Mødedato: 21.04.2004, kl. 14:00

Vareudstillinger

Vareudstillinger

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. april 2004

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Vareudstillinger

 

BTU 196/2004  J.nr. 2150.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at der etableres et samarbejde med Københavns City Center om udvikling af et frivilligt koncept for ensartede reklameskilte og vareudstillingsstativer og

at  forvaltningen udarbejder et forslag til nye regler for opstilling af reklameskilte og vareudstillinger på Strøget

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget besluttede (BTU 605/2002), at der i perioderne 30. maj til 30. september samt 1. december til 31. december skulle gennemføres et forsøg med prøveforbud for opstilling af reklameskilte og vareudstilling på Strøget, herunder at forsøget efterfølgende skulle evalueres. Ved udløbet af den første forsøgsperiode besluttede Bygge- og Teknikudvalget (BTU 421/2003), at afkorte forsøgsperioden og fremrykke eval ueringen, idet erfaringsgrundlaget fra første periode vurderedes at have haft den ønskede effekt og være tilstrækkeligt til at gennemføre en saglig evaluering.

Evalueringen af forsøget er baseret på en offentlig høring, på Zaperas borgerpanel og på Bygge- og Teknikforvaltningens egne erfaring. Formålet med evalueringen var, at afdække borgernes og de forretningsdrivendes holdning til skilte og vareudstilling, fremkommelighed og æstetik på Strøget samt at vurdere effekten af forsøget med prøveforbud for skilte og vareudstilling. Den offentlige høring og Zaperes borgerpanel er gennemført i perioden 14. november til 1. december 2003. De er begge samlet i én undersøgelse med 1522 besvarelser.

Både de erhvervsdrivende og borgerne mener det fortsat skal være muligt at opstille skilte og vareudstillingsstativer på Strøget, men at skilte og stativer skal fremtræde pænere. Forvaltningen foreslår på baggrund heraf, at der i samarbejde med Københavns City Center udvikles et frivilligt koncept for ensartede reklameskilte og vareudstillingsstativer. Der er ønsket med det frivillige koncept at skabe et kvalitativt bud på udformning af byudstyret, der kan stå som eksempel for alle der ønsker at råde over vejareal.

Der er mange ressourcer forbundet med at forvalte det eksisterende regelsæt, bl.a. fordi regelsættet er komplekst og tager udgangspunkt i en generel tilladelse mod betaling.  De forretningsdrivende finder det vanskeligt at skelne mellem en tilladelse og en ret til opstilling af reklameskilte og vareudstillingsstativer. Forvaltningen foreslår derfor en revision af reglerne for opstilling af skilte og vareudstilling på Strøget med udgangspunkt i forenkling af reglerne. Forvaltningen vil samtidig overveje, om det af hensyn til fremkommelighed og/eller til æstetik i den øvrige by vil være hensigtsmæssigt også at justere regelsættet her. I en revision af regelsættet kan forvaltningen ikke ud fra lighedsprincippet generelt begrænse adgangen til at benytte vejareal til markedsføring til kun at omfatte de forretninger, der har facade ud til gaden. Dette betyder bl.a., at "forretninger" i den øvrige del af ejendommen som hovedregel skal gives adgang til at stille et skilt eller en vareudstilling ud på

vejarealet ud for ejendommens facade, -dog med respekt for at en butiks vinduesfacade i gadeplan skal friholdes.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget besluttede (BTU 605/2002) at der i perioderne 30. maj til 30. september samt 1. december til 31. december 2003 skulle gennemføres et forsøg med prøveforbud for opstilling af reklameskilte og vareudstilling på Strøget, herunder at forsøget efterfølgende skulle evalueres. Ved udløb af den første forsøgsperiode besluttede Bygge- og Teknikudvalget (BTU 421/2003), på foranledning af forvaltningen, at afkorte forsøgsperioden og fremrykke evalueringen, idet erfaringsgrundlaget fra første periode både på baggrund af en særlig indsats fra forvaltningens side samt reaktioner og bemærkninger fra interessenter vurderedes, at have haft den ønskede effekt og være tilstrækkeligt til at gennemføre en saglig evaluering.

 

Evalueringen af forsøget er baseret på en offentlig høring, på Zaperas borgerpanel og på Bygge- og Teknikforvaltningens egne erfaring. Formålet med evalueringen var, at afdække borgernes og de forretningsdrivendes holdning til skilte og vareudstilling, fremkommelighed og æstetik på Strøget samt at vurdere effekten af forsøget med prøveforbud for skilte og vareudstilling. Den offentlige høring og Zaperes borgerpanel er gennemført i perioden 14. november til 1. december 2003. De er begge samlet i en undersøgelse med 1522 besvarelser, fordelt på 1434 borgere og 88 butikker. De 1434 borgere fordeler sig med 936 besvarelser via Zapera's borgerpanel og 498 besvarelser fra borgere, der har reflekteret på annoncekampagnen.

