Mødedato: 27.08.2003, kl. 14:00

Golfbane Kalvebod, dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge og strandsumpe

Golfbane Kalvebod, dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge og strandsumpe

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. august 2003

 

Sager til beslutning

7. Golfbane Kalvebod, dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af strandenge og strandsumpe

BTU 386/2003 J.nr. 611:115.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der i forbindelse med etablering af golfbane syd for Vejlands Alle gives dispensation til en reduktion af de eksisterende strandengsområder i henhold til Naturbeskyttelseslovens § 3

at Bygge- og Teknikudvalget fremover uddelegerer ansvaret for behandling af sager vedrørende Naturbeskyttelseslovens § 3 til Bygge- og Teknikforvaltningen ved Vej & Park.

RESUME

I fredningen af Kalvebodkilen indgår der mulighed for at etablere en golfbane på de gamle strandengsarealer syd for Vejlands Alle. Mulighed for en golfbane indgår ligeledes i plejeplanen for området. For at kunne etablere banen er det imidlertid nødvendigt at påfylde jord på de arealer, som skal anvendes til green- og fairways, der er de primære spille- og færdselsarealer. Der er i den forbindelse allerede af Fredningsnævnet givet dispensation fra bestemmelserne i selve fredningsdeklarationen for Kalvebodkilen, som omhandler afvandingen af arealerne. Det er i forbindelse med denne dispensation anbefalet, at kommunen i forbindelse med sin behandling af de fredningsmæssige forhold stiller krav til hegning af de bevaringsværdige naturområder, som ikke berøres af anlægsarbejderne og at man indgår i en tæt dialog med entreprenøren omkring afvanding i de områder som er berørt af anlægsarbejderne.

I området er der udpeget strandenge og strandsumpe, som er underlagt Naturbeskyttelseslovens § 3, som omhandler bevaringsværdige naturtyper. Disse områders fredningsmæssige status og afgrænsning udpeges og administreres af amtskommunen. En ændring af tilstanden i sådanne naturtyper kræver dispensation. Strandengene i området har tidligere ændret karakter ved at store dele af området er anvendt til opfyld. Det er forvaltningens vurdering, at golfbane projektet vil fastholde væsentlige muligheder for at kunne opleve dele af de oprindelige strandenge og bevare de mere sjældne planter inden for området. Samtidig vil projektet forbedre adgangsforhold og tilføre kommunen et væsentligt rekreativt potentiale. Der anbefales derfor en dispensation.

I en registrant over områdets bevaringsværdige naturtyper og arter fra 1994 er der registreret bevaringsværdige plantearter - herunder den fredede orkide "kødfarvet gøgeurt". Disse planteforekomster er der indarbejdet særlige hensyn til i projektet.

Københavns Kommune har som amtskommune ansvaret for at behandle sager vedrørende Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttede naturtyper m.v. Denne opgave er i København udlagt til Bygge- og Teknikudvalget. Langt de fleste §3 dispensationer er ganske små og kan sammenlignes med ansøgninger om dispensation fra skovbyggelinier, som i dag behandles administrativt af Byggeri og Bolig. Det er på den baggrund forvaltningen anmoder om at denne type opgaver behandles administrativt, således at udvalget udelukkende involveres, når der tages stilling til en plejeplan for området, eller i større sager af mere principiel betydning.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I plejeplan for Vestamager, den fredede Kalvebodkile, er der givet mulighed for at etablere en golfbane på arealet mellem Vejlands Alle, Amager Motorvej, Øresundsbanen og Bellacentret. Arealet er ejet af staten og beskyttet dels af en egentlig fredningsdeklaration, samt af Naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 2 om beskyttelse af strandenge og strandsumpe.

Fredningsdeklarationen for Kalvebodkilen muliggør anlæggelse af en golfbane og fredningsnævnet har d. 14. april 2003 meddelt dispensation fra fredningsdeklaration for Kalvebodkilen § 3, vedrørende ændring i drænings- og afvandingsforhold.

Københavns Kommune har i samme forbindelse modtaget en ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 2 som omhandler ændringer i tilstanden af strandenge og strandsumpe. Ansøgeren er Dansk Golf Design på vegne af bygherren Poul Sundberg og med fuldmagt fra grundejeren Jægersborg Skovdistrikt. I ansøgning om dispensation anmoder de om dispensation til at hæve de primære spille- og færdselsarealer ved at tilføre ca. 80 cm råjord / muld udefra, samt etablere søer og stier (se bilag).

I § 3, stk. 2 står der: "Der må ikke foretages ændringer i tilstanden af strandenge og strandsumpe, når sådanne naturtyper enkeltvis, tilsammen eller i forbindelse med de søer, der er nævnt i stk 1, er større end 2.500m2 i sammenhængende areal." Stk. 1 i Naturbeskyttelseslovens §3 omhandler søer der er over 100 m2, eller områder der af Miljøministeriet eller amtsrådet er udpeget som beskyttede.

