Mødedato: 24.11.2004, kl. 14:00

Udviklingsplan for Amager Strand

Udviklingsplan for Amager Strand

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. november 2004

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Udviklingsplan for Amager Strand

 

BTU 545/2004  J.nr. 2221:102.0002/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at vedlagte Pleje- og Udviklingsplan for Amager Strandpark 2005-2014 danner grundlag for forvaltningen af Amager Strandpark.                                                                                                               

 

 

RESUME

Københavns Kommune, Københavns Amt og Frederiksberg Kommune indgik i foråret 2003 en aftale om etablering af en ny strandø på søterritoriet ud for Amager Strandpark. Efterfølgende stiftede de 3 interessenter Amager Strandpark I/S, der skal forestå anlæg og drift af den nye strandø samt af den del af den gamle strandpark, der ligger ud for øen.

I forbindelse med de politiske forhandlinger blev det besluttet, at der skal udarbejdes en ny fredning for Amager Strandpark, der dels omfatter den gamle strandpark og dels den nye strandø. Fredningen, der blev foretaget ved Naturklagenævnets afgørelse af 15. juli 2004, foreskriver bl.a., at Københavns Kommune er plejemyndighed i fredningsområdet, samt at der skal udarbejdes en plejeplan for Amager Strandpark.

I den forbindelse angiver fredningsafgørelsen, at der skal nedsættes et lokalt brugerråd, bestående af en række foreninger og interessegrupper, der skal have mulighed for at udtale sig om plejeplanen. Brugerrådet blev yderligere udvidet med lokale foreninger, relevante myndigheder og interessegrupper for at sikre, at planen er i størst mulig overensstemmelse med borgernes ønsker for pleje og udvikling af strandparken. Der har ikke været afholdt offentlige møder i forbindelse med udarbejdelsen af Pleje- og Udviklingsplanen, men Amager Strandparks fokusgruppes betragtninger har indgået i udarbejdelsen af planen. 

Pleje- og Udviklingsplanen fastlægger rammerne for, hvordan strandparken med udgangspunkt i det projekt, der ligger til grund for fredningen, ønskes udviklet i den kommende planperiode 2005-2014. Planen er den første Pleje- og Udviklingsplan, der ud over at beskrive pleje- og udviklingsmulighederne i et parkområde, også beskriver rammerne for den rekreative brug af området.

Planen består af tre hovedkapitler, et omfattende tegningsmateriale og supplerende baggrundsmateriale. Kapitlerne beskriver områdets status, generelle retningslinier for hele strandparken samt retningslinier for delområder af strandparken. Retningslinierne er beskrevet indenfor de fire temaer "Landskab og natur", "Tilgængelighed", "Rekreativ anvendelse" og "Bygninger og inventar".

Pleje- og Udviklingsplanen vil endvidere blive forelagt bestyrelsen for Amager Strandpark I/S til godkendelse den 24. november. 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Amager Strandpark er Københavns Kommunes eneste egentlige badestrand. Strandparken, der er omfattet af Pleje- og Udviklingsplanen, omfatter en 2,9 km lang strækning langs østsiden af Amager Strandvej og består dels af arealerne inden for Amagers hidtidige østkyst og dels af den nye strandø, der er placeret ud for kysten. Den nye strandø er ca. 2 km lang. I Pleje- og Udviklingsplanens område indgår desuden lagunen og kanalen, der adskiller strandøen fra den oprindelige del af Amager Strandpark samt en zone 100 m ud i Øresund fra den nye strandøs kyst.

Området afgrænses mod nord af H/F Sundvænget og mod syd af kommunegrænsen til Tårnby Kommune. Pleje- og Udviklingsplanens område er afbrudt på en strækning af ca. 300 m ved Sundby Sejlforenings havn, der i øvrigt ikke er omfattet af fredningsafgørelsen for strandparken.

Amager Strandpark er omfattet af Lokalplan nr. 326-1 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" samt af tillæg nr. 18 til Kommuneplan 2001. Retningslinierne i Pleje- og Udviklingsplanen er udformet således, at de er i overensstemmelse med lokalplanen og kommuneplanen.

