Mødedato: 26.11.2003, kl. 14:00

Høring vedrørende miljøvurdering af indstillinger

Høring vedrørende miljøvurdering af indstillinger

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. november 2003

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Høring vedrørende miljøvurdering af indstillinger

 

BTU 464/2003  J.nr. 0109.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i sagsbeskrivelsen foreslåede høringssvar vedrørende miljøvurderinger af indstillinger sendes til Miljø- og Forsyningsudvalget

 

 

RESUME

Forvaltningernes foreløbige erfaringer med miljøvurderinger er blevet evalueret af COWI A/S i perioden november 2002-marts 2003. Med udgangspunkt i resultaterne fra evalueringen har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet et forslag til det videre arbejde i en indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget.  I sit møde den 22. september 2003 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget at sende indstillingen i høring i de stående udvalg.

 

Forslaget er, at udgangspunktet for miljøvurderingen i fremtiden bliver en "positivliste" over de typer sager, som ud fra en screening vurderes at give en væsentlig påvirkning af miljøet. Der lægges vægt på, at po litikerne er målgruppen for miljøvurderingerne. Derfor foreslås det endvidere, at der til alle sagstyper på "positivlisten" kobles de politisk vedtagne miljømål på såvel kommunalt som nationalt niveau, som vurderes at kunne berøre den pågældende type sag.

 

Der lægges endvidere op til, at hver forvaltning udarbejder en handlingsplan for arbejdet med implementering og formidling af forhold omkring miljøvurdering af indstillinger.

 

I forslag til høringssvar bemærkes, at Bygge- og Teknikudvalget overordnet er enig i hensigten med den nye metode for miljøvurdering af udvalgsindstillinger, men at udgangspunktet må være, at ressourcerne prioriteres. Det foreslås derfor, at det overlades til forvaltningerne i dialog med deres respektive udvalg at håndgribelig­gøre miljøbegrebet og de miljømål, der skal vurderes efter, samt at udvælge og prioritere sagstyper, der skal vurderes. Screeningsordningen bør således ligge i de enkelte forvaltninger.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I sit møde den 22. september 2003 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget at sende en indstilling fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen om "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde" i høring i de stående udvalg. Herefter vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejde et endeligt forslag, som skal behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Evaluering

Forvaltningernes foreløbige erfaringer med miljøvurderinger er blevet evalueret af COWI A/S i perioden november 2002-marts 2003 med henblik på at få belyst følgende tre områder:

-        forvaltningernes erfaringer med brug af retningslinier og arbejdsredsakber

-        hvordan miljø indgår i indstillinger

-        ressourceforbruget ved miljøvurderinger af indstillinger

 

Evalueringen baserede sig på i alt 47 personer udvalgt fra alle syv forvaltninger.

Resultaterne af evalueringen fremgår af Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling vedrørende miljøvurderinger, som Miljø- og Forsyningsudvalget behandlede den 22. september 2003. Indstillingen er vedlagt som bilag.

 

"Positivliste"

Med udgangspunkt i resultaterne fra evalueringen har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet et forslag til det videre arbejde. Forslaget er, at udgangspunktet for miljøvurderingen i fremtiden bliver en "positivliste" over de typer sager, som ud fra en screening vurderes at give en væsentlig påvirkning af miljøet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen anfører, at screeningen vil betyde, at det samlede antal sager i kommunen, som skal miljøvurderes, bliver betydeligt mindre, idet det ved gennemførelse af screeningen af sagstyper vil blive tilstræbt, at der fortrinsvis miljøvurderes på et overordnet plan- og strateginiveau. Det betyder dermed også, at der i mindre grad skal miljøvurderes på enkeltsager.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen giver som eksempel sagstypen "gårdrydningssager", der kun vil skulle miljøvurderes én gang årligt, f.eks. i forbindelse med årets første konkrete gårdrydningssager.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at på de områder, hvor man ikke er i gang med miljøledelse, foretager de enkelte forvaltninger med bistand fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen og en ekstern konsulent en screening, hvor det vurderes hvilke af forvaltningens sagstyper, der giver anledning til væsentlige miljøpåvirkninger, og derfor skal på "positivlisten".

Der vil hvert år skulle ske en gennemgang af "positivlisten" med henblik på at vurdere, om der er kommet nye sagstyper til i årets løb, der har væsentlige påvirkninger på miljøet, samt om andre kan slettes. 

