Mødedato: 24.10.2001, kl. 14:00

Beboerrådgiver på Ydre Vesterbro

Beboerrådgiver på Ydre Vesterbro

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2001

 

Sager til beslutning

26. Beboerrådgiver på Ydre Vesterbro

BTU 450/2001 J.nr. 621.0013/00

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at Bygge- og Teknikforvaltningen i tre år årligt bidrager med 130.000 kr. til en beboerrådgiver på Ydre Vesterbro

RESUME

Mikkel Warming, Jens Johansen, Ole Hentzen, Johannes Nymark og Lubna Elahi har sendt beslutningsforslag til Bygge- og Teknikudvalget om, at forvaltningen pålægges at finde midler til medfinansiering af en beboerrådgiver på Ydre Vesterbro.

Forsøget med beboerrådgiver på Ydre Vesterbro udløb den 31. januar 2001. I stedet har By- og Boligministeriet i forbindelse med finansloven for 2001 givet tilsagn om at støtte en beboerrådgivning i tre år. Det indebærer, at kommunen skal yde støtte. Staten har givet tilsagn om støtte, men der udestår fortsat en finansiering

Forvaltningen havde forudsat, at beløbet kunne finansieres over driftsbudgettet for Vesterbro Byfornyelsescenter, men på baggrund af forslaget fra medlemmer af Bygge- og Teknikudvalget foreslås, at beløbet i stedet finansieres af forvaltningens pulje i Sekretariatet til uforudsete udgifter mv.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Mikkel Warming, Jens Johansen, Ole Hentzen, Johannes Nymark og Lubna Elahi har sendt følgende beslutningsforslag Bygge- og Teknikudvalget:

"Forvaltningen pålægges at finde midler til medfinansiering af en beboerrådgiver på Ydre Vesterbro.

Begrundelse:

Boligministeriet har meddelt tilskud til ansættelse af en beboerrådgiver i en 3-årig periode på Ydre Vesterbro. Den kommunale medfinansiering beløber sig til ca. 130.000 kr. om året i en 3 årig periode, ud af et samlet budget på ca. en halv million kr. pr. år.

Forslagsstillerne mener, at en beboerrådgiver på Ydre Vesterbro kan styrke beboernes deltagelse i byfornyelsen i et område, hvor den nye byfornyelsesstrategi skal "afprøves" i de kommende år.

Forslagsstillerne ønsker derfor at forvaltningen finder de - begrænsede - midler til medfinansiering, således at kommunen kan indgå en aftale med boligministeriet inden den 4. november 2001, hvor fristen for at melde positivt tilbage vedrørende tilskudstilsagnet udløber.

Der har tidligere været ansat en beboerrådgiver på ydre Vesterbro i en treårig periode, med tilskud fra boligministeriet og Københavns Kommune. Dette projekt ophørte i år."

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Ydre Vesterbro er set i byfornyelsessammenhæng afgrænset af Vesterbrogade, Enghavevej, Rejsbygade, Amerikavej, Trøjborggade og Vesterfælledvej. De 6 karreer, der ligger i området og som er udpeget til byfornyelse, benævnes Hedebygade-karreen, Ballumgade Syd-karreen, Ballumgade Nord-karreen, Tøndergade-karreen, Amerikavej-karreen og Sundevedsgade-karreen.

I forbindelse med igangsætningen af byfornyelsen i Hedebygade-karreen og Ballumgade Syd-karreen fik kommunen efter initiativ fra en række beboere i området i 1997 tilsagn om støtte fra Boligministeriet efter byfornyelseslovens forsøgsbestemmelser til at ansætte en beboerrådgiver i 3 år. Tilsagnet var betinget af, at kommunen finansierede 25 % af den budgetterede udgift på årligt 475.000 kr., svarende til en egenfinansiering på 119.000 kr.

Ydre Vesterbro Beboerrådgivning blev derefter etableret som et beboerstyret projekt med start den 1. februar 1998. I stillingen som beboerrådgiver blev ansat arkitekt Birte Kyhn.

Formålet med projektet har været at sikre, at beboerne i byfornyelsesområdet fik en fast uafhængig beboerrådgiver, som gennem en længere periode kunne følge og støtte beboernes arbejde med byfornyelse. Baggrunden var beboernes erfaring med planlægningsforløbet i Hedebygade-karreen, hvor beboerne ikke kom i gennem med deres krav til antallet af lejlighedssammenlægninger, og derfor opfattede, at de ikke blev hørt.

