Mødedato: 24.08.2005, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af tillæg til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" med tilhørende kommuneplantillæg

Endelig vedtagelse af tillæg til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" med tilhørende kommuneplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. august 2005

 

 

Sager til beslutning

 

26.      Endelig vedtagelse af tillæg til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" med tilhørende kommuneplantillæg

 

BTU 433/2005  J.nr. 611:192.0001/05

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at tillæg nr.1 til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" vedtages endeligt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til ovennævnt lokalplantillæg hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

 

RESUME

Planforslagene udgør det planmæssige grundlag for etablering af en fordelingsgade fra tilslutningsanlægget til Øresundsforbindelsen via Center Boulevard/Hannemanns Allé, Ørestads Boulevard og i forlængelse af denne – Otto Baches Allé – til Kongelundsvej. Forslagene har været i offentlig høring i perioden fra den 10. maj 2005 til den 10. august 2005, og der er i perioden modtaget 11 henvendelser, hvoraf 4 er fra øvrige forvaltninger og myndigheder. I henvendelserne gives der en række forslag og kommentarer til den konkrete udformning af vejanlæggene, ud fra ønsker om forbedring af de trafikale forhold og optimering af de støjdæmpende foranstaltninger. Desuden anføres det, at der bør tages stilling til en løsning af parkeringsforholdene i forbindelse med Vestamager Metrostation og de rekreative områder samt til etablering af en afkørsel fra Otto Baches Allé til en parkeringsplads ved indgangen til Kalvebod Fælled.

 

Forvaltningen har noteret sig forslagene til udformning af vejanlæggene, som fastlægges af vejbestyrelsen i henhold til vejlovgivningen og ikke reguleres i lokalplanen. I VVM-redegørelsen er der opstillet krav til udformningen af støjvolde langs Otto Baches Allé. Formålet med denne lokalplan er at muliggøre anlæg af Otto Baches Allé, og der er i det senere offentliggjorte forslag til lokalplan Ørestad Syd i øvrigt taget stilling til udnyttelsen af området omkring Otto Baches Allé. Der er ikke noget til hinder for etablering af en overkørsel til parkeringsarealet ved Kalvebod Fælled. I den konkrete planlægning i øvrigt indgår parkeringsløsninger ved Ørestad Station for blandt andet pendlertrafikken.

Lokalplanredegørelsen vil i forbindelse med bekendtgørelsen blive suppleret med bemærkninger om ovenstående.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den  28. april 2005 (BR 238/05) Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets anbefalinger af henholdsvis 6. april 2005 og 12. april 2005 om offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 278 "Baner i Ørestaden" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og planforslagene er lagt til gennemsyn i borgmester Søren Pind s forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A.

 

Offentliggørelse

Planforslagene har været i offentlig høring i perioden fra den 10. maj 2005 til den 10. august 2005. Der er udsendt 1.875 foldere til ejere, lejere, brugere og interessegrupper og 213 pjecer til lokalråd, foreninger m.v.

 

Der har ikke været afholdt plancheudstilling eller borgermøde om planforslagene.

 

I høringsperioden har det på en særlig hjemmeside været muligt at søge oplysninger om planforslagene, bidrage med debatindlæg eller sende bemærkninger til planforslagene som mail. Der er modtaget ét debatindlæg. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser vedrørende planforslagene via e-mail. Der er modtaget 2 henvendelser via e-mail.

 

I alt er modtaget 11 henvendelser. Henvendelserne er fremlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor som bilag B.

 

En liste over henvendelserne er vedlagt som bilag 1.

 

Efter høringsfristen er den 12. august 2005 modtaget en henvendelse fra H/F Energien, v/Merete Dael, Violgangen 73, Kongelundsvej 244, 2770 Kastrup. I indsigelsen protesteres mod nye trafikanlæg på Amager.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder

1. og 2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Stiftsøvrighed har meddelt, at der ikke er bemærkninger til planforslagene.

 

3. Brev af 24. maj 2005 fra HUR.

Det anføres, at det af Regionplantillæg med VVM om Ny vejforbindelse mellem Kongelundsvej og Øresundsvejen "Otto Baches Allé" fremgår, at der vil blive sikret mulighed for at placere en afkørsel fra Otto Baches Allé til en parkeringsplads placeret i tilknytning til indgangen til Kalvebod Fælled/naturcenteret. Dette bør fremgå af planforslagene.

 

Det fremgår endvidere af regionplantillægget, at der vil blive etableret en støjvold på begge sider af Otto Baches Allé med en højde på 3 meter således, at såvel støj som lys fra billygter ind på bebyggelserne langs vejen reduceres betydeligt eller helt fjernes. Dette bør ligeledes fremgå af planforslagene.

 

 

4. Brev af 20. juni 2005 fra Tårnby Kommune.

Kommunalbestyrelsen anfører, at den manglende mulighed for parkering i forbindelse med Vestamager Metrostation medfører, at der fortsat kan forventes en urimelig belastning af de omkringliggende boligområder med parkerede biler, herunder Finderupvej, og opfordrer til, at der placeres en parkeringsplads i den sydlige del af området, som også kan bruges i forbindelse med rekreative aktiviteter i området.

