Mødedato: 24.09.2003, kl. 14:00

Etablering af Amager Strandpark

Etablering af Amager Strandpark

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. september 2003

 

Sager til beslutning

7. Etablering af Amager Strandpark

BTU 431/2003 J.nr. 2221:102.0001/03

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller,

at bestyrelsen for Amager Strandpark I/S bemyndiges til at igangsætte etableringen af den nye strandpark (excl Helgoland) i overensstemmelse med sagsbeskrivelsen i nærværende indstilling indenfor en budgetramme på 200 mio. kr. (2000-priser), og

at bestyrelsen for Amager Strandpark I/S bemyndiges til at gennemføre besparelser eller udvidelser af projektet indenfor den godkendte budgetramme på 200 mio. kr. (2000-priser),

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

at der gives en anlægsbevilling til Amager Strandpark I/S på 171,6 mio. kr. (byggeprisindeks 05) som Københavns Kommunes bidrag til anlæg af den nye strandpark (ekskl. Helgoland),

at der i budgetår 2003 overføres 9 mill.kr. (byggeprisindeks 03) til anlægsrammen for Amager Strandpark I/S i konto 0.23.3 (strandområder) fra Økonomiudvalget, økonomisk forvaltning, anlæg, konto 6.51.3,

at der i budgetår 2004 overføres 63,9 mill.kr. (byggeprisindeks 04) til anlægsrammen for Amager Strandpark I/S i konto 0.23.3 (strandområder) fra Økonomiudvalget, økonomisk forvaltning, anlæg, konto 6.51.3,

at Borgerrepræsentationen i forbindelse med budget 2005 træffer beslutning om håndtering af forventede årlige driftsudgifter på 1,96 mill.kr. (2004 p/l) til vedligeholdelse af Amager Strandpark, og at finansieringen tilvejebringes uden for Bygge- og Teknikforvaltningens budgetramme, og

at Københavns Kommune fremsender vedlagte fredningsforslag for den nye Amager Strandpark til Fredningsnævnet for København med anmodning om at området fredes med de i forslaget angivne bestemmelser. Fredningsområdet omfatter den nye strandø samt den nuværende fredede strandpark med undtagelse af de 3,8 ha, som Københavns Kommune i marts 2003 har fremsendt forslag om at udtage af fredningen.

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 6. februar 2003 (BR 31/03), at Ny Amager Strandpark etableres på baggrund af anbefalingerne i Økonomiforvaltningens rapport fra juli 2000. Med udgangspunkt i dette beslutningsgrundlag er der etableret et Amager Strandpark I/S med deltagelse af Københavns Amt, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune. Interessentselskabets bestyrelse konstituerede sig den 23. juni 2003, og vedtægterne er fremsendt til endelig godkendelse i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Amager Strandparks I/S's bestyrelse godkendte på mødet den 12. september 2003 det hen over sommeren udarbejdede projektforslag. Projektforslaget, der er en viderebearbejdning af beslutningsgrundlaget, består af et basisprojekt, der overholder budgetrammen på 200 mio. kr. i 2000-priser (excl Helgoland), jf. bilag 1 og 2. Basisprojektet danner grundlag for lokalplanforslag, VVM-redegørelse og fredningsforslag.

Viser den kommende hovedprojektering eller den efterfølgende licitation væsentlige budgetmæssige ændringer, er der i tilknytning til basisprojektet identificeret anlægselementer, der i givet fald vil kunne fravælges/tilvælges, således at der kan tilvejebringes det bedst mulige projekt indenfor den givne budgetramme.

