøgelser eller konkrete risikovurderinger, der ændrer noget i forhold til dette tidspunkt. Det er således kommunens opfattelse, at der ikke foreligger et sagligt grundlag for reduktionen som forudsat af ministeriet.

Det fremgår af bekendtgørelsens §8 stk. 5, at førsteudrykningen i områder med objekter, der indebærer en særlig risiko i forbindelse med brand, eller med objekter, for hvilke der i tilfælde af brand er udarbejdet særlige møde- og alarmeringsplaner, bemandes udrykningen i overensstemmelse med disse planer.

Som anført tidligere er der ikke taget højde for denne problemstilling i forbindelse med vurderingen af de økonomiske konsekvenser af lovforslaget.

Det er Bygge- og Teknikudvalgets vurdering, at dette i særlig grad vil have betydning i København.

København har mange etageejendomme, hvorfor det er af særlig betydning, at der kan foretages en hurtig indsat for at redde menneskeliv. Endvidere er der i København en række særlige kulturværdier, hvor en hurtig indsats ligeledes er påkrævet.

Endvidere har Københavns Brandvæsen særlige forpligtelser i forbindelse med sikkerheden i metroen. En nedsættelse af førsteudrykningen vil forsinke indsatsen med heraf følgende risiko for en forværring af en evt. ulykke i metroen. Københavns Brandvæsen har endvidere opgaver i forbindelse med back-up til Storebælt, Øresundsforbindelsen og Københavns Lufthavn.

Det er således samlet set Bygge- og Teknikudvalgets vurdering, at der ikke på det foreliggende grundlag bør foretages en reduktion af beredskabet i København, og at de økonomiske forudsætninger for forslaget derfor ikke er realistiske.

Det er endvidere kommunens opfattelse, at der ud fra en samfundsmæssig betragtning vil kunne stilles spørgsmålstegn ved den forudsatte besparelse, idet en reduktion i førsteudrykningen kan betyde, at nogle brande vil udvikle sig til større brande med deraf forøgelse af skadesomkostningerne ved brandene, jf. vedlagte notat fra Københavns Brandvæsen.

Københavns Kommune kan tilslutte sig, at krise og krig ikke længere omfattes af dimensioneringsbekendtgørelsen, men kommunen finder, at der bør foretages en nærmere gennemgang af området, før finansieringsforudsætningerne kan bedømmes nærmere.

I vedlagte notat gennemgår Københavns Brandvæsen mere grundigt de anførte forhold.

Med venlig hilsen

 

Søren Pind / Jens Jacobsen

 

Bilag vedlagt: Københavns Brandvæsens notat til høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering af 18. september 2002."

Økonomi

Der vurderes ikke grundlag for en reduktion af beredskabet for Københavns Kommune, og en gennemførelse af reduktion i bloktilskuddet på det foreliggende grundlag vil betyde en mindreindtægt for København, der ikke kan udmøntes i tilsvarende besparelser.

Miljøvurdering

-

Høring

På embedsmandsplan har Københavns Kommune deltaget i flere møder med Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Beredskabsstyrelsen om analysen af redningsberedskabet, som danner baggrund for det udsendte udkast til Bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering m.v. Der er dog ikke fra Københavns side tilkendegivet opbakning til den foreslåede reduktion af beredskabet, som er foreslået i bekendtgørelsen.

BILAG VEDLAGT

Københavns Brandvæsens notat til høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om det kommunale redningsberedskabs dimensionering af 18. september 2002.

Jens Jacobsen

 

Til top