Mødedato: 24.11.2004, kl. 14:00

Lokalplanforslag "Vanløse Skole" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Lokalplanforslag "Vanløse Skole" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. november 2004

 

 

Sager til beslutning

 

17.      Lokalplanforslag "Vanløse Skole" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

 

BTU 568/2004  J.nr. 611:167.0001/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Vanløse Skole" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse

at offentlighedsperioden fastsættes til 2 måneder

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal plancheudstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.

 

 

RESUME

I møderne den 15. og 28. september 2004 i henholdsvis Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftedes forvaltningernes redegørelse for igangsætning af kommune- og lokalplanarbejdet for udbygning af Vanløse Skole ved Klitmøllervej, Hirtshalsvej og Lønstrupvej. Drøftelsen i Økonomiudvalget skete med bemærkning om, at forvaltningen genovervejer, om idrætshallen mest hensigtsmæssigt kan placeres langs Hirtshalsvej eller Lønstrupvej. Planarbejdet er foranlediget af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens anmodning om udarbejdelse af en lokalplan, der muliggør udbygning af skolen og opførelse af en idrætshal.

 

Det foreliggende projekt, der har været drøftet med Plan & Arkitektur, omfatter udvidelse af skolen med to tilbygninger; henholdsvis en 3-etagers næsten kubisk bygning mod sydøst og en smal 2- og 3-etagers bygning langs dele af syd- og vestfløjen i gårdrummet. Endvidere omfatter projektet en idrætshal med tilstødende skole- og fritidshjemslokaler. I det foreliggende skitseprojekt er halbygningen placeret langs Lønstrupvej, mens skole- og fritidshjemslokalerne vender mod den eksisterende fritidshjemsbygning "Klitten". Det samlede etageareal af de nye bygninger bliver ca. 4.100 m², og efter udbygningen vil lokalplanområdets samlede etageareal være ca. 10.850 m², svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 84 mod tidligere ca. 52.

 

Lokalplanforslaget fastlægger området til offentlige formål. Der medtages bestemmelser, der fastlægger omfang og placering af tilbygningerne og af idrætshallen med tilstødende skole- og fritidshjemsbygning. Hallen m.v. skal placeres i et næsten kvadratisk udformet byggefelts grænser mod henholdsvis Hirtshalsvej og Lønstrupvej. Bygningen vil i den videre projektering her inden for kunne gives den mest hensigtsmæssige placering med hensyn til lys- og adgangsforhold m.v. samt med hensyn til samdrift med den overfor liggende Hyltebjerghallen. Den nuværende skolebygning fastlægges med bevaringsbestemmelser, og der er bestemmelser om eventuelle erstatningsbygninger, såfremt denne og den nuværende fritidshjemsbygning helt eller delvis måtte blive fjernet. Der muliggøres nedlæggelse af den del af Lønstrupvej, der ligger inden for lokalplanområdet, samt en del af Hirtshalsvej. Parkeringsdækningen skal som udgangspunkt være 1 parkeringsplads pr. 100 m².

 

Samtidig med  lokalplanforslaget udarbejdes der et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001. Området overføres derved fra et O2-område til et O3-område med en maksimalt tilladelig bebyggelsesprocent på 110.

 

Planforslagene er ikke omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer, da planarbejdet er påbegyndt før lovens ikrafttræden den 21. juli 2004. Det er dog en forudsætning, at der sker en endelig vedtagelse af forslagene inden den 21. juli 2006, medmindre miljøministeren giver særlig tilladelse til senere vedtagelse.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan, der muliggør udbygning af Vanløse Skole samt opførelse af en mindre idrætshal. Formålet med udbygningen er at skabe sådanne bygningsmæssige rammer, at undervisningen kan leve op til nutidige pædagogiske mål, herunder udvide skolens kapacitet fra 2 til 3 spor og etablere et 10. klassemiljø .

Helhedsplanskitsen vedrørende om- og tilbygning af Vanløse Skole blev godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 5. december 2001 (UUU 380/01). Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 8. maj 2003 (BR 189/03) anlægsbevilling til udarbejdelse af projekt for Vanløse Skole.

 

Skitseforslaget "Idrætshal ved Vanløse Skole" blev godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 13. august 2003 (UUU 130/03) og af Kultur- og Fritidsudvalget i mødet den 21. august 2003 (KFU 212/03).