Af finansieringsaftalen for Ny Amager Strandpark fremgår det, at Københavns Kommune skal medfinansiere projektet med 152,5 mio. kr. i 2000-priser (excl Helgoland), og at beløbet reguleres efter et byggeindeks. En foreløbig fordeling af anlægsomkostningerne på årene 2004 – 2006 sammenholdt med en skønnet fremskrivning byggeindekset viser, at de reserverede 152,5 mio. kr. vil skulle fremskrives med ca. 19 mio. kr. således at Københavns Kommunes samlede bidrag bliver 171,6 mio. kr. Det foreslås, at der gives en anlægsbevilling på 171,6 mio. kr. til Amager Strandpark I/S til dækning af Københavns Kommunes samlede bidrag til projektet. Der vil for alle budgetår som anlægsprojektet løber i blive udarbejdet en indstilling til Borgerrepræsentationens godkendelse med status for projektet og det kommende års anlægsbudget, herunder Københavns Kommunes bidrag.

Det foreslås, at der i budgetår 2003 overføres 9 mio. kr. og i budgetår 2004 overføres 63,9 mio. kr. til anlægsrammen for Amager Strandpark I/S i konto 0.23.3 (strandområder) svarende til Københavns Kommunes forventede anlægsbidrag i de pågældende budgetår fra Økonomiudvalget, økonomisk forvaltning, anlæg, konto 6.51.3.

Der blev herudover i finansieringsaftalen afsat 13 mio. kr. (i 2000-priser) til retablering af badeanstalten Helgoland. Midlerne vil ved særskilt indstilling blive foreslået overført til Kultur- og Fritidsforvaltningen i forbindelse med godkendelse af et projekt for en retableret Helgoland.

Af ovennævnte finansieringsaftale fremgår det endvidere, at Amager Strandpark I/S skal forestå den fremtidige drift af Amager Strandpark, der består af den nuværende strandpark og den nye strandpark. Det vurderes, at betyde merudgifter for Køben-havns Kommune på i alt 1,96 mio. kr. (2004 p/l) årligt fra 2005 og frem. Finansie-ringen af det øgede driftsbidrag til strandparken afklares i forbindelse med Borger-repræsentationens behandling af budgettet for 2005, hvor finansieringen tilvejebrin-ges uden for Bygge- og Teknikforvaltningens ramme.

Københavns Kommune fremsendte den 21. marts 2003 et forslag til Fredningsnævnet for København om at udtage et areal på 3,8 ha af den nuværende fredede Amager Strandpark til brug for et boligbyggeri, der ønskes realiseret i sammenhæng med den nye strandpark. Det er en forudsætning for at udtage arealet, dels at provenuet fra grundsalget skal medfinansiere kommunens andel af den nye strandpark, dels at kommunen efterfølgende skal fremsætte forslag om en ny samlet fredning af både det nuværende fredede område (minus de 3,8 ha) og den nye strandø.

Det nuværende fredningsforslag for Amager Strandpark indeholder en arealreservation til motorgade langs Amager Strandvej. Arealreservationen foreslås opgivet i det nye fredningsforslag, så det sikres at parken kan forblive grøn i hele sin bredde.

Oprindeligt var det tanken at vente med at frede det nye område til det var etableret. Formanden for Fredningsnævnet har imidlertid overfor forvaltningen tilkendegivet, at nævnet først vil afgøre ønsket om udtagning af ovennævnte areal, når der foreligger et politisk godkendt forslag til fredning af den nye strandpark samt den resterende del af den eksisterende strandpark.

Denne beslutning er konfirmeret i et m&o slash;de i fredningsnævnet den 17. september 2003, hvor det med to stemmer mod én blev besluttet, at afgørelsen afhænger af opfyldelsen af en række nærmere definerede betingelser, hvori fremsendelsen af et fredningsforslag for det samlede nye strandområde indgår. En anden vigtig betingelse drejer sig om at sikre over for fredningsnævnet, at projektet til den nye Amager Strandpark bliver realiseret.

Formålet med fredningsforslaget for den nye Amager Strandpark er at sikre såvel den nye strandpark som den nuværende fredede Amager Strandpark som rekreativt offentligt grønt område og strand. Forslaget til fredningsdeklaration for den nye Amager Strandpark muliggør en realisering af basisprojektet for Amager Strandpark og af det forslag til Tillæg nr. 1 til Lokalplan 326, som planlægges forelagt Borgerrepræsentationen den 2. oktober 2003. Forslaget er vedlagt som bilag 3.

