Mødedato: 24.01.2001, kl. 14:00

Redegørelse for initiativer til forbedring af borgerinformation og borgerservice

Redegørelse for initiativer til forbedring af borgerinformation og borgerservice

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. januar 2001

 

 

Sager til beslutning

 

14. Redegørelse for initiativer til forbedring af borgerinformation og borgerservice

 

BTU 9/2001 J.nr. 159.0008/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at redegørelsen om mulige initiativer for at forbedre borgernes tilfredshed med den offentlige service, som fremgår af sagsbeskrivelsen, sendes til Økonomiudvalget

 

RESUME

I forlængelse af undersøgelsen af borgernes tilfredshed med kommunens service, som blev offentliggjort den 7. november 2000, har overborgmester Jens Kramer Mikkelsen med brev af 30. november 2000 anmodet samtlige udvalg om at sende Økonomiudvalget en redegørelse om mulige initiativer for at forbedre borgernes tilfredshed med den offentlige service.

I udkastet til besvarelse nævnes Vej & Parks udvikling af et kvalitets- og serviceregnskab. Der gives en status for forvaltningens personlige betjening af samt information til og kommunikation med borgerne, ligesom forvaltningens anvendelse af og visioner for Internettet som interaktivt medium omtales. Det oplyses, at Bygge- og Teknikforvaltningen medio 2001 skal udarbejde en redegørelse til Bygge- og Teknikudvalget, der sammenfatter og anbefaler en "dialogpakke".

Der stilles forslag om, at kommunens nuværende telefonsystem udskiftes til et moderne system, subsidiært forbedres/opgraderes, så det lever op til de krav, borgerne stiller til telefonisk betjening.

Endvidere peges på misforholdet mellem borgernes forventninger til serviceniveauet med hensyn til ren- og vedligeholdelse af byen og den faktiske service på området. Endelig omtales Københavns Kirkegårdes gode erfaringer med kontakt til borgerne og bedemandshvervet, som til stadighed resulterer i konkrete serviceforbedringer.

Afslutningsvis konkluderes det i udkastet, at mangel på personaleressourcer som en følge af besparelseskrav i sig selv lægger en dæmper på udviklingen af forvaltningens service over for borgerne.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen har med brev af 30. november 2000 meddelt, at undersøgelsen af borgernes tilfredshed med kommunens service, som blev offentliggjort den 7. november 2000, påtænkes at indgå i Borgerrepræsentationens budgetseminar 2002, der afholdes i slutningen af februar 2001. Bygge- og Teknikudvalgets opgaver er ikke belyst i undersøgelsen.

I samme brev anmoder han - i forlængelse af brugertilfredshedsundersøgelsen - samtlige udvalg om at sende Økonomiudvalget en redegørelse om mulige initiativer for at forbedre borgernes tilfredshed med den offentlige service.

 

Redegørelse om mulige initiativer for at forbedre borgernes tilfredshed med den offentlige service

Det foreslås, at udvalget godkender, at følgende redegørelse sendes til Økonomiudvalget:

 

"Økonomiudvalget
Rådhuset
1599 København V

 

I forlængelse af borgertilfredshedsundersøgelsen har overborgmester Jens Kramer Mikkelsen med brev af 30. november 2000 anmodet samtlige udvalg om at sende Økonomiudvalget en redegørelse om mulige initiativer for at forbedre borgernes tilfredshed med den offentlige service.

 

Kvalitet og service

Generelt vurderer Bygge- og Teknikudvalget og Bygge- og Teknikforvaltningens direktion samt chefgruppe til stadighed de enkelte forvaltningsafdelingers arbejdsrutiner og procedurer med henblik på at forbedre sagsbehandlingen og borgerservicen.

Således har Vej & Park i 1999 og 2000 haft særlig fokus på økonomi- og regnskabsfunktionerne, idet god økonomistyring er en basal forudsætning for alle øvrige aktiviteter.

I fortsættelse af værdiledelsestiltaget på kommunalt plan har Vej & Park endvidere formuleret et eget sæt værdiord til supplement af kommunens mere overordnede værdiord. Disse er økonomi, service, kvalitet, udvikling og arbejdsglæde.

