Mødedato: 29.05.2002, kl. 14:00

Opsætning af altaner på ejendommen Sortedam Dossering 23

Opsætning af altaner på ejendommen Sortedam Dossering 23

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. maj 2002

 

Sager til drøftelse

10. Opsætning af altaner på ejendommen Sortedam Dossering 23

BTU 297/2002 J.nr. 432:125.0014/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse, hvorvidt der skal gives tilladelse til opsætning af altaner på facaden mod Sortedams Sø på ejendommen matr.nr. 6094 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Sortedam Dossering 23.

 

RESUME

Der er søgt om principiel tilladelse til opsætning af 7 lette altaner på facaden af ejendommen Sortedam Dossering 23 mod Sortedams Sø. Ansøgningen er oprindeligt fra februar 2001, og er nu i maj 2002 fornyet med en række ændringer i altanernes udformning, idet der mellem forvaltningen, ejerforeningen og dennes arkitekter har været ført en række drøftelser om altanernes opsætning og udformning.

Der vil ved opsætning af altaner på ejendommen opnås en forbedring af boligkvaliteten af de lejligheder, der får adgang til altanerne, men altanopsætningen vil efter Plan & Arkitekturs vurdering medføre væsentlige indgreb, dels i Søfrontens fremtræden i bybilledet, dels i bygningens arkitektur, herunder især indgreb i facadeudsmykningen.

Søfronten er i Kommuneplan 2001 udpeget som en bevaringsværdig samlet bebyggelse, der i særlig grad danner en helhed af høj byplanmæssig og arkitektonisk værdi. Ejendommen Sortedam Dossering 23 er i bydelsatlasset kategoriseret med høj bevaringsværdi.

Der er efter Plan & Arkitekturs vurdering hjemmel til at nægte det ansøgte. Enten til beskyttelse af søfrontens fremtræden i bybilledet i henhold til byggelovens bestemmelser, eller ved nedlæggelse af forbud i henhold til planlovens § 14 og efterfølgende udarbejdelse af lokalplan, der udover en beskyttelse af søfrontens fremtræden vil kunne omfatte en beskyttelse af bygningens arkitektur, herunder facadeudsmykningen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med ansøgning af 12. februar 2001 søger arkitektfirmaet Frederiksen & Knudsen A/S om principiel tilladelse til opsætning af 7 altaner på facaden mod Sortedam Dossering på ejerlejlighedsejendommen Sankt Hans Gade 2/Sortedam Dossering 23. Altanerne ønskes etableret til lejlighederne Sortedam Dossering 23, 1. tv. og th., 2.tv. og th., 3.tv. og th. samt 4. tv. Der opsættes ikke altaner i relation til lejligheden Sortedam Dossering 23, 4. th. og lejlighederne Sankt Hans Gade 2. Det anføres, at der ikke i dag er adgang til altaner, terrasser eller lignende, og at altanerne vil hæve boligkvaliteterne i de 7 lejligheder. Altanerne påtænkes opført i grå fiberbeton monteret på jernbjælker, og med et spinkelt værn af metal, malet grafitalgrå.

Plan & Arkitektur afgav den 27. februar 2001 erklæring til byggesagen, hvori der med henvisning til bygningen og dens omgivelsers høje bevaringsværdi anførtes, at opsætning af altaner på ejendommen ville medføre, at denne vil adskille sig fra væsentligt fra de omgivende ejendomme og dermed være ødelæggende for det homogene miljø, som søfronten udgør. Derudover påpegedes, at altanerne ville gribe ødelæggende ind i en række af facadens karakteristiske og dekorative elementer. Plan & Arkitektur kunne derfor ikke anbefale meddelelse af tilladelse til opsætning af de ansøgte altaner.

Efterfølgende har der været ført en række drøftelser med repræsentanter for arkitektfirmaet og ejerforeningen, der har resulteret i, at der med ansøgning af 6. maj 2002 på ny er søgt om principiel tilladelse til opsætning af 7 altaner på ejendommens facade mod Sortedams Sø. Altanernes udformning er for så vidt angår udformningen af altanpladen og værnets ballustre ændret i forhold til ansøgningen af 12. februar 2001, men den manglende symmetri, som følge af at der ikke opsættes altan til lejligheden 4. th., opretholdes, jf. vedlagte bilag 1, med illustrationer af henholdsvis eksisterende og fremtidige forhold. Den aktuelle ansøgning er fremlagt som bilag 1.

Arkitektonisk vurdering

I Kommuneplan 2001 indgår søfronten, herunder den aktuelle ejendom i de udpegede bevaringsværdige samlede bebyggelser, der i særlig grad danner helheder eller sammenhængende træk af høj byplanmæssig og arkitektonisk værdi. Søfronten er især fremhævet som et eksempel på sådanne bevaringsværdige bymiljøer og bybilleder, hvor en række bygninger tilsammen danner markante træk.

Ejendommen er som nabobebyggelsen i Bydelsatlas Nørrebro registreret med høj bevaringsværdi (3 på en skala fra 1- 10), og facaden indgår i den for byen markante bygningsfront langs Søerne. I bydelsatlasset er der vedrørende denne søfront anført, at facaderne mod søerne danner en smuk front, hvor de enkelte bygninger i store træk indgår i en byarkitektonisk helhed på trods af forskelle i detailudformingen.

