Mødedato: 29.10.2003, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. oktober 2003

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001

 

BTU 477/2003  J.nr. 611:135.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring af tillæggets § 6 stk. 2, pkt. d, om bortfald af afstandskravet mellem gavlbygninger.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at    det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

 

RESUME

Den offentlige høring fandt sted fra 24. juni til 30 september 2003.

I høringsperioden er modtaget 12 henvendelser, heraf 4 fra offentlige myndigheder.

Københavns Energi og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der ikke har bemærkninger.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen gør opmærksom på, at de miljøkrav, der stilles til Louis Poulsen Lighting A/S og Metro Cash&Carry Aps, kan løses på en sådan måde, at de ikke er til hinder for lokalplantillæggets endelige vedtagelse, men det skal sikres, at grænseværdierne for støj overholdes senest ved boligernes ibrugtagning.    

 

Akademirådet anser forslaget for et visionært initiativ, og håber, at de planlagte arkitektoniske kvaliteter, forslaget lægger op til, realiseres.

 

Arkitektfirmaerne Gröning Arkitekter og Arkitema, der repræsenterer interessenter i området, har synspunkter vedrørende bebyggelsens volumen, anvendelse og arkitektoniske udtryk.

 

Forvaltningen finder ikke, at de forslåede ændringer harmonerer med de intentioner om arkitektonisk variation og bymiljø, som ligger til grund for forslaget. Indsigelserne giver således ikke anledning til forslag om ændringer i forslaget, bortset fra en bestemmelse om, at bebyggelsens højde ikke må overstige 1,5 x afstanden mellem gavle ved karréhjørner, der foreslås at bortfalde. Baggrunden herfor er ønsket om at fastholde bebyggelsens byarkitektoniske motiv.

 

Rådet for Bæredygtig Trafik ønsker hele Sluseholmen som bilfrit område, og enkelte indsigere ønsker etablering af den muliggjorte stibro fra Frederikskaj til den nye bebyggelse på Sluseholmen for at binde det eksisterende Kongens Enghave sammen med den nye bydel.

 

Forvaltningen vurderer, at bilfri boligområder forudsætter tiltag uden for områderne, som muliggør parkering m.m., hvilket der ikke er planmæssigt grundlag for. Vejen Sluseholmen og den planlagte bro over Teglværkshavnen er en nødvendig forbindelse til betjening af det samlede Teglværkshavnsområde. Der kan på nuværende tidspunkt ikke tages endelig stilling til den foreslåede nye stibro over Fordgraven, idet der er flere muligheder for at forbedre fodgænger- og cykelforbindelserne til Sydhavn Station og det øvrige Kongens Enghave. Stibroen, der er muliggjort i lokalplanen, vil indgå i en samlet vurdering på et senere tidspunkt.

 

Sonofon anser det for en nødvendighed, at der i den aktuelle og fremtidige lokalplaner indarbejdes retningslinier for etablering af sendemaster for trådløs komunikation. Specifikt ønsker selskabet en eksisterende 48 m høj sendemast, der er placeret på grunden ved Aalborg Portland, indarbejdet i planforslaget.

 

Forvaltningen finder ikke, at der på nuværende tidspunkt er tilstrækkeligt grundlag for at udarbejde generelle bestemmelser om antenner. Forvaltningen finder heller ikke, at en 48 m høj sendemast kan indpasses i den fastlagte bebyggelsesplan, og der er i øvrigt efterfølgende givet tilladelse til en placering af masten ved kloakpumpestationen ved Slusen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

 

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 11. juni 2003 (BR 272/03) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 14. maj 2003 og Økonomiudvalgets indstilling 20. maj 2003 om offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

 

Parallelt vedtog Borgerrepræsentationen den 11. juni 2003 (BR 302/03) på baggrund af indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget en indstilling om dannelse af byggemodningsselskab. På den baggrund har Københavns Havn A/S og Københavns Kommune den 6. august 2003 stiftet Byggemodningsselskabet Sluseholmen P/S og har for Københavns Havn A/S erhvervet den del af lokalplanområdet for hvilket en fuldgyldig lokalplan er foreslået. Byggemodningsselskabet har forhandlet en optionsaftale med investorerne: Sjælsøgruppen A/S, Nordicom A/S og JM Danmark, hvor efter disse vil få købepligt til tre karreer samt køberet til yderligere fem karreer.

