Mødedato: 24.09.2003, kl. 14:00

Ophør af forsøg med City Gods certificering i Middelalderbyen

Ophør af forsøg med City Gods certificering i Middelalderbyen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. september 2003

 

Sager til beslutning

6. Ophør af forsøg med City Gods certificering i Middelalderbyen

BTU 433/2003 J.nr. 21213.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at City Gods forsøgsprojektet ophører den 31. oktober 2003 som godkendt af Justitsministeriet forud for forsøgets start den 1. februar 2002

at der indføres et standsningsforbud for biler over 18 tons totalvægt i Københavns Middelalderby efter ordningens ophør

at de 10 mest benyttede læssezoner fra City Gods forsøget bevares til brug for lastbiler over 3,5 tons totalvægt

RESUME

Som et led i bestræbelserne på at begrænse godstransportens miljøbelastning af de centrale bydele, godkendte Bygge- og Teknikudvalget den 7. februar 2001 iværksættelsen af et forsøg med certificering af godstransport i Middelalderbyen jf. indstillingen "Toårig forsøg med obligatorisk "City Gods Certificering" i Middelalderbyen", (BTU 51/2001).

City Gods projektet er en obligatorisk forsøgsordning, der gennemføres i perioden den 1. februar 2002 til den 31. oktober 2003. Formålet er at begrænse miljøbelastningen fra vare- og lastbiler over 2.500 kg totalvægt i Københavns Middelalderby.

Til belysning af erfaringerne fra forsøget, er der udarbejdet en statusrapport, jf. bilag 1. Heraf fremgår det, at problemerne med at opgøre lasteudnyttelsen, mulighederne for at blive fritaget fra ordningen og problemerne med at dokumentere den tilsyneladende beskedne effekt gør, at forsøgsordningen i sin nuværende form ikke vurderes at være tilstrækkeligt anvendelig til at begrænse den tunge trafik i Københavns indre bydele. På den baggrund kan forvaltningen ikke anbefale at arbejde for en videreførelse eller permanentgørelse af forsøget i sin nuværende form. Derfor foreslås det, at forsøgsordningen ikke videreføres efter den 31. oktober 2003, når Justitsministeriets tilladelse til gennemførelsen af forsøget ophører.

I forbindelse med afviklingen af City Gods ordningen nedtages City Gods zoneskiltene. I stedet for at genindføre 18 tons kørselsforbud, som var opsat før City Gods forsøgets iværksættelse, foreslår forvaltningen, at der opsættes standsningsforbudsskilte for biler over 18 tons.

Ansvaret for håndhævelsen af forbudet vil herved overgå fra politiet til Parkering · København, der har de fornødne ressourcer til at varetage håndhævelsen.

10 af de 26 læssezoner (af- og pålæsningspladser), der er etableret i forbindelse med City Gods ordningen, foreslås bevaret til brug for lastbiler over 3,5 tons totalvægt.

Bevarelsen af læssezonerne skal dels medvirke til at undgå - eller reducere - parkering i 2. position i de smalle gader, dels imødekomme transporterhvervets ønske om at bibeholde læssezonerne. Desuden vurderes bevarelsen af læssezonerne, i forbindelse med den planlagte gennemførelse af forsøg med miljøzoner, at kunne bidrage til at modvirke en uhensigtsmæssig udvikling, hvor én effektivt udnyttet (last)bil udskiftes med to eller flere mindre (vare)biler.

City Gods forsøget har, i sin nuværende form, vist sig ikke at have den ønskede effekt og vurderes således ikke at være anvendelig til at regulere den tunge trafik.

Muligvis kunne ordningens virkning forbedres hvis; (1) lasteudnyttelsen opgøres elektronisk, (2) mulighederne for at undtages ordningen begrænses, (3) muligheden for gennemkørsel i certificeringsområdet begrænses og (4) der opstilles klare og målbare succeskriterier. Dog skønner forvaltningen, at selv med disse forbedringer vil effekten ikke stå i rimeligt forhold til det administrative besvær for både transporterhvervet og kommunen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 7. februar 2001 godkendte Bygge- og Teknikudvalget grundlaget for det videre arbejde med et toårigt forsøg med obligatorisk certificering af godstransport i Middelalderbyen - City Gods jf. indstillingen "Toårig forsøg med obligatorisk "City Gods Certificering" i Middelalderbyen", (BTU 51/2001).