Ejendommen er opført i 1892 og er et fornemt eksempel på denne periodes byggestil. Ejendommens facade udgør sammen med facaden på Sortedam Dossering 25 karreens afslutning mod søerne. Der er trods forskelle i farver, højden på de vandrette markeringer i facaden og forskelle i detailudsmykningen af facaderne tale om en stor samhørighed mellem disse facader, der derved danner en meget homogen væg. Foto af facaderækken langs Sortedams Sø er vedlagt som bilag B

Facaden på Sortedam Dossering 23 er udformet med meget markante, detaljerede gesimser og fornemt disponerede vinduesdimensioner. Den midterste vinduesrække på 2. sal fremstår særligt fremhævet med en rundbueafslutning, facadespejl og bryn og udgør derved et markant element i facaden, jf. vedlagte bilag C med foto af Sortedam Dossering 23.

Plan & Arkitektur er enig med ansøger i, at der med altaner opnås en forbedring af boligernes kvalitet. Plan & Arkitektur finder endvidere, at de nu foreslåede altaner har en forbedret udformning og detaljering end det tidligere fremsendte forslag.

Plan & Arkitektur finder det imidlertid fortsat betænkeligt at tillade opsætning af altaner, som ansøgt. Altanerne vil være meget synlige i facaderækken – ikke mindst set i perspektiv langs Søfronten – og vil bryde den homogene karakter af facaderækken på dette sted. En tilladelse til opsætning af altaner på den aktuelle ejendom vil efter Plan & Arkitekturs vurdering skabe præcedens, hvorved en væsentlig del af kvaliteterne ved søfronten vil kunne sættes over styr. Det skal i den forbindelse fremhæves, at det, uanset krav til altanernes udformning, ikke vil være praktisk muligt at forhindre, at altanerne eller blot nogle af dem efterfølgende forsynes med værn mod vinden i form af sejl i forskellige farver og andet ugennemsigtigt materiale, eller at altanerne anvendes til opbevaring af diverse husgeråd.

Derudover finder Plan & Arkitektur det betænkeligt, at der ved opsætning af altaner på den aktuelle facade vil ske væsentlige indgreb i denne bygnings arkitektoniske kvaliteter. Gesimser, bryn, indfatninger og brystninger vil blive gennembrudt og helt eller delvist fjernet. Bygningens markante vandrette og lodrette linier og vinduesbånd vil derved blive brudt og vil ikke med de foreslåede altaner blive genetableret, idet de opsættes på facaderne i henhold til bygningens indvendige niveauer, der ikke svarer til markeringerne i facaden.

Henvendelser

Plan & Arkitektur har fra beboere i ejendommen og naboejendommen, fået skriftlige henvendelser, hvori der udtrykkes stor bekymring for den arkitektoniske forringelse, bebyggelsen udsættes for ved opsætning af altaner som ansøgt. Der peges bl.a. på, at en tilladelse vil skabe præcedens langs søfronten, samt på at der ikke findes altaner på de omliggende facader, og at de få altaner, der i dag sidder på enkelte facader langs søerne, indgår som en harmonisk og naturlig del af facadernes udformning og med respekt af disse facaders øvrige udsmykning, samt for en stor dels vedkommende er oprindelige. De ansøgte altaner vurderes ikke at kunne opfylde sådanne kvaliteter. Henvendelserne er fremlagt som bilag 2 og 3.

Hjemmelsgrundlaget

Efter Plan & Arkitekturs vurdering vil der i henhold til byggelovens § 6D, stk. 1, kunne nægtes tilladelse til opsætning af altaner på den aktuelle ejendom med henvisning til, at det er i overensstemmelse med forarbejderne til bestemmelsen at nægte et forhold, der i relation til omgivelserne er et indgreb i en samlet bebyggelse, der er karakteriseret ved en særlig helhedsvirkning i et ældre bevaringsværdig bymiljø, uden at der herved sker en regulering af bygningsdetaljer eller fremkaldes en unødig ensartethed. Det bemærkes herved, at der ikke med hjemmel i § 6D, stk. 1, vil kunne nægtes tilladelse af hensyn til en beskyttelse af bygningens arkitektoniske detaljer, men alene til beskyttelse af søfrontens fremtræden i byen.

Derudover vil der i henhold til planlovens § 14 kunne nedlægges forbud mod opsætning af altaner på ejendommens facade, både for at sikre en bevaring af søfrontens fremtræden i bybilledet og for at sikre bygningen og dens facadedetaljer bevaret. Et forbud i henhold til planloven skal følges op med udarbejdelse af et lokalplanforslag, der under hensyn til, at der er gennem mere end et år har været ført drøftelser om altanernes opsætning, skal offentliggøres snarest muligt efter meddelelse af forbuddet.

BILAG VEDLAGT

  1. Facadeopstalter visende eksisterende og fremtidige forhold
  2. Foto af facaderækken, hvori ejendommen indgår
  3. Foto af den aktuelle facade

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Ansøgning af 6. maj 2002 om principiel tilladelse til opsætning af altaner på facaden mod Sortedam Sø på ejendommen Sortedam Dossering 23.
  2. Brev af 14. april 2002 fra Ole Thyssen og Mette Morsing, Sortedam Dossering 23, bilagt en række fotos af eksisterende altaner i området.
  3. E-mail af 19. april 2002 fra Erik Brandt Dam, Sortedam Dossering 25.

 

Jens Ole Nielsen

 

 

Til top