 

Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til tillæg til lokalplan samt forslaget til tillæg til kommuneplan er vedlagt til gennemsyn i Borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A.

 

 

Offentliggørelse 

 

Planforslagene har været offentliggjort i perioden fra den 24. juni 2003 til den 30. september 2003. Der er udsendt 445 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 408 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.

 

I offentlighedsperioden har der været afholdt en udstilling i Sydhavnens bibliotek, der illustrerede planforslagenes indhold. Der blev den 15. september 2003 afholdt et borgermøde på Ellebjerg Skole. På dette møde deltog bl.a. et panel af repræsentanter fra kommunen og 28 borgere. På mødet fremkom enkelte kritiske bemærkninger til de foreslåede trafikale løsninger. Der vedlægges som bilag 1 et referat fra borgermødet og som bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, der blev omdelt på mødet.

 

I høringsperioden har der via Københavns Kommunes hjemmeside på internettet været mulighed for at søge oplysninger om planforslagene, komme med debatindlæg eller sende sine bemærkninger til planforslagene som mail. Der er i alt hentet 1932 pjecer ned fra nettet, og der har været 3 indlæg på debatsiden. Fem af indsigelserne er modtaget som e-mail-henvendelser.

 

I høringsperioden er modtaget 12 henvendelser, der er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor som bilag B. Sammendrag af de respektive henvendelsers indhold og forvaltningens anbefalinger og bemærkninger hertil fremgår af skema, vedlagt som bilag 3. Nedenfor er henvendelsernes indhold og forvaltningens bemærkninger og anbefalinger sammenfattet i følgende afsnit:

 

1.   Henvendelser fra offentlige myndigheder

2.   Den nye bebyggelses volumen, placering og ydre fremtræden

3.   Trafikforhold mv.

4.   Øvrige forhold og bemærkninger

 

1. Henvendelser fra offentlige myndigheder

 

Akademirådet har ingen indvendinger mod lokalplanforslaget, som de finder opløftende og et af de mere visionære initiativer, Københavns planmyndighed har taget. Akademirådet håber, at de planlagte bygningers arkitektoniske kvalitet lever op til det spændende plangrundlag og ikke bliver som i Amsterdam, hvor facadebilledet med en collage af vidt forskellige facader gentages i de næste gader.

 

 

Københavns Energi har ingen bemærkninger ud over, at der forefindes 2 transformeranlæg, der skal flyttes, og at udgiften hertil betales af ejerne af grundene.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen gør opmærksom på, at miljøkravene til Louis Poulsen Lighting A/S kan løses inden for en gældende miljøgodkendelse af virksomheden. Miljøkontrollen finder derfor ikke, at de støjproblemer, der er, er til hinder for lokalplantillæggets endelige vedtagelse. Med hensyn til Metro Cash&Carry Aps har beregninger vist, at den i planforslaget nævnte støjafskærmning i skel delvis vil kunne sikre overholdelse af grænseværdierne for støj. Resterende sikring vil kunne ske på selve virksomheden, og det er derfor Miljøkontrollens opfattelse, at lokalplanforslaget kan vedtages, men at det skal sikres, at grænseværdierne for støj overholdes senest ved boligernes ibrugtagning.    

 

2. Den nye bebyggelses volumen, placering og ydre fremtræden

 

Gröning Arkitekter, der repræsenterer en af investorerne, er fremkommet med specifikke ændringsforslag til punkter i forslaget. Det anføres, at forudsætningerne i forslaget er ændret for karré E´s vedkommende således, at intentionerne om et varieret byggeri er i modstrid med det ønskede etageareal på 18.416 m2. Det nævnes i denne forbindelse, at etageantallet er blevet reduceret, samt at grundarealet er blevet justeret ned således, at løbende facademetre og dermed boligkvm. er reduceret.