 

Samtidig beklager Kommunalbestyrelsen, at linieføringen afviger fra det tidligere aftalte, men den nye linieføring tages efter omstændighederne til efterretning.

 

 

Øvrige henvendelser

5. E-mail af 5. august 2005 fra Rita Friis og Saida Karin Sonne, H/F Energien, Have 15 og 74, 2770 Tårnby.

Indsigerne opfordrer til, at der etableres parkeringsmuligheder ved Vestamager Metrostation, og foreslår, at parkering kunne være gratis for at fremme den kollektive trafik.

 

6. E-mail af 7. august 2005 fra Britta Munch og Ejvind Vonsild, Finderupvej 81, 2770 Kastrup.

Indsigerne redegør for de problemer, der allerede nu er, fordi der ikke er etableret parkeringspladser i ti lknytning til Metrostationen og til de mange, der benytter de rekreative faciliteter i området.

Endvidere ønsker indsigerne, at støjvolden langs Otto Baches Allé bliver så lyddæmpende som muligt, f.eks. via beplantning.

 

7. Brev af 2. juli 2005fra Grundejerforeningen Finderuplund.

Grundejerforeningen er via Amagerbladet blevet bekendt med den fremtidige udformning af krydset Otto Baches Allé – Kongelundsvej – Løjtegårdsvej.

Man gør indsigelse imod, at der planlægges etableret tre kørespor mod krydset fra syd i stedet for to kørespor som tidligere skitseret i forbindelse med "Regionplantillæg med VVM Otto Baches Allé". Man mener, at dette vil gøre det vanskeligere at køre ud på Kongelundsvej fra indkørslerne ved ejendomme tæt på krydset, og at der ikke er behov for så mange kørespor. Endvidere gøres der indsigelse mod, at der fjernes en række træer, som ifølge oplysninger fra Tårnby Kommune skulle være fredet. Endeligt opfordrer man til, at der etableres gode cykelstier i forbindelse med ombygningen, så man undgår problemer med cyklister på fortovet.

Der opfordres til, at støjvolden på Otto Baches Allé mod Finderupvej bliver tilstrækkeligt høj, og at der etableres en form for støjgitter.

Endelig så foreningen gerne, at der også i lokalplanforslaget havde været redegjort for det forventede støjniveau på Finderupvej og i krydset.

 

8. Brev af 12. juli 2005 fra Grundejerforeningen PILEGÅRDEN, v/formand William Lerche, Dagebøl Allé 13, 2770 Kastrup.

Indsigeren er utilfreds med, at de indsigelser, som er fremkommet i forbindelse med udarbejdelse af VVM-redegørelse og regionplantillæg, ikke i højere grad er imødekommet eller, at det i det mindste er offentliggjort mere tydeligt, hvad der kom ud af arbejdet. Derudover bemærkes det, at planforslagene kunne have været formuleret mere forståeligt og mere fyldestgørende, for så vidt angår tilknytningen til de tilstødende områder, herunder planerne for den sydlige del af Ørestad. Specielt kunne indsigeren have ønsket en præcisering af, hvordan parkeringsforholdene omkring Vestamager Metrostation skal løses, samt forslag om adgang til Kalvebod Fælled og en parkeringsplads i tilknytning til denne. Der anføres en række konkrete forslag til, hvordan parkeringspladser kunne placeres.

 

9. Brev af 4. august 2005 fra Eva Kjeldgaard Jensen, Meinungsgade 19, 2. tv.

Indsigeren har have i H/F Vestgrænsen, Kongelundsvej 250, og er meget bekymret for de støjgener, som det kommende vejanlæg vil betyde. Der opfordres derfor til, at der tages størst muligt hensyn til ønsket om at begrænse støjen og til at bevare den beplantning og de rekreative værdier, der i dag er i området.

 

10. Brev af 1. august 2005 fra Jørgen Tengberg, Finderupvej 73, 2770 Kastrup.

Også denne indsiger ønsker optimal udformning af støjvoldene og endvidere en vejbelægning med støjdæmpende asfalt, samt etablering af adgangsvej til Kalvebod Fælled og tilhørende parkeringsmuligheder.

Jørgen Tengberg ønsker endelig, at der ikke kan etableres adgang for kørende trafik mellem Finderupvej og Otto Baches Allé, og begrænset muligheden for at benytte Finderupvej som adgang til Kalvebod Fælled.

 

11. E-mail af 10. august 2005 fra Kolonihaveforbundet for Danmark Kreds 1, Jagtvej 115, 2200 København N.

Som repræsentant for H/F Vestgrænsen, som ligger op til Otto Baches Allé, tilkendegives det, at der er stor bekymring for de støjgener, der vil være en følge af den nye vej. Der opfordres til, at der etableres støjbegrænsende foranstaltninger i forbindelse med vejanlægget.

