Mødedato: 26.09.2001, kl. 14:00

Dispensation til MAN B og W fra lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen"

Dispensation til MAN B og W fra lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. september 2001

 

Sager til beslutning

3. Dispensation til MAN B&W fra lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen"

BTU 401/2001 J.nr. 611:153.0012/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der i forbindelse med opførelse af en tilbygning på ejendommen matr.nr. 452 Kongens Enghave, København, på nærmere angivne vilkår vedrørende udformning af promenade og adgang hertil meddeles dispensation fra lokalplan 310, for så vidt angår § 6, stk. 3 og 4, vedrørende bygningens højde totalt og i forhold til grænsen mod havnebassiner samt § 7 stk. 2, hvoraf det fremgår, at bebyggelsen overvejende skal fremtræde let og lys

RESUME

Dissing + Weitling A/S Arkitekter MAA har på vegne af MAN B & W som lejer og Magistrenes Pensionskasse som ejer ansøgt om tilladelse til på ejendommen Teglholmsgade 41 at opføre en tilbygning til eksisterende administrationsbygning, som forlænges ca. 47 m mod syd parallelt med havneløbet. Tilbygningen opføres i 5 ½ etager med et etageareal på ca. 4.200 m2 i samme arkitektur og med samme facadematerialer af mørkebrune teglsten og glas som den eksisterende bygning. Dette sker med henblik på, at bygningen kan opleves som en helhed efterfølgende. Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 310 ("Teglværkshavnen") og er beliggende i lokalplanens område VI.

Tilbygningen ønskes opført med en højde på indtil 23 m, hvilket er i modstrid med lokalplanens § 6, stk. 3, hvoraf det fremgår, at bebyggelsen højde ikke må overstige 20 m. Bygningen ønskes endvidere opført med en gesimshøjde på 19 m i en afstand af 8,5 m fra havnebassinet, hvilket er i modstrid med lokalplanens § 6, stk. 4, hvoraf det fremgår, at bebyggelsens højde ikke må overstige 16,5 m svarende til 8 m + afstanden til grænsen mod havnebassiner. Endelig ønskes bygningen opført i blank mur i mørkebrunt tegl, hvilket er i modstrid med lokalplanens § 7, stk. 2, hvoraf det fremgår, at bebyggelsen overvejende skal fremtræde let og lys.

Dispensationen til bygningens højde, herunder overskridelse af højdegrænseplanet mod havnebassinet, samt skalmur i mørkebrun farve kan anbefales, idet forvaltningen finder det væsentligt, at farver, materialer og højde er i harmoni med den eksisterende bygning. Desuden vil projektets relativt store glasarealer medvirke til at gøre bygningen mindre tung.

Bygge- og Teknikudvalget har på mødet den 8. december 1999 generelt bemyndiget Bygge- og Teknikforvaltningen til at dispensere fra bestemmelserne i lokalplan nr. 310, § 11, litra a) og c) vedrørende etablering og tilslutning til særlige fællesanlæg som betingelse for ibrugtagning. Forvaltningen er indstillet på at give disse fornødne dispensationer administrativt på sædvanlig betingelse af, at der indbetales et pristalsreguleret beløb på 50 kr. pr. m2 etageareal til opførelse af den kommende bro over Teglværksløbet, at bebyggelsen ikke tages i brug, før der foreligger et af Bygge- og Teknikforvaltningen godkendt forslag til havnepromenadens udformning i fuld bredde i henhold til de i lokalplanens § 10, stk. 3 fastlagte bestemmelser, at etableringen af havnepromenaden i denne udformning senest finder sted, når der anlægges havnepromenade på naboejendommen mod vest, samt at der gives offen tlig adgang for fodgængere til den eksisterende promenade fra parkeringsarealet i forlængelse af Teglholmsgade.

