Mødedato: 24.11.2004, kl. 14:00

Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste til miljøvurdering af udvalgsindstillinger

Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste til miljøvurdering af udvalgsindstillinger

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. november 2004

 

 

Sager til beslutning

 

23.      Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste til miljøvurdering af udvalgsindstillinger

 

BTU 589/2004  J.nr. 0109.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at fra den 1. januar 2005 miljøvurderes kun de udvalgsindstillinger, der er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste

at miljøvurderingen sker i overensstemmelse med de retningslinier, der fremgår af denne sag; herunder at der i udvalgsindstillinger, som omhandler en plan eller et program, hvori der er foretaget en miljøvurdering i medfør af lov om miljøvurdering af planer og programmer, henvises til den udarbejdede miljørapport

 

RESUME

Der er udarbejdet en positivliste over de sagstyper i Bygge- og Teknikforvaltningen, der giver væsentlige miljøpåvirkninger, og som fremover foreslås miljøvurderet i forbindelse med indstillinger til Bygge- og Teknikudvalget. Positivlisten er udarbejdet med bistand fra Miljøkontrollen og COWI Consult. Tilsvarende positivlister udarbejdes for de øvrige forvaltninger.

Positivlisten vil blive opdateret en gang om året. Det vil i den forbindelse blive vurderet om nogle af de udvalgsindstillinger, der i løbet af året ikke er miljøvurderet, burde have været det og derfor skal optages på positivlisten. Bygge- og Teknikudvalget vil få forelagt den årlige revidering af positivlisten.

Der vil desuden ske en opdatering af miljømål på baggrund af Miljøkontrollens orientering til forvaltningerne om nye, vedtagne miljømål.

I miljøvurderingen vil der som minimum være en beskrivelse af, om en vedtagelse af udvalgsindstillingen vil indvirke positivt, neutralt eller negativt i forhold til de   tilkoblede politisk vedtagne miljømål. Den nye metode foreslås at træde i kraft den 1. januar 2005.

Der vil ske miljøvurderinger af udvalgsindstillinger i forhold til relevante målsætninger fra Agenda 21-planen, så snart Borgerrepræsentationen har vedtaget planen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Borgerrepræsentationens møde den 26. april 2001 blev det besluttet, at der skulle forelægges en evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med miljøvurderinger af udvalgsindstillinger efter udgangen af 2002 (BR 159/01). Evalueringen og en plan for det videre arbejde blev forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i september 2003. Evalueringen viste, at der generelt er en positiv og god vilje til at arbejde med miljø i de enkelte forvaltninger, men at der skal arbejdes videre med formen på miljøvurderingerne.

Med udgangspunkt i resultaterne fra evalueringen blev der udarbejdet et forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger af indstillinger, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004 (BR 123/04).

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Positivlisten

Udgangspunktet for det videre arbejde med miljøvurdering af udvalgsindstillinger er en positivliste med de typer af sager, som vurderes at give en væsentlig påvirkning af miljøet (bilag 1). Til alle sagstyper på positivlisten kobles politisk vedtagne mål og målsætninger. Alle udvalgsindstillinger på positivlisten skal således miljøvurderes i forhold til vedtagne miljømål. Som minimum skal det beskrives, om en vedtagelse af indstillingen vil indvirke positivt, negativt eller neutralt i forhold til de tilkoblede miljømål.

Miljømålene er typisk vedtaget af Borgerrepræsentationen for eksempel i forbindelse med Kommuneplanen eller sektorplaner. Men de kan også være vedtaget af Bygge- og Teknikudvalget eller et andet stående udvalg, ligesom de kan være vedtaget på nationalt niveau eller EU-niveau.

Detaljeringsgraden for målene er meget forskellige, hvilket vil afspejle sig i de miljøvurderinger, der bliver udarbejdet fremover. 

Positivlisten er udarbejdet med bistand fra Miljøkontrollen og COWI Consult. På bygge- og anlægsområdet er arbejdet sket i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen for at sikre en fælles forståelse. Tilsvarende er arbejdet på planområdet sket i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

Positivlisten vil blive opdateret en gang om året. Det vil i den forbindelse blive vurderet om nogle af de udvalgsindstillinger, der i løbet af året ikke er miljøvurderet, burde have været det og derfor skal optages på positivlisten. Bygge- og Teknikudvalget vil få forelagt den årlige revidering af positivlisten.

Der vil desuden ske en opdatering af miljømål på baggrund af Miljøkontrollens orientering til forvaltningerne om nye, vedtagne miljømål.

Det kan i den forbindelse oplyses, at der vil ske miljøvurderinger af udvalgsindstillinger i forhold til relevante målsætninger fra Agenda 21-planen, så snart Borgerrepræsentationen har vedtaget planen (bilag 2).

 

Sammenhæng mellem miljøvurdering af indstillinger og screening i medfør af Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Der er lovmæssigt krav om at foretage en screening af en række planer og programmer. Der er ikke fuldstændig sammenfald mellem de temaer, der skal indgå i denne miljøvurdering og de parametre der skal miljøvurderes i henhold til miljøvurderingsloven.

I relation til udarbejdelsen af forslag til Kommuneplan 2005 er der igangsat et udredningsarbejde, hvorefter de lovpligtige miljøvurderingskriterier opsættes i relation til Kommunens miljømål, med henblik på at opnå, så stort et sammenfald mellem miljøvurderingsloven og Borgerrepræsentationens beslutning som muligt.

I indstillinger om planforslag, hvor der i medfør af miljøvurderingsloven skal udarbejdes en miljørapport, henvises til denne rapport.

For planer, hvor der ikke skal udarbejdes miljørapport, vil der i indstillingen om planforslaget blive miljøvurderet i henhold til retningslinierne herfor.

 

Standardformuleringer

Under overskriften "Miljøvurdering" i udvalgsindstillingerne benyttes følgende standardformulering angående sagstyper, der ikke er omfattet af positivlisten:

"Sagstypen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikorvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes".

For så vidt angår sagstyper, der er omfattet af positivlisten, men som ikke vurderes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser i det pågældende tilfælde, skrives:

"Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger".

 

Økonomi

Indstillingen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Den nye metode vurderes at målrette de fremtidige miljøvurderinger mod de i ndstillinger, hvor der er størst påvirkninger af miljøet. Intentionen med den nye metode er at gøre det synligt, hvilke konsekvenser en given indstilling har på vedtagne miljømål og dermed skabe grundlag for miljøvenlige løsninger.

 

Høring

-

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste vedrørende miljøvurdering, november 2004

Bilag 2: Målsætninger i medfør af udkast til Agenda 21-plan

 

 

Mette Lis Andersen


 


Til top