Mødedato: 26.11.2003, kl. 14:00

Sønder Boulevard

Sønder Boulevard

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. november 2003

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Sønder Boulevard

 

BTU 543/2003  J.nr. 2111.0011/03

 

 

INDSTILLING< /b>

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at       de 22 mio. kr. der er afsat til iværksættelse af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan prioriteres til renovering af Sønder Boulevard

at       det videre arbejde med udvikling af et projektforslag til renovering af Sønder Boulevard sker indenfor rammerne af program for Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard 

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget har reserveret 22 mio. kr. iværksættelse af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, herunder til 1. etape af renoveringen af Sønder Boulevard.

De overordnede mål for planen er at forbedre byrummet og sikre en bedre og mindre belastende trafikafvikling. Forvaltningen derfor defineret de fire vigtigste projekter der skal gennemføres for at indfri de overordnede mål. Projekterne er:

·        Etablering af et signalreguleret kryds i Ingerslevsgade ved Dybbølsbro Station/Skelbækgade

·        Etablering af cykelstier og fodgængerstøttepunkter i Enghavevej på strækningen fra Vesterbrogade til Sønder Boulevard

·        Etablering af cykelstier/cykelbaner i Gasværksvej/Skelbækgade og ensretning af Gasværksvej fra Halmtorvet til Istedgade

·        Renovering af Sønder Boulevard på strækningen mellem Skelbækgade og Enghavevej, herunder omlægning af strækningen Ny Carlsberg Vej – Enghavevej til lokalgade, lukning af trafik fra Enghavevej

Forvaltningen foreslår at alle de 22 mio. kr. prioriteres til renovering af Sønder Boulevard og at de øvrige projekter søges finansieret ved hjælp af henholdsvis busfremkommelighedsmidler og cykelstiprioriteringsmidler.

Forvaltningen foreslår at projektet for Sønder Boulevard udarbejdes på baggrund af vedlagte program. Programforslaget skal danne grundlag for det videre arbejde og fastlægger således projektets afgrænsning og rammer – planlægningsmæssige såvel som økonomiske, samt beskriver de visioner der er for projektet. Med baggrund i de seneste erfaringer med borgerdialog, fx i forbindelse med anlæg af Otto Krabbes Plads, ønsker forvaltningen at gå nye veje. Ved først at fokusere på et program for projektet er det forvaltningens håb, at der kan skabes klarhed om rammerne for projektet inden der "tegnes streger". På denne måde håber forvaltningen at afstemme borgernes, politikernes og forvaltningens forventninger til projektet, før man begynder at drøfte konkrete fysiske indretninger.

Visionerne for projektet i det vedlagte forslag til program er

·        at udvikle Sønder Boulevard til bydelens mest markante grønne byrum og udnytte de rekreative muligheder, der ligger i gadens brede profil.

·        at udvikle et byrum der er strukturerende og samlende, et byrum som borgerne søger til og som de kan være og færdes i.

·        at give Sønder Boulevard en selvstændig og grøn profil i forhold f.eks. Halmtorvet og Den Brune Kødbys meget urbane byrum.

Grundidéen er at genskabe den klassiske boulevard med to rækker træer i det midterliggende grønne areal med indsnævrede kørebaner på begge sider. Træerne vil strukturere gaderummet mellem bygningskroppene og danne en grøn ramme for rekreativ anvendelse af midterarealet, hvor under der kan skabes mødesteder med ophold, aktivitet og yderligere beplantning.

Projektet er som det fremstår i programforslaget, prissat til at koste 22 mio. kr. Hermed vil Sønder Boulevard efter omlægningen fremstå som et færdigt byrum på strækningen Skelbækgade - Enghavevej. Denne økonomiske ramme giver ikke mulighed for at etablere fx vandelementer, ny belysning eller kunst. Bevilliges der efterfølgende yderligere midler til Sønder Boulevard vil disse elementer senere kunne tilføjes.