Amager Strandpark er fredet ved Naturklagenævnets afgørelse af 15. juli 2004. Fredningens formål er

·        at sikre området som strand og grønt rekreativt område,

·        at fastholde og regulere almenhedens ret til færdsel i området,

·        at sikre anvendelsen til fritidsformål med respekt af de under punkt 1 og 2 nævnte formål,

·        at sikre området som en del af det regionale system af grønne områder, herunder især de kystnære grønne områder langs Øresundskysten og

·        at sikre, at Danmarks internationale forpligtelser til at beskytte naturen overholdes.

 

Anlægget af den nye strandø blev påbegyndt i juni 2004 med planlagt åbning af strandøen i august 2005. Projektet danner grundlaget for

·        at supplere den eksisterende strandpark med en ny ca. 34 ha. stor ø,

·        at den nordlige del af øen udføres som en naturpræget strand, mens den sydlige udføres som parkpræget strand,

·        at anlægge lagunen mellem øen og den eksisterende kyst. Den sydlige del udføres som en kanal og anløbshavn,

·        at muliggøre bebyggelse til funktioner med direkte tilknytning til strandparken,

·        at fastlægge et trafiksystem med stier, adgangsveje, cykel- og gangbroer samt cykel- og bilparkering.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

På baggrund af fredningens formål er målsætningerne for Pleje- og Udviklingsplanen for Amager Strandpark følgende

·        at sikre og videreudvikle en bynær strandpark i høj kvalitet, som fremstår attraktiv, brugbar, tilgængelig og tryg,

·        at sikre at stranden til stadighed som minimum opfylder betingelserne, der er gældende for tildeling af Blåt Flag. Der skal være badevandskvalitet i både lagune og Øresund,

·        at gennem målrettet pleje, vedligeholdelse og videreudvikling at understøtte de enkelte delområders landskabelige karaktertræk, herunder at fremme den biologiske mangfoldighed i de dele af strandparken, hvor det er muligt,

·        at sikre tilgængelighed til og brug af strandparkens land- og vandarealer for alle befolkningsgrupper,

·        at øge strandparkens rekreative, fritidsmæssige og kulturelle anvendelighed ved at videreudvikle landskaber, anlæg og faciliteter, der understøtter disse formål,

·        at udvikle Amager Strandpark som en attraktiv del af systemet af grønne kiler og grønne forbindelser omkring København, herunder at videreudvikle områdets værdi som lokalt og regionalt friluftsområde og udflugtsmål,

·        at der udarbejdes en naturovervågningsrapport, som beskriver floraen og faunaen i strandparken, og en publikumsundersøgelse, der beskriver brugen af strandparken, før udløbet af den første eller anden planperiode. Rapporterne skal danne baggrund for de efterfølgende pleje- og udviklingsplaner.

I Pleje- og Udviklingsplanen er der angivet retningslinier for udviklingen og brugen af de enkelte delområder i Amager Strandpark. Det fremgår bl.a. her af,

·        at den gamle strandpark primært vil opretholde det nuværende udseende. Dog vil området få et større naturpræg i overensstemmelse med, at de egentlige strandaktiviteter flytter ud på strandøen. Der vil være mulighed for at etablere nye faciliteter til leg og idræt i området. Traditionen med afholdelse af store koncerter på 5 og 10 øren videreføres, medens den øvrige del af området af hensyn til naboerne friholdes for støjende aktiviteter. Der vil i det nordlige område kunne etableres en midlertidig plads til vinterbaderne fra Helgoland, indtil den nye søbadeanstalt er færdig ved årsskiftet 2005/2006.

·        Den nordlige del af den nye strandø skal bevares som en naturpræget strand med klitter og klitbeplantning. Området skal danne ramme om det "klassiske" strandliv med dertil hørende rekreative muligheder. Der er i området fundet en rig og velbevaret stenalderboplads ud for Italiensvej. Pladsen er bevaret under sandet på øen og beskyttes mod ødelæggende belastning i området. Arrangementer og musikudøvelse i mindre omfang kan finde sted i aktivitetszonen ved Nordmolen, ved strandstationen ud for Italiensvej samt på den nye søbadeanstalt, Helgoland.     

·        Den sydlige del af den nye strandø anlægges og udvikles som en parkpræget bystrand, som kombinerer en bred sandstrand med et bagvedliggende parklandskab. Området skal åbne for et højt rekreativt aktivitetsniveau med gode muligheder for promenade, ophold, leg og andet fysisk aktivitet. Promenaden langs stranden skal udvikles med forbillede i en sydlansk "lido" med et broget, intensivt strandliv, herunder skal aktivitetszonerne ved Pynten og Anløbshavnen udvikles til et levende miljø med gæstesejlere, vandaktiviteter, lokale klubber, caféer, restaurationer mm. På vestsiden af denne del af   strandøen er der anlagt tilkørselsveje og parkeringspladser til strandgæsternes biler.