 

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 26. august 2004 (BR 382/04) en revideret helhedsplan for Vanløse Skole samt anlægsbevilling til del af etape 1. Dette indebærer, at den eksisterende bygning for fritidshjemmet "Klitten" ud mod Klitmøllervej nu påregnes bevaret, og at der skal etableres 4 nye fritidshjemsgrupper i forbindelse med den kommende idrætshal på skolens grund.

 

Områdets synlige placering i Vanløse samt projektets karakter og omfang forudsætter udarbejdelse af en lokalplan med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001.

 

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede i møderne henholdsvis 15. september 2004 (BTU 431/2004) og 28. september 2004 (ØU 312/2004) forvaltningernes redegørelse for igangsætning af kommune- og lokalplanarbejdet for det aktuelle område. Grundlaget herfor var forvaltningernes indstilling forelagt for Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 24. marts 2004 og et supplerende notat af 9. september 2004 fra Bygge- og Teknikforvaltningen. Drøftelsen i Økonomiudvalget skete med bemærkning om, at forvaltningen genovervejer, om idrætshallen mest hensigtsmæssigt kan placeres langs Hirtshalsvej eller Lønstrupvej.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har ladet Holm & Grut Arkitekter udarbejde et skitseprojekt til udvidelse af skolebygningen og opførelse af en idrætshal med tilstødende skole- og fritidshjemslokaler. Udvidelsen af skolen fordeler sig på to tilbygninger. Mod sydøst udvides skolen med en 3-etagers nærmest kubisk bygning, mens der i skolens gårdrum påbygges en smal 2- og 3-etagers udvidelse langs dele af syd- og vestfløjen. Hallen placeres mod syd langs med Lønstrupvej, og de tilstødende skole- og fritidshjemslokaler placeres på hallens nordside vendende mod den eksisterende fritidshjemsbygning "Klitten". Det samlede etageareal af de nye bygninger bliver ca. 4.100 m². Skolens grundareal er 12.882 m², og det eksisterende etageareal udgør ifølge oplysninger fra arkitektfirmaet ca. 6.750 m², svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 52. Efter gennemførelse af den samlede udbygning vil etagearealet således stige til ca. 10.850 m², svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 84. Projektet har været drøftet med Plan & Arkitektur.

 

Lokalplanforslaget

Lokalplanforslaget vedlægges som bilag. Bilaget indeholder foruden selve forslaget endvidere hovedafsnittet "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget", der indgår i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Materialet danner samlet grundlag for efterfølgende administration af lokalplanen samt medvirker til forståelse af lokalplanens baggrund og intentioner for personer, der senere ønsker at orientere sig herom.

Forslaget har til formål at muliggøre en udbygning af Vanløse Skole ved tilbygning til den eksisterende skolebebyggelse og opførelse af en halbebyggelse til idræts-, skole- og fritidshjemsfomål. Der fastlægges bestemmelser om områdets anvendelse til offentlige formål. Den eksisterende skolebygning fastlægges med bevaringsbestemmelser, og der er medtaget bestemmelser om eventuelt erstatningsbyggeri, såfremt hele eller dele af skolebygningen måtte blive fjernet. Der medtages endvidere bestemmelser, der fastlægger omfang og placering af tilbygningerne og den nærmere placering og omfanget af idrætshallen med tilstødende skole- og fritidshjemsbygning. Bebyggelsen skal placeres i et nærmere angivet byggefelts grænser mod henholdsvis Hirtshalsvej og Lønstrupvej. Der indgår tillige bestemmelser om eventuelt erstatningsbyggeri, såfremt fritidshjemsbygningen helt eller delvis måtte blive fjernet. Bebyggelsesprocenten vil blive maksimeret til 110.

Lokalplanen vil endvidere indeholde bestemmelser om, at nybyggeri (tilbygninger og idrætshal) skal udformes med et nutidigt arkitektonisk udtryk på en sådan måde, at der opstår en arkitektonisk helhed i sammenhæng med de bibeholdte bygningsanlæg.

Der muliggøres nedlæggelse af den del af Lønstrupvej, der ligger inden for lokalplanområdet, med henblik på anvendelse og indretning i sammenhæng med skolens friarealer, herunder sikring af en funktionel sammenhæng mellem den nye hal og Hyltebjerghallen. Mellem de resterende henholdsvis østlige og vestlige dele af Lønstrupvej muliggøres etablering af en offentlig tilgængelig sti. Endvidere muliggøres nedlæggelse af en del af Hirtshalsvej (det østlige fortov), der vil kunne inddrages i skolens areal med henblik på indretning af parkeringspladser. Som erstatning for fortovet skal der etableres en offentligt tilgængelig sti på skolens område. Parkeringsdækningen skal som udgangspunkt være 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Der medtages bestemmelser, som sikrer ledninger m.v. i forbindelse med en eventuel vejnedlæggelse.

