Mødedato: 27.08.2003, kl. 14:00

Enghave Plads, etablering af daginstitution i den tidligere sporsløjfe

Enghave Plads, etablering af daginstitution i den tidligere sporsløjfe

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. august 2003

 

Sager til beslutning

12. Enghave Plads, etablering af daginstitution i den tidligere sporsløjfe

BTU 393/2003 J.nr. 1219.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget, under forudsætning af at alle direkte og afledte udgifter for Bygge- og Teknikudvalget ved ændring af områdets status og funktion, herunder

  • retablering af vej, fortov og hegning ved inddragelse af vejareal og pladsareal
  • nedlæggelse og erstatning af det offentlige toilet ud mod Enghavevej
  • flytning og genetablering af KTKs vejplads i området
  • matrikulære ændringer mv. i forbindelse med vejnedlæggelsen,

afholdes udenfor Bygge- og Teknikudvalgets budgetramme, godkender,

at et areal fra Enghave Plads samt tilstødende vejarealer overdrages fra Bygge- og Teknikforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen som beskrevet i denne indstilling

at Bygge- og Teknikudvalget som vejmyndighed i den forbindelse nedlægger et mindre vejareal, som anvendes til 3-4 parkeringspladser ud for den tidligere sporsløjfe

at offentliggørelse af vejnedlæggelsen gennemføres samtidigt og sammen med høringen af kommuneplantillægget, som muliggør indretning af daginstitutionen.

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 11. juni 2003 udbygningsplan for daginstitutionsområdet - Børneplanen. 1. etape af Børneplanen medtager etablering af en daginstitution på Enghave Plads i 2004 ved den gamle sporsløjfe. Som konsekvens heraf er der udarbejdet et forslag til Kommuneplantillæg for et område på Enghave Plads. Kommuneplantillægget er tiltrådt i Økonomiudvalget (ØU 246 - 2003). Kommuneplantillægget ændrer kommuneplanens rammer for arealerne fra et O1 område til et O1*-område med særlig bestemmelse om, at der kan indrettes daginstitution i de eksisterende bygninger ved Enghavevej.

En forudsætning for at institutionen kan få det fornødne friareal er, at der inddrages et areal fra Enghave Plads med tilstødende vejarealer til institutionsformål. Det foreslåede areal omfatter en eksisterende bøgeplantning, der i dag afskærmer bygningen, 3 - 4 parkeringspladser og starten af alleen som afslutter pladsen ud mod vejen. (Bilag 1). Det berørte vejareal har ingen trafikal betydning og institutionens friareal vil ikke gribe ind i beboerhaverne på pladsen. Vejarealet anbefales matrikulært tillagt pladsens matrikel.

I forbindelse med etablering af daginstitutionen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsket mulighed for også at råde over de offentlige toiletter som udgør en del af de eksisterende bygninger. Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler dette under forudsætning af at daginstitutionsprojektet finansierer opstilling af et nyt toilet i området.

Kommune Teknik København, KTK lejer den gamle sporsløjfes bygninger og anvender stedet som vejplads. KTKs lejemål er i forbindelse med projekt for daginstitution opsagt. KTK forhandler genplacering i området med Kultur- og Fritidsforvaltningen, som har ansvaret for bygningerne. De økonomiske konsekvenser heraf er uafklarede.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen har i mødet den 11. juni 2003 tiltrådt en udbygningsplan for daginstitutionsområdet, Børneplanen, hvori der forventes et behov for etablering af ca. 2.100 institutionspladser indtil 2005 og yderligere ca. 700 pladser frem til 2008.

I Børneplanens 1. etape forudsættes der bl.a. etableret en børnehave med 66 pladser til ibrugtagning i 2004 ved ombygning af de bevaringsværdige bygninger ved den tidligere sporvognssløjfe på Enghave Plads. Bygge- og Teknikforvaltningen har vurderet, at ombygningen ikke kræver lokalplan. Bygningerne er tildelt høj bevaringsværdi i "Bydelsatlas for Vesterbro".

I Kommuneplan 2001 indgår arealet med de aktuelle bygninger i et O1-område på den sydvestlige del af Enghave Plads. Etableringen af den planlagte daginstitution forudsætter en ændring af kommuneplanens rammer, og det foreslås, at O1-området ændres til et O1*-område med særlig bestemmelse om, at der kan indrettes daginstitution i de eksisterende bygninger ved Enghavevej.

Bygningerne og friarealerne til den nye daginstitution ligger på den sydvestlige del af Enghave Plads, som er fastlagt til fritidsformål - O1-område i Kommuneplan 2001. De generelle rammebestemmelser for O1-områder muliggør ikke etablering af daginstitutioner. Den planlagte børnehave kan derfor først etableres, når der foreligger et kommuneplantillæg, som tillader denne anvendelse.

Der foreligger endnu ikke et projekt for ombygningen til børnehave og heller ikke et projekt for udformningen af børnehavens friarealer, der primært forudsættes etableret på tilgrænsende vejarealer over for Enghave Plads Skole og ved inddragelse af det eksisterende bøgepur på pladsen, som afskærmer bygningerne i dag. Børnehaven og dens friarealer vil ikke berøre de byhaver, der blev anlagt på Enghave Plads i forbindelse med pladsomlægningen i 1994/1995.

Bygningerne anvendes i dag som offentligt toilet ud mod Enghavevej og af Kommune Teknik København, Byservicedistrikt 2. De offentlige toiletter i denne bygning kan erstattes af offentlige toiletter et andet sted i området. Kultur- og Fritidsforvaltningen, Ejendomsdrift, har - med henvisning til den af Borgerrepræsentationen tiltrådte udbygningsplan for daginstitutionsområdet - fremsendt opsigelse af lejemål i bygningerne. Kommune Teknik København har efterfølgende fremsendt indsigelse mod opsigelsen, og Ejendomsdrift undersøger genhusningsmuligheder i området.

