Mødedato: 24.01.2001, kl. 14:00

Overtagelse af kommunalt areal beliggende Vermlandsgade 5-7

Overtagelse af kommunalt areal beliggende Vermlandsgade 5-7

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. januar 2001

 

 

Sager til beslutning

 

10. Overtagelse af kommunalt areal beliggende Vermlandsgade 5-7

 

BTU 36/2001 J.nr. 2201.0013/01

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at den nedlagte genbrugsstations areal, matr.nr. 456 Amagerbro, Vermlandsgade 5-7 inkl. ældre bevaringsværdig bygning, overføres fra Kultur-og Fritidsforvaltningens regi til Bygge- og Teknikforvaltningens regi

at Kommune Teknik Københavns mandskabs- og materialeplads på 6. Redan, Christianshavns Vold, flyttes til en ny midlertidig plads på en del af den nedlagte genbrugsstations areal, Vermlandsgade 5-7, hvis der kan opnås dispensation fra naturbeskyttelseslovens bestemmelser vedrørende fortidsmindebeskyttelseslinien

at der føres videre drøftelser med Haveforeningen VENNELYST's bestyrelse vedrørende en evt. indretning af et kolonihavemuseum på en del af omhandlede areal

 

RESUME

Kultur- og Fritidsforvaltningen er ejer af ejendommen matr.nr. 456 Amagerbro Kvarter, Vermlandsgade 5-7. Ejendommen er på ca. 5500m2 og har fra 1989 til sommeren 2000 været anvendt til genbrugsstation, hvor de driftsmæssige forhold er blevet varetaget af I/S Amagerforbrændingen.

Genbrugsstationen blev i sin tid etableret på grundlag af en midlertidig dispensation fra naturbeskyttelsesloven, idet den pågældende ejendom er beliggende inden for fortidsmindebeskyttelseslinien for Christianshavns Voldanlæg.

Da dispensationen udløber den 1. februar 2001, og genbrugspladsens placering er i modstrid med kommuneplanen, idet ejendommen er udlagt til område til fritidsformål m.v. (O1-område), har Miljø- og Forsyningsforvaltningen valgt at opsige lejeaftalen med Kultur- og Fritidsforvaltningen og har flyttet genbrugsstationen til et andet af Kultur- og Fritidsforvaltningens arealer beliggende Hejredalsgade 2-4. Dette areal er i henhold til kommuneplanen udlagt til tekniske anlæg (T2-område).

Med Miljø- og Forsyningsforvaltningens fraflytning af den tidligere genbrugsstation, Vermlandsgade 5-7, ønsker Kultur- og Fritidsforvaltningen arealet overført til Bygge- og Teknikforvaltningens regi, da området i henhold til kommuneplanens rammeplan er udlagt til O1-område.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Fra 1989 til sommeren 2000 har Miljø- og Forsyningsforvaltningen drevet genbrugsstation på Kultur- og Fritidsforvaltningens ejendom, matr.nr. 456 Amagerbro Kvarter, Vermlandsgade 5-7, på et areal som i henhold til kommuneplanens rammer er udlagt til område til fritidsformål m.v. (O1-område). Arealet er angivet med gul farve på vedlagte bilag A.

Ejendommen ligger inden for fortidsmindebeskyttelseslinien omkring Christianshavns Voldanlæg og blev i sin tid tilladt indrettet som genbrugsplads på grundlag af en midlertidig dispensation fra naturbeskyttelsesloven. Dispensationen udløber 1. februar 2001. Inden udløbet af dispensationen har Miljø- og Forsyningsforvaltningen imidlertid valgt at opsige lejekontrakten med Kultur- og Fritidsforvaltningen og flytte genbrugsstationen til Hejredalsgade 2-4, da dette areal i henhold til kommuneplanen er udlagt til tekniske anlæg, (T2-område).

Den nye genbrugsstation er delvis beliggende inden for fortidsmindebeskyttelseslinien for Christianshavns Voldanlæg, men Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, som administrerer bestemmelserne vedr. fortidsmindebeskyttelseslinier inden for kommunen, har meddelt permanent dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinien bl.a. med henvisning til, at Vermlandsgade 5-7 herved blev frigjort til en "grøn anvendelse".

I forbindelse med Miljø- og Forsyningsforvaltningens fraflytning af den tidligere genbrugsstation Vermlandsgade 5-7, har Kultur- og Fritidsforvaltningen, der administrerer arealet, rettet henvendelse til Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, om at overtage administrationen, fordi det drejer sig om et O1-område. Dette er Vej & Park interesseret i, da arealet med sin beliggenhed udgør et interesseområde set i relation til projekt Fæstningsring.

I dag har Kommune Teknik København (KTK) en mandskabs- og materialeplads på 6. Redan, der er beliggende på den sydlige og fredede del af Christianshavns Vold. Mandskabs- og materialepladsen er angivet med rød farve på vedlagte bilag A.

En flytning af KTKs mandskabs og materialeplads til den tidligere genbrugsstation Vermlandsgade 5-7 vil muliggøre en retablering af 6. Redan til gavn for Projekt Fæstningsring. Flytningen vil endvidere skabe bedre og mere sikre adgangsforhold og medføre, at lastbiler mv. ikke længere skal køre ad parkstien for at få adgang til materialepladsen.

Forslaget er drøftet med KTK, der viser stor interesse for en flytning og indretning af en ny og større mandskabs- og materialeplads på en del af arealet Vermlandsgade 5-7.