Forvaltningen har på baggrund af arealernes nuværende tilstand vurderet, at der kan gives dispensation, da projektet giver mulighed for at fastholde væsentlige dele af de beskyttede naturtyper og planter. Endeligt er projektet indenfor rammerne af den eksisterende fredning og plejeplan.

For at fastholde det, der bliver tilbage af de oprindelige strandenge er det imidlertid væsentligt, at de områder der ikke berøres af jordarbejderne bevarer deres nuværende tilstand og vandstanden ikke sænkes. Bygge- og Teknikforvaltningen vil derfor kræve, at ansøgeren sikrer, at vandstanden ikke må sænkes, at der ikke må tilføres næringsstoffer til naturområderne fra de mere intensivt udnyttede arealer, og at der ikke anvendes kemisk bekæmpelse. Endelig vil forvaltningen stille krav til ansøgeren om at udarbejde en plejeplan for golfbanearealerne, der belyser hvor der vil være færdsel på arealerne, samt de tiltag der gøres for at undgå uhensigtsmæssigt slid og beskytte de bevaringsværdige planter og naturtyper.

For at sikre de uberørte naturområder i byggeperioden vil der være krav om hegning af disse i anlægsfasen og krav om efterfølgende mulighed for hegning af særligt udsatte bevaringsværdige planter, såfremt den mere intensive brug nødvendiggør dette.

Københavns Kommune har som amtskommune ansvaret for at behandle sager vedrørende Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttede naturtyper m.v. Denne opgave er i København udlagt til Bygge- og Teknikudvalget. Langt de fleste §3 dispensationer er ganske små og modsvares af sager om dispensation fra skovbyggelinier, som i dag behandles administrativt af Byggeri og Bolig. Det er på baggrund af dette forvaltningen anmoder om at denne type opgaver behandles administrativt, således at udvalget udelu kkende involveres i større sager af mere principiel betydning, hvor der ikke er en plejeplan og derfor ikke et politisk vedtaget grundlag for at behandle sagen.

Med hensyn til en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3, kan der ifølge "Vejledning om Naturbeskyttelsesloven" gives dispensation ved særlige samfundsmæssige behov/vurderinger. Det understreges dog: "Det er således ikke nok, at der er påvist væsentlige jordbrugs- eller anden økonomisk eller rekreativ interesse i at indgrebet finder sted. For at et indgreb i områdets tilstand eventuelt kan accepteres, må der tillige enten være tale om et område, som ud fra naturbeskyttelses hensyn vurderes som uden særlig interesse, eller om et indgreb, der i sig selv ikke skønnes at medføre nogen afgørende forrykning af tilstanden i området."

I henhold til Naturfredningsloven er det kommunale politiske styre ansvarlig for behandling af § 3 sager under Naturbeskyttelsesloven. Dette ansvar kan uddelegeres til forvaltningen. Uddelegering af kompetencen til forvaltningen af dette sagsområde svarer til den gældende praksis i kommunen for fredningslinier, som administreres af Byggeri og Bolig og rådgivning i forbindelse med dispensation fra parkfredninger, som gives af Økonomiforvaltningens 8. kontor til Fredningsnævnet. En sådan beslutning vil således være inden for rammerne af de til forvaltningen i øvrigt delegerede opgaver og kompetencer og vil kunne skrives på oversigten over uddelegerede opgaver.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Ansøgning om dispensation fra fredningen af Kalvebodkilen er sendt til fredningsnævnet den 18. oktober 2002 fra Dansk Golf Design, som søger om dispensation fra fredningsdeklarationens § 3 til at ændre drænsystemet på Vestamager mellem Vejlands Allé og Øresundsbanen som konsekvens af realiseringen af et projekt til en golfbane i dette område. Denne ansøgning er den 21. oktober 2002 videresendt til Økonomiforvaltningen, 8. Kontor, med henblik på en udtalelse.

Økonomiforvaltningen har den 14. januar videresendt projektet til Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, og til Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, for at få disse fagforvaltningers vurdering af golfbaneanlæggets virkning på de tilbageblevne naturarealer i området.

Økonomiforvaltningen, 8. kontor, har den 14. januar 2003 modtaget et notat fra Vej & Park, og den 15. februar 2003 et brev fra Miljøkontrollen. Endvidere er der den 28. februar 2003 modtaget en kopi af et brev fra golfbanens arkitekt, Rolf Henning-Jensen til Miljøkontrollen.