De planlagte friarealer til daginstitutionen på vejarealer over for Enghave Plads Skole kan først etableres, når Bygge- og Teknikudvalget har truffet beslutning om nedlæggelse af vejarealet og der er gennemført en 8 ugers offentliggørelse. Annoncering af vejnedlæggelsen søges annonceret sammen med den offentlige høring om forslaget til kommuneplantillæg for Enghave Plads. Høringsmaterialet vil i så fald blive offentliggjort sammen med forslaget til kommuneplantillægget. Da vejnedlæggelsen ikke har trafikal konsekvens for de tilstødende grunde er kommunen ikke forpligtiget til at høre de berørte grundejere direkte.

De berørte vejarealer er anlagt som fortov/plads bortset fra 3-4 parkeringspladser, som i dag benyttes af personalet i de berørte bygninger. Friarealerne vil blive hegnet.

Udover vejarealet indgår der i forslag til kommuneplantillæg mulighed for at inddrage dele af pladsens bøgeplantning og alléen som ligger i fortsættelse af parkeringsarealet. Vejarealet foreslås efterfølgende tillagt pladsens matrikel.

Vejarealet foreslås tillagt pladsarealet og vil derefter indgå i matr. 785, Udenbys Vester Kvarter. I forbindelse med dette skal eventuelle ledningsejere sikres adgang til etablerede ledninger og arealet må, såfremt der er eksisterende ledningstraceer ikke bebygges.

Forvaltningen anbefaler denne løsning, som den løsning der griber mindst ind i pladsens rekreative funktion. Det vurderes at det i forhold til parkeringsbehov i området ikke vil skabe væsentlige gener. Trafikalt set er gaden lukket for bilkørsel ud mod Enghavevej og fungere derfor alene som cykelgade og som vejbetjening af bebyggelsen modsat pladsen.

Forslag til kommuneplantillæg

Forslag til Kommuneplantillæg er tiltrådt af Økonomiudvalget 13. august 2003 og forelægges Borgerrepræsentation den. 27. august 2003. Heri vurderes, at den planlagte børnehave får en central placering på Vesterbro, og at ombygningen af de bevaringsværdige bygninger bliver en gevinst for Enghave Plads.

I forslaget til kommuneplantillæg foreslås O1-området på den sydvestlig del af Enghave Plads ændret til et O1*-område med særlig bestemmelse om, at der kan indrettes daginstitution i de eksisterende bygninger ved Enghavevej.

I forhold til ønsket om at etablere institution er det væsentligt at arealet fastholder sin status som O1 område, da bydelen udover institutionsmuligheder også mangler rekreative arealer.

I høringsperioden for kommuneplantillægget vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen optage dialog med brugerne af byhaverne om institutionens eventuelle muligheder for samarbejde med byhaverne.

Miljøvurdering

Kommuneplantillæg og vejnedlæggelse har ikke en miljømæssig betydning. De miljømæssige konsekvenser af etablering af daginstitution forventes belyst i forbindelse med behandling og indstilling vedr. projektet. Mulighed for eventuelt at etablere et nyt offentlig toilet på stedet vurderes at have en positiv miljømæssig effekt i form af reduceret vand- og elforbrug.

Økonomi

Den planlagte børnehave på Enghave Plads er omfattet af de afsatte midler til anlæg af 1.258 dagpasningspladser i Børneplanens 1. etape.

Bygge- og Teknikforvaltningen er økonomisk berørt af følgende forhold ved etablering af en daginstitution, som forudsættes finansieret udenfor Bygge- og Teknikudvalgets budgetramme:

  • retablering af vej, fortov og hegning ved inddragelse af vejareal og pladsareal
  • nedlæggelse og erstatning af det offentlige toilet ud mod Enghavevej
  • flytning og genetablering af KTKs vejplads i området
  • matrikulære ændringer mv. i forbindelse med vejnedlæggelsen

Driftsmæssig vil inddragelse af arealet til institutionsformål betyde en mindre reduktion i Bygge- og Teknikforvaltningens driftsudgifter.

Høring

Nedlæggelsen af vejarealet skal offentliggøres og der er i den forbindelse en 8 ugers høringsfrist, som også omfatter ledningsejere.

Der er ikke foretaget høring af andre forvaltninger m.v. om forslaget til kommuneplantillæg, der har baggrund i udbygningsplanen for daginstitutionsområdet og drøftelserne om mulige placeringer af institutioner ved planens udarbejdelse. Bygge- og Teknikforvaltningen har i denne forbindelse vurderet, at indretning af daginstitution i den eksisterende bebyggelse ikke kræver lokalplan.

Økonomiforvaltningen vurderer, at der er tale om en mindre væsentlig ændring af rammerne i Kommuneplan 2001, der ikke strider mod planens hovedprincipper, hvorfor der ikke forudgående er indkaldt ideer og forslag til planlægningsarbejdet, jf. bestemmelsen i planlovens § 23 c, stk. 1.

De planlagte friarealer til daginstitutionen på vejarealer over for Enghave Plads Skole kan først etableres, når Bygge- og Teknikudvalget efter en 8 ugers offentlig høring har truffet beslutning om at nedlægge disse vejarealer. Den offentlige høring søges afholdt sammen med den offentlige høring om forslaget til kommuneplantillæg for Enghave Plads, og høringsmaterialet vil i så fald blive udsendt sammen med forslaget til kommuneplantillægget.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til afgrænsning af institutionens friarealer

Bilag 2: Forslag til kommuneplantillæg

 

Ole Bach

 

Til top