Mødedato: 27.08.2003, kl. 14:00

Aborreparken - en ny, gammel park i Fæstningsringen

Aborreparken - en ny, gammel park i Fæstningsringen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. august 2003

 

Sager til drøftelse

16. Aborreparken - en ny, gammel park i Fæstningsringen

BTU 370/2003 J.nr. 2221:154.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter mulighederne for, at åbne den nuværende vandværksgrund i Studiestræde for offentligheden for at skabe en ny bypark i Fæstningsringen, og derved styrke de grønne forbindelser i byen.

RESUME

Omkring det gamle København er der en perlerække af parker og grønne områder, der alle er anlagt på rester af byens gamle fæstningsværk. Disse parker kaldes samlet for Fæstningsringen. Ørstedsparken, Østre anlæg, Kastellets udenværker og Christianshavns Vold er de kommunale parker i ringen.

Vandværksgrunden i Studiestræde, der ejes af Københavns Kommune og i dag benyttes af Københavns Energi, er ligeledes en del af Fæstningsringen. Her blev Københavns første vandværk bygget i 1857 på en spids af glaciset ud for Helmers Bastion. En stor del af de oprindelige industribygninger ligger her fortsat og er erklæret bevaringsværdige.

På de resterende dele af fæstningsværket ud for vandværket blev Aborreparken anlagt i midten af 1880erne. Parken eksisterede i små 30 år.

Forvaltningen ønsker at gøre opmærksom på den unikke mulighed, der ligger i at synliggøre denne del af den samlede Fæstningsring, og samtidig åbne området for offentligheden. Der vil dermed kunne skabes en ny lille park i byen og samtidig en sammenhængende grøn forbindelse fra Tivoli til Ørstedsparken.

En eventuel placering af Københavns Kommunes nye hovedbibliotek på grunden kan forenes med tankerne i denne indstilling om at sikre en offentlig park på grunden og en grøn forbindelse til Fæstningsringens øvrige parker. Det skal blot sikres, at der ved udformningen tages hensyn til sikring af den gamle kulturarv, friarealerne og stedets grønne karakter.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Omkring det gamle København er der en perlerække af parker og grønne områder, der alle er anlagt på rester af byens gamle fæstningsværk. Disse parker kaldes samlet for Fæstningsringen. Ørstedsparken, Østre anlæg, Kastellets udenværker og Christianshavns Vold er de kommunale parker i ringen.

Vandværksgrunden i Studiestræde, der ejes af Københavns Kommune og i dag benyttes af Københavns Energi, er ligeledes en del af Fæstningsringen. Her blev Københavns første vandværk bygget i 1857 på en spids af glaciset ud for Helmers Bastion. En stor del af de oprindelige industribygninger ligger her fortsat og er ifølge Bydelsatlas Indre By/Christianshavn erklæret bevaringsværdige.

På de resterende dele af fæstningsværket ud for vandværket blev Aborreparken anlagt i midten af 1880erne lidt i stil med Ørstedsparken og forblev park frem til anlægget af Boulevardbanen små 30 år senere. Der findes stadig spor af voldterrænet på vandværksgrunden.

Bygge- og Teknikudvalget vedtog 14. august 2002 "Fæstningsringen, Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker 2002 – 2007". Formålet med planen er blandt andet at gøre den oprindelige sammenhæng mellem parkerne i Fæstningsringen både visuelt og funktionelt mere tydelig og at øge bevidstheden om det historiske og unikke fæstningsanlæg. Samtidig skal den enkelte parks særpræg styrkes og udvikles.

Under arbejdet med planen viste Brugerrådet for Fæstningsringen stor interesse for også at inddrage Vandværksgrunden i arbejdet, men det lå ikke indenfor projektets rammer. Foreningen til Hovedstadens forskønnelse har derfor opfordret Vej & Park til at gå videre med ideen om at integrere Vandværksgrunden i Fæstningsringen.

I forlængelse heraf ønsker Vej & Park nu at gøre Bygge- og Teknikudvalget opmærksom på den unikke mulighed, der ligger i at synliggøre denne lille del af den samlede Fæstningsring, og samtidig åbne området for offentligheden. Der vil dermed kunne skabes en ny lille park i byen og en sammenhængende grøn forbindelse fra Tivoli til Ørstedsparken.

En eventuel placering af Københavns Kommunes nye hovedbibliotek på grunden kan forenes med tankerne i denne indstilling om at sikrer en offentlig park på grunden og en grøn forbindelse til Fæstningsringens øvrige parker. Det skal blot sikres, at der ved udformningen tages hensyn til sikring af den gamle kulturarv, friarealerne og stedets grønne karakter.

Vedlagte idéskitse, der er udarbejdet af Vej & Park efter drøftelser med Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, Selskabet til Bevaring af Industrimiljøer samt Foreningen til Gamle Bygningers Bevarelse, viser muligheder for nye grønne forbindelser i Fæstningsringen.

Eksisterende forhold

Karréen, hvor vandværksgrunden ligger, er omgivet af Hammerichsgade, H.C. Andersens Boulevard og Studiestræde. Karréen består af 3 matrikler, hvoraf en er Københavns Energi, matrikel 16 af Vestervold.

Dette areal er i alt på 9.085 m2. Friarealet, hvis 2 barakker og nogle skure er fjernet, er på ca. 6.700 m2.

I dag består friarealet af nogle asfalterede og brostensbelagte arealer, som i stor udstrækning bruges til parkering af ca. 40 biler. De grønne arealer indeholder græsplæner, rosenbede, staudebede, buske og træer. Der er en del hegn, mure og gitre, som adskiller områdets nuværende forskellige funktioner.

Der er 6 bevaringsværdige industribygninger, hvoraf de fleste er bygget i 1851-59.

Området er meget opdelt – ikke kun af de hegn og mure, der er i dag, men også af de mange bygninger. Dette må ses som en kvalitet, der giver mange hyggelige hjørner og mange forskelligartede muligheder. Bygningerne er af lyse gule sten og er 1 til 2½ etager i højden.

De områder, der i dag er grønne har et tydeligt havepræg, karakteriseret ved fine velpassede blomsterbede af roser, stauder og blomstrende buske. Der er yderligere en del gamle og sunde træer. På et par steder er der terrænspring på fra 1 til 2½ m. Disse skrænter er sandsynligvis rester af fæstningsanlæggets volde.

Forslag

Uanset hvad der i fremtiden skal ske med Vandværksgrunden, er det vigtigt at udnytte den unikke mulighed for at styrke de grønne forbindelser i byen og at åbne området for byens borgere og gæster.

En ny park på Vandværksgrunden vil blive kernepunktet for at øge sammenhængen i Fæstningsringen og skabe en grøn forbindelse fra Tivoli over Axel Torv , Studiestræde, og Jarmers Plads til Ørstedsparken.

Vej & Park kommer gerne med konkrete forslag til udformningen, og gerne i samarbejde med grundens nuværende eller kommende brugere.

Økonomi

Der er ikke taget stilling til økonomiske konsekvenser af projektet.

BILAG VEDLAGT

  1. Aborreparken og grønne forbindelser i Fæstningsringen – grønne muligheder
  2. Kort over Fæstningsringen

Ole Bach

 

Til top