Endvidere gives udtryk for, at andre krav, bl.a. altan- og husdybder, der også gælder for den øvrige bebyggelse, gør, at der ikke kan skabes den ønskede variation.

I erkendelse af, at husdybden ikke bør øges, ønskes etageantallet forøget.

 

Bemærkninger: Lokalplanforslaget er udarbejdet ud fra et samlet etageareal på 85.000 m2 for hele bebyggelsesplanen og i samråd med investorerne. Der arbejdes i henhold til optionsaftalen med et etageareal for karré E´s vedkommende på mellem ca. 17.334 m2 og ca. 18.416 m2, og inden for dette volumen vurderer forvaltningen at der er mulighed for at opnå den ønskede variation. Med hensyn til det anførte om reduktion af etageantallet, refererer dette utvivlsomt til, at bygningshøjden mod Sluseløbet af hensyn til lysforholdene m.v. i forbindelse med lokalplanforslaget blev reduceret fra 6-7 etager til 4-5 etager på en strækning. 

 

Arkitema K/S, der ligeledes repræsenterer en investor, er fremkommet med specifikke ændringsforslag til punkter i forslaget. Det ønskes bl.a., at stuetagerne i bebyggelsen mod Sluseholmen ud over butikker også kan anvendes til boliger,.samt at der ikke anføres etageantal på p-huset i karré F, idet etagehøjden på et p-hus er forskellig fra almindelig etagehøjde.

Derudover ønsker Arkitema, at det ikke skal være et krav, at etageantallet skal varieres, men at det kan varieres. De fastlagte skrå højdegrænseplaner ønskes fjernet, idet de strider imod bebyggelsesplanens øvrige krav til højder, placering og husdybder. Endelig ønskers der mulighed for, at 2 kanalhuse facademæssigt kan opføres ens ved siden af hinanden.

 

Bemærkninger: Det er et ønske, at stuetagen i bebyggelserne mod Sluseholmen skal indrettes til publikumsorienterende erhverv m.v. af bymiljømæssige grunde. Samtidig vurderes placering af boliger på dette sted mindre hensigtsmæssigt som følge af miljøgener fra trafikken.

 

P-huset i karré F må opføres i 6 etager, mod 5 etager i resten af karréen. Med krav om en etagehøjde på 4 m i stuetagen, svarer den resterende højde til 5 parkeringsetager.

 

Idet variation er et af de overordnede krav til bebyggelsen, finder forvaltningen ikke, at kravet om, at etagehøjden skal varieres, bør fraviges, ligesom man er af den opfattelse, at det er en byarkitektonisk kvalitet, at de enkelte kanalhuse har sit eget arkitektoniske facadeudtryk.

 

De fastlagte skrå højdegrænseplaner er ikke i fuld overensstemmelse med den fastlagte bebyggelsesplan og de fastlagte bygningshøjder. I henhold til bebyggelsesplanen , "lukker" karréerne sig omkring indsejlingen til kanalerne, hvilket er et arkitektonisk vigtigt element. Karréernes gavle bør fremstå i fulde etager, 5 og 7 etager, hvorfor kravet til bygningernes højde på 1,5 x afstanden mellem gavlene, ikke kan overholdes. Det skal derfor foreslås, at afstandskravet gavlene imellem bortfalder.

 

Som konsekvens heraf foreslås § 6, stk. 2 pkt. d, ændret til følgende ordlyd:

 

"Bebyggelsens højde må ikke overstige 0,8 x afstanden til anden boligbebyggelse inden for området og ikke 1,0 x afstanden til anden erhvervsbebyggelse inden for området. Bestemmelserne, der ikke gælder, såfremt den ene eller begge de berørte bygningsdele er gavle kan lempes under forudsætning af, at beboelses-, opholds- og arbejdsrum efter Bygge og Teknikforvaltningens skøn opnår tilfredsstillende lysforhold".   