Projektet afsluttedes den 31. januar 2001, men der er fortsat behov for en rådgiver i området, idet igangsættelsen af byfornyelsen af karreerne i området er blevet udskudt på grund af nedskæringerne i den statslige ramme til byfornyelse i de senere år. Således var det oprindelig forudsat, at planlægningen af byfornyelsen i alle 5 karreer ville være afsluttet i 1999, mens planlægningen for samtlige karreer i området nu tidligst forventes at være afsluttet i 2003.

Beboerrådgiverens arbejde har i vidt omfang bestået i at yde rådgivning til beboerne om byfornyelsen generelt herunder om, hvornår det kunne forventes at planlægningen af byfornyelsen ville blive igangsat. Endvidere har beboerrådgiveren ydet værdifuld bistand i forbindelse med gennemførelsen af byfornyelsen i Hedebygade-karreen og Ballumgade-karreen Syd. Endelig har beboerrådgiveren taget initiativ til forskellige arrangementer for beboerne, og til en midlertidig indretning af gårdanlæg i Ballumgade-karreen Nord. I de kommende planlægningsforløb vil en beboerrådgiver også kunne tages sig af spørgsmål, der opstår i forbindelse med realisering af den nye byfornyelsesstrategi.

Erfaringerne med beboerrådgiverens arbejde har været så gode, at der fra såvel beboernes som fra kommunens side var interesse for at forlænge projektet, således at ansættelsen kunne række frem til afslutningen af planlægningsforløbene for de resterende karreer og gerne således, at beboerrådgiveren også ville kunne få mulighed for at yde bistand i starten af gennemførelsen af byfornyelsen for disse karreer.

Følgegruppen for projektet har derfor drøftet muligheden for en forlængelse med Boligministeriets repræsentant i gruppen, der imidlertid måtte meddele, at ministeriet ikke fandt, at der var hjemmel til en forlængelse, idet projektet herved ville miste sin karakter af forsøg, og i stedet for få permanent karakter, hvilket byfornyelsesloven ikke giver mulighed for at godkende som støtteberettiget.

Ministeriet pegede i stedet for på muligheden for at få støtte til ansættelse af en af de særlige beboerrådgivere, der er afsat midler til på finansloven for 2001, og hvoraf Københavns Kommune havde mulighed for at få tildelt støtte til 2. Forhandlingerne herom har ligget i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi, og forvaltningen oplyste i forsommeren overfor Plan & Arkitektur, at der var mulighed for at kunne disponere over den ene til ansættelse på Ydre Vesterbro.

Ved skrivelse af 4. juli 2001 har By- og Boligministeriet herefter meddelt tilsagn om støtte til en beboerrådgiver. Tilsagnet er betinget af accept senest 4. november 2001.

Der gives tilsagn om støtte til lønudgifter på indtil 200.000 kr., og endvidere til lønudgifter på yderligere 80.000 kr. under forudsætning af, at kommunen selv betaler mindst ligeledes 80.000 kr. af lønudgiften.

Oprindelig var det meningen, at den tidligere beboerrådgiver skulle forsætte under det nye projekt, men vedkommende er nu blevet ansat som souschef i Vesterbro Byfornyelsescenter. Der er derfor udarbejdet et revideret budget baseret på en lidt lavere lønudgift, der viser, at de årlige udgifter vil være ca. 518.000 kr. Udgifter til kontorhold, leje af lokaler m.v. afholdes delvis fælles med den karrébutik, der er etableret til området. Udgifterne hertil finansieres som informationsudgifter, der fordeles på de enkelte byfornyelsesbeslutninger. Til rest vil der være en årlig udgift på 130.000 kr., som forvaltningen har forudsat skulle finansieres over Vesterbro Byfornyelsescenters budget, idet centret også skal varetage opgaver på Ydre Vesterbro. Vesterbro Byfornyelsescenter finder imidlertid ikke at kunne finansiere dette beløb.

Forslag til beslutning

Forvaltningen indstiller, at der gives tilsagn om en årlig støtte på 130.000 kr. i tre år, og at beløbet finansieres af puljen til uforudsete udgifter mv. i Sekretariatet.

Økonomi

De samlede årlige udgifter i de tre år er på 518.000 kr., hvoraf Københavns Kommune skal finansiere 130.000 kr.

BILAG VEDLAGT

By- og Boligministeriets skrivelse af 4. juli 2001.

Forslag til beslutning om beboerrådgiver fra medlemmer af Bygge- og Teknikudvalget.

Jens Jacobsen

 

Til top