Mødedato: 30.04.2003, kl. 14:00

Renovering af Nyhavns bolværker

Renovering af Nyhavns bolværker

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. april 2003

 

Sager til beslutning

6. Renovering af Nyhavns bolværker

BTU 205/2003 J.nr. 2176.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Københavns Havn A/S's forslag til renovering af bolværkerne i nordsiden mellem Kgs. Nytorv og Nyhavnsbroen samt ud for Kgs. Nytorv accepteres.

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 30. april 1995 en samlet aftale mellem Københavns Havn og Plan- og Ejendomsdirektoratet om en række udestående spørgsmål mellem Havnen og kommunen. Et af punkterne i aftalen var spørgsmålet om kommunens overtagelse af bolværkerne i Nyhavn vest for Nyhavnsbroen. Det blev aftalt, at ejendomsretten til disse bolværker skulle overgå til kommunen den 1. januar 2005. Ved overdragelsen skal bolværkerne være istandsat af Havnen for en pris af maksimalt 8 mio. kr. regnet i 1995-prisniveau. I budget 2003/2004 er beløbet ca. 9,8 mio. kr. Magistratens indstilling af 20. marts 1995 med "Havneaftalen"" vedlægges som bilag 1.

En dykkerundersøgelse har nu vist, at bolværkerne er i en stand, at en renovering til en standard som opfylder forvaltningens ønsker til holdbarhed, styrke og æstetik ikke kan udføres indenfor den aftalte pris. Med et maksimalt budget på 9,8 mio. kr. kan der kun udføres totalrenovering af de dårligste bolværksstrækninger.

Forhandlinger med Havnen er mundet ud i et forslag fra Havnen om at renovere bolværkerne i nordsiden mellem Kgs. Nytorv og Nyhavnsbroen samt ud for Kgs. Nytorv, der er de dårligste strækninger, mens kommunen selv skal foranledige istandsættelse af den sydlige del, der skønnes at kunne vente endnu nogle år. Kort vedlægges som bilag 2.

Forvaltningen anbefaler, at Havnens tilbud accepteres.

SAGSBESKRIVELSE

Den 16. marts 1995 blev der mellem Københavns Havns direktion og Plan- og Ejendomsdirektoratet, Københavns Kommune, indgået en samlet aftale om en række udestående spørgsmål mellem Københavns Havn og kommunen. Vedrørende bolværkerne i Nyhavn blev det aftalt, at ejendomsretten til bolværkerne vest for Nyhavnsbroen (bolværksnr.ne. 146, 147, 148, 149 og 150) med virkning fra den 1.januar 2005 med deraf følgende forpligtelser overgår til Københavns Kommune. Bolværkerne skal ifølge aftalen overdrages istandsat af Københavns Havn for en pris af maks. 8 mio. kr., regnet i 1995-prisniveau, svarende til ca. 9,8 mio.kr. i budget 2003/2004.

Aftalen blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 30. april 1995.

En dykkerundersøgelse udført for Københavns Havn A/S i perioden fra 30. oktober 2002 til 6. november 2002 har imidlertid vist, at bolværkerne er i en sådan tilstand, at en istandsættelse af alle bolværksstrækningerne vest for Nyhavnsbroen for en pris af maks. 8 mio. kr. regnet i 1995-prisniveau ikke vil kunne udføres på en måde, der opfylder forvaltningens ønsker til holdbarhed, styrke og æstetik. Skal denne pris overholdes, kan kun bolværksstrækningerne i nordsiden mellem Kgs. Nytorv og Nyhavnsbroen samt ud for Kgs. Nytorv istandsættes. Det er her de dårligste strækninger befinder sig, og det er forvaltningens opfattelse, at man ved denne prioritering kan vente nogle år med selv at istandsætte den resterende, sydlige bolværksstrækning efter samme princip, som det af Københavns Havn A/S foreslåede. Dette forventes at kunne gøres for en pris af 7 mio. kr., regnet i 1995-prisniveau.

Princippet for istandsættelsen medfører, at bolværket fortsat vil fremstå som en trækonstruktion fra kanalbunden til vejens niveau og med en indskrænkning af vandarealet på kun ca. 15 cm, hvilket i praksis ikke vil være synligt. Det bliver ikke nødvendigt at foretage opgravninger i vejen. Derved minimeres generne ved arbejdet. Det vil dog under arbejdets udførelse være nødvendigt midlertidigt at forlægge de fortøjede skibe til andre pladser. Københavns Havn A/S vil tage sig heraf. Også andre principper for istandsættelse har været overvejet, men er blevet forkastet, da de enten vil medføre en væsentlig indskrænkning af vandarealet eller vil medføre betydeligt større omkostninger.

Arbejdet udføres fra efteråret 2003 til 1. januar 2005, idet der ikke arbejdes i udeserveringsperioderne fra 1. april til 1. oktober i de enkelte år. Julemarkedet påregnes i arbejdsperioderne flyttet til Nyhavn's sydside.

Økonomi

Københavns Havn A/S afholder hele udgiften til istandsættelse af bolværksstrækningerne i Nyhavn's nordside mellem Kgs. Nytorv og Nyhavnsbroen samt ud for Kgs. Nytorv, såvidt dette viser sig muligt inden for det aftalte beløb på 8 mio. kr. i prisniveau 1995.

Miljøvurdering

Der anvendes miljøcertificeret, tropisk azobétræ ved renoveringen. Derved garanteres for, at azobétræet kommer fra bæredygtige skovbrug, hvor træerne fældes og behandles på en måde, der sikrer regnskovens fortsatte beståen på stedet.

Høring

Ifølge fredningsdeklaration, tinglyst 16. juni 1966, skal såvel bolværker som kanal bevares som sådanne. Københavns Havn A/S søger derfor Fredningsnævnet for København om tilladelse til at udføre arbejdet som beskrevet. Københavns Havn A/S afholdt d. 8. april 2003 et informationsmøde for Nyhavns erhvervs- og interesseorganisationer. De fremmødte repræsentanter udtrykte tilfredshed med projektet.

Andre konsekvenser

Om nogle år vil det være nødvendigt at kommunen fortsætter og afslutter istandsættelsen af Nyhavns bolværker i sydsiden vest for Nyhavnsbroen til en forventet pris på 7 mio. kr. i 1995-prisniveau. Forvaltningen vil til den tid forelægge en indstilling herom for udvalget.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: "Havneaftale" -indstilling af 20.marts 1995 fra Magistraten

Bilag 2: Kort over Nyhavn, vest for Nyhavnsbroen

 

Ole Bach

 

Til top