Forvaltningen ansøgte Trafik- og Justitsministeriet om tilladelse til at afholde forsøget efter Færdselslovens § 92d. Som et element i ansøgningsproceduren skal der redegøres for, hvordan man vil reetablere de eksisterende forhold ved forsøgsperiodens ophør. Forvaltningen skrev i ansøgningen:

"Hvis projektet mod forventning skal stoppes, sker det ved at nedtage

standningszonetavlerne ved ind- og udkørslerne til Middelalderbyen

og genopstille de nuværende 18 tons vægtgrænseskilte. Læssezonerne

forbeholdes så lastvogne, dvs. køretøjer over 3,5 tons, ved at ændre under-

tavlen. Det er således meget simpelt at afslutte forsøget."

På baggrund af ansøgningen, gav Justitsministeriet den 1. februar 2002 tilladelse til forsøgets afholdelse. Af tilladelsen fremgår det, at forsøgsordningen skal afsluttes senest den 31. oktober 2003.

Med henblik på en afklaring af ordningens - og den tilknyttede infrastrukturs - fremtidige anvendelsesmuligheder er forsøget blevet evalueret.

Uddybning af indstilling

City Gods ordningen er en obligatorisk forsøgsordning, der løber over 21 måneder – fra den 1. februar 2002 til den 31. oktober 2003. Formålet med forsøget er at vurdere, om ordningen er et egnet værktøj til at reducere antallet og/eller størrelsen samt alderen på last- og varebiler, og derigennem bidrage til at forbedre bymiljøet hvad angår trængselsproblemer, trafiktryghed, luftkvalitet, etc.

Målet er søgt nået gennem indførsel af et standsningsforbud i Københavns Middelalderby for biler over 2,5t totalvægt. Gennem udstedelse af et City Gods certifikat undtages biler mellem 2,5 og 3,5t totalvægt, hvis motoren er maksimalt 7 år gammel, og biler op til 18t totalvægt, hvis bilens lasteevne udnyttes med mindst 60 % i gennemsnit. Regelsættet tager sit afsæt i, at det fortrinsvis er mindre biler der udfører servicetransport (håndværk, kurér, etc.), mens egentlig godstransport primært udføres med større biler.

For at give transportører i Middelalderbyen en mulighed for at tilpasse sig ordningen, har der i ordningens første år (1. februar 2002 til 31. januar 2003) været givet "amnesti" til alle, der ikke har kunnet opfylde kravene. Fra og med den 1. februar 2003 er denne mulighed ophørt, hvilket betyder, at der fra denne dato kun er udstedt cert ifikat til biler, der opfylder City Gods kravene. Således er evalueringen reelt baseret på et kun 6 måneders forløb (fra den 1. februar 2003 til den 1. august 2003).

Evaluering af City Gods ordningen

Af statusrapporten fremgår det, at langt hovedparten af biler mellem 2,5 og 18 tons der standser i Middelalderbyen er udstyret med et City Gods certifikat og således overholder ordningens regler. Imidlertid er mange af disse udstyret med et rødt certifikat, hvortil der ikke stilles krav til køretøjet. Desuden er der mange biler mellem 2,5 og 18 tons der ikke standser i Middelalderbyen, men er gennemkørende og en del biler der standser på privat areal (baggårde, etc.) hvor City Gods ordningen ikke gælder.

Da mange faktorer påvirker bymiljøet, er det vanskeligt præcist at opgøre City Gods ordningens effekt om end der er indikationer på, at ordningen har animeret til at anvende mindre biler og udnytte bilens lastekapacitet effektivt ved transport i Middelalderbyen. Effekten er dog marginal og ordningen menes derfor ikke at have ført til væsentlige forbedringer af bymiljøet.

Af statusrapporten fremgår det, at forsøgsordningen har haft en positiv signalværdi på borgerne og brugerne af byen - der gøres noget for at komme problemerne med den tunge trafik til livs!

Transportørerne oplever at procedurerne med indrapportering af lasteudnyttelsen (kørte mængder og ture til Middelalderbyen) dels er meget svær at forstå, dels kan friste til afgivelse af ukorrekte oplysninger.

Da det samtidigt er vanskeligt for kontrolmyndigheden (City Gods Sekretariatet) at vurdere gyldigheden af de afgivne oplysninger, kan der stilles spørgsmålstegn til rigtigheden af lasteudnyttelsen. Dette er særdeles problematisk, da graden af lasteudnyttelsen, er helt central for dokumentationen af City Gods forsøgets effektivitet som bymiljøforbedrende foranstaltning.

Derfor vurderes det sammenfattende, at den tilsyneladende begrænsede effekt – stillet overfor de massive administrative problemer, ikke gør ordningen til et tilstrækkeligt egnet værktøj til at begrænse den tunge trafik i Københavns indre bydele.