De ubebyggede arealer, herunder en eventuelt nedlagt del af Lønstrupvej, skal anlægges efter en samlet plan, hvori indgår bl.a. udpegning af særligt værdifulde træer. Det sikres, at der opnås en visuel sammenhæng med det offentlige grønne areal øst for lokalplanområdet, som forudsættes opretholdt i tilknytning til Ålekistevej.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, der ændrer de bestemmelser, som gælder for området i dag. Området vil dermed blive overført fra et O2-område til et O3-område. Den maksimalt tilladelige bebyggelsesprocent bliver 110.

Det er vurderet, at der er tale om mindre ændringer af rammedelen, der ikke strider mod kommuneplanens hovedprincipper. Der er derfor ikke forudgående indkaldt ideer, forslag m.v., jf. planlovens § 23 c.

Der henvises i øvrigt til det vedlagte bilag, hvori der redegøres for forholdet til øvrig planlægning og lovgivning.

 

Miljøvurdering

Der henvises til det vedlagte bilag, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" vedrørende miljøforhold.

Planforslagene er ikke omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, da planarbejdet er påbegyndt før lovens ikrafttræden den 21. juli 2004, jf. forvaltningernes redegørelsesindstilling forelagt for Bygge- og Teknikudvalget i mødet en 24. marts 2004, som nævnt foran i afsnittet Baggrund. Det er en forudsætning, at forslagene er vedtaget endeligt inden den 21. juli 2006. Senere vedtagelse kan dog ske, såfremt miljøministeren i særlige tilfælde og så tidligt som muligt giver tilladelse hertil. Tilladelsen skal offentliggøres.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget er der foretaget høring af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi og Københavns Bymuseum.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen henviser til Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse den 21. august 2003 af et skitseforslag til en idrætshal ved Vanløse Skole (KFU 212/03). Det anføres, at ifølge forslaget etableres der en halbygning med et bruttoetageareal på 1.195 m² og en sidebygning til musiklokaler, depotrum m.v. Endvidere nævnes det, at halbygningen i skitseforslaget placeres langs med Lønstrupvej for at give den bedst mulige kontakt med Hyltebjerghallen. Placeringen giver mulighed for at afholde fællesarrangementer i de to haller og for at udnytte en overkapacitet af faciliteter i Hyltebjerghallen med hensyn til omklædning, café og kontor for halbestyerer.

 

Der henvises endvidere til, at Bygge- og Teknikforvaltningen i lokalplanredegørelsen har foreslået, at idrætshallen placeres langs Hirtshalsvej, så den korte side af bygningen vender mod Lønstrupvej og Hyltebjerghallen. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder det uheldigt, at placeringen af idrætshallen ændres i forhold til det skitseforslag, som Kultur- og Fritidsudvalget har godkendt. Forvaltningen har dog samtidig forståelse for ændringen, da det er planlagt at udbygge faciliteten, så der også bliver plads til fire klasser i KKFO. Det er dog vigtigt, at der stadig skabes den bedst mulige kontakt mellem den foreslåede idrætsfacilitet og Hyltebjerghallen, hvorfor indgangspartiet bør placeres mod Hyltebjerghallen og Lønstrupvej.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen bifalder idéen om at omdanne en del af Lønstrupvej til friarealer for brugerne i området; de to omkringliggende skoler (Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole) samt de to idrætshaller (Hyltebjerghallen og den nye hal). Det anføres, at det vil gøre området til et mere sikkert sted for børn og unge at lege og dyrke idræt på. Samtidig vil det skabe et bedre samspil for idrætslivet, da brugerne i så fald ikke skal krydse en befærdet vej for at komme fra den ene hal til den anden.

 

I øvrigt anføres det, at der i idrætshallen skal være plads til både at spille håndbold, badminton, basketball m.v., hvilket som minimum kræver en frihøjde på 7 m indendørs. Samtidig oplyses det, at det lokale idrætsliv ønsker, at der afsættes plads til tilskuere foruden de nødvendige arealer til depot, omklædning m.v.

