Mødedato: 29.05.2002, kl. 14:00

Parkpolitik i København

Parkpolitik i København

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. maj 2002

 

Sager til beslutning

3. Parkpolitik i København

BTU 291/2002 J.nr. 2220.0004/99

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der udarbejdes et forslag til Parkpolitik for København

at et debatoplæg: "Grønt for alle; Status og hovedproblemer – et grundlag for debat" udsendes inden forslaget udarbejdes.

RESUME

Det foreslås, at Parkpolitikkens overordnede formål er at beskrive og fastlægge en strategi for udviklingen af byens natur og grønne områder. Begrebet parkpolitik dækker byens offentlige beplantning og offentligt tilgængelige friarealer, dvs. parker, legepladser, gadetræer m.m. Den handler både om tingenes fysiske udformning og udseende, om de aktiviteter, som kan finde sted på arealerne (herunder ikke mindst om idræt og bevægelse), samt om de kultur- og naturværdier, som er tilknyttet.

Politikken formuleres udfra den overordnede kommunale målsætning om at bevare og forbedre kvaliteten i den eksisterende by til gavn og glæde for byens indbyggere og en målsætning om at fastholde og tiltrække borgere og erhvervsvirksomheder.

Parkpolitikken skal danne grundlaget for Bygge- og Teknikforvaltningens administration og indsats i relation til den løbende parkdrift og nyanlæg af grønne områder og beplantning. Herudover er den en væsentlig forudsætning for forvaltningens behandling af lokalplaner og dens bidrag til kommunens overordnede planlægning. Endelig er parkpolitikken vigtig med hensyn til det forvaltningsmæssige ansvar i relation til fredningssager og byggesagsbehandling.

Forvaltningen foreslår, at en vedtaget Parkpolitik bliver udgangspunktet for en udvikling af de eksisterende grønne områder, og at den anviser retningslinier for arealerhvervelser, hvor der er behov for at forbedre byens grønne struktur.

Forud for udarbejdelsen af et egentligt forslag til Parkpolitik foreslås vedlagte udkast til et debatoplæg udsendt i juni 2002, således at der er mulighed for at høre og inddrage kommunens øvrige forvaltninger og offentligheden i en diskussion af mål og proces. Debatten foreslås afsluttet d. 1. oktober 2002.

På baggrund af denne debat forventes et forslag til Parkpolitik forelagt Bygge- og Teknikudvalget primo 2003 sammen med et forslag til den videre procedure.

Forvaltningens tidsplan muliggør, at Parkpolitikken kan fremlægges for Borgerrepræsentationen i 2003.

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden for mødet den 20. marts 2002, hvor den blev udsat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Det Grønne Råd udtalte i år 2001, at det ville være hensigtsmæssigt at udarbejde en overordnet strategi for byens grønne områder - en parkpolitik for København. Vej & Park har på den baggrund iværksat et arbejde for at få et grundlag til en sådan politik forelagt Bygge- og Teknikudvalget.

Inden for de sidste 5 - 10 år har København som kommune og som landets hovedstad oplevet en vækst i byggeriet, der vil præge byen de næste 100 år. Hvis København skal fastholde og udvikle sine muligheder for at være et attraktivt bolig og arbejdssted forudsætter det, at det grønne også styrkes i de kommende års planlægning.

Københavns Kommunes parkpolitiske målsætning er ifølge kommuneplanen, at tilføre byen optimale grønne såvel som urbane rekreative arealer, der med hensyn til kvalitet og beliggenhed tilgodeser borgernes muligheder for varierede grønne og blå herlighedsværdier. Værdier der beriger og forskønner byen og giver alle aldersgrupper del i mulighederne for at kunne glæde sig over et spændende, indholdsrigt, varieret og sundt friluftsliv inden for en passende afstand fra den enkelte bolig.

Ønsket om en samlet politik for parker og grønne anlæg i København blev første gang nævnt i Borgerrepræsentationen af overretssagfører O. Johansen. O. Johansen udtalte den 1. november 1897:

"Hver københavner har 1,37 m2 park til rådighed, og byens borgere er ganske berøvet bølgernes og skovenes poesi og den moraliserende, forfriskende og opdragende virkning heraf."…

Det første oplæg til en samlet plan for udvikling af parker blev forelagt d. 17. juni 1902. Derfor er det oplagt, at arbejdet nu genoptages og der afholdes et arrangement på 100 års dagen for den første plan.

Undersøgelser af relationen mellem parker og sundhed viser at København stadig kan fremme folkesundhed og det gode humør for alle aldre gennem en prioriteret indsats for det grønne. Derfor er det vigtigt, at der er plads og mulighed for leg og bevægelse året rundt. Der opstår hele tiden ny viden og nye muligheder. Familiemønstret har ændret sig, - der kommer flere børn og unge. Hertil kommer nye måder at være sammen på og nye former for friluftsliv finder indpas. Det stiller nye krav, og derfor skal de grønne område være rummelige og give plads til udvikling og forandring.