Fredningsforslaget tillægger den naturprægede rekreative værdi særlig vægt i det nuværende fredningsområde og i den nordlige del af den nye ø, mens der lægges særlig vægt på fritidsformålet i den sydlige del af den nye ø.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte den 6. februar 2003 (BR 31/03) at etablere Ny Amager Strandpark på baggrund af anbefalingerne i Økonomiforvaltningens rapport fra 2000 ("Ny Amager Strandpark, beslutningsgrundlag for etablering af Ny Amager Strandpark", Økonomiforvaltningen juli 2000). I februar 2003 tiltrådte de øvrige 2 interessenter - Københavns Amt og Frederiksberg Kommune - også det foreliggende beslutningsgrundlag, hvor der stiftes et Amager Strandpark I/S, der indenfor en ramme på 200 mio. kr. (i 2000-priser) skal anlægge en ny strandpark ud over Amagers østkyst.

Bestyrelsen for Amager Strandpark I/S afholdte konstituerende møde den 23. juni 2003. Her bemyndigede man bl.a. projektteamet til frem til 1. september 2003 at udarbejde et projektforslag, hvor man bl.a. gennem inddragelse af de berørte brugere fastlægger et basisprojekt, der kan danne grundlagt for lokalplanforslag, fredningsforslag og VVM-redegørelse. Basisprojektet skulle respektere den aftalte budgetramme samt så vidt muligt beslutningsgrundlagets tidsplan.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Projektforslaget

Det foreliggende projektforslag for den nye strandpark, der er godkendt af Amager Strandpark I/S's bestyrelse på mødet den 12. september 2003, er udformet som et basisprojekt, der er en viderebearbejdning af beslutningsgrundlaget fra juli 2000 indenfor den budgetmæssige ramme på 200 mio. kr. (i 2000-priser). Basisprojektet (jf. bilag 2 og 3) er udformet således, at strandparken senere kan udvikles med eksempelvis vandaktiviteter i "lagunen" og klubber, caféer m.v. i aktivitetsområderne.

Det foreliggende projekt er bl.a. karakteriseret ved:

  • En strandø med ca. 2 km ny kystlinie med brede sandstrande
  • Den eksisterende strandpark bibeholdes stort set urørt
  • Udsigten over Øresund fra Amager Strandvej bevares, idet stranden anlægges med lave klitter og konstruktioner
  • Nordstranden etableres så naturpræget som muligt, mens sydstranden etableres med parkpræg
  • I lagunens åbnes der mulighed for vandsport, og der sikres badevandskvalitet
  • Der etableres 5 "strandstationer" med toiletter, kiosk og livredderrum
  • Der sikres handicaptilgængelighed til stranden i nord og sydenden (med badebroer)
  • Der reserveres begrænsede arealer til etablering af klubber, bådudlejning, caféer og lignende
  • Der skabes mulighed for genplacering af Helgoland (2 alternativer)
  • Parkering begrænses til den sydlige strand. Der reserveres plads til 1000 biler, hvoraf max 400 etableres som permanente parkeringspladser. Kantstensparkeringen på Amager Strandvej opretholdes, således at parkeringsbehovet på ca. 1400 pladser på en normal sommer-weekend imødekommes

Rammerne for den konkrete udformning af den nye strandpark fremgår af det foreliggende forslag til Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark".