Fredningsnævnet har den 5. marts 2003 meddelt Dansk Golf Design, at selve projektet til golfbanen ikke kræver nævnets godkendelse, men kan gennemføres efter tilladelse fra plejemyndigheden, Skov- og Naturstyrelsen, som har udarbejdet en plejeplan for området. Fredningsnævnet skal dog ifølge fredningskendelsen for Kalvebodkilen godkende eventuelle ændringer i vandstanden ved uddybning af kanalerne eller ved anlæg af nye vandingskanaler. Det er en sådan ændring Fredningsnævnet har dispenseret fra. I samme materiale ansøges der også om dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3.

Det fremgår af ansøgningen, at terrænniveauet skal hæves 80-100 cm. på de primære golfbane arealer ved at tilføre jord udefra. Derved afledes vandet fra "greens" og "fairways" til de mellemliggende tilbageblevne naturarealer. Det nuværende dræningssystem i området suppleres som følge heraf med åbne grøfter og kanaler. Udover drænsystemet etableres nogle nye søer, som skal bruges til vanding af golfbanen.

Skov- og Naturstyrelsen har den 1. oktober 2002 givet tilladelse til projektet, herunder til terrænændringer og bebyggelse og til etablering af søer. Tilladelsen er givet med forbehold for dels fredningsnævnets godkendelse af ændringer i dræningssystemet, dels Københavns Kommunes tilladelser i forhold til naturbeskyttelseslovens § 3 om naturbeskyttede områder (størstedelen af området er moser og strandenge) og § 17 om skovbyggelinier omkring en række skove inden for området.

Administrationen af § 3 og § 17 hører under Bygge- og Teknikudvalget, henholdsvis Vej & Park og Byggeri & Bolig.

Plan & Arkitektur, Bygge- og Teknikforvaltningen er i færd med at udarbejde en lokalplan for golfbane området.

Forvaltningen anbefaler samtidig over for Bygge- og Teknikudvalget, at udvalget som amtsmyndighed giver dispensation i forhold til Naturbeskyttelseslovens § 3, da det sandsynliggøres, at der ikke sker afgørende forrykning af tilstanden i de tilbageværende naturområder.

Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park har som fredningstilsyn med de fredede arealer udtalt sig til Økonomiforvaltningens 8. kontor, der rådgiver Fredningsnævnet. I denne udtalelse anbefaler Vej & Park en dispensation fra fredningsbestemmelserne for Kalvebodkilen.

Rådgiver for golfbaneprojektet Rolf Henning-Jensen har i sit brev redegjort for den specielle måde, golfbanens fairways tænkes udformet på, han anfører, at en række drænkonsulenter har erklæret, at det ansøgte drænsystem vil medføre ingen eller kun mindre ændringer af naturarealerne. Rolf Henning-Jensen ønsker endvidere i samarbejde med forvaltningen at få konkretiseret eventuelle problemer og løse dem i forbindelse med detailprojekteringen af området.

På ovennævnte baggrund vurderes det, dels at golfbane projektet med sin jordpåfyldning på "greens" og "fairways" ikke vil medføre betydelige påvirkninger af forholdene i de tilbageblevne naturarealer, dels, at der er gode muligheder for at Københavns Kommune (Vej & Park og Miljøkontrollen) kan påvirke detailprojekteringen til gavn for bevaring af naturarealerne. Det er endvidere opfattelsen at golfbane området vil kunne blive et ganske spændende landskab i sin kombination af stærkt kultiverede spillearealer med naturarealer ind imellem – under forudsætning af, at eventuelle problemer i forbindelse med anlæg og dræning løses under detailprojekteringen, som foreslået af Vej & Park og Rolf Henning-Jensen.

Miljøvurdering

Miljøkontrollen vurderer, at det nye drænsystem fra det hævede golfbane terræn til de mellemliggende naturarealer vil medføre stigende afstrømning til naturarealerne, og at der vil blive øget afvanding omkring de nye afvandingskanaler. Den ansøgte golfbane kan således ikke gennemføres uden at ændre vandbalance og vandafstrømning i området i et eller andet omfang.

Miljøkontrollen vurderer til gengæld, at den planlagte styring af vandforholdene ved varierende vanding hen over året samt etableringen af søerne ikke vil have særskilt negativ effekt på naturarealerne.

Økonomiske konsekvenser

Dispensationen efter naturbeskyttelseslovens § 3 har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Uddelegering af ansvaret for § 3 dispensationer har ingen økonomiske konsekvenser.

Høring

Dispensationen i henhold til Naturbeskyttelseslovens § 3 skal s endes i høring hos

Afgørelsen kan påklages inden 4 uger fra dato for offentliggørelsen.

Klageberettigede er offentlige myndigheder, Danmarks Naturfredningsforening samt lokale foreninger, som har en væsentlig interesse i afgørelsen. Dispensationen kan ikke benyttes, før klagefristen er udløbet.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Situationsplan, Royal Copenhagen Golf Center

Ole Bach

 

Til top