I 2001 sætter Vej & Park kvalitet og service i fokus. Det gør man ved sammen med Kommunernes Landsforenings Konsulentafdeling at udvikle et koncept for opstilling af et kvalitets- og serviceregnskab for 15-20 af forvaltningsafdelingens kerneydelser. I 2001 defineres kerneydelserne og der opstilles forretningsgange for indsamling af dataoplysningerne til regnskabet. Selve regnskabet vil først blive opstillet i efteråret 2001, hvis pengene rækker, eller i begyndelsen af år 2002. Vej & Park skal bruge regnskabet dels til at sætte fokus på kvalitet og service hos egne medarbejdere og dels til at få den nødvendige input fra borgerne som udgangspunkt for at målrette bestræbelserne på at forbedre borgerservicen.

 

Information og kommunikation

Informations- og kommunikationsdelen af den offentlige forvaltning er et af de væsentligste indsatsområder for at forbedre borgerservicen. Borgerne ønsker, at de let, ubesværet og målrettet kan komme i kontakt med den offentlige forvaltning, uanset de ønsker blanketter, svar på konkrete spørgsmål o. lign.. De ønsker information om alle væsentlige kommunale aktiviteter, ikke mindst på områder, der påvirker de offentlige rum og muligheden for at færdes i dem. Og de ønsker at blive inddraget i planlægningsprocesser, der fører til beslutninger, der påvirker deres hverdag.

Bygge- og Teknikudvalget og -forvaltningen ser derfor information og kommunikation som en integreret del af forvaltningens virke. Medio 2001 skal Bygge- og Teknikforvaltningen således udarbejde en redegørelse til Bygge- og Teknikudvalget, der sammenfatter og anbefaler en "dialogpakke" omfattende borgermøder, brug af lokalaviser, spørgeskemaundersøgelser, telefoninterviews, anvendelse af Internettet m.m.

Endvidere har Vej & Park og Parkering · København hver især ansat informations- og kommunikationsmedarbejdere, der har til opgave at opruste informationen og kommunikationen både internt og eksternt.

Desuden anvender Vej & Park til stadighed flere af sine fagmedarbejdere til at håndtere borgerdialogprocesserne i forbindelse med planlægnings- og anlægsarbejder; et område, hvor Vej & Park i forvejen har gode traditioner. Som eksempel kan nævnes samarbejdet med borgergrupper omkring Trafikplan Amager.

Der henvises i øvrigt til beslutningen, som Borgerrepræsentationen har truffet om en styrkelse af dialogen med borgerne om byens udvikling. En fællesindstilling med Økonomiforvaltningen om hvordan dialogen med borgerne om byens fysiske udvikling kan styrkes, forventes fremlagt for Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget til februar. Heri vil indgå en belysning af forskellige muligheder for og forslag til, hvordan denne dialog kan udvikles i forbindelse med byfornyelse, kommune- og lokalplanlægning, samt eventuelle nye planformer, der ikke er lovmæssigt fastlagt.

 

Internettet

I forbindelse med lokal- og byfornyelsesplanlægning samt dispensationer foreskriver lovgivningen m.v. en række procedurer og indholdsmæssige forhold, som kommunen håndterer bl.a. i forbindelse med høringsprocesser. Samtidig med annoncering i medierne og husstandsomdeling af planmateriale til berørte og omboende samt foreninger m.v., der har fremført ønske om det, er lokalplanmaterialet fremlagt på Plandirektoratets hjemmeside, www.pd.kk.dk, således at alle interesserede til stadighed kan følge med i den aktuelle lokalplanlægning m.v. På hjemmesiden orienterer Plandirektoratet også om øvrige publikationer og aktiviteter, der knytter sig til forvaltningsafdelingens virksomhed.

Også Københavns Brandvæsen har en hjemmeside, www.112.kk.dk, som vil blive forbedret og udbygget i den kommende tid. Københavns Brandvæsen vil i øvrigt udgive flere rådgivende publikationer om forebyggelse af ulykker m.v.

Vej & Park gennemfører offentlige Internethøringer om aktuelle projekter. Netop nu har man en høring om omlægning af Kongens Nytorv på adressen www.vejpark.kk.dk/kgsnytorv.

Parkering · København, der har hjemmesiderne www.parking.kk.dk og www.2timer.kk.dk, er i samarbejde med Økonomiforvaltningen i gang med et projekt vedrørende køb/betaling af virksomhedens forskellige produkter via Internettet, som et supplement til de bestillinger, borgerne allerede i dag kan foretage via Internettet. Også andre af forvaltningens afdelinger er i gang med at udbygge den elektroniske borgerbetjening.