I forbindelse med udarbejdelse af det foreliggende projektforslag blev der gennemført en række fravalg af anlægselementer af hensyn til overholdelse af anlægsrammen på 200 mio. kr. (2000-priser). Viser den kommende hovedprojektering eller den efterfølgende licitation, at der er mulighed for at tilvælge anlægselementer indenfor den givne ramme, vil der indgå følgende elementer i overvejelserne herom (uprioriteret):

  • Stibro over lagunen med et spænd, der muliggør etablering af en træningsbane på 1000 m for kajak m.v.
  • Træbroer, kanter og moler i den nye strandpark
  • Kanter og promenade i den eksisterende strandpark

Viser den videre projektering/licitationen imidlertid, at anlægsrammen ikke kan overholdes med det foreliggende projekt, indgår der følgende elementer i besparelsesmulighederne (uprioriteret):

  • Overfladebelægning på sti gennem den landskabelige del af den nye strandpark
  • Overfladebelægningen på pynten
  • Overfladebelægningen og bredden af promenaden bag stranden i den parkprægede del af den nye strandpark

Den nye Amager Strandpark vil uafhængigt af ovenstående til- og fravalg fremstå som en helhed såvel landskabeligt som arkitektonisk.

Fredning af den nye strandpark

Fredningsnævnet for København har endnu ikke afsluttet sin behandling af forslaget om at ændre fredningsgrænsen for den nuværende strandpark ved at inddrage 3,8 ha til boligbyggeri. Formanden for Fredningsnævnet har den 7. august 2003 over for Økonomiforvaltningen tilkendegivet, at man ønsker forelagt et politisk godkendt forslag til fredning af den nye Amager Strandpark før nævnet foretager afgørelse.

Denne beslutning er konfirmeret i et møde i fredningsnævnet den 17. september 2003, hvor det med to stemmer mod én blev besluttet, at afgørelsen afhænger af opfyldelsen af en række nærmere definerede betingelser, hvori fremsendelsen af et fredningsforslag for det samlede nye strandområde indgår. En anden vigtig betingelse drejer sig om at sikre over for fredningsnævnet, at projektet til den nye Amager Strandpark bliver realiseret.

Oprindeligt var det tanken at vente med at frede det nye område til det var etableret.

Formålet med fredningsforslaget, som er vedlagt som bilag 3, er at sikre det planlagte nye strandområde, som er beskrevet i basisprojektet for Amager Strandpark, som grønt rekreativt område og strand. Det nye strandområde og den eksisterende fredede Amager Strandpark foreslås omfattet af en fælles fredningsdeklaration med samme overordnede formål, som dog varierer delvis inden for området i overensstemmelse med basisprojektet og med forslag til Tillæg nr. 1 til Lokalplan 326, som behandles af Borgerrepræsentationen den 2. oktober 2003.

Det er fredningsforslagets formål at sikre området som grønt område og strand samtidig med anvendelsen til fritidsformål og mulighederne for færdsel i omr&ar ing;det, som reguleres via fredningsbestemmelserne. Herunder skal området sikres som en del af det regionale system af grønne områder, ligesom fredningen er et led i Danmarks internationale forpligtelser til at beskytte naturen.

I det nuværende fredningsområde og den nordlige del af den nye ø skal almene rekreative hensyn tillægges særlig vægt. I den sydlige del af den nye ø er der herudover mulighed for et lidt bredere spektrum af fritidsanvendelser. Det er især af betydning at udvikle og bevare den nordlige del af den nye ø som et naturpræget strandområde med klitbeplantning – med undtagelse af et begrænset område længst mod nord, hvor der åbnes mulighed for nærmere definerede maritime anlæg.

Københavns Kommune er plejemyndighed i området og skal udføre plejen på grundlag af en plejeplan. Der må ikke uden fredningsnævnets tilladelse foretages terrænændringer eller væsentlige ændringer i vegetationen, som ikke indgår i fredningsbestemmelserne eller i plejeplanen. Fredningen er ikke til hinder for at etablere den nye strandpark som beskrevet i basisprojektet for Amager Strandpark og i forslaget til tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 326. Herunder de beskrevne veje, stier, broer og op til 1000 parkeringspladser, hvoraf de 400 kan være permanente. Resten udlægges på grønninger, der kun anvendes til parkering ved spidsbelastning.