Programforslaget har været til offentlig kommentering i perioden 22. oktober til 5. november 2003. Vej & Park har modtaget 28 indlæg med kommentarer herunder indlæg fra 4. Karre's Gårdlaug, foreningen Vester Gror samt Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe.

Indlæggene er overvejende positive, specielt er der mange der betragter genplantningen af boulevarden med to rækker træer som en meget vigtig del af projektet. Indlæggene fra foreningen Vester Gror og Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe skiller sig imidlertid markant ud ved at være stærkt kritiske over for Forvaltningens måde at håndtere projektet på. Kritikken er en konsekvens af, at de to grupper ikke er enige i den vedtagne Trafik- og Byrumsplan for området.

De indkomne forslag til projektets udformning vil blive taget med i det videre arbejde med skitseforslag og projektforslag der udarbejdes i dialog med borgerne frem til foråret 2004, hvor det endelige projekt for revitalisering af Sønder Boulevard forventes at kunne forelægges Bygge- og Teknikudvalget.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med budgetforligsforhandlingerne i december 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at Bygge- og Teknikudvalget skulle udarbejde et forslag til iværksættelse af Vesterbro Trafik- og Byrumsplan i 2004-2005, herunder en 1. etape af renoveringen af Sønder Boulevard inden for en ramme af 22 mio. kr. Bygge- og Teknikudvalget har efterfølgende på Bygge- og Teknikudvalgsmødet den 8. oktober 2003, reserveret de 22 mio. kr. i rammen for Handlingsplan for trafikafvikling i København 2000 – 2005 (BTU 456/2003).

Forvaltningen vil hermed foreslå, hvorledes de afsatte midler prioriteres og præsentere Bygge- og Teknikudvalget for forvaltningens forslag til program for renoveringen af Sønder Boulevard.

Programforslaget skal danne grundlag for det videre arbejde og fastlægger således projektets afgrænsning og rammer – planlægningsmæssige såvel som økonomiske, samt beskriver de visioner der er for projektet. Med baggrund i de seneste erfaringer med borgerdialog, fx i forbindelse med anlæg af Otto Krabbes Plads, ønsker forvaltningen at gå nye veje. Ved først at fokusere på et program for projektet er det forvaltningens håb, at der kan skabes klarhed om rammerne for projektet inden der "tegnes streger". På denne måde håber forvaltningen at afstemme borgernes, politikernes og forvaltningens forventninger til projektet, før man begynder at drøfte konkrete fysiske indretninger.

 

Vesterbro Trafik- og Byrumsplan 

De overordnede mål for Vesterbro Trafik- og Byrumsplan er at forbedre byrummet og sikre en bedre og mindre belastende trafikafvikling i boligområderne.

Strategien herfor er bl.a. at reducere den gennemkørende trafik i bydelen og dæmpe hastigheden således at sikkerheden for fodgængere og cyklister øges og således, at det bliver muligt at anvende byrummene mere rekreativt og indrette dem mere grønt (bilag 1).

Den gennemkørende trafik søges derfor holdt på fordelingsgaderne (Enghavevej, Ingerslevsgade og Vesterbrogade) ved at sikre fremkommeligheden på disse.

I forbindelse med udarbejdelsen af Trafik- og Byrumsplanen har det imidlertid for nogle lokale aktører været et stort ønske at fjerne endnu mere trafik på Sønder Boulevard, der i planen er klassificeret som bydelsgade. Dette vil være i strid med Trafik- og Byrumsplanen, da det vil medføre en uønsket belastning af de øvrige boliggader og gøre det vanskeligt at fredeliggøre Istedgade.

For dog at imødekomme ønsket at udbygge de rekreative muligheder i Sønder Boulevard, fastlægger Trafik- og Byrumsplanen, at strækningen mellem Ny Carlsberg Vej og Enghavevej udformes som stillevej og lukkes for biltrafik mod Enghavevej (se bilag 1).