 

Den foreslåede ændring er ikke af en sådan karakter, at supplerende høring er påkrævet.

 

3. Trafikforhold mv.

 

Friluftsrådet bemærker først, at lokalplanens krav til variation i facaderne forekommer at være et spændende brud på tidens lange ensformige karréer.  Der er tilfredshed med, at højst 20 pct. af parkeringsdækningen må være på terræn, men man ser helst at parkeringen helt forsvinder. Der er undren over formuleringen i "baggrund for planforslagene", hvor der tales om "mere end halvdelen" af parkeringsdækningen.

 

Rådet foreslår, at terrænkoten på sydsiden af karréerne bør være højere end 1,6 for en sikkerheds skyld, idet det er den maksimale vandstand ved storm ved særlige vindretninger. Det forudsættes, at vejen Sluseholmen er offentlig vej, og øvrige veje er private fællesveje, og så efterlyser rådet en beskrivelse af vejen Sluseholmen. Rådet mener, at brobredderne er i strid med den almindelige vejregel om, at et vejprofil ikke må indsnævres på broer. Endelig anføres, at en oplukkelig stibro over Fordgraven er nødvendig.

 

Rådet for Bæredygtig Trafik v/ Kjeld A. Larsen foreslår, at området udpeges til bilfrit boligområde. Det samme foreslås i en henvendelse fra Kaj Jørgensen og Kjeld A. Larsen. 

 

En beboer i Rådmandsgade mener, at stibroen fra Frederikskaj til Sluseholmen er en nødvendighed, idet broen vil binde Kgs. Enghave og den nye bydel bedre sammen og lette trafikken for børn og unge, som i fremtiden vil komme til at pendle mellem bydelene.

 

En beboer på Frederikshøj opfordrer til, at det gamle sporareal mellem Sydhavnsgade og det bagvedliggende område indrettes til cykel- og gangsti for at forbedre forbindelsen mellem Kgs. Enghave og Sluseholmen 

 

 

Bemærkninger: Med hensyn til parkeringsdækningen gælder det for hele det i kommuneplanen udpegede fokusområdet, der strækker sig fra Sjællandbroen til Fisketorvet, at der skal etableres parkeringskældre, der svarer til ca. halvdelen af parkeringsdækningen på én plads pr. 100 m2 etageareal. I det aktuelle lokalplanforslag er kravet skærpet til de 80 pct.

 

En af de vigtigste idéer vedrørende indførelse af kanalmotivet i bebyggelsen, er den tætte tilknytning til vandet, hvorfor forvaltningen har valgt terrænkoten på kajkanten syd for karréerne så lav som muligt. Koten er fastlagt ud fra de ekstreme vindforhold, der kan forekomme med års mellemrum. Dertil er terrænet samtidig skrånende op mod bebyggelsen.

Vejen Sluseholmen er ligesom de øvrige veje privat fællesvej, og vejprofilet er beskrevet i den oprindelige lokalplan nr. 310.

 

Bilfri boligområder forudsætter tiltag uden for områderne, som muliggør parkering m.m., hvilket der ikke vurderes at være planmæssigt grundlag for. Vejen Sluseholmen og den planlagte bro over Teglværkshavnen er en nødvendig forudsætning for trafikbetjening af hele Teglværkshavnsområdet. Københavns Kommuneplan 2001 indeholder en rammebestemmelse om, at der skal anlægges 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. Der kan ikke i lokalplanen indføjes bestemmelser, som afviger fra rammebestemmelserne, uden at disse ændres.

