Mødedato: 26.02.2003, kl. 14:00

Regulering af færdselsmæssige forhold i Valdemarsgade mellem Vesterbrogade og Matthæusgade

Regulering af færdselsmæssige forhold i Valdemarsgade mellem Vesterbrogade og Matthæusgade

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. februar 2003

 

Sager til drøftelse

15. Regulering af færdselsmæssige forhold i Valdemarsgade mellem Vesterbrogade og Matthæusgade

BTU 90/2003 J.nr. 21202.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge-og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter,

om tilladelser til parkering bag fortov i Valdemarsgade mellem Vesterbrogade og Matthæusgade skal tilbagekaldes for at fremme trafiksikkerheden

RESUME

Flere ejendomme i den private del af Valdemarsgade mellem Vesterbrogade og Matthæusgade har hel eller delvis tilladelse fra forvaltningen til parkeringspladser bag fortovet med dertil knyttet tilladelse til overkørsel, mens andre ejendomme har etableret parkeringspladserne uden tilladelse, så der foretages ulovlig kørsel på tværs af fortovet for at komme til og fra pladserne.

Fortovene er ikke dimensioneret til at de mange krydsninger af biler. Det skaber farlige situationer for den gående trafik og giver anledning til skader på både kantsten og fortove, hvorved vejens vedligeholdelsesstandard generelt forringes. De ikke-tilladte parkeringspladser bag fortovet begrænser endvidere de lokale parkeringsmuligheder på gadeareal ved kantstenen.

For at skabe overensstemmelse med den praksis, som forvaltningen følger i dag, når der udstedes tilladelse til overkørsel til parkering bag fortov, ønsker forvaltningen at tilbagekalde givne tilladelser. Det drejer sig om 4 tilladelser. De ikke-tilladte parkeringspladser bag fortov ønsker forvaltningen at bringe til ophør ved udstedelse af påbud om hegning i skel.

Såfremt Bygge-og Teknikudvalget er enig i, at forholdene skal reguleres og tilladelserne til parkering bag fortov tilbagekaldes, vil forvaltningen foretage høring af alle grundejere langs den del af Valdemarsgade, der er privat fællesvej. Efter høring vil forvaltningen vende tilbage med en orientering til udvalget.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Valdemarsgade mellem Matthæusgade og Vesterbrogade er privat fællesvej.

På 6 ejendomme er der igennem årene blevet etableret parkering bag fortovet. Flere af ejendommene anvendes til erhvervsmæssige formål, og parkeringspladserne er derfor for en stor dels vedkommende reserveret til bestemte biler eller til køretøjer med ærinde til ejendommen.

4 af ejendommene har tilladelse fra forvaltningen, mens 2 ejendomme har etableret parkeringspladserne uden tilladelse og har således heller ikke tilladelse til en overkørsel af fortovet end den der følger af ejendommens almindelige overkørselsret på 3,5 m. Ind- og udkørsel fra de ejendomme, der ikke har tilladelse, foregår på tværs af fortovet over kantstenen.

Der er etableret parkeringspladser bag fortov på følgende ejendomme:

Valdemarsgade 3, matr. nr.: 345 UV. Tyrkisk-Islamisk Kulturforening

Valdemarsgade 4, matr. nr.: 163 UV. Københavns Kommune

Vesterbros Byfornyelsescenter.

Valdemarsgade 6, matr. nr.: 164 UV Københavns Kommune

Vesterbros Handicapcenter

Valdemarsgade 15, matr. nr.: 402 UV Vesterbros KFUM & KFUK

Valdemarsgade 17, matr. nr.: 565 UV DIKEV. Den selvejende Institution.

Valdemarsgade 19, matr. nr.: 698 UV Snedkermester Gert Nielsen

Vesterbrogade 19

Som bilag vedlægges fotografier, og tegning om de faktiske forhold. Af tegningen fremgår på hvilket tidspunkt, der er givet overkørselstilladelse.

Ved nr. 3 er der den 11. december 1968 givet tilladelse til en overkørsel på 20 m ud over de normale 3,5 m, og der er således overkørsel langs hele ejendommens facade. Der er mulighed for parkering af 8 personbiler bag fortovet. Arealet mellem fortov og bygning er flisebelagt. Parkeringspladserne bag fortovet er ofte ubenyttede. Overkørslen hindrer længdeparkering på gaden ved kantstenen for 3-4 personbiler.

En ændring af forholdene vil kræve tilbagekaldelse af tilladelse.

Ved nr. 4 er der den 22. oktober 1975 givet tilladelse til overkørsel på 5 m, der giver mulighed for parkering af 2-3 personbiler bag fortov. Der er etableret asfaltrampe som tilkørsel til pladserne. Pladserne er optaget i dagtimerne. Overkørslen hindrer længdeparkering på gaden ved kantstenen af 1 personbil.

En ændring af forholdene vil kræve tilbagekaldelse af tilladelse.

Ved nr. 6 er der den 13. juni 1963 givet tilladelse til at etablere 6 parkeringspladser bag fortovet (en overkørsel på 15 m) samt til etablering af en 5 m lang indhegnet cykelparkering. Senere er cykelparkeringen uden tilladelse ændret med yderligere 2 parkeringspladser bag fortov. Der er etableret asfaltrampe som tilkørsel til pladserne. Parkeringspladserne er optaget i dagtimerne. Overkørslen og tilkørsel til de 2 ekstra etablerede parkeringspladser hindrer længdeparkering på gaden ved kantstenen af 2-4 personbiler.