 

Projekter

Forvaltningen har udpeget de fire vigtigste projekter, der skal gennemføres for at indfri de overordnede mål i Vesterbro Trafik- og Byrumsplan og dermed afhjælpe de største trafikale problemer på Vesterbro.

Projekterne er præsenteret nedenfor:

·        Ingerslevsgade - etablering af et signalreguleret kryds i Ingerslevsgade ved Dybbølsbro Station/Skelbækgade. Efter åbningen af Fisketorvet er der i visse perioder ikke tilstrækkelig kapacitet i den eksisterende rundkørsel. Ingerslevsgade er fordelingsgade og målet er at forbedre trafikafviklingen, herunder for busser samt at forbedre udkørselsmulighederne fra bydelen.

·        Enghavevej – etablering af cykelstier og fodgængerstøttepunkter i Enghavevej på strækningen fra Vesterbrogade til Sønder Boulevard. Enghavevej er den fordelingsgade der gennemskærer bydelen hårdest, og målet er derfor at forbedre forholdene for cyklister og krydsende fodgængere.

·        Gasværksvej/Skelbækgade - etablering af cykelstier/cykelbaner i Gasværksvej/Skelbækgade og ensretning af Gasværksvej fra Halmtorvet til Istedgade. Målet er at reducere den gennemkørende trafik der belaster strækningen meget og forbedre forholdene for cyklisterne.

·        Sønder Boulevard – renovering af Sønder Boulevard på strækningen mellem Skelbækgade og Enghavevej, herunder omlægning af strækningen Ny Carlsberg Vej – Enghavevej til lokalgade, lukning af trafik fra Enghavevej. Målet er at mængden af gennemkørende trafik mindskes og at Sønder Boulevard igen bliver bydelens mest markante byrum.    

 

Prioritering af midlerne

Forvaltningen foreslår at de 22 mio. kr. der er afsat til iværksættelse af Vesterbro Trafikplan i 2004-2005, prioriteres til renovering af Sønder Boulevard. Med denne prioritering af midlerne vil Sønder Boulevard kunne renoveres fra Skelbækgade til Enghavevej, således at Sønder Boulevard efter omlægningen vil fremstå som et færdigt byrum. Denne økonomiske ramme giver dog ikke mulighed for at etablere fx vandelementer, ny belysning eller kunst. Bevilliges der efterfølgende yderligere midler til Sønder Boulevard vil disse elementer senere kunne tilføjes.

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning om at afsætte 22 mio. kr. til iværksættelse af Vesterbro Trafikplan 2004 – 2005, herunder til renovering af Sønder Boulevard og med afsæt i Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, har Forvaltningen sat en proces i gang, hvor borgerne er blevet indbudt til at deltage i en åben dialog om udformningen af et projekt for revitalisering af Sønder Boulevard.

Der er således blevet afholdt to borgermøder henholdsvis den 23. september og 9. oktober 2003, med det formål at indsamle borgernes ønsker og gode idéer til, hvad de synes at Sønder Boulevard skal kunne i fremtiden. Møderne var godt besøgt og der kom mange gode synspunkter frem.

Som følge af en evaluering af forvaltningens erfaringer med borgerinddragelse i forbindelse med tidligere projekter, har forvaltningen valgt at udarbejde vedlagte forslag til program for projektet (bilag 2).

Programforslaget skal danne grundlag for det videre arbejde og fastlægger således projektets afgrænsning og rammer – planlægningsmæssige såvel som økonomiske – samt beskriver de visioner der er for projektet.

 

Forslag til program for revitalisering af Sønder Boulevard

Som det fremgår af det vedlagte forslag til program (bilag 2), er visionen for projektet:

·        at udvikle Sønder Boulevard til bydelens mest markante grønne byrum og udnytte de rekreative muligheder, der ligger i gadens brede profil.

·        at udvikle et byrum der er strukturerende og samlende, et byrum som borgerne søger til og som de kan være og færdes i.

·        at give Sønder Boulevard en selvstændig og grøn profil i forhold f.eks. Halmtorvet og Den Brune Kødbys meget urbane byrum.