Foruden mulighed for at tilmelde sig en nyhedsservice og bestille forvaltningens informationspjecer, kan borgerne på forvaltningens overordnede hjemmeside, www.btf.kk.dk, der løbende forbedres, orientere sig om forvaltningens og Bygge- og Teknikudvalgets virke samt om aktuelle kampagner.

Der er også herfra eller fra adressen www.byensforum.dk at borgerne kan tilmelde sig "Byens Forum"; det angiveligt første offentlige borgerpanel på Internettet, som en offentlig instans gennemfører forsøg med i større målestok i Danmark. Når borgeren har tilmeldt sig, vil vedkommende stedse blive spurgt om sin mening om en lang række emner inden for udvalgets ressortområde. Borgeren kan når som helst framelde sig "Byens Forum". Der er ingen forpligtelser og deltagelsen i de enkelte undersøgelser er altid 100% frivillig. Eneste krav er, at man bor i Københavns Kommune.

"Byens Forum" giver forvaltningen mulighed for ikke blot at stille spørgsmål, men også at udsende billeder, tegninger, videoklip eller lyd til borgerne i panelet. På den måde er Internetpanelet et nyt og unikt redskab til at inddrage borgerne og få tilkendegivelser til forvaltningens arbejde. Afhængig af den fortsatte og forventede udbredelse af Internettet kan sådanne undersøgelser gennemføres enkeltstående, i sammenhæng eller samtidig med anvendelse af andre medier, herunder spørgeskema- og telefoninterview-undersøgelser.

Ovennævnte forsøg skal ses som én af mulighederne for at kvalificere den fremtidige dialog med borgere og brugere i spørgsmål, der har med Bygge- og Teknikudvalgets kompetenceområde at gøre. Nærværende forsøg forudsættes gennemført over en periode af 8-12 måneder. "Byens Forum" er lavet i samarbejde med analyseinstituttet Zapera.com A/S.

 

Personlig betjening

Der er mulighed for personlig betjening i alle forvaltningens afdelinger: Eksempelvis har Plandirektoratet en "information", der rummer en kvikskranke og en udstilling af aktuelle planforslag og pjecer m.v. og i Byggedirektoratets KundeCenter kan borgerne få råd og vejledning om ansøgning om byggetilladelse og om byggesager generelt. I Parkering · København er det pr. 1. januar 2001 gjort muligt at indføre en ugentlig aftenåbning i ekspeditionen og andre administrative enheder. Hermed indfrier man et længe næret ønske fra parkanter, som ikke har mulighed for at kontakte virksomheden personligt i dagtimerne.

Endelig har Københavns Brandvæsen planer om at være mere synlig i lokalområderne eksempelvis i form af tilsynsvirksomhed samt ekskursioner / øvelser med skoler, daginstitutioner m.fl.

Forvaltningens fremtidige initiativer i relation til borgernes mulighed for at blive betjent personligt vil i øvrigt afhænge af i hvilken grad borgerne vil benytte sig af dels de servicecentre, som Borgerrepræsentationen har truffet beslutning om at oprette i alle bydele inden udgangen af 2001, dels muligheden for betjening via Internettet.

 

Telefonsystemet

Kommunens telefonsystem, der er knap 10 år gammelt, er trods forsøg på teknisk opgradering forældet og ikke foreneligt med de krav borgerne stiller til moderne telefonbetjening. Systemet har svært ved at håndtere servicevenlige køordninger. Viderestilling mellem flere telefoner lader sig ikke gøre og telefonsystemet kan ikke samarbejde med elektroniske kalendersystemer, ligesom det ikke er muligt at anvende voice-response system, som giver borgeren mulighed for større selvbetjening. Endvidere giver systemet ikke nødvendig fleksibilitet i forhold til at lade et telefonnummer blive betjent af fjern- og mobilløsninger. Borgeren bliver derfor alt for ofte mødt med optaget-tone eller telefoner, der ikke bliver taget på grund af rent tekniske begrænsninger. Det er således vanskeligt, at levere den nødvendige telefonservice med de givne ressourcer, når de tekniske forhold er så begræns ede.

