Mødedato: 26.02.2003, kl. 14:00

Indstilling om fleksibel udlejning m.v.

Indstilling om fleksibel udlejning m.v.

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. februar 2003

 

Sager til beslutning

4. Indstilling om fleksibel udlejning m.v.

BTU 102/2003 J.nr. 408.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at evaluering af igangværende udlejningsforsøg og aftaler om fleksibel udlejning sker med udgangspunkt i den som bilag 1 vedlagte reviderede tidsplan

at de to med FSB indgåede aftaler om fleksibel udlejning i 9 boligafdelinger i Nordvestkvarteret forlænges i fire måneder til udgangen af 2004 for at sikre, at evalueringen kan gennemføres i overensstemmelse med tidsplanen og nye aftaler indgås inden udløbet af de gældende aftaler

at Bygge- og Teknikforvaltningen indgår aftale med KSB og FB om fleksibel udlejning i.h.t. almenboliglovens § 60 efter de i sagsfremstillingen angivne principper gældende ved førstegangsudlejningen af de ombyggede hybler i Remisevænget Øst og Nord samt Hørgården 1 og 2, idet boligerne ved genudlejning forudsættes omfattet af det generelle udlejningsforsøg for afdelinger under FB og KSB

at Bygge- og Teknikforvaltningen foretager en ændring i § 60-aftalen med De Vanføres Boligselskab for København, hvorved kriteriet for udlejning af de 16 to-rumsboliger i afdeling 3 og 4 præciseres som ansøgt

RESUME

Det har vist sig ønskeligt at foretage visse mindre justeringer i den tidsplan for midtvejsevaluering og endelig evaluering af udlejningsforsøg og aftaler om fleksibel udlejning, som Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte i mødet den 4. december 2002. Aftalerne om fleksibel udlejning er efterfølgende færdigforhandlede indenfor den givne bemyndigelse, og der er i den forbindelse foretaget en tilpasning af tidsplanen, så Københavns Kommunes Statistiske Kontor og Danmarks Statistik kan nå at levere de ønskede data til brug for selskabernes evaluering. Det foreslås, at Udvalget godkender den reviderede tidsplan, der er vedlagt som bilag 1.

I forlængelse heraf foreslås to med FSB indgåede aftaler om fleksibel udlejning i ni boligafdelinger i Nordvestkvarteret forlænget i 4 måneder til udgangen af år 2004 for at sikre, at evalueringen kan gennemføres i overensstemmelse med tidsplanen og nye aftaler kan indgås inden udløbet af de gældende aftaler. Den ligeledes med FSB indgåede aftale om fleksibel udlejning i afdeling Lundevænget er i første omgang forudsat omfattet af en midtvejsevaluering i 2004, og i den forbindelse vil behovet for en tilpasning af forsøgsperioden frem til udgangen af 2006 blive nærmere vurderet.

En anmodning i februar 2003 fra KSB og FB om indgåelse af en aftale i henhold til almenboliglovens § 60 om fleksible udlejningskriterier m.v. foreslås godkendt i forbindelse med førstegangsudlejningen af de tidligere hybler, der nu er nyindrettede som 150 boliger i Remisevænget Øst og Nord samt Hørgården 1 og 2, idet kriterierne vurderes at understøtte intentionerne bag den indgåede partnerskabsaftale om områdets udvikling. Boligerne forudsættes tillige friholdt for kommunal anvisning ved førstegangsindflytningen efter nærmere aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Ved genudlejning forudsættes boligerne omfattet af det generelle udlejningsforsøg for afdelinger under KSB og FB omfattende en opdeling af ventelisten i en intern og en ekstern venteliste kombineret med oprykning i "fælles udlejningsområder" og udlejning efter særlige kriterier, bl.a. indenfor temaerne grøn anvisning, studerende, seniorer og skilsmisseramte.