 

Bemærkninger

Nedenfor kommenteres henvendelserne opdelt i de emner, de vedrører:

 

Krydset Kongelundsvej/Otto Baches Allé/Løjte­gårds­vej

Den konkrete indretning af veje og kryds, herunder antallet af kørespor, reguleres ikke af lokalplanen, men fastlægges af vejbestyrelsen i henhold til vejlovgivningen. Vej & Park har som vejbestyrer i samarbejde med Tårnby Kommune, Teknisk Forvaltning, udarbejdet et projekt til ombygning af krydset, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 28. april 2005 og godkendt af Tårnby Kommunes kommunalbestyrelse den 26. april 2005. Projektet, som indeholder tre kørespor mod krydset fra syd, er blevet til efter en grundig analyse af mulighederne for at afvikle den forventede trafik efter udbygning af Ørestad. Projektet indebærer endvidere fældning af i alt 7 træer langs Kongelundsvej samt et træ på Løjtegårdsvej, alle beliggende i Tårnby Kommune. Tårnby Kommune har eksplicit godkendt, at disse træer kan fjernes, såfremt det bliver nødvendigt. I øvrigt har projektledelsen i Vej & Park modtage t en kopi af Grundejerforeningen Finderuplunds henvendelse.

 

Støjforhold

Støjforhold er indgående behandlet i "Regionplantillæg med VVM Otto Baches Allé". Der foreskrives en støjvold på 3 meters højde på begge sider af Otto Baches Allé med henblik på afskærmning af boligerne langs Finderupvejs sydside og havehusene nord for Otto Baches Allé. Støjberegningerne i VVM-redegørelsen godtgør, at boligerne syd for Finderupvej ikke vil blive generet af støj fra Otto Baches Allé. Støjvolden vil blive udført efter VVM-redegørelsens retningslinier.

 

Forvaltningen foreslår, at der i lokalplanens redegørelsesdel indføjes ovenstående afsnit.

 

Parkering og adgang til Kalvebod Fælled, samt andre forhold i Ørestad

Formålet med dette lokalplantillæg er udelukkende at muliggøre etablering af Otto Baches Allé. Siden er et forslag til lokalplan "Ørestad Syd", som lægger rammer for, hvad der i øvrigt skal ske i Ørestad omkring Otto Baches Allé, blevet sendt i høring frem til den 3. oktober. Spørgsmål om etablering af parkeringspladser og adgang til Kalvebod Fælled må behandles i forbindelse med lokalplan "Ørestad Syd". Der er intet i det aktuelle lokalplantillæg, der forhindrer etablering af en overkørsel til for eksempel et parkeringsanlæg ved Kalvebod Fælled.

 

Forvaltningen foreslår, at denne mulighed indføjes i lokalplanens redegørelsesdel.

 

I Ørestadsselskabets og Københavns Kommunes planer for Ørestad er hensigten at lokalisere pendlerparkeringen ved metroen i forbindelse med Ørestad Station, hvor man får direkte adgang fra det overordnede vejnet til Metro, regionaltog og Øresundstog, og ikke ved Vestamager Station. Der er allerede i dag etableret en – foreløbig, og endnu ikke fuldt udnyttet – Parker & Rejs parkeringsplads her. Parkering koster p.t. 1 kr. i timen eller 10 kr. i døgnet. Parker & Rejs pladser bør principielt placeres ved trafikknudepunkter med optimal adgang fra det overordnede vejnet til baner og busser samt bymæssige faciliteter som butikker m.v. Formålet er at kunne tilbyde et højt serviceniveau ved Parker & Rejs pladserne, således at det bliver attraktivt at skifte fra individuel til kollektiv trafik, til gavn for både miljøet og trafikafviklingen i de centrale byområder. Tilbuddet retter sig ikke kun mod bilister fra Amager, men i lige så høj grad mod bilister fra den øvrige region.

 

Adgang til Finderupvej

Der vil ikke være mulighed for motorkørsel direkte mellem Otto Baches Allé og Finderupvej. Ydermere vil der heller ikke fremover være direkte adgang fra Kongelundsvej til Finderupvej. Dette forventes at begrænse kørsel på Finderupvej med gæster til Kalvebod Fælled.

 

 

Økonomi

Den foreliggende sag giver isoleret set ikke anledning til merudgifter.

Kommunale udgifter til veje i Ørestad Syd vil primært blive affødt af den kommende byudvikling i Ørestad syd og vurderingen heraf vil indgå i den kommende indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanen og det tilhørende kommuneplantillæg for dette byområde.

 

Miljøvurdering

De offentliggjorte planforslag er ikke omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer, da planarbejdet er påbegyndt før lovens ikrafttræden den 21. juli 2004, jf. Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 28. april 2005 om offentliggørelse af planforslagene. Det er en forudsætning, at planerne er vedtaget endeligt senest den 21. juli 2006. Senere vedtagelse kan dog ske, såfremt miljøministeren i særlige tilfælde og så tidligt som muligt giver tilladelse hertil. Tilladelsen skal offentliggøres.

 

Nærværende indstilling er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Det skal tilføjes, at den foreslåede vejføring har været igennem VVM-procedure.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Liste over modtagne henvendelser

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslag til tillæg til lokalplan og kommuneplan.

Bilag B: Modtagne h envendelser

 

 

 

Mette Lis Andersen                                                     Erik Jacobsen


 

Til top