På den baggrund kan forvaltningen ikke anbefale at arbejde for en videreførelse eller permanentgørelse af forsøget, i sin nuværende form. Derfor foreslås det, at forsøgsordningen afsluttes den 31. oktober 2003, når Justitsministeriets tilladelse til gennemførelsen af forsøget ophører.

Jf. Justitsministeriets tilladelse til afholdelse af forsøget er Københavns Kommune, i forbindelse med afviklingen af City Gods ordningen, forpligtet til at reetablere de forhold der eksisterede før forsøgets iværksættelse. Erfaringer fra City Gods forsøget har imidlertid vist, at enkelte ændringer af den oprindelige skiltning vil være hensigtsmæssig.

Reetablering af restriktion for biler over 18 tons totalvægt

Siden 1998 har der ved alle indfaldsveje til Middelalderbyen været opsat forbudsskilte mod kørsel med biler over 18 tons totalvægt. Med City Gods ordningens indførsel, blev kørselsforbudet afløst af et standsningsforbud, og håndhævelsen overgik fra politiet til kommunen v/Parkering · København.

Ifølge Københavns politi udstedtes ingen - eller kun meget få - bøder for overtrædelse af kørselsforbudet, da politiet håndhævede forbudet. Parkering · København har ingen opgørelse over hvor mange afgifter, der er pålagt for overtrædelse af standsningsforbudet, men det anslås, at der er pålagt mindst 200 afgifter.

af dispensationsansøgninger faldt fra ca. 500 til ca. 100 årligt, da politiet administrerede forbudet i årene 1998-2002. Nu hvor Parkering København håndhæver forbudet har antallet af dispensationsansøgninger stabiliseret sig på ca. 500 årligt. Dette underbygger vurderingen af, at Parkering · København kan håndhæve standsningsforbudet mere effektivt end politiet håndhæver kørselsforbudet.

På den baggrund foreslår forvaltningen, at der i stedet for et 18 tons kørselsforbud, indføres et 18 tons standsningsforbud de steder hvor City Gods zoneskiltet nedtages. Den foreslåede skiltning, jf. bilag 2, har været forelagt Vejdirektoratet og Københavns politi, der ikke har haft bemærkninger. Udskiftningen af skiltene kan være tilendebragt medio november 2003.

Bevarelse af læssezoner

I forbindelse med iværksættelsen af City Gods ordningen er der etableret 26 læssezoner (af- og pålæsningspladser) til brug for biler med grønt City Gods certifikat. Læssezonerne kan anvendes på hverdage fra kl. 8-12. Udenfor dette tidsrum (der er fastsat af hensyn til beboere og erhvervsdrivende) underlægges den gadestrækning, som læssezonen optager, de lokale parkeringsrestriktioner. Læssezonerne er dels etableret for at medvirke til at mindske parkering i 2. position i de smalle gader, dels for at imødekomme transporterhvervets ønsker.

Der findes ingen opgørelser over læssezonernes effekt på parkeringsforholdene i Middelalderbyen. Imidlertid viser optællinger, at søgningen til en del af læssezonerne er stor og at tilfredsheden med læssezonernes eksistens ligeledes er stor.

Erfaringerne fra City Gods ordningen indikerer, at det primært er lastbiler over 3,5 tons totalvægt (godstransporter), der har en effektiv udnyttelse af lasteevnen, modsat varebiler under 3,5 tons totalvægt (servicetransporter). Udover de ovenfor nævnte argumenter, vurderes læssezonernes bevarelse også at medvirke til at transporterne foretages i større, godt udnyttede lastbiler.

Dette ventes yderligere forstærket med den planlagte gennemførelse af forsøg med miljøzoner. Her vurderes læssezonerne at kunne bidrage til at modvirke en uhensigtsmæssig udvikling, hvor én effektivt udnyttet (last)bil udskiftes med to eller flere mindre (vare)biler.

Derfor foreslår forvaltningen at de 10 mest egnede (store nok til lastbiler og mest benyttet) læssezoner til brug for lastbiler over 3,5 tons totalvægt bevares. Læssezonerne skal som under City Gods forsøget kunne anvendes på hverdage mellem kl. 8-12.

Bevarelsen af læssezonerne kan medføre et provenuetab på salget af P-billetter. Tabet vurderes dog at være minimalt som følge af øget belægning på de øvrige nærvedliggende p-pladser.

Skiltningen af læssezonerne har været forelagt Vejdirektoratet og Københavns politi og fremgår af bilag 3. Der opsættes små metalskilte på billetautomaterne der klart oplyser om læssezonerne og deres benyttelse. Opsætning af nye skilte i de læssezoner der foreslås bevaret samt nedtagning af skilte i de læssezoner, der nedlægges, kan være tilendebragt medio november 2003.