De Vanføres Boligselskab for København har i december 2002 ønsket en mindre justering af kriteriet fortrinsret for "hjemmeboende børn eller andre med tilknytning til de nuværende beboere i afdelingen", der er indeholdt i den fleksible udlejningsaftale for udlejning af 16 to-rumsboliger i afdeling 3 og 4. Aftalen er indgået med baggrund i Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000 for perioden 1. november 2000 til 1. november 2004. Ændringsforslaget, hvorefter formuleringen ændres til: "hjemmeboende børn eller andre med familiemæssig tilknytning i direkte linie til de nuværende beboere i afdelingen" er begrundet i et ønske om at sikre, at formålet – støtte til de ældre beboere i afdelingerne – reelt opfyldes. Det foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget godkender den ændrede formulering af udlejningskriteriet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Som grundlag for efterfølgende forhandlinger med en række boligselskaber tiltrådte Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 4. december 2002 (BTU 587/2002) bl.a. en tidsplan for midtvejsevaluering og endelig evaluering af udlejningsforsøg og aftaler om fleksibel udlejning af almene boliger i Københavns Kommune. Under de videre forhandlinger med boligselskaberne om de generelle aftalevilkår og krav til evaluering m.v. i forbindelse med udformningen af nye fleksible udlejningsaftaler pr. 1. januar 2003 har det vist sig ønskeligt at foretage mindre ændringer i tidsplanen for, hvornår Bygge- og Teknikudvalget skal have forelagt resultatet af midtvejsevalueringen og den endelige evaluering. En revideret tidsplan er vedlagt som bilag 1, jfr. afsnit 1 nedenfor og i den forbindelse er der forslag om en mindre forlængelse af to med FSB indgåede fleksible udlejningsaftaler omhandlende 9 boligafdelinger i Københavns Nordvestkvarter.

Bygge- og Teknikudvalget tog i mødet den 4. december 2002 bl.a. endvidere stilling til et forslag fra FB og KSB om iværksættelse af et generelt udlejningsforsøg i.h.t. almenboliglovens § 144 omfattende forsøg med opdeling af ventelisten i en intern og en ekstern venteliste kombineret med en adgang til oprykning i fælles udlejningsområder, udlejning efter fleksible kriterier samt forsøg med "klyngeudlejning" i Folehaven under FB. De nævnte ansøgninger er i overensstemmelse med Udvalgets beslutning sendt til Erhvervs- og Boligstyrelsen med kommunens anbefaling den 20. december 2002. Erhvervs- og Boligstyrelsen har på forespørgsel den 17. februar 2003 oplyst, at man forventer at kunne færdigbehandle sagen indenfor et par uger.

Ved skrivelser af 3. februar 2003 har 3B tilkendegivet, at de 150 små nyindrettede lejligheder i de tidligere hybler i Remisevænget Øst og Nord (FB) samt Hørgården 1 og 2 (KSB) ved genudlejning ønskes omfattet af det generelle udlejningsforsøg, men at man ønsker at indgå en særlig aftale i henhold til almenboliglovens § 60 om førstegangsudlejningen. Der henvises til afsnit 2 nedenfor.

På grundlag af Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000 (BTU 461/2000) har forvaltningen indgået aftale med de Vanføres Boligselskab for København om udlejning af et antal mindre boliger i afdeling 1, 3 og 4 efter nærmere angivne kriterier. Aftalen er gældende for perioden 1. november 2000 til 1. november 2004.

Ved skrivelse af 23. december 2002 har De Vanføres Boligselskab for København ansøgt om, at der foretages en ændring i aftalen, hvorved kriteriet for udlejning af 16 små to-rumsboliger præciseres, så alene hjemmeboende børn eller andre med familiemæssig tilknytning i direkte linie til de nuværende beboere tilgodeses. Man ønsker med ændringen at sikre, at det tilsigtede formål - støtte til de ældre beboere i afdelingerne - opfyldes. Der henvises til afsnit 3 nedenfor.

Ændret tidsplan for evaluering m.v.