Orientering om dispensationen har været udsendt i naboorientering, og der er ikke indkommet indsigelser i forbindelse hermed.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Dissing + Weitling A/S Arkitekter MAA har på vegne af MAN B & W Diesel som lejer og Magistrenes Pensionskasse som ejer ansøgt om tilladelse til at opføre en tilbygning til eksisterende administrationsbygning på ejendommen matr. nr. 452 Kongens Enghave, København, beliggende Teglholmsgade 41. Projektet omfatter en tilbygning til den eksisterende administrationsbygning for Man B & W Diesel, som forlænges ca. 47 m mod syd parallelt med havneløbet. Tilbygningen opføres i 5 ½ etager med et etageareal på ca. 4.200 m2 i samme arkitektur og med samme materialer som den eksisterende bygning, d.v.s. med facade i mørkebrune teglsten og glas. Herved opnås, at bygningen kan opleves som en helhed efterfølgende.

I forbindelse med opførelse af den eksisterende bebyggelse er der i 1993 etableret en havnepromenade, der udgør den eneste anlagte delstrækning i denne del af området. Anlægget er udført i betonfliser med chausséstensindramning i 1½ m's bredde. Langs kanten (spunsvæg) er udlagt en ca. 1,5 m bred vandret stensætning, der fortsættes i en stenkastning til vandet. I en afstand af ca. ½ m fra promenaden er der parallelt med denne plantet ca. 30 træer. Arealet mellem promenaden og bygningen i øvrigt henligger som græsareal bortset fra ejendommens hjørne mod nordøst, hvor flisebelægning er anlagt helt ind til bygningen. Der er opsat pullertbelysning langs hele promenaden. Havnepromenaden er i dag indhegnet sammen med ejendommen i øvrigt, således at der ikke er offentlig adgang til promenaden fra Teglholmsgade eller naboejendommen mod vest.

Der er i forbindelse med byggetilladelsen af 3. maj 1993 tinglyst en deklaration, der sikrer, at ejeren af ejendommen skal anlægge en promenade i en bredde af 15 m mod Teglværksløbet og Frederiksholmsløbet i forbindelse med færdiggørelsen af det omhandlede byggeri, og at der tillades offentlig adgang til promenaden, når som helst Bygge- og Teknikforvaltningen måtte forlange det - dog tidligst når det er muligt enten at etablere en sammenhængende promenade på ejendommene matr. nr. 410, 384, 434 og 452 Kongens Enghave, København, eller når der vil være mulighed for at etablere en sammenhængende promenade med andre ejendomme ud mod Teglværksløbet.

Der vedlægges tegninger, bilag A, B, og C som viser henholdsvis fotomontage af eksisterende bygning med tilbygning set fra nordøst (Amagersiden), situationsplan samt facade og snit af bebyggelsen efter tilbygning.

Uddybning

Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 310 ("Teglværkshavnen") fra 1999 og er beliggende i lokalplanens område VI. Formålet med lokalplanen er bl.a. at forøge den rekreative værdi af kajarealerne ved anlæg af sammenhængende offentligt tilgængelige promenader. For at sikre trafikbetjeningen af det samlede lokalplanområde fastlægger lokalplanen, at bydelsgadenettet udvides ved etablering af en broforbindelse over Teglværksløbet mellem de nuværende bydelsgader Teglholmsgade og Sluseholmen, som vist på lokalplantegning nr. 27.256, der er vedlagt som bilag E.

Lokalplanområdets afgrænsning og opdeling i underområder fremgår af bilag D.

Det fremgår af lokalplanens § 6, stk. 3, at bebyggelsen højst må opføres i 5 etager samt udnyttet tagetage. Tagetagen kan udformes traditionelt eller som tilbagerykket etage afhængig af tagformen. I områderne I, VI og VII må bygningshøjden ikke overstige 20 m.

Det fremgår af lokalplanens § 6, stk. 4, at bebyggelsens højde ikke må overstige 8 m + afstanden til grænsen mod havnebassiner.