Grundidéen er at genskabe den klassiske boulevard med to rækker træer i det midterliggende grønne areal med indsnævrede kørebaner på begge sider. Træerne vil strukturere gaderummet mellem bygningskroppene og danne en grøn ramme for rekreativ anvendelse af midterarealet, hvor under der kan skabes mødesteder med ophold, aktivitet og yderligere beplantning. Forvaltningen forventer inden for den økonomiske ramme at udvide bredden af det grønne midterareal med 2-3 meter, idet kørebanerne på begge sider indsnævres tilsvarende. Som det fremgår af overslaget nedenfor, vil udvidelsen af det grønne midterareal optage en forholdsvis stor del budgettet (ca. 7 af de 22 mio. kr.). Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at dette tiltag er meget væsentligt og vil få stor betydning for det fremtidige byrum.

Forvaltningen foreslår at projektet kun omfatter Sønder Boulevard på strækningen fra Skelbækgade til Enghavevej (i umiddelbar forlængelse af det netop færdigrenoverede Halmtorv), idet midlerne ikke rækker til den resterende del af boulevarden (strækningen mellem Enghavevej og Vester Fælledvej). Programforslaget har været til offentlig kommentering i perioden 22. oktober til 5. november 2003.

De indkomne forslag til pro jektets udformning vil blive taget med i det videre arbejde med skitseforslag og projektforslag der udarbejdes i dialog med borgerne frem til foråret 2004, hvor det endelige projekt for revitalisering af Sønder Boulevard forventes at kunne forelægges Bygge- og Teknikudvalget.

 

Økonomi

Projektet for Sønder Boulevard som det er præsenteret i det foreliggende program forventes at kunne etableres for ca. 22 mio. kr. jf. nedenstående overslag:

 

Udvidelse af midterarealet ved indsnævring af kørebanerne                       7,0 mio. kr.                  

Etablering af boulevardplantning                                                                   3,6 mio. kr.                  

Lukning for trafik fra Enghavevej                                                                  1,1 mio. kr.                  

Ændring af krydsudformning vej Ny Carlsberg Vej                                     1,0 mio. kr.                  

Trafiksikkerhedstiltag inkl. fremskudte heller og knudepunkter                3,0 mio. kr.

Etablering af mødesteder                                                                               4,2 mio. kr.                  

Etablering af langsgående sti                                                                          1,2 mio. kr.                  

Etablering af et pladsareal                                                                              0,6 mio. kr.                  

Midlertidige foranstaltninger (udført i september 2003)                           0,3 mio. kr.

I alt                                                                                                                22,0 mio. kr.

 

Med ovenstående disponering af midlerne vil Sønder Boulevard efter omlægningen fremstå som et færdigt byrum på strækningen Skelbækgade - Enghavevej. Denne økonomiske ramme giver ikke mulighed for at etablere fx vandelementer, ny belysning eller kunst. Bevilliges der efterfølgende yderligere midler til Sønder Boulevard vil disse elementer senere kunne tilføjes.

 

Miljøvurdering

Anvendelsen af midterarealet til rekreative formål vil betyde et øget udbud af grønne friarealer på Vesterbro, der er en bydel med relativt få grønne arealer. Fredeliggørelse af Sønder Boulevard på strækningen fra Ny Carlsberg Vej til Enghavevej vil ligeledes medvirke til at begrænse støj og andre gener fra trafikken på denne strækning.

 

Høring

Forslag til program for projektet for revitalisering af Sønder Boulevard har været til offentlig kommentering i perioden 22. oktober til 5. november 2003, hvor forslaget har kunnet rekvireres pr. telefon eller kunne læses på Vej & Parks hjemmeside.

Vej & Park har modtaget 28 indlæg med kommentarer herunder mere udførlige indlæg fra 4. Karre´s Gårdlaug, foreningen Vester Gror samt Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe (bilag 3).