På baggrund af de efterfølgende forhandlinger med boligselskaberne har det vist sig ønskeligt at foretage visse mindre justeringer i tidsplanen for, hvornår Bygge- og Teknikudvalget skal have forelagt resultatet af midtvejsevalueringen og den endelige evaluering. Det skyldes et ønske om at koordinere tidsplanen med interne beslutningsgange i boligselskaberne, ligesom der er taget højde for, hvornår de forskellige data forventes at være tilgængelige i forhold til Københavns Kommunes Statistiske Kontor samt Danmarks Statistik.

En ændret tidsplan er vedlagt som bilag 1. Der er typisk tale om en tidsmæssig forskydning på et enkelt kvartal i forhold til den oprindelige tidsplan. Det foreslås, at Bygge- og Teknikforvaltningen godkender den reviderede tidsplan.

I den forbindelse foreslås to med FSB indgåede aftaler om fleksibel udlejning i ni boligafdelinger i Nordvestkvarteret forlænget i 4 måneder til udgangen af år 2004 for at sikre, at evalueringen kan gennemføres i overensstemmelse med tidsplanen og eventuelle nye aftaler kan indgås inden udløbet af de gældende aftaler.

Den ligeledes med FSB indgåede aftale om fleksibel udlejning i afdeling Lundevænget er i første omgang forudsat omfattet af en midtvejsevaluering i 2004 og i den forbindelse vil behovet for en tilpasning af forsøgsperioden frem til udgangen af 2006 blive nærmere vurderet.

2. Førstegangsudlejning af 150 ombyggede hybler.

Både Remisevænget Øst og Nord samt Hørgården 1 og 2 fik i 2001 andel i omprioriteringsmidler, jfr. Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. december 2000. Afdelingerne er endvidere omfattet af den partnerskabsaftale, der på baggrund af den boligpolitiske strategiplan blev indgået i juni 2001 med de to berørte boligorganisationer – FB (Remisevænget Øst og Nord) samt KSB (Hørgården 1 og 2) om områdets fremtidige udvikling.

I forlængelse heraf tiltrådte Borgerrepræsentationen i mødet den 12. juni 2002 (BR 320/02) ombygningen af et større antal utidssvarende hybler i Remisevænget Øst og Nord samt Hørgården 1 og 2 (supplementsrum fælles om toilet og badefaciliteter) i stueetagen til 150 små nyindrettede familieboliger med egen terrasse. Hovedparten af de nye boliger er på 40 – 48 m2. Der er dog 2 boliger på ca. 61 m2 i Remisevængerne og 4 boliger på ca. 63 boliger i Hørgården. Huslejen udgør 750 kr. pr. m2 på årsbasis excl. bidrag til hjemfald, antenne og a/c varme.

Ombygningen, der anses for et væsentligt led i det samlede løft af boligområdet, er nu ved at være afsluttet, og alle 150 nyetablerede boliger skal lejes ud i den nærmeste tid med start i april 2003. Nyudlejningen vil derfor få markant betydning for den ønskede styrkelse af beboersammensætningen. På denne baggrund har 3B den 3. februar d.å. på vegne af KSB og FB søgt om, at der indgås en aftale i henhold til almenboliglovens § 60 om tilrettelæggelse af førstegangsudlejningen, så den understøtter intentionerne bag partnerskabsaftalen om at styrke beboersammensætningen og integrere boligafdelingerne med det omkringliggende bolig- og erhvervsområde og den kommende Ørestad.

Det er forudsat, at der træffes særskilt aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om friholdelse for kommunal anvisning i forbindelse med 1. gangsudlejningen.

Der ønskes en aftale om fleksibel udlejning hvor egne lejere indenfor de fælles udlejningsområder for henholdsvis Remisevænget Vest, Øst og Nord samt Hørgården 1 og 2, der afgiver egen bolig, har fortrinsret til de ombyggede boliger i stueetagen i samme udlejningsområde, og hvor flest mulige af de resterende boliger udlejes efter særlige kriterier i overensstemmelse med partnerskabsaftalens intentioner.