Det fremgår af lokalplanens § 7, stk. 2, at bebyggelsen overvejende skal fremtræde let og lys. Bygningsoverflader skal udføres i naturlige materialer, såsom ikke-reflekterende metal, glas, træ og tegl, herunder pudset murværk, natursten og beton, ubehandlet eller i lyse nuancer.

Bygge- og Teknikudvalget har på mødet den 8. december 1999 generelt bemyndiget Bygge- og Teknikforvaltningen til at dispensere fra bestemmelserne i lokalplan nr. 310, § 11, litra a) og c) vedrørende etablering og tilslutning til særlige fællesanlæg som betingelse for ibrugtagning, og forvaltningen er indstillet på at meddele denne del af dispensationen administrativt på betingelse af, der indbetales 50 kr. pr. m2 etageareal (prisniveau 1. juli 1999), der opføres. Pengene indbetales som økonomisk sikkerhed for det pågældende byggeris forholdsmæssige andel til senere etablering af den fastlagte oplukkelige vejbro over Teglværksløbet mellem Støberigade og Sluseholmen.

De i lokalplanen fastlagte havnepromenader er kun anlagt på enkelte strækninger, og den på heromhandlede ejendom anlagte promenade, der for størstedelens vedkommende kun har fast belægning i en bredde af 1½ m og er hegnet i hver ende, opfylder ikke lokalplanens krav om anlægsbredde og om adgang for fodgængere og cyklister.

For så vidt angår havnepromenaden betinges det, at bebyggelsen ikke tages i brug, før der foreligger et af Bygge- og Teknikforvaltningen godkendt forslag til havnepromenadens udformning i fuld bredde i henhold til de i lokalplanens § 10, stk. 3, fastlagte bestemmelser, at etableringen af havnepromenaden i denne udformning senest finder sted, når der anlægges havnepromenade på naboejendommen mod vest, samt at der gives offentlig adgang for fodgængere til den eksisterende promenade fra parkeringsarealet i forlængelse af Teglholmsgade.

Afvigelser fra bestemmelserne

Tilbygningen ønskes opført med en højde på 23 m, hvilket er i modstrid med lokalplanens § 6, stk. 3, hvoraf det fremgår, at bebyggelsen højde ikke må overstige 20 m. Bygningen ønskes endvidere opført med en gesimshøjde på 19 m i en afstand af 8,5 m fra havnebassinet, hvilket er i modstrid med lokalplanens § 6, stk. 4, hvoraf det fremgår, at bebyggelsens højde ikke må overstige 8 m + afstanden til grænsen mod havnebassiner. Tilbygningens højde overstiger således højdegrænseplanet med 2,5 m. Endelig ønskes bygningen ønskes opført i blank mur i mørkebrunt tegl, hvilket er i modstrid med lokalplanens § 7, stk. 2, hvoraf det fremgår, at bebyggelsen overvejende skal fremtræde let og lys.

Dispensation

Kommunen kan meddele dispensationer fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationerne ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 16.

Forvaltningen kan anbefale, at der meddeles dispensation til bygningens højde herunder overskridelse af højdegrænseplanet mod havnebassinet samt skalmur i mørkebrun farve, idet forvaltningen finder det væsentligt, at farver, materialer og højde er i harmoni med den eksisterende bygning. Det vurderes i denne forbindelse, at projektets relativt store glasarealer vil medvirke til at gøre bygningen mindre tung.

Naboorientering

Plandirektoratet har i perioden fra den 21. august 2001 til den 4. september 2001 foretaget den i henhold til planlovens § 20, stk. 1, forudsatte naboorientering. Der er ikke i den anledning indkommet indsigelser.

Økonomi

-

Miljøvurdering

-

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Perspektiv af bebyggelsen efter tilbygning

Bilag B: Situationsplan

Bilag C: Facade- og snittegninger med højdegrænseplan.

Bilag D: Lokalplantegning nr. 27.253 med områdeafgrænsning

Bilag E: Lokalplantegning nr. 27.256 med angivelse af oplukkelig vejbro og havnepromenader

Jens Ole Nielsen

 

Til top