 

Hvis der skal etableres bilfri boligområder i København bør disse udpeges som led i en samlet overordnet planlægning, hvor der tages højde for de krav, som må stilles til sådanne områder. For at bilfri boligområder skal blive en succes, må man sikre en meget attraktiv tilgængelighed for cykler og kollektiv trafik. Lokalplanområdet har en endog meget høj tilgængelighed til det regionale vejnet, hvorfor bilen er mere attraktiv i dette område end i de fleste andre dele af København.

 

I øvrigt er området i væsenlig grad trafikalt fredeliggjort. Biltrafikken vil i langt overvejende grad være samlet på vejen Sluseholmen, og i noget mindre grad på Nordre Sluseholmskaj. På de øvrige veje og stier vil der kun være meget begrænset biltrafik, og disse anlægges også som opholds- og legeområder.

 

Den foreslåede nye stibro ved Fordgraven indgår i en samlet vurdering af mulighederne for at forbedre fodgænger- og cykelforbindelserne til Sydhavn Station og det øvrige Kongens Enghave. Følgende muligheder vil - bl.a. på grundlag af forhandlinger med relevante grundejere – blive vurderet nærmere i den videre planlægning: 

1.      Etablering af en et stibro mellem Sluseholmens nord-vestlige spids til Frederikskaj. Herfra tænkes forbindelsen at forløbe via havnepromenaden på Frederikskaj til krydset Sydhavnsgade/Scandiagade.

2.      Etablering og udvidelse af en promenade langs Fordgraven, som indeholdt i lokalplan nr. 310, med en ny cykelforbindelse fra Sluseholmen til havnepromenaden på Frederikskaj.

Mulighederne vil blive vurderet i sammenhæng med etablering af cykelstier langs vejen Sluseholmen, Støberigade og Teglholmsgade samt stien i den grønne kile, svarende til bestemmelserne herom i lokalplan nr. 310.

 

Den foreslåede cykel- og gangsti, der ønskes etableret på det gamle sporareal syd for Sydhavnsgade, ligger uden for lokalplanområdet. Den anviste rute kan ikke anbefales, idet den munder ud i Sydhavnsgade på et sted, hvor der ikke er mulighed for at passere Sydhavnsgade. En sti ad Sporgade og Borgmester Christiansens Gade er en bedre mulighed, og vil kunne forbindes med en evt. fremtidig stiforbindelse over eller rundt om Fordgraven.

 

 

4. Øvrige forhold og bemærkninger

 

Sonofon er kommet med en generel og en specifik indsigelse mod, at planforslaget ikke tager højde for sikring af trådløs telekommunikation i Sydhavnen. Selskabet mener, at infrastruktur til telekommunikation helt naturligt bør indgå i nye lokalplanforslag, idet mangel på planlægning traditionelt fører til uhensigtsmæssige og fordyrende løsninger.

Specifikt gælder indsigelsen en 48 m høj telemast, der er placeret ved Aalborg Portlands siloer, der forventes nedrevet. Selskabet ønsker denne mast, der bl.a. benyttes af Rigspolitiet, indpasset i lokalplanforslaget, således at nuværende og fremtidige brugere kan opretholde trådløs telefoni.

 

 Bemærkninger: Det er forvaltningens opfattelse, at indpasning af en 48 m høj telemast i den nye bebyggelse med boligkarréer ikke er mulig. Det er naturligt, at man i den fremtidige bebyggelse vil kunne indpasse mindre teleantenner på samme måde som i den øvrige by. Sådanne ønsker vil blive behandlet byggesagsmæssigt. Forvaltningen har på et møde med Sonofon foreslået andre placeringer uden for lokalplantillægsområdet, og der er efter indsendelse af indsigelsen givet tilladelse til placering af masten ved kloakpumpestationen ved Slusen.    

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Bilag 1    Referat af borgermødet den 15. september 2003

Bilag 2    Evaluering af borgermødet.

Bilag 3    Skema over modtagne henvendelser og forvaltningens bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

 

Bilag A    Offentlighedsmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan

 

Bilag B    Kopi af modtagne henvendelser

 

 

Erik Jacobsen           Mette Lis Andersen

 


 


Til top