Mødedato: 26.02.2003, kl. 14:00

Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro -oplæg til borgerdialog

Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro -oplæg til borgerdialog

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. februar 2003

 

Sager til beslutning

11. Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro -oplæg til borgerdialog

BTU 91/2003 J.nr. 0616.0004/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at rapporten "Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro –oplæg til borgerdialog" og debatpjecen danner grundlag for den videre borgerdialog og offentlige høring

at forslaget til proces- og tidsplan danner grundlag for den videre proces

RESUME

Baggrund

Udarbejdelse af en samlet Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro med borgerdeltagelse blev igangsat i januar 2002 på baggrund af en beslutning i Bygge- og Teknikudvalget.

Det overordnede formål er at skabe et planlægningsgrundlag, som kan sikre, at kommunens projekter på Østerbro realiseres efter en samlet plan. Planen skal bestå af en overordnet strukturplan for trafikken og bymiljøet på Østerbro med idéskitser til mulige projekter. Dette planlægningsgrundlag vil derefter indgå i Vej & Parks videre planlægning med projektudvikling og anlægsprojekter.

Planlægningsarbejdet foregår i et tæt samarbejde mellem følgegruppen bestående af repræsentanter fra 15 lokale organisationer og netværk, styregruppen og arbejdsgruppen med repræsentanter fra Københavns Kommunes forvaltninger samt en referencegruppe med andre planlægningsinstanser, som inddrages ad hoc.

Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro –oplæg til borgerdialog

Den foreliggende rapport er resultatet af idéfasen, hvor følgegruppen og dens baggrundsgrupper samt andre interesserede borgere har bidraget til idéudviklingen. Følgegruppens kommentarer til planlægningsarbejdet indgår i rapporten som bilag 1.

Planforslaget indeholder forslag til principper, indsatser og strukturplaner for trafikken og bymiljøet på Østerbro. Indholdet i strukturplanerne er illustreret med idéskitser indenfor udvalgte geografiske eksempelområder. For Østerbrogade foreslås en trafikaflastning for den gennemgående biltrafik ved en omlægning af trafikstrømmene til det overordnede vejnet og en ombygning af Østerbrogade til miljøprioriteret handelsgade. Nordre Frihavnsgade foreslås ligeledes styrket som attraktiv handelsgade ved en renovering af gaden. Der er forslag til forskønnelse og bedre indretning af pladser til ophold bl.a. Trianglen, Sankt Kjelds Plads og Hans Knudsens Plads. Bedre sammenhæng mellem bykvartererne er vist med grønne forbindelser ad Bryggervangen, Øster Allé og Strandboulevarden samt ved nye stiforbindelser gennem Svanemøllens Kaserneareal og på tværs af banen til havnen. Først i forbindelse med en evt. senere projektudvikling træffes der beslutning om konkrete udformninger af strækninger, pladser etc.

Hovedidéerne i planforslaget er gengivet kort i debatpjecen, der sammen med plakaten vil blive uddelt i bydelen i borgerdialogfasen.

Forslag til proces- og tidsplan

Arbejdet gennemføres i 2 faser over en 2-årig periode 2002-2003. Fase 1 afsluttes med denne behandling i Bygge- og Teknikudvalget. Forslag til proces- og tidsplan for fase 2 er følgende:

Borgerdialog afholdes i bydelen fra 15. marts til 31. maj 2003. De lokale organisationer arrangerer lokale debatmøder om planforslaget med fokus på forskellige projektidéer. Desuden afholdes byvandringer og et fælles borgermøde den 21. maj. Der vil være mulighed for skriftlige indlæg til Vej & Park frem til den 31. maj 2003. Resultaterne af borgerdialogfasen og udkast til den endelige Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse i november-december 2003.

BTU er inviteret til at deltage i borgermøde den 21. maj. Inden den politiske behandling foreslås afholdt et dialogmøde mellem BTU og følgegruppen. Det anbefales desuden, at der afholdes et temamøde i BTU i efteråret 2003.