De eksisterende bådklubber og haveforeninger inden for den gamle strandparks område kan bevares som hidtil uanset fredningen. I den nuværende fredningsdeklaration indgår en arealreservation til motorgade langs Amager Strandvej. Primærgadenettet, hvori motorgaden i Amager Strandvej indgik, er imidlertid opgivet i kommuneplanlægningen allerede i 1989. Som konsekvens heraf foreslås det, at reservationen opgives i den nye fredning, hvorved det sikres, at strandparken kan forblive grøn i hele sin bredde.

Fredningsforslaget regulerer færdslen i området, som i princippet skal være åbent for færdsel til fods overalt med forbehold for at plejemyndigheden kan tillade midlertidig afspærring af mindre områder med henblik på særlige arrangementer, hvor der kan tages entré, blandt andet på "Femøren". Cykling tillades på de områder, der er fastlagt til cykelstier i forslaget til lokalplantillæg, og parkering og tilkørsel på de hertil planlagte arealer, som fremgår af fredningskortet.

På den nye ø åbnes der i afgrænsede zoner med byggemulighed – som er vist på fredningskortet – mulighed for maritime klubaktiviteter nordligst på øen og publikumsorienterede servicefunktioner i den sydlige del af øen.

Forslaget forudsætter fredningsmyndighedernes godkendelse af Københavns Kommunes forslag om at udtage 3,8 ha af den nuværende Amager Strandpark med henblik på en boligbebyggelse, som blev fremsendt den 21. marts 2003 til Fredningsnævnet for København. Boligbebyggelsen ønskes realiseret i forbindelse med den planlagte udvidelse af strandparken, som indgår i nærværende fredningsforslag, og det er en forudsætning for at udtage arealet af fredningen, dels at Københavns Kommunes provenu på ca. 53 mio. kr. ved salg af grunden skal indgå som bidrag til realisering af strandparken, der er beregnet til at koste 200 mio. kr., dels at Københavns Kommune fremsætter forslag om en ny samlet fredning, der omfatter både det nuværende fredede område og den nye strandø.

Ved gennemførelse af nærværende fredningsforslag bortfalder den gamle fredningsdeklaration for den nuværende Amager Strandpark. Derved opnås tillige en modernisering af fredningsbestemmelserne, der er udarbejdet i 1969 på baggrund af den tids rekreative brug og med den tids metodik.

Økonomi

Af finansieringsaftalen for Ny Amager Strandpark fremgår det, at Københavns Kommunen skal medfinansiere projektet med 152,5 mio. kr. i 2000-priser (excl Helgoland), og at beløbet reguleres efter et byggeprisindeks (omkostningsindekset for jordarbejder). En foreløbig fordeling af anlægsomkostningerne på årene 2004 – 2006 sammenholdt med en skønnet fremskrivning af byggeprisindekset viser, at de reserverede 152,5 mio. kr. vil skulle fremskrives med ca. 19 mio. kr. således at Københavns Kommunes samlede bidrag bliver 171,6 mio. kr.

Det foreslås, at der gives en anlægsbevilling på 171,6 mio. kr. til Amager Strandpark I/S til dækning af Københavns Kommunes samlede bidrag til projektet. Det foreslås, at der i budgetår 2003 overføres 9 mio. kr. og i budgetår 2004 overføres 63,9 mio. kr. til anlægsrammen for Amager Strandpark I/S i konto 0.23.3 (strandområder) svarende til Københavns Kommunes forventede anlægsbidrag i de pågældende budgetår fra Økonomiudvalget, økonomisk forvaltning, anlæg, konto 6.51.3

Bevillingen for Amager Strandpark betragtes som en flerårig bevilling, hvor eventuelle afvigelser mellem flerårsbudgettet og forbruget alene håndteres via overførsler mellem årene. Der vil for alle budgetår, som anlægsprojektet løber i, blive udarbejdet en indstilling til Borgerrepræsentationens godkendelse med status for projektet og det kommende års anlægsbudget, herunder Københavns Kommunes bidrag. Københavns Kommunes bidrag for budgetårene 2005 og 2006 vil blive søgt indarbejdet i forbindelse den ordinære behandling af de kommende års budgetter.