 

Høringen er gennemført dels via Internettet med udgangspunkt i Københavns Kommunes borgerpanel, dels via både Internettet og postale skemaer, som alle borgere kunne rekvirere på baggrund af annoncer i Københavnske lokalblade og gratisaviserne MetroXpres og Urban. Derudover er der gennemført en særskilt høring af de erhvervsdrivende på Strøget, med uddybende spørgsmål omkring regler for vareudstilling og reklamering samt målefaktorer til afdækning af, hvorvidt erfaringer omkring reklamering og vareudstilling er relateret til forretningsområdet.

 

Overordnet viser undersøgelsen, at både de erhvervsdrivende og borgerne mener at det fortsat skal være muligt at opstille skilte og vareudstillingsstativer på Strøget, men at skilte og stativer skal fremtræde pænere.

 

Undersøgelsens resultater kan i hovedtræk resumeres i emneområder jf. nedenstående: (For uddybning se Bilag 1 og 2)

 

Fremkommelighed:

Generelt er butikkerne tilfredse med fremkommeligheden på Strøget, mens borgerne er mere moderate i deres vurdering. Butikkerne peger på optrædende og gadesælgere som den største gene for fremkommeligheden, mens borgerne mener, at de øvrige fodgængere er den absolut største gene for fremkommeligheden, dernæst kommer skilte og vareudstilling samt optrædende på Strøget.

 

Æstetik:

Butikkerne mener generelt, at Strøget fremstår pænt med det nuværende antal skilte og vareudstilling. Næsten en tredjedel af borgerne mener at Strøget fremstår grimt eller meget grimt, 40 procent mener det hverken fremstår grimt eller pænt og kun 25 procent mener det fremstår pænt eller meget pænt. Både borgere og butikker mener, at det er mellem Amager Torv og Kongens Nytorv at Strøget fremstår mest overskueligt og indbydende i forhold til antallet af skilte og vareudstilling. 

 

Forsøgsperiode:

Mere end 60 procent af butikkerne mener, at der var for få/alt for få skilte og vareudstillinger på Strøget i forsøgsperioden. Borgerne har svært ved at tage stilling til forsøgsperioden, idet de enten ikke har bemærket forsøget eller ikke har været på Strøget i forsøgsperioden. 60 procent af butikkerne mener, at forsøget påvirkede deres forretning negativt.

 

Generelt mener både borgerne og butikkerne, at det fortsat skal være tilladt at opsætte skilte og vareudstilling på Strøget, men samtidig mener næsten halvdelen af de adspurgte i begge grupper, at skilte og vareudstilling bør fremstå pænere. 31 procent af borgerne mener, at der skal være færre skilte og vareudstilling og tilsvarende 31 procent, at skilte og vareudstilling skal være forbudt i perioder med mange mennesker på Strøget, mens 18 procent mener, at skilte og vareudstilling helt skal forbydes på Strøget. I modsætning hertil mener 30 procent af butikkerne, at der skal være flere skilte og vareudstilling. Det er kun 9 procent af borgerne enige i.

 

Regler:

72 procent af butikkerne mener, at de nuværende regler for skiltning og vareudstilling er gode nok, dog mener 41 procent at skilte og vareudstilling bør fremtræde pænere.

 

Forvaltningens bemærkninger og indstilling

Regelsættet for skilte og vareudstillinger undergik en større ændring i 1999, hvor der bl.a. af reguleringshensyn blev indført brugerafgift for opstilling af skilte og vareudstillinger. Mængden er siden da øget så voldsomt i byen generelt, at det bliver stadig vanskeligere at komme frem, -ikke mindst for svage trafikanter.

 

Også på Strøget er mængden af skilte og vareudstillinger øget siden 1999, og selvom forvaltningen mener, at det fortsat skal være muligt at have aktiviteter på Strøget, der medvirker til et levende gademiljø, så gør den stigende mængde skilte/vareud-stillinger, at det af hensyn til fremkommeligheden er nødvendigt at regulere aktiviteterne.

Den øgede mængde skyldes bl.a. flere og flere butikker/spisesteder/erhverv etablerer sig i etagerne over gadeplan i en ejendom, og flere synes at have et behov for at markedsføre sig ved et skilt eller en vareudstilling.

