Mødedato: 29.01.2003, kl. 14:00

Forslag om fælles gårdanlæg i karreen Burmeistergade, Brobergsgade, Andreas Bjørns Gade og Bodenhoffs Plads

Forslag om fælles gårdanlæg i karreen Burmeistergade, Brobergsgade, Andreas Bjørns Gade og Bodenhoffs Plads

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. januar 2003

 

Sager til beslutning

3. Forslag om fælles gårdanlæg i karreen Burmeistergade, Brobergsgade, Andreas Bjørns Gade og Bodenhoffs Plads

BTU 33/2003 J.nr. 451:103.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at forvaltningen offentliggør et byfornyelsesforslag og gennemførelsesprojekt for et fælles gårdanlæg, der omfatter karreen, begrænset af Burmeistergade 1C, 3-27, Brobergsgade 7-11, Andreas Bjørns Gade 2-28 og Bodenhoffs Plads 8-10, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil komme med endelig indstilling om byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt

at indsigelsesfristen fastsættes til 8 uger

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget er udarbejdet efter ønske fra ejer- og beboerrepræsentanter i karreen.

Forslaget omfatter 17 beboelsesejendomme med 542 beboere fordelt på 380 boliger, én garagebygning og 9 butikslejemål mv.

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at andrage 4.500.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

De nuværende forhold i karreen fremgår af forslaget.

Karreens gårdarealer er delvist omlagt i 1954 efter påbud fra den daværende bygningskommission. Omlægningens kvalitet var beskeden, og de samlede anlægsudgifter udgjorde under hensyn til den daværende lovgivning kun 120.000 kr.

Gårdarealerne har - på grund af det beskedne anlægsniveau - igennem en længere årrække fremstået nedslidt, ligesom arealernes indretning ikke kan betegnes som tilfredsstillende til ophold og leg.

Ifølge kommuneplanen ligger karreen i et boligområde, hvor der ved nybyggeri tillades en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og forudsættes en friarealprocent på 40. Karreens bebyggelsesprocent er 313 og friarealprocenten 14.

Forslaget omfatter sytten 6-etages beboelsesejendomme opført i 1901-1902. Ejendommene ejes af én andelsboligforening og én ejerforening. Der er 380 boliger i karreen og 9 butikslejemål mv. Det samlede gårdareal er ca. 3.200 m2.

Pr. 1. januar 2002 var der 542 beboere i karreen, heraf 38 under 15 år, 15 over 67 år, medens 489 var i gruppen 15-66 år.

Forhandlinger

Repræsentanter for karreens ejendomme har rettet henvendelse til Grønne Gårde med anmodning om, at der gennemføres en forbedring af karreens friarealer.

I anledning heraf har der været holdt møde med ejer- og beboerrepræsentanter, hvor der blev givet en orientering om byfornyelseslovens regler om gårdanlæg mv.

Der er herefter i samarbejde med nævnte repræsentanter udarbejdet et forslag, der er tiltrådt af disse.

Forslaget

De enkelte ejendommes gårdarealer foreslås indrettet som fælles gårdanlæg efter de retningslinier, der fremgår af forslaget.

Forslagets gennemførelse har en række væsentlige positive miljømæssige konsekvenser. Der er blandt andet indarbejdet en række byøkologiske elementer i gennemførelsesprojektet.

Der pålægges karreens ejendomme servitutter, som blandt andet omfatter bestemmelser om den fremtidige vedligeholdelse af anlægget.

Økonomi

Forslaget udføres i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser herom, og det er forudsat, at anlægsarbejderne udføres inden for de rammebeløb, som er fastsat i medfør af loven.

Anlægsarbejdet vil på sædvanlig måde blive udbudt i licitation i henhold til Økonomi- og Erhvervsministeriets regler.

Det samlede tilskud i sagen skønnes at udgøre 4.500.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %. Tilskuddet anvises af det rådighedsbeløb, Borgerrepræsentationen har afsat til gårdanlæg på budgettet for 2003 (konto 00.25.15.3*), samt af de forventede rådighedsbeløb på budgettet for de følgende år til samme formål.

Ejerne afholder driftsudgifterne ved det fremtidige anlæg.

Miljøvurdering

Forslaget forventes først og fremmest at forbedre beboernes psykiske og fysiske sundhed samt deres livskvalitet. Det drejer sig om større oplevelses-, udfoldelses- og kontaktmuligheder i det nære boligmiljø for såvel børn som voksne.

Der sker også en forbedring af beboernes færdselsmuligheder i gården, hvilket også kommer beboere med nedsat bevægelses- og orienteringsevne til gode.

Forslaget medfører endvidere bedre luftkvalitet i gården, idet der sker en væsentlig forøgelse af den grønne beplantning i gårdrummet. Beplantningen sammensættes endvidere varieret, så den – ud over det syns- og duftmæssige aspekt – er med til at øge bybørns og voksnes naturkendskab.

Der sker herudover en væsentlig reduktion i udledningen af overfladevand til kloaksystemet. Plante-, grus- og græsfladerne sikrer, at en stor del af regnvandet nedsiver lokalt og dermed kommer grundvandet til gode. Vandet fra flisebelæg-ningen opsamles i render, hvorfra det føres dels til nedsivning, dels fordamper. Vandet fra tagfladerne mod gårdfacaderne føres via tagneløbene til nedgravede tanke i gården, hvorfra der kan tappes vand til beplantningen i tørre perioder.

Forslagets gennemførelse medfører også en reduktion af jordforureningen, idet overfladejorden – der forventes at være lettere forurenet – køres til deponering eller rensning, hvilket også mindsker risikoen for grundvandsforurening.

Den nye flisebelægning lægges i bærelag af genbrugsmaterialer.

Byggematerialer, der efter endt levetid kun kan bortskaffes ved deponering, fravælges.

Ved valg af beplantningen tages der hensyn til, at den skal kunne udvikle sig flot uden brug af sprøjtemidler.

Der sættes plads af i gården til opsamling af organisk affald, papir, restaffald samt storaffald.

Endelig medfører forslagets gennemførelse en nedgang i el-forbruget, idet der opsættes gårdbelysningsarmaturer, hvori der kan anvendes energisparepærer.

Høring

Forslaget udsendes i offentlig høring med en indsigelsesfrist på 8 uger.

BILAG VEDLAGT

Forslag til fælles gårdanlæg.

Ole Sperling

 

Til top