I henhold til oplysning fra Økonomiforvaltningen vil indretning af mandskabs- og materialeplads for KTK på en del af ovennævnte ejendom kunne lade sig gøre uden ændringer af kommuneplanrammerne, da kommunens mandskabs- og materialepladser normalt ligger i parkerne.

Den nye indretning af arealet forudsætter til gengæld en dispensation fra naturbeskyttelsesloven, da området ligger inden for fortidsmindebeskyttelseslinien for Christianshavns Voldanlæg.

En arbejdsgruppe nedsat af bestyrelsen i Haveforeningen VENNELYST ved Kløvermarksvej har rettet henvendelse til Vej & Park med ønske om at indrette kolonihavemuseum på en del af arealet.

Haveforeningen VENNELYST forestiller sig, at kolonihavemuseet indrettes med nogle få ældre kolonihavehuse bl.a. indeholdende udstillingsmateriale, der kan give de besøgende et indblik i kolonihavebevægelsens historie. Samtidig tænkes der indrettet mindre demonstrationshaver, der vil kunne inspirere nye som ældre kolonihaveejere i deres valg af haveplan og planter.

Kolonihavemuseets demonstrationshaver foreslås indrettet og kombineret med et mindre grønt offentligt anlæg, der vil være tilgængeligt hele året, hvorimod arealet med de historiske kolonihavehuse kun vil være tilgængeligt for publikum efter nærmere aftale mellem Haveforeningen VENNELYST og Vej & Park.

Ideen til et kolonihavemuseum støttes at Arbejdermuseet.

Et kolonihavemuseum kan imidlertid ikke indrettes uden dispensation fra naturbeskyttelsesloven, og ifølge Økonomiforvaltningens 8 kontor kan man først på grundlag af et konkret projekt tage stilling til, om det kræver rammeændring i kommuneplanen.

 

Økonomi

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, der nu er flyttet fra den tidligere genbrugsstation Vermlandsgade 5-7, har dækket udgifterne i forbindelse med arealets aflevering og retablering. Dette arbejde har omfattet oprydning og soignering af arealet, istandsættelse af hegn, låger og skelplantning m.v., jr. BR 304/99.

Det forudsættes, at KTK dækker udgifterne til indretning af den nye mandskabs- og materialeplads Vermlandsgade 5-7, herunder istandsættelse og indretning af den eksisterende og noget nedslidte bygning beliggende på arealet, der skal benyttes til mandskabsbygning. KTK forudsættes ligeledes at dække udgifterne til nedlæggelse af mandskabs- og materialeplads på 6. Redan og til retablering af 6. Redan efter Vej & Parks anvisninger.

Den foreslåede nye mandskabs- og materialeplads i Vermlandsgade 5-7 vil omfatte ca. halvdelen af ejendommen. Den resterende del af arealet, der tænkes anvendt til kolonihavemuseum, vil – så længe forhandlinger med bestyrelsen for Haveforeningen VENNELYST og Kolonihaveforbundet pågår – henligge lukket for offentligheden. Særskilt indstilling herom vil blive fremsendt til udvalget.

Såfremt der ikke i løbet af 2001 kan opnås aftale mellem Haveforeningen VENNELYST og Vej & Park om etablering af kolonihavemuseum, vil arealet blive indrettet som offentligt grønt område.

De årlige skatter, afgifter m.v. på ejendommen Vermlandsgade 5-7, matr.nr. 456, Amagerbro Kvarter, andrager for år 2000 ca. kr. 6.600. Hertil kommer driftsmæssige udgifter, bl.a. bygningsvedligeholdelse, hegn, beplantning og belægning. Disse driftsudgifter vil, i forbindelse med udarbejdelse af lejekontrakt, blive fordelt på de enkelte lejere.

Høring

Da ejendommen Vermlandsgade 5-7 er beliggende inden for fortidsmindebeskyttelseslinien omkring Christianshavns Voldanlæg, forudsætter en ændret arealanvendelse dispensation fra naturbeskyttelsesloven. Dispensationen indhentes hos Økonomiforvaltningens 8. kontor, som administrerer naturbeskyttelseslovens beskyttelsesliniebestemmelser i Københavns Kommune.

Miljøkontrollen, der fra 1989 til 2000 har anvendt arealet Vermlandsgade 5-7 til genbrugsstation, oplyser i skrivelse dateret den 8. december 2000 til Vej & Park, at Vermlandsgade 5-7 er en del af det tidligere affaldsdepot nr. 101-256, nu kortlagt på videnniveau 2, efter jordforureningsloven (lov nr. 370 af 2 juni 1999).

Miljøkontrollen oplyser i ovennævnte skrivelse, at indretning af materialeplads i henhold til jordforureningsloven kan ske uden tilladelse fra Miljøkontrollen.

Såfremt ejendommen eller dele af den udlægges til grønt område, og arealets eksisterende asfaltbelægning ønskes fjernet, vil Miljøkontrollen stille som vilkår, at der efter fjernelse af asfalten foretages en afgravning på min. 0,25 m af det eksisterende terræn og herefter udlægges signalnet og min. 0,25 m ren jord. Bortskaffelse af forurenet jord fra arealet skal ske efter anvisning fra Miljøkontrollen i henhold til affaldsbekendtgørelsen.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Situationsplan med angivelse af eksisterende mandskabs- og materialeplads på 6. Redan og areal, Vermlandsgade 5-7, der foreslås indrettet til ny mandskabs- og materialeplads samt eventuelt kolonihavemuseum

 

Ole Bach

 

 

Til top