Det er forud for arbejdets igangsætning gjort klart for følgegruppen, at der ikke kan forventes afsat større millionbeløb til en hurtig realisering af planen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 30. maj 2001 igangsættelse af udarbejdelse af Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro. Beslutningen blev truffet på foranledning af en henvendelse fra Ryvang Lokalråd og Indre Østerbro Bydelsråd, som udtrykte ønske om, at der udarbejdes en trafikplan, hvor man ser trafikken i en sammenhæng på Indre og Ydre Østerbro og i sammenhæng med planlagt udvikling og eventuel fremtidig udbygning af infrastrukturen i området.

Planlægningsprocessen skal gennemføres med aktiv medvirken af repræsentanter fra de lokale organisationer på Ydre og Indre Østerbro og med inddragelse af en bredere kreds af borgere på Østerbro i idéudviklingen af planen.

Efter opstarten i januar 2002 blev det nye Bygge- og Teknikudvalg orienteret i notat af 6. februar 2002 om projektorganisation og aktivitetsplan med bl.a. invitation til deltagelse i borgermødet i maj 2002.

Det overordnede formål er at skabe et planlægningsgrundlag, som kan sikre, at kommende projekter realiseres efter et samlet mål. Herved vil fremtidige investeringer, der afsættes til de trafikale og bymiljømæssige forhold på Østerbro, blive anvendt med størst mulig nyttevirkning.

Planen skal bestå af en overordnet strukturplan for trafikken og bymiljøet på Østerbro med idéskitser til mulige projekter. Dette planlægningsgrundlag vil derefter indgå i Vej & Parks videre planlægning med projektudvikling og anlægsprojekter. Der vil ikke i forbindelse med planen blive søgt om midler til gennemførelse af projekter. Dette vil ske i forbindelse med den årlige investeringsplanlægning.

Planlægningsarbejdet foregår i et tæt samarbejde i en projektorganisation med repræsentanter fra kommunens forvaltninger, øvrige planlægningsinstanser samt lokale organisationer. Følgegruppen består af repræsentanter fra 15 lokale organisationer og netværk herunder lokalråd, handelsforening, ældreråd, skolenetværk, kulturnetværk, lokale trafik- og miljøgrupper og andre interessegrupper. Styregruppen og arbejdsgruppen består af embedsmænd og teknikere fra Københavns Kommunes forvaltninger. Desuden inddrages ad hoc en referencegruppe med repræsentanter fra HUR, Københavns Havn, Banestyrelsen, DSB, Danmarks Naturfredningsforening og Københavns Politi.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro –oplæg til borgerdialog (Bilag 1)

Den foreliggende rapport er oplæg til en bredere borgerdialog i bydelen. Den er resultatet af idéfasen, hvor følgegruppen og dens baggrundsgrupper samt andre interesserede borgere har bidraget til idéudviklingen. Alle input er opsamlet og bearbejdet af projektgrupperne til et samlet planforslag. Følgegruppens kommentarer til planlægningsarbejdet indgår i rapporten som bilag 1.

I idéfasen er de bymæssige kvaliteter på Østerbro identificeret og de overordnede visioner og de ønskede resultater for de offentlige arealer diskuteret. På denne baggrund er der sat fokus på de fremtidige sammenhænge i de grønne områder og byens pladser, forbindelserne mellem Østerbro og havnen og tilgængeligheden til vandet, indbyrdes sammenhænge mellem bykvartererne og mellem Ydre og Indre Østerbro samt prioritering af handelsgaderne som attraktive samlende elementer i bydelen. Der er også fokus på trafiksikkerhed for fodgængere og cyklister og på sikre skoleveje.

Planforslaget indeholder forslag til principper, indsatser og strukturplaner for biltrafik, parkering, kollektiv trafik, fodgængere og cyklister, trafiksikkerhed, bymiljø, grønne områder samt Østerbro og havnen.