Indlæggene er overvejene positive, specielt er der mange der ser positivt på genplantningen at boulevarden med to rækker træer og betragter dette som en meget vigtig del af projektet. Indlæggene fra foreningen Vester Gror og Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe skiller sig imidlertid markant ud ved at være stærkt kritiske over for Forvaltningens måde at håndtere projektet på.

 

Vester Gror

Foreningen Vester Gror mener ikke, at forslaget er i overensstemmelse med borgernes og brugernes ønsker til omstrukturering af trafikken og forbedring af de rekreative muligheder, da programforslaget bygger på den trafikstruktur som er vedtaget i Vesterbro Trafik- og Byrumsplan og som foreningen mener, blev besluttet under følgegruppens stort set enige protest.   

 

Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe

Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe finder, at den valgte fremgangsmåde for processen er problematisk, idet trafikstrukturen ikke har været til drøftelse og at det materiale der er udarbejdet tidligere (fra 1997 og frem), ikke har været anvendt som udgangspunktet for arbejdet. Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe mener, at løsningen for trafikken i området er at omdanne Sønder Boulevard til en sivegade med status af lege- og opholdsgade. Finder endvidere, at forslaget til program er i modstrid med de mange synspunkter, idéer og forslag der er kommet frem på borgermøderne og at der med programmet blot er tale om en renovering af midterrabatten og ikke om etablering af et grønt parkstrøg / en egentlig bydelspark på Vesterbro. På den baggrund finder Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe at de afsatte midler (22 mio. kr.) bør anvendes til etablering af en 1. af i alt 3. etaper og at strækningen Ny Carlsberg Vej – Enghavevej bør prioriteres som den første etape.

 

Forvaltningens kommentarer 

Forvaltningen opfatter kritikken fra Vester Gror og fra Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe først og fremmest som en kritik af forvaltningens håndtering af diskussionerne de trafikale forudsætninger for projektet.

Forvaltningen har naturligt taget udgangspunkt i Vesterbro Trafik- og Byrumsplan, der er udarbejdet på baggrund af en omfattende borgerproces og tiltrådt af Bygge- og Teknikudvalget i februar 2003. Forvaltningen har fremført, at den vedtagne klassificering af Sønder Boulevard som bydelsgade mellem Skelbækgade og Ny Carlsberg Vej er en forudsætning for, at trafikken kan dæmpes andetsteds i bydelen, og en forudsætning for, at trafikken på Vesterbro som helhed kan afvikles tilfredsstillende.

Det er Forvaltningens indtryk, at dette er blevet accepteret som en forudsætning af størstedelen af de fremmødte på de to borgermøder, hvilket efter forvaltnings mening bekræftes af de mange positive tilkendegivelser, som er modtaget under den offentlige kommentering af programforslaget.

Forvaltningen har i programforslaget valgt at medtage hele strækningen fra Skelbækgade til Enghavevej og ikke kun en delstrækning, sådan som Vesterbro Lokalråd/Vesterbro Trafik- og Byrumsgruppe foreslår det. Begrundelsen herfor er, at der efter forvaltningens mening kan skabes en spændende og anvendeligt grønt byrum på hele strækningen med de afsatte midler. Forvaltningen mener ikke, at byrummet kalder på en fortsættelse af det meget urbane (og dyrere) udtryk, som er skabt på Halmtorvet, men et mere parkpræget og landskabeligt, rekreativt miljø. I tråd med dette vil forvaltningen lægge op til at skabe oplevelser, variation og gode opholdsmuligheder hovedsageligt ved hjælp af elementer kendt fra byens parker, fx græs, hække, grusstier og blomsterbede, som er billigere end de udstrakte faste belægninger, som kendetegner fx Halmtorvet.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1       Vesterbro Trafik- og Byrumsplan – trafikstruktur

Bilag 2       Forslag til program for Projekt for revitalisering af Sønder Boulevard, Vej & Park – oktober 2003

Bilag 3       Sammendrag af indlæggene med kommentarer til programforslaget

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Mappe med kopi af de 28 indlæg

 

 

 

Ole Bach


 


Til top