Det skal bemærkes, at bevillingen på 171,6 mio. kr. er godt 3 mio. kr. højere end ved en fremskrivning med det kommunale løn- og prisindeks af puljerne i finansieringsaftalen, hvilket skyldes, at prisudviklingen indenfor entreprenørbranchen er højere end den gennemsnitlige løn- og prisudvikling inden for det samlede kommunale område. Håndteringen af denne difference i finansieringen tages op til beslutning i Borgerrepræsentationen i forbindelse med budget 2005. Der vil i forbindelse med anlægsregnskabet for Amager Strandpark I/S blive udarbejdet en oversigt, der viser forbruget i såvel løbende som faste priser med udgangspunkt i 2000-priser for herved at bedømme, om budgettet er overholdt som foreskrevet i finansieringsaftalen.

2004-p/l i t. kr.

2001

2002

2003

2004

2005

2006

I alt

Nettoindtægt ved grundsalg

0

0

0

0

59.535

0

59.535

Økonomiforvaltningens andel

0

0

26.668

786

16.625

0

44.079

Boligpolitisk strategiplan - byggemodning

0

0

56.600

0

0

0

56.600

Projektering - 10. kontor

8.164

0

0

0

0

0

8.164

I alt

8.164

0

83.268

786

76.160

0

168.378

Forventede udgifter (byggeprisindeks)

0

0

9.000

63.900

94.100

4.600

171.600

Difference

8.164

0

74.268

-63.114

-17.940

-4.600

-3.222

Der blev herudover i finansieringsaftalen afsat 13 mio. kr. (i 2000-priser) til retablering af badeanstalten Helgoland. Midlerne foreslås ved særskilt indstilling overført til Kultur- og Fritidsforvaltningen i forbindelse med godkendelse af et projekt for en retableret Helgoland.

Af ovennævnte finansieringsaftale fremgår det endvidere, at Amager Strandpark I/S skal forestå den fremtidige drift af Amager Strandpark, der består af den nuværende strandpark og den nye strandpark. Det vurderes, at betyde merudgifter for Køben-havns Kommune på i alt 1,96 mio. kr. (2004 p/l) årligt fra 2005 og frem. Finansie-ringen af det øgede driftsbidrag til strandparken afklares i forbindelse med Borger-repræsentationens behandling af budgettet for 2005, hvor finansieringen tilvejebrin-ges uden for Bygge- og Teknikforvaltningens ramme.

 

 

Budget

Miljøvurdering

HUR gennemfører en VVM-vurdering af projektet. VVM-procedurens offentligfase planlægges gennemført, så den er sammenfaldende med den offentlige høring af lokalplanforslaget for den nye Amager Strandpark

Høring

Rammerne for udformningen og anvendelsen af den nye strandpark kommer i offentlig høring i forbindelse med høringsperioden for forslag til Tillæg nr. 1 til lokalplan 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark", der planlægges gennemført den 11. november 2003 til den 20. januar 2004. Høring om VVM-redegørelsen planlægges koordineret med lokalplanhøringen.

Andre konsekvenser

Med etablering af den nye Amager Strandpark opstår der behov for en revurdering af trafikafviklingen på Amager Strandvej, herunder sikkerheden for krydsende bløde trafikkanter. Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 10. september 2003, at forvaltningen udarbejder et projektforslag for ombygning af Amager Strandvej, herunder at der defineres en 1. etape med en anlægsomkostning på ca. 9 mio. kr. Der er reserveret 1 mio. kr. af Amager Strandparks budgetramme til tilslutningsarbejder i forbindelse med ovenstående ombygningsarbejder.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1.: "Basisprojekt Amager Strand"

Bilag 2.: Amager Strandpark, hovedplan

Bilag 3.: "Fredningsforslag for Amager Strandpark" (tekstversion)

 

 

Erik Jacobsen Mette Lis Andersen

 

Til top