Aftalen vil indebære at førstegangsudlejningen sker efter følgende principper:

  • Fortrinsret for egne lejere fra det fælles udlejningsområde.

Lejerne skal have selvstændig lejekontrakt på en bolig i det fælles udlejningsområde og afgive denne bolig i forbindelse med flytningen. Der er tale om, at oprykningsretten i egen afdeling bibeholdes og udvides til at gælde i det geografisk afgrænsede større "fælles udlejningsområde". De fælles udlejningsområder indgår som en del af de generelle forsøg, og består i FB af Remisevænget Vest, Øst og Nord – i KSB af Hørgården 1 og 2. Der er ikke elevator i ejendommene og afdelingerne har ikke før ombygningen kunnet tilbyde en bolig i stueetagen. Det vurderes derfor, at der - uanset det højere huslejeniveau - kan være interesse for boligerne blandt især enlige, ældre og/eller bevægelseshandicappede.

  • Minimum 10 % ventelisteudlejning

3B påser at minimum 10 % af boligerne i hver afdeling udlejes efter almindelige ventelisteregler, medregnet lejere, der i henhold til ovenstående har benyttet lovgivningens oprykningsret til at søge bolig i egen afdeling

  • De resterende boliger udlejes efter kriterier, der tilgodeser partnerskabsaftalens intentioner:

Der foreslås følgende 3 kriterier:

1. Job i lokalområdet "grøn anvisning" ca. 50%

Målgruppe:

Boligsøgende, som er ansat eller tilbudt beskæftigelse i lokalområdet eller i virksomheder, der inden for det næste år bosætter sig i Ørestad. Ansatte omfatter også unge ansat i et godkendt uddannelsesforløb.

Baggrund:

FB, KSB og Københavns Kommune har indgået et partnerskab, der skal sikre et større samspil mellem boligområdet, arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner på Amager og de nye virksomheder, der bosætter sig i Ørestad.

Et væsentligt led i denne strategi er samarbejde om lokale jobs, og lokale uddannelsesmuligheder, herunder samarbejde om lokale boliger til lokalt ansatte og lokale uddannelsessøgende.

Der er stærk trafikbelastning på Amager, og lokalt forudser man, at de mange nye vi rksomheder, boliger og indkøbsmuligheder vil betyde yderligere belastning af vejnettet. Med denne fortrinsgruppe ønsker KSB/FB derfor også at nedsætte pendlingen.

Der er tale om forholdsvis små boliger, hvor det er vigtigt fra starten at få ansøgere, der kender og ønsker at bo i lokalområdet. Ansøgere med lokalkendskab og lokal tilknytning forventes at være stabile beboere

2. Studerende ca. 30 %

Målgruppe:

Studerende, der har studieplads på uddannelsesinstitution på Amager eller på uddannelsesinstitution, der inden for det næste år bosætter sig i Ørestad.

Baggrund

København oplever et markant, årstidsbestemt behov for boliger til uddannelsessøgende. Med denne fortrinsgruppe ønsker KSB/FB at medvirke til løsningen af denne opgave og samtidig styrke samspillet med lokalområdet, idet lokalområder med mange studerende ofte er kendt for et højt aktivitetsniveau blandt andet kulturelt og politisk. Fortrinsgruppen kan medvirke til en mere varieret beboersammensætning og give nye beboergrupper kendskab til den almene boligform.

Der er tale om nye, små boliger i stueetagen, som KSB/FB vurderer vil være særdeles velegnede for bl.a. studerende og andre under uddannelse.

3. Hjemmeboende uddannelsessøgende max. 20%

Målgruppe

Voksne hjemmeboende børn med et dokumenteret anerkendt uddannelsesforhold, hvis forældre har en selvstændig lejekontrakt med en af boligorganisationens afdelinger i det fælles udlejningsområde.