Bygge- og Teknikforvaltningen skal derfor foreslå, at telefonsystemet udskiftes til et moderne system, subsidiært forbedres/opgraderes.

 

Vedligeholdelse af byen

Byens borgere betaler skat til at få veje og parker ren- og vedligeholdt. En utilfredsstillende vedligeholdelse betragtes af mange borgere som utilstrækkelig service fra det offentlige, hvad enten der er tale om huller i vejene, ukrudt i parkerne, affald på gaderne, beskidte toiletter eller bøjede skilte. Bygge- og Teknikforvaltningen vil gerne levere en højere service på disse områder, men har ikke umiddelbart midlerne til det. På disse områder er der brug for et tocifret millionbeløb, hvis vedligeholdelsen skal nå et niveau, som byens borgere vil være tilfreds med.

 

De kommunale kirkegårde

Københavns Kirkegårde har i 2000 revideret og sammenskrevet de seks servicedeklarationer, man allerede i 1996 udgav. De fire nye servicedeklarationer baserer sig på tilbagemeldinger fra borgerne, bedemandserhvervet og egne erfaringer.

I 1998, 1999 og i 2000 har Københavns Kirkegårde afholdt informations- og erfaringsudvekslingsmøde med bedemandserhvervet. Møderne har givet værdifulde oplysninger om borgernes ønsker til Københavns Kirkegårdes service og har allerede ført til mange konkrete forbedringer, både for så vidt angår serviceniveauet over for borgerne og de rent professionelle relationer til bedemandshvervet.

Københavns Kirkegårde vil i de kommende år gennemføre systematiske brugerundersøgelser. I forhold til borgerne vil de dreje sig om dels gravsteds- og kirkegårdsservicen, dels servicen i forbindelse med begravelse og bisættelse. I forhold til bedemandshvervet vil undersøgelsen angå bestillings-, krematorie- og kapelfunktionerne. Undersøgelserne vil danne baggrund for eventuelle yderligere serviceaktiviteter.

 

Personaleressourcer

Afslutningsvis skal det nævnes, at den betydelige udvikling i borgernes krav til service og kvalitet fra kommunen mærkes gennem en betydelig stigning i antallet af henvendelser og i karakteren af dem. Dette sammenholdt med den store byggeaktivitet i kommunen, den generelle udvikling i biltrafikken samt den økonomiske udvikling generelt givet et betydeligt øget arbejdspres i forvaltningen.

Dette er sket i en periode, hvor der samtidigt er foretaget personalereduktioner som følge af besparelseskrav efter "grønthøstermetoden".

Disse modsatrettede udviklingskurver har krydset hinanden i dele af forvaltningen, hvorfor mangel på personaleressourcer i sig selv lægger en dæmper på udviklingen af forvaltningens service.

En forøgelse af den almindelige sagsmængde på de traditionelle sagsområder kræver en forøget indsats. Derudover er der behov for en forøget indsats på en række områder, der indfrier borgernes forventninger til en moderne offentlig service. Det gælder eksempelvis yderligere indarbejdelse af Internettet som en mulighed for borgerne til kommunikation med kommunen på det tekniske område og udviklingen af en mere proaktiv informationskultur på det tekniske område, således at borgerne føler sig bedre informeret om de planmæssige og fysiske aktiviteter, der er i gang. Og det gælder implementeringen af et moderne dokumenthåndteringssystem, der gør det muligt for sagsbehandlere hurtigere at give borgerne, de ønskede svar.

Disse omstillinger af forvaltningsadfærden og den øgede sagsaktivitet kræver ressourcer, som ikke er tilstede i forvaltningen i dag i fuldt omfang.

Overordnet er Bygge- og Teknikudvalget således af den opfattelse, at god borgerservice tilvejebringes i kraft af bedre information, kommunikation og borgerdialogen, der er veludviklet og på velovervejet vis indpasset i hverdagsaktiviteterne.

 

Dette brev blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 24. januar 2001.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind Jens Jacobsen"

 

Økonomi

Indstillingen i sig selv har ingen økonomiske konsekvenser. Men Bygge- og Teknikforvaltningen vurderer, at en forbedring og udbygning af forvaltningens service over for borgerne kræver tilførsel af ressourcer målrettet til området.

 

 

Jens Jacobsen

 

 

Til top