 

Bemærkninger. I lokalplanforslaget fastlægges, som nævnt i afsnittet herom, et byggefelt for idrætshallen med tilstødende skole- og fritidshjemsbygning, hvor bebyggelsen skal placeres i byggefeltets grænser med henholdsvis Hirtshalsvej og Lønstrupvej. Den i ovennævnte afsnit Baggrund omhandlede projekterede bebyggelse med hal samt skole- og fritidshjemslokaler vil i den videre projektering her inden for kunne gives den mest hensigtsmæssige placering i forhold til Hyltebjerghallen samt med hensyn til lys- og adgangsforhold m.v. Bygningshøjden fastlægges, så der muliggøres den nødvendige indvendige frihøjde på mindst 7 m i hallen. Ud for skolegrunden muliggøres nedlæggelse af en del af Lønstrupvej som vej, når vilkårene herfor er til stede. De r vil dermed kunne sikres en funktionel sammenhæng mellem den nye hal og Hyltebjerghallen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen henviser til beslutninger i såvel Uddannelses- og Ungdomsudvalget som Kultur- og Fritidsudvalget om placering af idrætshallen m.v. parallelt med Lønstrupvej. Som begrundelse for placeringen henvises der til, at det med hensyn til dagslys er en fordel at få placeret den lave del af hallen (tilbygningen) op mod Klitten og parallelt med Klittens nuværende bygning. Endvidere anføres det, at placeringen giver bedre sammenhæng mellem de to afdelinger af Klittens nuværende bygning samt bedre friarealer. Begrundelserne understøttes af udtalelser indhentet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fra henholdsvis Fritidshjemmet Klitten og Vanløse Skole.

 

Bemærkninger. Der henvises til ovennævnte bemærkninger vedrørende høringssvaret fra Kultur- og Fritidsforvaltningen for så vidt angår halbebyggelsens placering.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, henviser til den af Borgerrepræsentationen i mødet den 1. marts 2001 tiltrådte reviderede udgave af retningslinierne i pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Endvidere er der anført bemærkninger om trafikstøj, virksomheder, jordforurening og regnvand.

 

Bemærkninger. Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i afsnittet "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" i det vedlagte bilag.

 

Københavns Energi gør opmærksom på bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og krav til ressourcerigtige løsninger. Samtidig henledes opmærksomheden på, at ledninger til vand, el, afløb og gas skal sikres ved deklaration, hvor der sker vejnedlæggelse.

 

Bemærkninger. Der er ikke i planloven hjemmel til at stille krav om tilslutning til bygasnettet, hvorfor der ikke er medtaget bestemmelser herom. Lokalplanforslaget indeholder en generel bemærkning om sikring af ledninger.

 

Københavns Bymuseum oplyser, at området ikke tidligere har været berørt af arkæologiske undersøgelser. Der bør derfor i forbindelse med kommende byggeri foretages en større forundersøgelse for at klarlægge, om der er arkæologiske forekomster i området. Det anføres, at dette for at imødegå en standsning af jordarbejderne bør ske i så god tid, at der i bekræftende fald kan foretages en egentlig arkæologisk undersøgelse, før projektet går i gang. Det præciseres, at forundersøgelserne i henhold til museumsloven sker på bygherrens regning.

 

Bemærkninger. Lokalplanforslaget indeholder en generel bemærkning om, at udgravningsarbejder kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet i henhold til museumsloven, og at Københavns Bymuseum som repræsentant for Kulturarvsstyrelsen bør kontaktes i god tid, forinden arbejdet påbegyndes.

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·        Etablering af en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel.

·        Etablering af en plancheudstilling i lokalområdet.

·        Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen og eventuelt bygherren om planens indhold, idet interessen for planen hovedsagligt må forventes at dreje sig om bebyggelsen og dens indvirkning på de umiddelbare omgivelser. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.

 

BILAG VEDLAGT

Forslag til lokalplan "Vanløse Skole" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen og kommuneplantillægget" og "Lokalplanforslag  Vanløse Skole" samt "Forhold til øvrig planlægning".

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.       Kopi af skrivelse af 21. oktober 2004 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

B.       Kopi af e-mail af 26. oktober 2004 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

C.       Kopi af skrivelse af 29. oktober 2004 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen.

D.       Kopi af skrivelse af 27. oktober 2004 fra Københavns Energi.

E.        Kopi af skrivelse af 22. oktober 2004 fra Københavns Bymuseum.

 

 

 

Erik Jacobsen                                                               Mette Lis Andersen


 


Til top