Baggrund

Denne fortrinsgruppe giver beboere med selvstændig lejekontrakt i boligorganisationen, som har stærk tilknytning til lokalområdet mulighed for, at deres voksne hjemmeboende børn med et dokumenteret anerkendt uddannelsesforhold kan flytte hjemmefra og blive boende i lokalområdet. Fortrinsgruppen skal ses som en fortsættelse af de oprindelige intentioner med de nu ombyggede hybler. Denne fortrinsgruppe giver mulighed for at styrke familiebåndene mellem generationerne. Gruppen forventes også at styrke beboernetværk og stabilitet i boligafdelingerne.

3B oplyser, at man vil markedsføre de særlige kriterier i samarbejde med lokale samarbejdspartnere. Inden for job-kriteriet er etableret et samarbejde med Amager Erhvervsråd, Ørestad Nord – samarbejdet, Amager psykiatri Hospital og en række større virksomheder. Der samarbejdes med Ørestadselskabet om henvendelse til virksomheder, der er eller inden for det næste år rykker ind i Ørestad. I samarbejde med styregruppen for Byudvikling i Fællesskaber er desuden udpeget en række offentlige arbejdspladser og private virksomheder som mulige samarbejdspartnere. Et samarbejde kan handle om omtale i virksomhedernes personaleblade, samarbejde med personaleafdeling i forhold til nyansatte, opslag og foldere til virksomheden samt virksomhedsrettede Åbent Hus arrangementer.

Omkring kriteriet studerende, skal etableres et samarbejde med de lokale uddannelsesinstitutioner, herunder Københavns Universitet Amager, IT-højskolen og Biblioteksskolen.

Markedsføring i forhold til hjemmeboende uddannelsessøgende kan ske ved husstandsomdeling og Åbent Hus arrangementer.

Forvaltningen finder, at en aftale om fleksibel førstegangsudlejning af de 150 nyindrettede boliger med det skitserede indhold vil medvirke til at styrke beboersammensætningen, ligesom samarbejdet med uddannelsesinstitutioner på Amager og de nye virksomheder, der bosætter sig i Ørestad, understøtter intentionerne bag den indgåede partnerskabsaftale. Det forudsættes, at 3B afslutningsvis redegør for resultatet af førstegangsudlejningen.

3. Ændring af kriteriet for udlejning af 16 to-rumsboliger i DVB

Med baggrund i Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000 har forvaltningen pr. 1. november s.å. indgået aftale med De Vanføres Boligselskab for København (DVB) om udlejning af et antal mindre boliger i afdeling 1, 3 og 4 efter fleksible kriterier. Aftalen skulle bl.a. give mulighed for at udleje 16 to-rumsboliger i afdeling 3 og 4 "med fortrinsret for hjemmeboende børn eller andre med tilknytning til de nuværende beboere i afdelingen". Afdeling 3 og 4 består af i alt 126 parcelhuse, som ligger spredt over et større område. En del af boligerne ligger dog i klynger med 3 eller 4 huse i hver.

De i alt 16 to-rumsboliger ligger alle i tilknytning til en 3 eller 4-rums bolig, og målet var at give de "tilgodesete" - børn eller andre - mulighed for at hjælpe til i hverdagen og støtte op om de ældre beboere i afdelingen. De særlige kriterier skulle således være med til at styrke både det sociale og det lokale netværk.

Boligkontoret Danmark har ved skrivelse af 23. december 2002 anmodet om, at det i § 60 - aftalen vedtagne kriterie for udlejning af de 16 to-rumsboliger i afdeling 3 og 4, præciseres for at sikre, at der reelt bliver tale om støtte til de ældre beboere. Formuleringen ønskes ændret til: "hjemmeboende børn eller andre med familiemæssig tilknytning i direkte linie til de nuværende beboere i afdelingen".

En sådan præcisering af målgruppen findes hensigtsmæssig og anbefales godkendt.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Revideret tidsplan for Bygge- og Teknikudvalgets behandling af midtvejsevaluering og endelig evaluering af udlejningsforsøg og aftaler om fleksibel udlejning.

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top