En ændring af forholdene vil kræve tilbagekaldelse af tilladelse.

Ved nr. 15 er der ikke givet tilladelse til overkørsel ud over de normale 3,5 m. Arealet mellem fortov og bygning er asfalteret, og der er med gult blevet markeret parkeringspladser til 2 x 2 personbiler. De markerede pladser er ofte ubenyttede.

Den 17. juli 1991 har forvaltningen givet afslag på en anmodning om gul kantstensmarkering ud for ejendommen.

Som forholdene er, hindres længdeparkering ved kantstenen af bestemmelserne i Færdselsloven, og de markerede parkeringspladser bag fortovet skaber forvirring hos øvrige trafikanter, så der i praksis hindres længdeparkering på gaden ved kantstenen for 2-3 personbiler.

En ændring af forholdene vil være ukompliceret og kan gennemføres ved et påbud om hegning mellem fortov og grund.

Ved nr. 17 er der ikke givet tilladelse til overkørsel ud over de normale 3,5 m. Arealet mellem fortov og bygning er asfalteret, og der er med gult markeret parkeringspladser for 6-7 personbiler. De markerede pladser er optaget i dagtimerne. Markeringen forhindrer længdeparkering for 2-3 personbiler.

En ændring af forholdene vil være ukompliceret og kan gennemføres ved et påbud om hegning mellem fortov og grund.

Ved nr. 19 er der den 13. september 1989 givet tilladelse til etablering af 2 overkørsler og etablering af parkeringspladser bag fortov. Der er givet ibrugtagningstilladelse den 20. februar 1990. Arealet mellem fortov og bygning er flisebelagt.

Tilladelsen betyder, at der er plads til 5-6 personbiler bag fortov. Parkeringspladserne bag fortovet er optaget i dagtimerne. Overkørslen hindrer længdeparkering på gaden ved kantstenen af 2-3 personbiler.

En ændring af forholdene vil kræve tilbagekaldelse af tilladelserne.

Vurdering

Der er etableret i alt mellem 33 og 36 parkeringspladser bag fortov, hvilket totalt for gadestrækningen giver en øget parkeringskapacitet på ca. 20 pladser.

Det kan være en fordel, at der i dagtimerne er sikret flere pladser bag fortovet end kantstensparkering giver mulighed for, men modsat kan der ikke ske lokal parkering langs kantstenen, hvilket drejer sig 12-17 parkeringspladser.

Overkørslerne til pladserne bag fortovet giver mange krydsninger af biler uden for markerede overkørsler, hvilket betyder risiko for påkørsler af den gående trafik.

Uden for overkørslerne er fortovene ikke dimensioneret til biler, så krydsningerne giver anledning til skader på kantsten og fortove, der medfører en forringelse af vejens vedligeholdelsesstandard på grund af løse eller knækkede fortovsfliser og løse eller nedkørte kantsten. (Udgiften til istandsættelse afholdes af den tilstødende grundejer).

Der er 3 ejendomme (nr. 3, 4 og 19), der helt har tilladelse til de etablerede parkeringspladser bag fortov, mens 1 ejendom (nr. 6) har delvis tilladelse. Nr. 4 og 6 tilhører Københavns Kommune.

Ejendommen i nr. 3 synes kun lejlighedsvis at benytte parkeringspladserne bag fortov.

Ejendommen nr. 19 anvendes til erhverv, og parkeringspladser bag fortovet kan være af betydning for ejendommens anvendelse. Ejendommen har anlagt de to overkørsler i SF-sten og flisebelagte parkeringspladser bag fortovet.

I alle fire tilfælde foreligger der tilladelser til indretningerne. Forvaltningen kan tilbagekalde tidligere givne tilladelser, hvis der er tale om væsentlige ændringer i de trafikale forhold såsom trafikmængde, vejændringer eller tilsvarende, ligesom forvaltningen må antages at kunne tilbagekalde tilladelser for at bringe forholdene i overensstemmelse med den til enhver tid gældende forvaltningspraksis, særligt hvis der er tale om offentlige interesser som f.eks. sikkerhedsmæssige forhold etc.

I den konkrete sag ønsker forvaltningen at tilbagekalde tilladelser, fordi parkeringsforholdene giver farlige situationer og for at bringe forholdene på højde med gældende forvaltningspraksis for trafiksikkerhed i dag. Ved tilbagekaldelsen vil det være rimeligt at give en frist på f.eks. 6 måneder før tilbagekaldelsen er gældende.

Økonomi

Udgifter vil være udredning af eventuel erstatning til ejerne af nr. 3 og nr. 19. Det er ikke muligt at skønne, hvad der vil kunne blive rejst krav om i erstatning, hvis et krav om ændring vil udløse erstatningspligt.

Miljøvurdering

Der er ingen miljøkonsekvenser.

Høring

Såfremt udvalget kan godkende forvaltningens anbefaling om at søge forholdene reguleret i o.m. indstillingen, vil forvaltningen foretage partshøring af alle ejendommes ejere.

BILAG VEDLAGT

Fotos samt tegning af forholdene ud for de 6 ejendomme.

Ole Bach

 

Til top