 

Forvaltningen kan ikke ud fra lighedsprincippet generelt begrænse adgangen til at benytte vejarealet til markedsføring til kun at omfatte de forretninger, der har facade ud til gaden. Også øvrige erhverv i en ejendom skal som hovedregel gives adgang til vejarealet ud for ejendommens facade dog med respekt for en butiks vinduesfacade i gadeplan.

 

Med udsigt til fortsat stigning i mængden af skilte og vareudstillinger på Strøget, er det forvaltningens opfattelse, at reglerne skal vurderes på ny.

 

En revidering af regelsættet er nødvendig bl.a. fordi der mange ressourcer forbundet med at forvalte det eksisterende regelsæt, idet regelsættet er komplekst og tager udgangspunkt i en generel tilladelse mod betaling. I perioden med prøveforbuddet gjorde den generelle tilladelse det vanskeligt og ressourcemæssigt meget omkostningsfuldt at implementere forsøget, idet de forretningsdrivende m.fl. finder det vanskeligt at skelne mellem en tilladelse og en ret, hvilket fremgik af de mange henvendelser forvaltningen modtog i perioden.

 

Zaperaundersøgelsen viser, at størstedelen af de forretningsdrivende er tilfredse med de nuværende regler. Forvaltningens erfaring er imidlertid, at mange af forretningerne ikke overholder de gældende regler, bl.a. med henvisning til at de ikke har forstået dem.

For så vidt angår det udstyr der benyttes til markedsføring, er det forvaltningens opfattelse, at udseendet på de mange forskelligartede skilte, stativer, kasser etc. på Strøget udgør en visuel støj, der medvirker til at give en negativ oplevelse af Strøget.

 

Det er derfor forvaltningens ønske, at udstyret på gaden bliver tilpasset stedets omgivelser ved at højne udseendet. Forvaltningen ønsker, at der arbejdes videre med en løsning, der gør det muligt at stille krav til større ensartethed for det udstyr, der benyttes til vareudstillinger og skilte.

 

Forvaltningen foreslår derfor, at der i samarbejde med Københavns City Center udarbejdes et forslag til revidering af reglerne for opstilling af skilte og vareudstilling på Strøget, der dels tager udgangspunkt i en standardisering af udstyret dels regulerer mængden.

 

Århus Kommune har haft gode erfaringer med en ordning, indført i september 2002, på Århus Strøg; Søndergade og Ryesgade, hvor der stilles krav om, at alle skilte og vareudstillinger skal opfylde standardiserede krav. 

 

Forvaltningen vil samtidig overveje, om hensynet til fremkommelighed og evt. til æstetik i den øvrige by nødvendiggør en justering af regelsættet.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forudgående høring og beslutninger

Beslutningen (BTU 605/2002) om, at der i perioderne 30. maj til 30. september samt 1. december til 31. december skulle gennemføres et forsøg med prøveforbud for opstilling af reklameskilte og vareudstilling på Strøget blev truffet på baggrund af en høring om Strøget gennemført i september 2002, som indikerede, at et lille flertal af såvel forretningsdrivende på Strøget som borgere i København ønskede en et forbud for, -alternativt en begrænsning i retten til at opstille diverse gadeinventar som reklameskilte og vareudstillingsstativer. Baggrunden for høringen var, at der har været en stigning på mere end 40 procent i antallet af fodgængere på Strøget i perioden fra 1995 til 2000. Samtidig har udviklingen medført et en voldsom forøget udnyttelse af byens offentlige rum med fokus på aktivitet, underholdning og oplevelser og et stigende antal udeserveringer.

 

Prøveforbudet blev iværksat med virkning fra 1. juni. I perioden frem til udløbsdatoen d. 30. september var det ikke tilladt at opstille butiksinventar på Strøget.

 

Økonomi

Det samlede årlige provenu for udlejning af offentligt vejareal til vareudstilling og skilte på Strøget udgør 194.477 kroner i 2001 priser. Hvis arbejdet med revidering af reglerne for skilte og vareudstilling kommer til at omfatte ændringer på dette område, vil Bygge- og Teknikforvaltningen blive forelagt et oplæg til nyt afgiftskatalog.

 

Miljøvurdering

Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet med udarbejdelse af et oplæg til nye regler for opstilling af skilte og vareudstillingssattiver.

 

Høring

Zaperaundersøgelse (Bilag 1 og 2 )

 

BILAG VEDLAGT

Zaperaundersøgelse - resume

Zaperaundersøgelse - skemaer

 

BILAG TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR

Undersøgelse om Strøget – Butikker, Zapera

Undersøgelse om Strøget – Borgere, Zapera

 

Ole Bach


 


Til top