 

Miljømål

Der lægges vægt på, at politikerne er målgruppen for miljøvurderingerne. Derfor foreslås det endvidere, at der til alle sagstyper på "positivlisten" kobles de politisk vedtagne miljømål på såvel kommunalt som nationalt niveau, som vurderes at kunne berøre den pågældende type sag. Hensigten er, at der i en udvalgsindstilling som minimum skal vurderes, om indstillingen vil have en positiv, negativ eller neutral påvirkning i forhold til de konkrete miljømål.

 

For de sagstyper, som vurderes at give væsentlige miljøpåvirkninger, og som ikke kan kobles med miljømål, foreslås det, at det i samarbejde med Miljøkontrollen aftales, hvordan miljøvurderingen foretages.

 

Handlingsplan

Miljø- og Forsyningsforvaltningen lægger op til, at hver forvaltning udarbejder en handlingsplan for arbejdet med implementering og formidling af forhold omkring miljøvurdering af indstillinger. Handlingsplanen skal tage udgangspunkt i resultatet af screeningen, og skal bl.a. indeholde en tidsplan for de planlagte tiltag. Resultatet af forvaltningens screening vil skulle forelægges de respektive udvalg til orientering sammen med en oversigt over de tilhørende miljømål og handlingsplanen; første gang medio 2004.  

 < /o:p>

Miljø- og Forsyningsforvaltningen forventer, at den nye metode til miljøvurdering vil kunne træde i kraft medio 2004, efter at relevante medarbejdere i forvaltningerne er blevet introduceret til metoden.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår herudover, at der foretages endnu en evaluering af arbejdet med miljøvurderinger, som forelægges medio 2005. Denne evaluering foreslås at have fokus på politikernes holdning til miljøvurderinger af indstillinger. Desuden foreslås det, at der fokuseres på kvaliteten af miljøvurderingerne og på formidlingen af viden om miljøvurderinger i de enkelte forvaltninger.

 

Miljøbegrebet

I indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalget bemærker Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at i forbindelse med arbejdet omkring "positivlisten" og handlingsplanen i de enkelte forvaltninger vil der blive arbejdet på at konkretisere miljøbegrebet på de udvalgte sagstyper.

 

 

Forslag til høringssvar

"Miljø- og Forsyningsudvalget

 

Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde

Med henvisning til Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning den 22. september 2003 i sagen "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde":

 

Bygge- og Teknikudvalget er enig i hensigten med den nye metode for miljøvurdering af udvalgsindstillinger, men udgangspunktet må være, at ressourcerne prioriteres.

 

Derfor bør der på en ressourcebevidst måde alene miljøvurderes på de indstillinger og sagstyper, der i miljømæssige sammenhænge umiddelbart synes at være mest væsentlige.

 

Det skal derfor foreslås, at det overlades til forvaltningerne i dialog med deres respektive udvalg at håndgribeliggøre miljøbegrebet og de miljømål, der skal vurderes efter, samt at udvælge og prioritere sagstyper, der skal vurderes. 

 

Vurderingen af rammerne for miljøvurderingerne bør således foregå i et samspil mellem de ansvarlige udvalg og deres respektive forvaltninger, idet det er Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at man i første række bør trække på de eksisterende kompetencer i forvaltningerne. I sig selv kan dette være med til at give forvaltningerne et kompentenceløft i miljømæssig henseende. Det hindrer ikke forvaltningerne i - efter behov - at drage nytte af den ekspertise på miljøområdet, som for eksempel Miljøkontrollen besidder.

 

I forlængelse heraf finder Bygge- og Teknikudvalget, at screeningsordningen bør ligge i de enkelte forvaltninger.

 

Dette høringssvar blev godkendt i Bygge- og Teknikudvalgets møde den xx.xx.xxxx.

 

Med venlig hilsen

 

 

Søren Pind

                                            Mette Lis Andersen"

 

Økonomi

Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke vurderet de administrative og økonomiske konsekvenser af Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling.

 

I indstillingen bemærker Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der i forbindelse med screeningen vil komme udgifter til en ekstern konsulent i størrelsesordenen 300.000 kr. Screeningen vil omfatte de områder, hvor forvaltningen ikke allerede er i gang med at indføre miljøledelse. Midlerne foreslås afholdt af puljemidlerne til miljøcertificering.

 

Miljøvurdering

-

 

Høring

Bygge- og Teknikforvaltningen er repræsenteret i "Forum for Miljøvurderinger".

 

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling og Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning vedrørende sagen "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde"

 

 

 

Mette Lis Andersen


 


Til top