Hovedindsatserne i planforslaget er:

  • Østerbrogade aflastes for gennemkørende biltrafik
  • Østerbrogade og Nordre Frihavnsgade styrkes ved ombygning som handelsgader
  • Forskønnelse og omlægning af pladser bl.a. Trianglen og Hans Knudsens Plads
  • Grønne forbindelser gennem Indre og Ydre Østerbro ad Strandboulevarden og Øster Allé samt ad Bryggervangen, Sankt Kjelds Plads til Kildevældsparken.
  • Stiforbindelser mellem de ydre boligområder og rekreative arealer gennem Svanemøllens Kaserneareal og med forbindelse til Svanemøllebugten.
  • Tværforbindelser mellem Østerbro og havnen, herunder stiforbindelse til havnen i Nordre Frihavnsgades forlængelse.
  • Rekreativ udnyttelse af havneområder herunder anlæg af promenader og badestrande i takt med at erhvervsudnyttelsen af havnen tillader det
  • Flere og bedre cykelstier og cykelruter.
  • Indsatser for trafiksikkerhed og tryghed herunder sikre skoleveje
  • Kollektiv transport med metro, der betjener Østerbro's boligområder
  • Ny vejforbindelse i tunnel til Lyngbyvej i forbindelse med byudvikling i Nordhavnen

Debatpjece og plakat (bilag 2)

Hovedidéerne i planforslaget er gengivet kort i debatpjecen, der sammen med plakaten vil blive uddelt i bydelen i borgerdialogfasen. Pjecen og plakaten indeholder en samlet aktivitetskalender over lokale debatmøder, byvandringer og borgermøde i borgerdialogfasen.

Proces- og tidsplan i fase 1 og 2

Første fase, idéfasen er gennemført i 2002. I idéfasen er borgernes oplevelser af trafikken og bymiljøet indsamlet, og der er udviklet idéer til planen. Følgegruppen har bidraget med deres synspunkter bl.a. gennem interviews med deres baggrundsgrupper. Desuden er der afholdt offentlige arrangementer i form af byvandringer, trafikmøde i forbindelse med miljøtrafikugen, åbent hus med udstilling samt borgermødet, "Trafik- og Bymiljø Bazar for Østerbro". Også på dialogforum på projektets hjemmeside og gennem lokalpressen har borgere bidraget til idéudviklingen. Skoleelever på Østerbro har bidraget gennem skoleklassers deltagelse i en fotokonkurrence om skoleveje. I perioden er der desuden afholdt A-bus høring som grundlag for Københavns Kommunes anbefaling til HUR af A-bus linieføring på Ydre Østerbro

Processen i fase 2 foreslås revideret i forhold til beskrivelsen i den igangsættende udvalgsindstilling. Procesplanen indeholdt en offentlig debat omkring et Idékatalog samt en offentlig høring om den endelige plan. Disse to offentlige processer foreslås sammenlagt til én proces, som indeholder en bred borgerdialog i bydelen på 2½ mdr. om et forslag til planen. Styregruppen anbefaler denne løsning for at undgå en for lang planlægningsproces. Følgegruppen støtter den reviderede procesplan og er gået meget aktivt ind i at arrangere offentlige debatmøder i borgerdialogfasen.

Forslag til proces- og tidsplan for fase 2:

Fase 2 foreslås indledt med en bred borgerdialog i bydelen fra 15. marts til 31. maj 2003. De lokale organisationer arrangerer lokale debatmøder om planforslaget med fokus på forskellige projektidéer. Desuden afholdes byvandringer samt et fælles borgermøde den 21. maj 2003. BTU er inviteret til at deltage i borgermødet. Som optakt til borgermødet er der arrangeret Debatbus-tur rundt på Østerbro samt Åbent hus med udstilling i Østerbrohuset.

I den forestående borgerdialog i bydelen vil borgerne på Østerbro blive opfordret til at give deres mening om de foreliggende idéer og eventuelt bidrage med nye. Det er målet at udbrede diskussionerne om Østerbros fremtid til brede kredse af borgere på Østerbro og at udarbejde en plan med bred opbakning i bydelen.

På baggrund af mundtlige og skriftlige indlæg i borgerdialogfasen udarbejder projektgrupperne et udkast til den endelige Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro, som forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse i november-december 2003.