København er ved at udvikle sig til en metropol og det grønne er vigtigt for oplevelsen af byen. Undersøgelser i 1997 af befolkningens brug af parker viser, at københavnerne i lighed med andre værdsætter naturoplevelser, hvor de i modsætning til de øvrige byer prioriterer afvekslende oplevelser på deres tur gennem byen højt. Mange københavnere oplever noget særligt ved at bo i landets hovedstad og værdsætter byens historie. Derfor er naturoplevelser og de synlige spor af historien værdifulde for byens udvikling.

For at fastholde retningen bør der opstilles konkrete, kvalitative handlingsplaner, der fremmer forståelsen for det grønnes betydning for byens udvikling og dermed kvalificere de valg, der skal tages for at sikre København kan fastholde og tiltrække borgere og erhvervsliv.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Processen foreslås inddelt i tre faser:

  • debat om afgrænsning og hovedmål
  • udarbejdelse af et forslag til Parkpolitik for København
  • konkretisering af den grønne struktur på bydelsniveau.

Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at der i forbindelse med de tre faser udsendes henholdsvis:

  • et 16 siders debatoplæg, forslag er vedlagt indstillingen
  • et forslag til Parkpolitik, ca. 40 sider, og
  • 15 opslag om bydelene, som grundlag for en diskussion om konkretisering af Parkpolitikkens målsætninger på bydelsniveau.

Debatoplægget foreslås udsendt til lokalråd, interesseorganisationer, forvaltningerne og fagrelevante forsknings- og uddannelsesinstitutioner mm. Derudover vil oplægget være tilgængeligt på Bygge- og Teknikforvaltningens hjemmeside og biblioteker mm.

I forbindelse med debatperioden (fra juni til og med september 2002) ønsker Bygge- og Teknikforvaltningen at inddrage det Grønne Råd og de øvrige fagforvaltninger ved to seminarer.

Det foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget behandler emnet Parkpolitik på et temamøde primo 2003.

Debatoplæggets hovedoverskrifter foreslås at være

  • Hvorfor parkpolitik ?
  • København – en grøn metropol.
  • Konkurrencen om byrummet.
  • Boldspil og folkefest.
  • Plads til Alle
  • Baggrundsmateriale.

Bygge- og Teknikforvaltningens tidsplan muliggør at der foreligger et udkast til Parkpolitik til behandling i Bygge- og Teknikudvalget primo 2003. Tidsplanen muliggør at forslaget kan videresendes til BR som et bidrag forud for kommuneplan revisionen i 2003.

Forslag til bydelsopslag foreslås udarbejdet i 2003 til brug for en dialog med borgerne, og som et grundlag for forslag til reservation af arealer, samt grundlag for en prioritering af Vej & Parks indsats på parkområdet og gadetræsområdet.

Økonomi

Udarbejdelse af et forslag til Parkpolitik forventes i 2002 at koste ca.250.000. kr. til ekstern konsulentbistand, trykning og høring. Udgifterne afholdes af Vej & Parks driftsbudget.

Miljøvurdering

De miljømæssige konsekvenser er ikke vurderet på nuværende tidspunkt, vurderingen vil indgå i forslag til parkpolitik.

Høring

Debatoplæg

Oplæg til debat foreslås offentliggjort d. 17. juni idet der afholdes et arrangement for Udvalget, Det Grønne Råd og kommunens øvrige forvaltninger samt pressen på dagen. Oplæg til debat fremlægges ligeledes for Det Grønne Råd. Oplægget præsenteres på Bygge- og Teknikforvaltningens hjemmeside og vil være tilgængelig på kommunens biblioteker. Debatperioden foreslås afsluttet d. 1. oktober.

I forbindelse med udarbejdelsen af en Parkpolitik foreslås nedsat en arbejdsgruppe mellem forvaltningerne, som kan være med til at formulere de behov og muligheder, som parkerne giver i relation til idræt, børn og unge, sundhed og som et socialt rum.

Forslag til Parkpolitik

Selve forslaget til parkpolitik forelægges Bygge- og Teknikudvalget i primo 2003, sammen med et forslag til den videre procedure.

Det Grønne Råd og de øvrige forvaltninger foreslås mulighed for at kommentere forslag til Parkpolitik efter Bygge- og Teknikudvalgets behandling og før dette videresendes til Borgerrepræsentationen til drøftelse/vedtagelse.

Opslag til bydelene

Udarbejdes på baggrund af parkpolitikken og foreslås fremlagt på borgermøder i bydelene.

BILAG VEDLAGT

Debatoplæg: "Grønt for alle; Status og hovedproblemer – et grundlag for debat"

Ole Bach

 

Til top