·        Lagunen skal udvikles som en særlig landskabstype på Amager Strand med eget plante- og dyreliv i og på vandet, herunder med rørskovsbælter langs dele af kysterne. Lagunen skal kunne anvendes til en mangfoldighed af vandaktiviteter for såvel organiserede og uorganiserede brugere. Herunder skal lagunen og kanalen ved særlige lejligheder kunne anvendes til "vandstadion" for forskellige former for vandsport. 

·        Øresundskysten skal primært anvendes som badestrand, men skal også have områder med mulighed for udfoldelse af en mangfoldighed af vandaktiviteter som dykning, surfing og sejlads.

 

Økonomi

Pleje- og Udviklingsplanen fastsætter rammerne for, hvordan strandparken ønskes udviklet i den kommende planperiode. Planen er ikke en investeringsplan og kan derfor ikke fastlægge, hvorvidt de foreslåede udviklingsmuligheder kan blive realiseret eller i så fald hvornår.

 

Amager Strandpark I/S overtager den fremtidige vedligeholdelse af strandparken syd for Sundby Sejlforenings havn fra årsskiftet 2004/2005, hvorfor alle udviklings-muligheder i denne del af strandparken vil skulle financieres af interessentskabet.

Den mindre del af strandparken, der ligger nord for Sundby Sejlforenings havn, vil fortsat blive administeret af Københavns Kommune. Udviklingstiltag i henhold til Pleje- og Udviklingsplanen i denne del af strandparken, der er af begrænset omfang, vil dels blive financieret over parkdriften og dels over budgettet for naturforvaltning.  

 

Miljøvurdering

Det er bl.a. Pleje- og Udviklingsplanens mål gennem målrettet pleje og udvikling at understøtte de enkelte delområders landskabelige karaktertræk, herunder at fremme den biologiske mangfoldighed i de dele af strandparken, hvor det er muligt.

 

Høring

I henhold til fredningsafgørelsen skal der nedsættes et lokalt brugerråd bestående af i alt 9 foreninger og interessegrupper, der skal have mulighed for at udtale sig om plejeplanen. Såfremt der er uenighed om indholdet af plejeplanen, forelægges spørgsmålet fredningsnævnet til afgørelse.

Brugerrådet blev yderligere udvidet med lokale foreninger, relevante myndigheder og interessegrupper til i alt 20 medlemmer for at sikre, at Pleje- og Udviklingsplanen ville være i størst mulig overensstemmelse med borgernes ønsker for pleje og udvikling af strandparken. Der blev holdt 5 møder i brugerrådet om planen samt en efterfølgende skriftlig høring om det færdige udkast. Pleje- og Udviklingsplanen er endelig blevet tilrettet, så den er i overensstemmelse med brugerrådets ønsker.

Strandparkens fokusgruppes betragtninger indgår ligeledes i udarbejdelse af Pleje- og Udviklingsplanen. Derefter har planen været udsendt til høring i Det grønne Råd. Høringen gav kun anledning til vedlagte bemærkninger til Pleje- og Udviklingsplanen fra Københavns Erhvervsråd, Poul Michaël Linneballe.

Pleje- og Udviklingsplanen vil endvidere blive forelagt bestyrelsen for Amager Strandpark I/S til godkendelse den 24. november.

 

Andre konsekvenser

I henhold til fredningsafgørelsen skal Pleje- og Udviklingsplanen være gældende i en periode på 10 år. Set i lyset af at store dele af strandparken endnu ikke er etableret på tidspunktet for udarbejdelsen af Pleje- og Udviklingsplanen, ønsker brugerrådet, at planen kan tages op til revision efter 5 år, ligesom brugerrådet ønsker, at der kan afholdes et årligt møde om planen, hvor status for strandparkens udseende, indhold, funktion samt anvendelse gøres op, og hvor planens bestemmelser kan vurderes og eventuelt justeres. Forvaltningen er i den henseende enig med brugerrådet.

 

BILAG VEDLAGT

Amager Strandpark, Pleje- og Udviklingsplan 2005-2014.

E-mail af 10. september 2004 fra Poul Michaël Linneballe.

 

 

Ole Bach


 


Til top