City Gods ordningens fremtidige anvendelsesmuligheder

City Gods forsøget har afdækket at ordningen kun i meget beskedent omfang har reduceret den tunge trafik (antal, størrelse, alder) i Københavns Middelalderby. Sammenholdt med de administrative problemer, vurderes ordningen i sin nuværende form ikke at være et til strækkeligt effektivt redskab til at forbedre bymiljøet.

Muligvis kunne ordningens virkning forbedres, hvis:

  1. Lasteudnyttelsen opgøres på en entydig måde hvor de afgivne oplysningers gyldighed er verificerbare (f.eks. elektronisk gennem anvendelse af GPS og stregkoder).
  2. Muligheden for at fritages fra ordningen ved køb af rødt certifikat begrænses eller bortfalder (f.eks. ved at sætte prisen betragteligt op eller helt eliminere muligheden for at købe rødt endagscertifikat).
  3. Omfanget af kørsel gennem certificeringsområdet begrænses (f.eks. ved at opstille kørselsforbudsskilte ved indfaldsvejene til området eller ved at ændre ensretningen således at gennemkørsel besværliggøres).
  4. Der opstilles målbare succeskriterier, der giver et præcist billede af ordningens effekt (f.eks. ved én gang årligt at gennemføre sammenlignelige trafiktællinger i certificeringsområdet).

Forvaltningen skønner dog fortsat, at de administrative omkostninger for både transporterhvervene og kommunen næppe vil stå i rimeligt forhold til den miljømæssige gevinst.

Økonomi

Planlægning og igangsætning af City Gods forsøgsordningen er gennemført af Vej & Park med en anlægsbevilling på 2,3 mill. kr. Driften er varetaget af Parkering · København. Udgifter til driften af ordningen har været forudsat indtægtsdækket ved salg af City Gods certifikaterne, der er prissat herefter. Indtægterne har imidlertid oversteget udgifterne, og City Gods ordningen forventes totalt set at resultere i et overskud på ca. 500.000kr. Overskuddet er opnået i 2002 og er indgået i Københavns Kommunes regnskab for 2002.

Udgifterne til nedtagning af City Gods skilte og opsætning af 18 tons standsningsforbud er vurderet til 25.000kr. Udgifterne til udskiftning af skilte i 10 læssezoner og nedlæggelse af 16 læssezoner er vurderet til 65.000kr. Således beløber udgifterne til retablering sig til i alt 90.000kr, der foreslås afholdt indenfor City Gods ordningens samlede budget.

Miljøvurdering

Miljøeffekten af City Gods forsøget vurderes at være marginal. En eventuel positiv effekt fremkommer ved, at der bliver færre store biler ved anvendelse af mindre og bedre udnyttede biler. Da en stor bil udleder flere forurenende stoffer til luftmiljøet end en lille bil vil der herved kunne opnås en miljøeffekt. Imidlertid er antallet af små biler steget mere end faldet i store biler, hvorved bidraget til luftforureningen er steget.

Der ses ikke at være sket nogen væsentlig ændring i bilparkens alder i løbet af forsøgsperioden. Dog er de mindste biler generelt yngst. Ud fra en antagelse om at nye biler forurener mindre end ældre biler, er dette - isoleret set - positivt for miljøet.

Antallet og andelen af - særligt mindre – biler, der kører på diesel i stedet for benzin, er imidlertid steget en del siden 1999, med øget partikeludledning til miljøet til følge. Miljøkonsekvenserne af forsøget er nærmere beskrevet i bilag 1.

Høring

Forvaltningen har udarbejdet et forslag til skiltning som er blevet forelagt Vejdirektoratet og Københavns politis Trafikafdeling. Begge har mundtligt godkendt forslaget. Skriftlig anmodning om formel godkendelse af skiltene med tilhørende skilteplan sendes til politi og Vejdirektoratet.

Andre konsekvenser

Alle der er - eller har været - tilmeldt City Gods ordningen orienteres primo oktober 2003 om forsøgsordningens ophør.

Justits- og Trafikministeriet får tilsendt denne indstilling samt tilhørende bilag som led i afslutningen og evalueringen af City Gods forsøget.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Statusrapport august 2003

Bilag 2: Skilt for 18 tons standsningsforbud

Bilag 3: Læssezonernes skiltning og placering

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Resultaterne af trafiktællingerne er fremlagt.

 

Ole Bach

 

Til top