Inden den politiske behandling foreslås afholdt et dialogmøde mellem BTU og følgegruppen i lighed med det dialogmøde der afholdes den 25. februar 2003 forud for behandlingen af denne indstilling. Det anbefales desuden, at der afholdes et temamøde i BTU i efteråret 2003 om resultaterne af borgerdialogfasen og retningslinier for planen.

Økonomi

Udgifter i forbindelse med færdiggørelse af planlægningsprocessen for Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro dækkes af Vej & Parks driftsmidler.

Miljøvurdering

Som en illustration af konsekvenser af planforslaget er der foretaget en miljøvurdering. Miljøkonsekvenserne af en trafikudvikling og en omfordeling af biltrafikken som foreslået er vurderet med hensyn til barrierevirkning og luft- og støjforurening. Den foreslåede indsats på Østerbrogade vil reducere barrierevirkningen til ca. det halve på strækningen fra Sortedams Dosseringen til Svanemøllen Station. På strækningen mellem Trianglen og Jagtvej vil barrierevirkningen falde til "ubetydelig". På de overordnede veje, hvortil trafikken vil bliver flyttet, er barrierevirkningen i forvejen så stor, at trafikstigningen her ikke giver en væsentlig ændring.

Den foreslåede omfordelingen i biltrafikken vil betyde et væsentligt lavere støjniveau på Østerbrogade mellem Jagtvej og Trianglen – i størrelsesordenen 2-3 dB – i forhold til en udvikling, hvor der ikke sker en omfordeling. Dette skyldes primært den foreslåede hastighedsnedsættelsen fra 50 til 40 km/t. Det samlede antal støjbelastede boliger på Østerbro (over 65 dB) reduceres med 4-5%. 600 støjramte boliger primært på Østerbrogade vil opleve et mærkbart lavere støjniveau. St&oslas h;judsendelsen fra en evt. ny vejforbindelse i tunnel mellem Kalkbrænderihavnsgade og Lyngbyvej er ikke medtaget i denne vurdering af miljøkonsekvenser.

Luftforureningen er blevet vurderet mht. stofferne NO2, benzen og CO. Det er ikke i dag muligt at vurdere forureningen med partikler. På Østerbrogade vurderes alle luftforureningsniveauer at ligge under de fastsatte grænseværdier. På Lyngbyvej vurderes luftens indhold af NO2 at overskride den grænseværdi, som skal være overholdt senest 2010. Såfremt grænseværdien overskrides, skal der udarbejdes en handlingsplan, der sikrer luftkvaliteten på denne strækning. Handlingsplanen udarbejdes i et samarbejde mellem Miljøstyrelsen og Københavns Kommune.

Høring

Offentlig høring om Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro foreslås som en integreret del af borgerdialogprocessen om planforslaget. Der satses på en bred borgerdialog i bydelen i 2½ måned fra 15. marts til 31. maj, hvor borgerne vil have mulighed for at deltage i diverse lokale debatmøder, byvandringer og borgermøde. Frem til den 31. maj 2003 vil borgerne have mulighed for at komme med skriftlige kommentarer/høringssvar såvel på dialogforum på projektets hjemmeside som ved indsendelse af høringssvar til Vej & Park. Mundtlige og skriftlige kommentarer/høringssvar vil blive sammenfattet og indgå i den endelige politiske behandling af planen. På denne baggrund forventes der ikke at være behov for yderligere høring om planen.

Andre forhold

I forbindelse med fastlæggelse af A-bus linieføring på Ydre Østerbro har BTU tiltrådt, at Vej & Park undersøger muligheden for en generel trafikaflastning og en yderligere hastighedsdæmpning på strækningen Bellmandsgade/Edvard Griegs gade/Borgervænget. De gadestrækninger i området, der berøres af A-buslinieføringen vurderes i forhold til behovet for eventuelle yderligere trafiksikkerhedsforanstaltninger. Det er desuden henstillet til HUR, at tombuskørsel til garageanlæg foregår med mindst mulige gener for beboerne i området.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro –oplæg til borgerdialog. Februar 2003.

Bilag 2: Debatpjece og plakat

 

Ole Bach

 

Til top